Paras Näyttö Featured Image

Vinkkejä parhaan näytön valintaan (pelaamiseen tai töihin)

Jos olet ostamassa uutta näyttöä ja valintoja tuntuu olevan loputtomasti, on hyvä olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista ja ominaisuuksista.

Valinnan varaa on todella paljon riippuen käyttötarkoituksesta eikä kallein ole yleensä paras vaihtoehto. Tässä artikkelissa käsittelemme kaikki ominaisuudet jotka tulee ottaa huomioon uutta näyttöä ostaessa.

Large Separator Cloud

Näytön koko

Ensimmäinen ja yleensä isoin tekijä näytön valinnassa on itse monitorin koko. Ylivoimaisesti suosituin näytön koko on 24 tuumaa (24″) eli noin 61 senttimetriä.

Kyseinen koko tukee useimmiten 1920×1080 resoluutiota mitä varten myös suurin osa ohjelmista ja peleistä on optimoitu. Suosittelemme hankkimaan vähintään 24 tuumaisen näytön koska muuten pelien tai ohjelmien käyttö voi olla ongelmallista tai hankalaa.

Suurempi näyttö tuo mukanaan suuremman hintalapun, mutta nykyään laajakuvanäytöt ovat uusi normi, koska uuden sukupolven näytönohjaimet ja suorittimet tukevat korkeampia resoluutioita ilman ongelmia.

Uudet yli 30 tuuman näytöt tulvivat kauppoihin viime vuosien aikana eivätkä kaarevat näytötkään ole enään pelkkä mainoskikka.

Jos siis olet hankkimassa näyttöä työ- tai editointitarkoitukseen, kannattaa harkita 30 tuuman kokoista tai suurempaa näyttöä. Tällöin voit sommitella enemmän ohjelmia näytölle kerralla ja hyödyntää tehokkaampaa ikkunanhallintaa Windowsilla.

Myös 4K laatuisten videoiden katselu vaatii yleensä suuremman näytön, mutta myös tehokkaammat komponentit saumattomaan mediatoistoon.

Jos taas olet ostamassa tuliterää pelinäyttöä, suosittelemme ostamaan 24″ – 27″ näytön, jotta päätä ei tarvitse käännellä liikaa pelatessa ja kaikki tarvittava näkyy tarkasti suoraan edessä. Myös hinta/laatu suhde on useimmiten parempi tämän kokoisilla näytöillä.

Muista kuitenkin aina varmistaa näytön fyysiset mitat ennen ostamista, jotta se varmasti mahtuu käytössä olevalle pöydälle tai alustalle. Tarkista myös parhaat vinkit ison näytön tehokkaaseen puhdistamiseen.

Large Separator Cloud

Näytön resoluutio

Erikokoiset näytöt useimmiten tukevat eri maksimiresoluutioita. Ei ole olemassa yhtä resoluutiota ylitse muiden, mutta ylivoimaisesti yleisin maksimiresoluutio on 1920×1080, jonka takia suurin osa sovelluksista ja peleistä on optimoitu toimimaan parhaiten sillä.

Tästä syystä kyseinen resoluutio tulisi olla minimi jota tuleva näyttösi tukee, mutta isompien resoluutioiden tukeminen antaa enemmän tarkkuutta operaatioihin ja median toistoon.

Nykyään myydään enemmän 4K näyttöjä ja televisioita kuin koskaan aikaisemmin, pakottaen ohjelmistokehittäjät ja pelintekijät optimoimaan tuotteensa näitä korkeampia resoluutioita varten.

Jos siis olet hakemassa uutta monitoria pelaamiseen, kannattaa suosiolla jättää maksimiresoluutio 1920×1080 kokoon, ja priorisoida korkeampi ruudunpäivitys ja nopeampi vasteaika.

Työkäyttöä varten kannattaa taas priorisoida isompi resoluutio ja parempi värien tarkkuus, jotta videoita on mukavampi katsella ja ruudulle mahtuu paljon tavaraa, silti säilyttäen sisällön tarkkuuden.

Kannattaa varmistaa vielä yleinen termistö jota käytetään näyttöjen tarkkuuksia ja resoluutioita kuivaillessa. Teimme alle kätevän taulun eri resoluutioiden vertailuun.

