Parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat

6 Parasta ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa (2024)

Ilmaisia kuvakäsittelyohjelmia on lukemattomia, mutta ne ovat harvoin tarpeeksi monipuolisia jotta ne voisivat vetää vertoja Photoshopin tai Lightroomin kaltaisille maksullisille suosikeille.

Varteenotettavia vaihtoehtojakin onneksi löytyy useita, riippuen käyttötarkoituksestasi. Tietyt ohjelmat toimivat paremmin piirtämisen yhteydessä kuten Paint.net, kun taas toiset valokuvien käsittelyssä kuten Darktable.

Listasimme tähän parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat ja mainitsimme niiden hyvät ja huonot puolet. Tarkista myös parhaat ilmaiset kuvapankit joista löydät tuhansia kuvia kaikkiin kuvankäsittelyprojekteihisi.

Large Separator Cloud

Pikanavigaatio

GIMP
Paint.net
Pixlr
Darktable
Adobe Express
Google Photos
Large Separator Cloud

GIMP Logo GIMP

GIMP on luultavasti tunnetuin ilmainen kuvankäsittelyohjelma, sillä se sai alkunsa jo vuonna 1996 ja on kehittynyt jatkuvasti, myötäillen Photoshopin ominaisuuksia ja työkaluja hyvin läheisesti.

Erityisen hienon GIMP:istä tekee sen avoin lähdekoodi, sillä sen ansiosta kuka tahansa voi kehittää siihen lisäosia ja laajennuksia, luoden ohjelmistosta helposti kustomoitavan kokonaisuuden. Hyvänä esimerkkinä kaksi suosittua valokuvienkäsittelyohjelmaa RawTherapee ja darktable ovat saatavilla GIMP:iin lisäosina. Jopa jotkut Photoshopin lisäosat toimivat suoraan GIMP:issä.

Harmillisesti näitä lisäosia ei löydy mistään tietystä sijainnista, joten parhaat vaihtoehdot täytyy vain etsiä Googlen avulla.

Gimp ilmainen kuvankäsittelyohjelma Käyttöliittymä

Ohjelmisto sisältää kaikki olennaiset työkalut joita kuvien muokkaamiseen voi tarvita tasoista (layers) pensseleihin ja muokattaviin piirtotyökaluihin. Monipuoliset rajaustyökalut auttavat taustakuvien muokkaamisessa ja värisävyjäkin voi muutella helposti liukusäätimillä. Jos jotakin ominaisuutta ei GIMP:istä löydy, sitä tuskin löytyy muistakaan listan ohjelmista.

GIMP toimii kaikilla käyttöjärjestelmillä eikä se sisällä lainkaan mainoksia tai maksullisia ominaisuuksia. Vaikka ohjelmiston kotisivut ovatkin vain englanniksi, ohjelman käyttöliittymä on saatavilla suomeksi, mutta kaikkia termejä ja sanoja ei olla käännetty laisinkaan. Kannattanee siis valita kieleksi englanti myös sen takia, että mahdollisten englanninkielisten ohjeiden seuraaminen on helpompaa.

Ohjelmiston isoin ongelma on sen monipuolisuuden tuoma korkea oppimiskäyrä, sillä työkalujen paljous voi olla ensikertalaiselle hyvinkin uhkaava näky. Onneksi GIMP:ille löytyy viralliset ohjesivut (englanniksi) ja Googlettamalla ohjeita löytyy kaikilla kielillä lukemattomia, sillä ohjelmistolla on syystäkin massiivinen käyttäjäkanta.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Samankaltaisuus Photoshopin kanssa
Lukemattomia lisäosia tarpeen mukaan
Ei lainkaan mainoksia tai maksuja
Massiivinen määrä ohjeita ja tukea verkossa

Miinukset

Korkea oppimiskäyrä aloittelijalle
Vain osa käyttöliittymästä on käännetty suomeksi, joka näyttää paikoittain hyvin oudolta.
Large Separator Cloud

Paint.net Logo Paint.net

Paint.net on myös todellinen klassikko ja ollut aktiivisessa kehityksessä vuodesta 2004 asti. Se on hyvin samankaltainen kuvankäsittelyohjelma kuin GIMP, mutta se on huomattavasti selkeämpi ja helppokäyttöisempi. Tämä johtuu siitä ettei siinä ole yhtä paljon erilaisia ominaisuuksia ja työkaluja, mutta kaikki tärkeimmät löytyy.

