Ostaessasi uutta näyttöä, on hinnoissa ja laaduissa massiivisia eroja ja moni kiinnittää huomiota vain kokoon tai virkistystaajuuteen, mikä on iso virhe sillä näyttöpaneelin tyyppi päättää yleisesti kuvan laadun.
Tulet luultavimmin käyttämään uutta näyttöäsi päivittäin vuosien ajan, joten kannattaa ostaa juuri oikea näyttöpaneeli omiin tarkoituksiisi.
Kaikilla paneelityypeillä on omat hyvät ja huonot puolensa, eikä kallein tarkoita parasta, sillä esimerkiksi VA-näytöt omaavat parhaan kontrastin mutta aiheuttavat ongelmia pelatessa, kun taas TN-paneeli on halpa ja nopea, mutta kuvanlaatu ei ole yhtä selkeä. IPS paneelit ovat laadukkaita ja varsin nopeita, mutta hintavia.
Nämä kaikki näyttötyypit ovat LCD- eli nestekidenäyttöjä, mutta ne eroavat toisistaan perusmekanisminsa osalta, joka määrittää näiden nestekiteiden sijainnin ja suunnan muuttumistavan jokaisessa pikselissä.
Tämä artikkeli avaa näiden kolmen näyttöpaneelityypin hyvät ja huonot puolet ja mihin tarkoitukseen kukin niistä kannattaa ostaa. Lopussa on myös maininta OLED-näyttöpaneeleista, sillä ne alkavat pikkuhiljaa tulemaan myös tietokonenäyttömarkkinoille. Tarkista myös vinkkimme parhaat näytön valitsemiseen pelaamiseen tai töihin muiden ominaisuuksien osalta.
TN Näyttöpaneeli — Halvin ja nopein
TN (Twisted Nematic) paneeli on pitkään ollut pelaajien ykkösvalinta, sillä kyseiset näytöt omaavat nopeimmat vasteajat, tarkoittaen kuinka nopeasti pikseli voi muuttua yhdestä harmaan sävystä toiseksi (eng. gray to gray pixel transition, GtG).
Kaikki laadukkaat TN-paneelit omaavat enintään yhden millisekunnin vasteajan jonka avulla estetään nopeasti liikkuvien kuvien sumeneminen ja ’haamu-kuvat’ eli ghosting. Tämä on erityisen tärkeää nopeatempoisissa peleissä.
Isoin ongelma TN-paneeleissa on heikko värien toistuvuus, joka tarkoittaa että värit eivät ole yhtä tarkkoja kuin IPS- ja VA-paneeleissa.
Toinen ongelma TN-näyttöpaneeleissa on huonot katselukulmat, joka ei haittaa pelatessa mutta jos haluat katsoa näyttöäsi sivusuunnasta tai yläpuolelta, vääristyvät värit todella nopeasti.
Näistä syistä TN-paneelit ovat halvimpia valmistaa ja näin myös omaavat yleensä huomattavasti halvemmat hinnat muihin näyttöihin verrattuna.
Yleisesti TN-paneelit alkavat olla aikaansa jäljessä, sillä IPS-paneeleitakin saa jo matalilla vasteajoilla ja paremmilla väreillä.
Jos kuitenkin haet parasta vaihtoehtoa kilpapelaamiseen mahdollisimman pienellä vasteajalla ja korkealla virkistystaajuudella, voi TN-paneeli olla paras vaihtoehto hinta-laatu suhteeltaan.
TN-paneelit tarjoavat myös halvimmat vaihtoehdot tehokkaiksi kakkosnäytöiksi tehokkaampaan työskentelyyn.
TN-paneelin käyttötarkoitukset
IPS Näyttöpaneeli — Parhaat värit ja katselukulmat
IPS (In-Plane Switching) paneeli on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin paneelityyppi, sillä se tuottaa kirkkaammat värit kuin muut paneelit, mutta niiden vasteajat ovat monesti hitaampia.
Katselukulmat ovat ylivoimaisesti anteliaammat IPS-paneeleissa, joka on hyödyllistä jos joudut usein siirtelemään näyttöäsi eri asentoihin esimerkiksi sähköpöydän takia tai elokuvia katsellessa etäämmältä.
Teknologian kehittyessä IPS-paneelit ovat edenneet hurjaa vauhtia jonka ansiosta ne ovat nopeasti nousseet suosiossa TN-paneelien ohi, eikä nopeasti liikkuvat kuvatkaan tuota yhtä paljon ongelmia kuten aikaisemmin, kun hinnoissa noustaan hieman ylöspäin.
Vielä muutama vuosi sitten IPS-paneeleita ei edes valmistettu 120 hertsin virkistystaajuuksilla, mutta nyt voit saada jopa 4K UHD 144Hz 0.5ms vasteajan monitorin IPS-paneelilla varustettuna kohtuulliseen hintaan.
VA-paneeleihin verrattuna IPS-näytöissä on yleensä noin kolme kertaa matalampi värikontrasti, tarkoittaen että tummat värit eivät ole yhtä syviä.
Hinnoista puhuttaessa, IPS-paneelit olivat ennen huomattavasti kalliimpia kuin TN-paneelit, mutta hintojen ero on pienentynyt huomattavasti.
IPS-näyttö onkin nykyään enemmistön ykkösvalinta kirkkaiden värien ja katselukulmien ansiosta, varsinkin koska vasteaika ja nopeiden kuvien toistuminen on saatu minimoitua laadukkaammissa näytöissä. Jos budjettisi ei kuitenkaan ole kovin korkea, voi TN-näyttö olla järkivalinta.
IPS-paneeleita löytyy myös eri teknologiolla ja nimityksillä riippuen valmistajasta. Voit tarkistaa tästä taulusta millä nimillä IPS-näyttöjä kaupoista löytyy.
