OLED näytöt ovat kirkkaimpia ja tarkimpia näyttöpaneeleita sillä niissä jokainen pikseli lähettää oman valonsa, mahdollistaen loputtoman kontrastin, hienot värit ja nopeimman mahdollisen vasteajan. Nämä yksittäiset LED-valot ovat myös syy kuvan mahdolliselle palamiselle. Voit lukea artikkelistamme lisää eri näyttöpaneelien eroista ja miksi OLED näytöt ovat nousemassa suosituimmaksi näyttövaihtoehdoksi.
Suurin huoli OLED näyttöjä ostaessa on kuvan palamisen mahdollisuus, jossa kauan paikallaan olleet staattiset kuvat jäävät näkymään ruudulle himmeänä, vaikka taustalla oleva kuva vaihtuisi muuksi. Tämä on erityisen ongelmallista erityisesti peleissä joissa näkyy vaikkapa kartta aina samassa kohdassa tai urheiluohjelmissa joissa pisteytys on aina samassa yläkulmassa.
Kuvan palamisen riski on kuitenkin hyvin minimaalinen uusissa OLED-paneeleissa, sillä teknologian kehittyessä näihin näyttöihin on lisätty paljon erinäisiä keinoja palamisen estämiseksi.
Luettuasi tämän artikkelin saat kuitenkin selville miten voit huoletta käyttää OLED näyttöäsi tai puhelintasi ilman kuvan palamisen riskiä, muutamalla helpolla keinolla.
Miksi kuva palaa kiinni OLED näytöissä?
Kuvan palaminen OLED (Organic Light Emitting Diode) näytöissä johtuu siitä että jokainen pikseli sisältää oman orgaanisen led-valon eli valodiodin ja jokainen näistä ledeistä kuluu väistämättä ajan kuluessa kun ne ovat päällä.
Jos tietyt pikselit ovat jatkuvasti aktiivisena enemmän kuin muut, ne kuluvat nopeammin ja näin muuttuvat hiljalleen himmeämmäksi kuin muut.
Eli vaikka tätä ongelmaa kutsutaan kuvan palamiseksi (eng. burn-in), se tarkoittaa periaatteessa näytön pikseleiden kulumista ja himmenemistä.
Yleisin syy miksi kuva palaa kiinni OLED näyttöön on jatkuva pelaaminen sellaista peliä joka sisältää staattisia elementtejä käyttöliittymässä kuten karttoja (mini-map) tai muita HUD-elementtejä. Pelien ulkopuolella esimerkiksi päivittäinen urheilukanavien katselu jossa pisteet näkyvät aina samassa kohdassa, kuluttaa kyseisiä pikseleitä nopeammin kuin muita ruudun alueita joissa pikseleiden kirkkaus vaihtelee jatkuvasti.
Toinen termi liittyen samaan ongelmaa on kuvan säilyminen (eng. image retention), jossa kuva jää himmeästi näkyviin hetkellisesti, mutta korjaantuu ajan kanssa monipuolisempaa sisältöä katsellessa. Kuvan palaminen on tästä seuraava vaihe jolloin ledit pysyvät muita himmeämpinä lopullisesti.
Tästä ei onneksi tarvitse olla erityisen huolissaan ellet pelaa samaa peliä yli viittä tuntia samanaikaisesti (eikä välttämättä pidemmilläkään pelimaratooneillakaan tapahdu sen kummempia ongelmia, mutta riski on suurempi).
Lue alta miten palamisen voi estää helposti, sillä klassinen sanonta ”better safe than sorry” pätee tähän tilanteeseen varsin hyvin.
Miten estän kuvan palamisen OLED paneeleissa?
Selkein ja helpoin tapa estää kuvan säilyminen tai palaminen on toistamalla vaihtelevaa sisältöä näytölläsi, eikä pelata staattisia kuvia sisältäviä pelejä kymmeniä tunteja kerrallaan.
Eri näyttöjen valmistajat ovat myös sisällyttäneet näyttöihinsä automaattisia ominaisuuksia jotka estävät kuvan palamista.
Estä OLED-palaminen televisioissa
Pelejä pelatessa riittää että pidät lyhyen tauon muutaman tunnin välein, jolloin pikselit ehtivät sammuttaa itsensä hetkeksi.