Paint.net on käännetty suomeksi paljon paremmin kuin GIMP ja sitä on todella helppo käyttää vaikka et omaisi aikaisempaa kokemusta muista vaativista kuvanmuokkaustyökaluista. Vaikka ohjelmiston kotisivustot ovat vanhanaikaiset, on käyttöliittymä pidetty siistinä ja asiallisena.

Paint.net kuvankäsittely käyttöliittymä

Paint.net sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet tehokkaaseen valokuvankäsittelyyn ja piirtämistyökalut kuten monitasoisen piirtämisen, taikasauva-rajaustyökalun ja paljon erinäisiä tehosteita reunojen pehmennyksestä hehkuun (glow) ja sumentamiseen.

Paint.net omaa myös todella aktiivisen yhteisön ja tuhansia lisäosia ja suodattimia joita voi ladata kätevästi GetPaint -foorumeilta.

Harmillisesti Paint.net on saatavilla vain Windowsille, joten jos omaat jonkun toisen käyttöjärjestelmän, kannattaa testata muita listan ilmaisia kuvanmuokkausohjelmia.

Jos haet työkalua piirtopainotteiseen työhön, on Paint.net huomattavasti mukavampi vaihtoehto GIMP:iin verrattuna, mutta valokuvien kohdalla se jää jälkeen toimintojen monipuolisuudessa.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Helppokäyttöinen ja helppo oppia
Paljon ominaisuuksia selkeässä paketissa
Tuhansia ladattavia lisäosia
Täysin suomeksi

Miinukset

Selkeyden vuoksi jouduttu karsimaan työkaluja
Saatavilla vain Windowsille
Large Separator Cloud

Pixlr Logo Pixlr

Pixlr on verkkoselaimessa toimiva valokuvaeditori ja kuvanmuokkausohjelma. Se toimii kahdella eri nimellä, sillä Pixlr X on tarkoitettu nopeaan ja kätevään valokuvan muokkaukseen Adobe Expressin tavoin, kun taas Pixlr E sisältää enemmän piirtotyökaluja ja muita ominaisuuksia mukaillen enemmän Photoshoppia. Voit aloittaa kumman tahansa version käytön ilmaiseksi Pixlr:n kotisivuilta.

Tämäkin ilmainen kuvanmuokkausohjelmisto toimii ainoastaan verkkoselaimessa, mutta tuntuu toimivan nopeammin kuin Adobe Express ja tarjoaa samalla myös huomattavasti enemmän ilmaisia työkaluja kahden eri version myötä. Työkalujen erottelu X ja E versioihin sallii myös käyttöliittymän pitämisen siistinä ja kompaktina.

Maksimiresoluutio on rajattu 3840 x 3840 pikseliin, joten sen suurempia kuvia ei voi ohjelmalla muokata skaalaamatta niitä alaspäin. Tämä tuskin on kuitenkaan yleensä ongelma, sillä laadukkaampia kuvia kannattaa muokata työpöytäsovelluksilla.

Ohjelma sisältää kaikki Photoshopin tyyliset työkalut ja monitasoisen muokkauksen, mutta myös monia hyödyllisiä ekstraominaisuuksia kuten valmiit resoluutioehdotukset Instagramiin tai vaikkapa YouTube-videon kuvakkeiden luomiseen.