Lyhenne | Selite |
---|---|
IPS, AH-IPS, Nano IPS, IPS Black | In-Plane Switching |
PLS | Plane to Line Switching |
AHVA | Advanced Hyper-Viewing Angles |
AAS | Azimuthal Anchoring Switch |
ADS | Advanced Super Dimension Switch |
IPS-paneelin käyttötarkoitukset
VA Näyttöpaneeli — Erinomainen kontrastisuhde
VA (Vertical Alignment) paneeli eroaa muista näyttötyypeistä korkeamman värikontrastinsa ansiosta, mikä tarkoittaa että se näyttää syvempiä mustia ja kirkkaampia valkoisia värejä ja näin paljon selvemmän suhteen tummimpien ja kirkkaimpien sävyjen välillä.
Tämä on omiaan esimerkiksi valokuvien käsittelyyn ja videoeditointiin, jossa monipuolisemmin näkyvien värien kirjo auttaa luomaan elävämpää sisältöä.
Tämä erinomainen kontrasti tuo mukanaan myös ongelman, sillä tämän takia pikseleillä kestää kauemmin vaihtaa väriä syvästä mustasta kirkkaampaan sävyyn (GtG).
Hitaampi värien vaihtuvuus taas aiheuttaa sen, että nopeatempoisissa peleissä voit nähdä tummien värien leviämistä nopeasti liikkuvien hahmojen yhteydessä.
Siksi VA-paneelit eivät ole varsinkaan kilpapelaajien suosiossa, mutta osa pelaajista haluaa mieluummin nähdä paremman värikontrastin peleissään ja suosii tämän takia VA-näyttöjä.
Tosin tähänkin ongelmaan kehitetään ratkaisuja teknologian edetessä, sillä esimerkiksi Samsung on valmistanut Odyssey-sarjan näyttöjä joissa on yhden millisekunnin GtG-aika joka on yhtä nopea kuin useimmissa IPS-paneeleissa (tällaiset VA-pelinäytöt ovat kuitenkin vielä hyvin kalliita).
IPS-näyttöpaneeleissa esiintyy monesti ylivuotavaa ’IPS-loistetta’ näytön reunoista varsinkin pimeissä ympäristöissä kirkkaiden värien takia, jota ei VA-paneeleissa ole. Siksi VA-monitorit ovat omiaan elokuvien katseluun ja suurin osa televisioista käyttääkin näitä paneeleita.
Televisioihin liittyen VA-paneelit omaavat myös IPS-paneelien tavoin todella laajat katselukulmat jotta voit katsella ruutuasi niin sivuilta, ylhäältä kuin alhaaltakin.
VA-paneeleita markkinoidaan IPS-paneeleiden tavoin eri nimillä ja lyhenteillä valmistajista riippuen.
Lyhenne | Selite |
---|---|
VA | Vertical Alignment |
MVA | Multidomain Vertical Alignment |
P-MVA, S-MVA, AMVA | Premium MVA, Super MVA, Advanced MVA |
PVA | Patterned Vertical Alignment |
S-PVA, A-PVA | Super PVA, Advanced PVA |
VA-paneelin käyttötarkoitukset
Jos haluat lukea lisää eri paneelien tarkemmasta toimintalogiikasta, TFT-Central on kirjoittanut mahtavan artikkelin eri näyttöpaneelityypeistä ja niiden historiasta (englanniksi).
Ovatko OLED näytöt tulevaisuus?
OLED näytöt ovat tuottavat parhaan mahdollisen kontrastin, sillä ne eivät sisällä taustavaloa vaan jokaisella pikselillä on oma valaisunsa. Tämän ansiosta OLED-paneeleilla on uskomattoman terävä kuvanlaatu ja todelliset mustat (true black) sävyt ilman heijastuksia tai värien leviämisiä.
Yksi isoimmista ongelmista OLED-paneeleissa on kuvan palaminen kiinni, eli jos näytöllä on staattinen kuva tietyllä alueella liian pitkään, se voi palaa kiinni ja näkyä ikuisesti himmeänä taustalla kyseisessä kohdassa. Tämä on ongelmallista erityisesti tietokoneiden käyttöliittymillä joissa tehtäväpalkki on aina samassa sijainnissa pelien ulkopuolella.
Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuja näytönsäästäjistä pikseleiden liikuttelemiseen, mutta tämä on silti ongelma joka tulee huomioida.
OLED näyttöjen vasteaika on myös nopeampi kuin nopeimmissa IPS-paneeleissa, jonka takia värit eivät leviä korkeillakaan virkistystaajuuksilla. Artikkelin kirjoitushetkellä OLED paneeleita ei kuitenkaan löydy yli 120Hz virkistystaajuuksilla joka ei nykypäivänä ole tarpeeksi kilpapelaajille.
OLED näytöt ovat myös huomattavasti kalliimpia eikä niitä ole vielä paljoa markkinoilla televisioita lukuun ottamatta, jonka takia saat vielä paremmin vastinetta rahallesi ostamalla laadukkaan IPS-paneelin OLEDin sijasta.
Teknologian kehittyessä OLED tulee kuitenkin yleistymään tietokoneen näytöissäkin ja hinnat tulevat laskemaan jatkuvasti, joten muutaman vuoden kuluessa nämä näyttöpaneelit tulevat yleistymään huomattavasti, samalla kun TN-paneelit hiljalleen poistuvat markkinoilta.
Apple siirtymässä OLED paneeleihin!
Tällä hetkellä Apple käyttää IPS-paneeleita suurimmassa osassa tuotteistaan, mutta tietojen mukaan OLED-paneelit tulevat pian ainakin Macbookkeihin ja iPadeihin.