Suurin osa OLED-televisioista sisältävät myös automaattisen näytönsäästäjän juuri tästä syystä, joten jos jätät televisiosi toimettomaksi pitkäksi aikaa, käynnistyy näytönsäästäjä jossa näyttö pimenee tai värit vaihtelevat aktiivisesti. Televisio käynnistää näytönsäästäjän automaattisesti muutaman minuutin kuluttua jos järjestelmä tunnistaa kuvan pysyvän paikallaan tietyn ajan.
Kannattaa myös välttää näytön kirkkauden pitäminen aina maksimissa, sillä se kuluttaa ledejä huomattavasti nopeammin.
Jos omistat LG-television, voit myös aktivoida ’pikseleiden päivitysohjelman’ (Pixel Refresher) asetuksista, joka kestää noin tunnin ja vähentää kuvan palamisen mahdollisuutta huomattavasti. Pääset aktivoimaan ohjelman menemällä päävalikosta Settings > Picture > OLED Panel Settings > Pixel Refresher. Joissain eri malleissa tai Web-OS versioissa asetus löytyy eri nimien alta mutta yleisesti samasta sijainnista.
Sonyn OLED televisioissa kyseinen ominaisuus löytyy Display > Expert panel settings > Panel Refresh -alta. Sonyn tapauksessakin nimet saattavat vaihdella hieman television mallin mukaan.
Estä kuvan palaminen puhelimen näytössä
Suuri osa uusista lippulaivapuhelimista omaa OLED-näytön, jolloin kuvan palaminen on myös mahdollista.
Puhelimissa ei ole yllämainittujen televisioiden pikseleiden päivitysohjelmia, sillä puhelimien näyttöjä harvoin pidetään päällä yhtä pitkiä aikoja kuin televisioita tai tietokoneiden näyttöjä.
OLED-puhelimissa on myös oletuksena näytön sammutusajastin joka on noin minuutin tai kahden pituinen. Sitä ei kannata ottaa pois käytöstä, sillä sen tarkoitus on akkukeston parantamisen lisäksi sammuttaa näyttö kuvan palamisen estämiseksi.
Yleisin ongelma varsinkin Android-puhelimissa on navigointi-palkin palaminen ruudun-alareunaan. Tämän voi estää käyttämällä kosketus-kontrolleja (gesture-controls) navigointipalkin sijasta.
Jos pelaat paljon pelejä pitkiä aikoja puhelimellasi, kannattaa säätää näytön kirkkaus hieman matalammaksi, tai ei ainakaan pitää sitä kirkkaimmalla mahdollisella asetuksella, jotta pikselien diodit eivät ole maksimikuormituksen alla pitkiä aikoja.
Samasta syystä on myös järkevää käyttää puhelimessa tummaa teemaa vaalean sijasta, sillä tällöin pikselit kuormittuvat huomattavasti vähemmän jatkuvassa käytössä.
Ei myöskään kannata asentaa näytön palamisen vähentämistä lupaavia appeja, sillä ne on luotu vain näyttämään turhia mainoksia ja puhelimen ruudun sammuttaminen on kuitenkin aina tehokkain keino estää pikselien himmeneminen laitteella kuin laitteella.
Ruudun kuvan palamisen testaaminen
Ei kannata kokeilla ruudun palamista itse jättämällä laitteita päälle päiviksi kerrallaan pelkästä mielenkiinnosta, sillä näitä kokeita on jo toteutettu monen eri tahon toimesta.
Yksi kuuluisimmista testeistä on amerikkalaisen RTINGSin OLED palamistesti, jossa kuusi LG:n OLED C7 televisiota oli käynnissä päivittäin yhteensä yli 9000 tuntia, noin 5 tuntia päivässä.
Lopputulemana vuosia kestäneen testin jälkeen, televisiot jotka katsoivat pelkästään jalkapalloa tai pelasivat FIFA 18 peliä, eivät näyttäneet paljoakaan palamisjälkiä.
Televisiot jotka pyörittivät CNN-uutissivustoa jossa otsikot liukuvat jatkuvasti ruudun alaosassa, aiheuttivat kuvan palamista todella selkeästi.
Tästä testistä voi kuitenkin päätellä että normaalikäytössä ja vaihtelevalla sisällöllä kuvan palamisen riski on hyvin vähäinen ja vähenee ennestään teknologian kehittyessä.