Pixlr Resoluutiovalinnat Kuville

Pixlr on periaatteessa saatavilla myös suomeksi, mutta kaikki käännökset ovat luokattomia ja selvästi luotu Google Translaten avulla, joka tekee käyttöliittymästä mahdottoman käyttää, joten suosittelemme pitäytymään englannissa. Ohjelmasta myös voi ladata ’työpöytä version’, mutta se avaa sivuston silti omassa selaimessaan eikä se hyödynnä tavallista selainta enempää tietokoneen tehoja.

Käyttöliittymä sisältää Adobe Expressin tavoin maksullisia ominaisuuksia ja työkaluja, näyttäen myös jatkuvia mainoksia editorin oikeassa laidassa.

Pixlr työkalut ovat kevyempiä vaihtoehtoja Adobe Expressiin verrattuna ja mielestämme parempi vaihtoehto, jos etsit tehokasta ja helppoa selainpohjaista kuvanmuokkausohjelmaa.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Moderni ja selkeä käyttöliittymä
Kätevät valmiit resoluutiot sosiaaliselle medialle
Sisältää monitasoisen muokkauksen ja kaikki tarpeelliset työkalut

Miinukset

Osa työkaluista maksumuurin takana ja mainoksia käyttöliittymässä
Suomenkielinen käännös surkea
Työpöytäversio vain erillinen selain jossa aukeaa sama sivusto
Large Separator Cloud

Darktable Logo Darktable

Darktable on erinomainen avoimen lähdekoodin valokuvanmuokkausohjelma joka on suunniteltu erityisesti raakakuvien (RAW) käsittelyyn ja muokkaukseen.

Darktable sallii helpon väritasapainojen ja sävyjen muokkauksen valokuvissasi ja mahdollistaa helpon luonnollisten värisävyjen saavuttamisen. Ohjelma ei sisällä piirtotyökaluja tai muitakaan lisäominaisuuksia, sillä se erikoistuu juuri raw-kuvien ehostamiseen. Ohjelma tukee jopa iOS ekosysteemin HEIC-kuvia.

Ohjelmisto on saatavilla suomeksi ja käännökset ovat ammattimaisesti tehty, jotta käyttö helpottuu, sillä ohjelman käyttöliittymä eroaa huomattavasti listan muista kuvankäsittelyohjelmista. Eri muokkauskategoriat on ryhmitelty omiin pudotusvalikkoihinsa, joiden sisällön muistamisessa saattaa mennä hetki, sillä ne eivät välttämättä ole kovin intuitiivisesti nimettyjä.

Voit myös luoda tai ladata valmiita väriteemoja työn nopeuttamiseksi. Darktablella voi myös muokata kuvien metatietoja ja tunnisteita luodaksesi ammattimaisempia kuvatiedostoja.

Ohjelmalla voi luoda käteviä suodatettavia kokoelmia joiden avulla voit pitää kuvasi helposti järjestyksessä ja voit jopa automatisoida usein toistamiasi muokkaustehtäviä Lua-scriptillä.

Ohjelmisto on saatavilla kaikilla käyttöjärjestelmillä ja se on optimoitu toimimaan todella tehokkaasti heikommillakin kokoonpanoilla.

Darktablen ollessa pelkästään tehokas valokuvanmuokkausohjelma, ei se sovi käyttäjille jotka tarvitsevat tekstiä tai piirtotyökaluja projekteissaan. Voit tietysti ladata darktablen lisäksi jonkin toisen listan ohjelmista jos tarvitset lisämuokkausta ammattimaisen valokuvamuokkauksen lisäksi.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Paras raakakuvien muokkaustyökalu
Mainio suomikäännös ja käyttöliittymä
Saatavilla kaikilla käyttöjärjestelmillä, hyvin optimoitu
Tukee ohjelmointia automatisointiin

Miinukset

Ei muita kuvankäsittelytyökaluja
Oudosti ryhmitellyt välilehdet/tabit
Large Separator Cloud

Adobe Express Logo Adobe Express

Adobe Express on ilmainen verkkoselainpohjainen kuvankäsittelyohjelma joka on tarkoitettu erityisesti nopeiden kuvakokonaisuuksien luomiseen sosiaalista mediaa varten, mutta ominaisuuksia on lukemattomia kaikkiin tarkoituksiin.