LaatuResoluutioOptimaalinen näytön koko
720p (HD / High Definition)1280 x 720Puhelin / Tabletti
1080p (FHD / Full HD)1920 x 108024″ (tuumaa)
1440p (2K / QHD / Quad HD)2560 x 144027 – 31″ (tuumaa)
2160p (4K / UHD / Ultra HD)3840 x 216031″ (tuumaa ) and isommat
4320p (8K / UHD / Ultra HD)7680 x 4320Korkealuokkaiset 8K televisiot

Voit hyödyntää Windowsin käteviä ikkunanhallintaominaisuuksia isoilla näytöillä, lukemalla niistä täältä.

Large Separator Cloud

Kuvasuhde (Aspect ratio)

Monitorin kuvasuhde on sen korkeuden ja leveyden välinen suhde. Melkeinpä kaikki modernit näytöt tukevat 16:10 ja 16:9 kuvasuhteita.

Kyseiset kuvasuhteet mahdollistavat pelien pelaamisen ja skaalautumisen oikein kaikilla yleisillä resoluutioilla.

Vanhat näytöt tukivat vain 4:3 kuvasuhdetta, joka myös onnistuu moderneilla näytöillä tarvittaessa, skaalaamalla resoluutiota alaspäin.

Jos päädyt hankkimaan 4K- tai ultra-wide monitorin, tulevat ne tukemaan paljon suurempiakin kuvasuhteita.

Uutta näyttöä valitessa ei siis tarvitse huolehtia erikseen kuvasuhteesta, kunhan et osta ennen vuonna 2008 valmistettua muinaisjäännettä.

Large Separator Cloud

Virkistystaajuus (Refresh rate)

Ruudun virkistystaajuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä käyttökokemuksen kannalta ja sillä on myös iso vaikutus tuotteen hintaan.

Virkistystaajuus tarkoittaa kuinka monta kertaa sekunnissa näyttö voi päivittää kuvan. Virkistystaajuus ilmoitetaan hertseinä, tai lyhennettynä ’Hz’.

Useimmat näytöt ja melkein kaikki televisiot omaavat 60 hertsin virkistystaajuuden. Yleisimmät taajuudet ovat 60Hz, 120Hz, 144Hz ja joillain uusilla pelinäytöillä jopa yli 240Hz.

On hyvä huomioida että jos pelaat 120Hz näytöllä peliä joka saavuttaa vain 60 kuvaa sekunnissa (frames per second tai FPS), ei näytön suuremmasta virkistystaajuudesta ole näkyvää hyötyä. Kannattaa siis varmistaa että tietokoneen tehot ovat kunnossa pyörittääkseen pelejä tai ohjelmia tarpeeksi tehokkaasti.

Normaalia 60Hz näyttöä ja 120Hz näyttöä vertaillessa ero on valtava. Siitä ylöspäin mentäessä, näkyvä muutos on varsin pieni. Hinnat kuitenkin nousevat eksponentiaalisesti virkistystaajuuden noustessa, joten se kannattaa ottaa huomioon.

Yleinen suositus niin pelaamiseen kuin työntekoonkin on siis 120Hz, mutta tässä tapauksessa enemmän on aina parempi, kunhan sitä ei saavuteta muiden tärkeiden ominaisuuksien kustannuksella.

Jos satut käyttämään näyttöä pelkästään videoiden katseluun, on 60 hertsiä varsin riittävä, josta syystä myös televisiot käyttävät tätä virkistystaajuutta.

Korkeammasta virkistystaajuudesta ja ruudunpäivityksesta on massiivinen hyöty varsinkin pelatessa, ja nopeatempoisissa peleissä kuten Counter-Strikessä, on se ensisijaisen tärkeä tekijä.

Kun pääset korkean virkistystaajuuden makuun, et varmasti halua palata takaisin vanhaan.

Large Separator Cloud

Vasteaika (Response time)

Vasteaika tarkoittaa aikaa joka näytön pikselillä kestää vaihtaa väriä tummasta kirkkaaksi ja takaisin tummaksi. Tämä on aika yleensä esitetty millisekunneissa (ms).

Yleensä moderneilla näytöillä ja televisioilla vasteaika on 1 – 10ms ja tietysti mitä lyhyempi, sen parempi.

Kunhan vasteaika on alle kymmenen millisekunnin, et tule huomaamaan juurikaan eroa käyttömukavuudessa tai kuvanlaadussa.

Jos olet hankkimassa uutta näyttöä pelaamiseen, kannattaa kuitenkin valita vasteaika 1-2ms väliltä, koska korkeampien virkistystaajuuksien kanssa jokainen millisekunti on tärkeä.

Jotkut näytöt omaavat myös erilaisia näyttötiloja jolloin on mahdollista vaihtaa niin sanotun pelitilan ja videotilan välillä, jolloin näyttö voi vaihdella erinäisten kuvanparannusten määrää, joka taas pienentää tai nostaa vasteaikaa.