Vaikka Adobe Express vaatii Adobe käyttäjän luomisen, on sen käyttö ilmaista. Harmillisesti ohjelmisto ehdottaa verkosta löytyviä kuvia ja taustoja lisättäväksi projekteihisi jotka saattavat olla maksumuurin takana. Voit kuitenkin ladata omia kuviasi editoriin ongelmitta.

Adobe Express Sosiaalisen Median Kuvamuokkaus

Ohjelmisto sisältää myös kätevät automatisoidut animaatiotyökalut joilla voi kätevästi luoda liikkuvaa tekstiä, animoida väriskaalojen vaihtumisen tai vaikkapa zoomailla kuvaa yhdellä klikkauksella.

Adobe Express tukee ainoastaan JPEG ja PNG kuvien tallentamisen, mutta voit ladata lopullisen työsi myös PDF formaatissa tai jos lisäsit animaatioita, myös MP4 formaatissa.

Työkalun etusivulta löytyy myös monta kätevää irrallista työkalua joilla voit tehdä nopeita muokkauksia valokuviisi tai videoihisi, esimerkiksi poistaa taustan mistä tahansa kuvasta automaattisesti.

Poista tausta kuvasta Adobe Express

Toisin kuin muut Adoben ohjelmistot, Expressiä ei ole saatavilla työpöytäversiona mikä on ongelmallista sillä työkalu tuntuu monesti hyvin hitaalta ja kömpelöltä käyttää verkkoselaimessa.

Käyttöliittymää ei voi myöskään muokkailla laisinkaan, jonka takia valikot tuntuvat olevan monesti edessä eikä niitä voi siirrellä tai piilottaa kokonaan. Ohjelmisto ei myöskään sisällä Photoshopin tapaisia piirros- tai valintatyökaluja eikä erillisiä tasovalintoja, vaan lisättyjä elementtejä täytyy tupla-klikata jotta niitä voi muokata.

Adobe Express onkin kätevä nopea työkalu jos tarvitset ilmaista kuvanmuokkaustyökalua pikaisten somekuvien luomiseen tai jos tarvitset valmiita taustoja ja kuvia kokonaisuuden luomiseen helposti muutamalla klikkauksella.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Valmiita kuvia ja taustoja verkosta nopeasti
Luotu sosiaalinen media mielessä
Helpot animaatiotyökalut
Työkalu taustakuvan poistamiseen

Miinukset

Maksumuuri esillä monessa paikassa
Verkkoselaimessa muokkaus kömpelöä
Ei piirtotyökaluja tai erillisiä kerroksia
Large Separator Cloud

Google Photos Logo Google Photos

Google Photos ei periaatteessa ole valokuvanmuokkausohjelma, mutta se mahdollistaa helpon ja nopean väriskaalan muuttamisen valmiilla oletusväreillä, tai manuaalisesti liukusäätimillä.

Näillä valmiilla väriyhdistelmillä saat muutettua minkä tahansa valokuvan varsin tyylikkääksi sekunneissa.

Voit myös zoomata ja kääntää kuvia tarvittaessa, mutta muita ominaisuuksia kuten piirtämistä tai tekstin lisäyksiä ei tämä simppeli kuvatyökalu sisällä.

Käyttääksesi Google Photosia, tarvitset myös Google tunnukset eikä ohjelmistoa voi ladata työpöydälle, vaan sitä voi käyttää ainoastaan puhelimella tai selaimella.

Mielestämme tämä kätevä työkalu silti ansaitsi maininnan tällä listalla.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Muuta valokuvan väriteemaa sekunneissa
Ammattimaisia valmiita väriteemoja

Miinukset

Ei sen kummempaa toiminnallisuutta
Vaatii Google-tunnukset ja verkko-yhteyden
Scroll to Top