Large Separator Cloud

Liitännät (Input/Output)

Ennen uuden näytön ostamista, kannattaa aina tarkistaa liitäntöjen määrä ja yhteensopivuus muiden komponenttien kanssa.

Tärkein tarkistettava on yhteensopivuus näytönohjaimen porttien kanssa, varsinkin jos omistat tai meinaat hankkia useamman näytön.

Useimmat uudet näytönohjaimet sisältävät tuen monelle eri liitännälle kuten HDMI, Dual-Link DVI ja uusimmat tukevat myös DP (DisplayPort) liitäntöjä.

Suurimmalla osalla uudemmista näytöistä on tuki HDMI ja DP liitännöille. Normaali HDMI-kaapeli tukee kuitenkin maksimissaan 60Hz signaalia, joten jos ostat näytön jossa on korkeampi virkistystaajuus, täytyy ostaa uudempi, Ultra High Speed HDMI-kaapeli.

Alla on kätevä taulukko josta voit selvittää minkälaisen kaapelin tarvitset uutta näyttöäsi varten.

Portti / KaapeliResoluutioMax. virkistystaajuus
Dual-Link DVI-D1080p (1920 x 1080)144Hz
Dual-Link DVI-D2K (2560 x 1440)75Hz
HDMI 1.41080p (1920 x 1080)144Hz (jotkut näytöt rajoitettu 120Hz)
HDMI 1.42K (2560 x 1440)75Hz
HDMI 1.44K (3840 x 2160)30Hz
HDMI 2.01080p (1920 x 1080)240Hz
HDMI 2.02K (2560 x 1440)144Hz
HDMI 2.04K (3840 x 2160)60Hz
HDMI 2.14K (3840 x 2160)120Hz
HDMI 2.18K (7680 x 4320)60Hz
DisplayPort 1.21080p (1920 x 1080)240Hz
DisplayPort 1.22K (2560 x 1440)165Hz
DisplayPort 1.24K (3840 x 2160)75Hz
DisplayPort 1.32K (2560 x 1440)240Hz
DisplayPort 1.34K (3840 x 2160)120Hz
DisplayPort 1.38K (7680 x 4320)30Hz

Huomaa myös että mini-DisplayPort kaapelin eri versiot toimivat yhtä tehokkaasti kuin normaali DisplayPort kaapelin sama versiointi (eli mini-DisplayPort 1.2 -kaapeli on yhtä tehokas kuin DisplayPort 1.2 -kaapeli).

Uusissa näytöissä mini-DisplayPort -portteja on alettu korvaamaan myös USB-C porteilla jotka osaavat käsitellä saman signaalin ja samalla ladata laitetta.

Voit tarkistaa tarkemmat resoluutiot ja ruudunpäivitykset HDMI ja DP-kaapeleiden välillä artikkelistamme.

Large Separator Cloud

G-Sync & FreeSync

Olet ehkä huomannut että uusia näyttöjä yritetään usein myydä hehkuttamalla sen G-Sync tai FreeSync ominaisuuksia, joskus jopa molempia.

Kyseiset teknologiat auttavat kuvien ääriviivat sulavampina, vähentävät oheislaitteiden kuten näppäimistön syöttöviivettä ja vähentävät kuvien päällekkäistä piirtymistä (eng. screen tearing).

G-Sync on Nvidian oma luomus, joten sinun täytyy omistaa Nvidian näytönohjain hyödyntääksesi G-Syncin ominaisuuksia. Tämä teknologia löytyy huomattavasti harvemmasta näytöstä koska sen sisällyttäminen vaatii erityisen luvan Nvidialta.

Kirkas monitori

FreeSync on AMD:n luoma G-sync vastine, mutta AMD laittoi sen ilmaiseen jakeluun jonka takia se löytyy huomattavasti useammasta näytöstä. Tämän takia se ei myöskään kasvata näytön hintalappua juurikaan.

Ongelmana FreeSyncissä on se että sen hyödyntäminen vaatii AMD:n näytönohjaimen jotka ovat huomattavasti harvemmassa.

Jos siis omistat Nvidian näytönohjaimen, kannattaa harkita G-Sync tuen omaavaa näyttöä, mutta jos omistat AMD näytönohjaimen, ei kannata ostaa G-Sync näyttöä, koska hinta on korkeampi etkä pysty kyseistä teknologiaa hyödyntämään.

Scroll to Top