Ikkunanhallinta Windows Feature

Helppo ikkunanhallinta Windowsilla (myös pikanäppäimet)

Ikkunanhallinta Windowsilla on aina ollut hankalaa. Laajakuvanäytöt ovat uusi normi, minkä takia on tärkeää pystyä hyödyntämään kaikki tila järkevästi.

Ikkunoiden kokoja ja sijainteja ei kuitenkaan kannata ruveta muokkaamaan manuaalisesti sentti kerrallaan, koska se on todella hidasta ja epätarkkaa.

Windows 10:ssä on onneksi sisäänrakennettu logiikka ikkunanhallintaan ja siirtelyyn. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös mahtava ilmainen työkalu nimeltään DisplayFusion.

Large Separator Cloud

Ikkunanhallinta ilman ohjelmia

Yleensä oletetaan, että ikkunoiden kätevä asettelu näytölle vaatii erillisen ohjelman, jotta tämän voisi toteuttaa.

Tämä olikin ongelma aikaisemmissa Windows käyttöjärjestelmissä, mutta nyt tätä on helpotettu huomattavasti.

Windows 10 sisältää erinäisiä pikanäppäimiä ikkunoiden vaihteluun ja organisointiin. Ikkunoita voi helposti kohdistaa ruutujen reunoihin tai kulmiin, mutta monimutkaisempi kolmen tai useamman ikkunan sommittelu yhdelle ruudulle vaatii lisäapua.


Näytön jakaminen useaan osaan nopeasti

Ensimmäinen ja helpoin tapa liikutella ikkunoita puolelta toiselle tai mihin tahansa kulmaan on vetää ne näytön reunoihin hiirellä.

Ikkunan näytön vasempaan tai oikeaan reunaan raahaaminen muuttaa ikkunan puolikkaan ruudun kokoiseksi. Näin voit helposti jakaa näytön kahteen osaan helposti ja nopeasti.

Jos taas haluat kaksi ikkunaa toiselle näytön puoliskolle, voit vetää ikkunan näytön kulmaan. Tämä muuttaa ikkunan koon neljäsosaksi ruudun resoluutiosta.

Tämä toiminnallisuus mahdollistaa 6 eri sijainnin hyödyntämistä ruudulla ja mullistaa työtehokkuuden pienemmilläkin näytöillä.

Huom!

Jos ikkunoiden raahaaminen ruudun reunoille ei aiheuta mitään, täytyy kyseinen toiminnallisuus ensin aktivoida.

Tämä onnistuu helposti kirjoittamalla aloitusvalikon hakupalkkiin ’Moniajo’ ja avaamalla moniajoasetukset.

Ikkunahallinta Asetus

Seuraavaksi täytyy vain aktivoida ’Kohdista ikkunat’ -valinta ja toiminnallisuuden pitäisi alkaa toimia.

Aktiivisen ikkunan vaihtelu

Yksi eniten käytetyistä näppäinyhdistelmistä Windowsilla on Alt + Tab.

Kun pidät Alt-näppäintä pohjassa, voit aktivoida seuraavan ikkunan painamalla Tab-näppäintä. Tämä avaa myös karuselli-näkymän, jossa näet kaikki käynnistetyt ikkunat ja sovellukset, jotka on mahdollista aktivoida.

Jos kyseisessä näkymässä on paljon ikkunoita tai sovelluksia, voit valita tietyn kohteen helpommin klikkaamalla sitä hiirellä.

Alt Tab Ikkunan Vaihto

Toinen vaihtoehto on käyttää Alt + Esc näppäinyhdistelmää. Toiminnallisuus on melkein identtinen, mutta tämä ei avaa ikkunanäkymää.

Tästä syystä Alt + Esc toimii paremmin koko näytön vaativilla sovelluksilla, kuten peleillä, pienentämällä ne heti tehtäväpalkkiin.

Ainoa ongelma tällä on, että se toimii vain kolmella viimeksi avatulla ikkunalla toi sovelluksella, joten jos työskentelet useamman ikkunan kanssa, kannattaa käyttää tuttua ja turvallista Alt + Tab komboa.

Jos haluat tietää lisää hyödyllisiä pikanäppäimiä, tarkista Windowsin monipuoliset pikanäppäimet ruutukaappaukseen.


Windowsin uusi tehtävänäkymä

Windows 10 toi mukanaan uuden ominaisuuden: tehtävänäkymän (Task View), joka mullisti klassisen työpöydän.

Suurin osa käyttäjistä ei ole kuullutkaan tästä uudesta toiminnallisuudesta, koska sitä ei voi vahingossa aktivoida eikä sen olemassaolosta erityisemmin mainita käyttäjälle.

Tehtävänäkymän voi aktivoida painamalla Windows + Tab näppäinyhdistelmällä.

Tämä näkymä näyttää kaikki aktiiviset ikkunat koko näytön näkymässä, jota voi navigoida helposti pelkällä hiirellä.

Kyseinen näkymä näyttää myös aikajanan hiljattain avatuista tiedostoista 30 päivän ajalta.

Tehtavanakyma eli Task Viewer

Tämän näkymän toinen mahtava ominaisuus on virtuaaliset työpöydät (virtual desktop). Tämä toiminnallisuus antaa käyttäjän luoda tyhjiä työpöytiä, joiden välillä voi vaihdella nopeasti joko tehtävänäkymästä klikkailemalla tai pikanäppäimillä.

Voit luoda uuden virtuaalisen työpöydän klikkaamalla tehtävänäkymän yläreunassa olevaa ’Uusi työpöytä’ -ikonia.

Uuden työpöydän voi luoda ja aktivoida nopeasti painamalla Ctrl + Windows + D näppäinyhdistelmää.

Kun olet luonut useamman työpöydän, voit vaihdella niiden välillä helposti painamalla Ctrl + Windows + / -yhdistelmää.

Sulkeaksesi tällä hetkellä aktiivisena olevan työpöydän kokonaan, voit painaa Ctrl + Windows + F4 näppäinyhdistelmää. Sulkiessasi työpöydän varmista, ettei mitään tärkeää jää tallentamatta.


Käteviä pikanäppäimiä ikkunoiden hallintaan

Painamalla Windows + D voit näyttää tai piilottaa kaikki avoimet ikkunat. Näin pääset kätevästi työpöydälle ja sieltä takaisin töiden pariin.

Voit myös painaa Windows + M piilottaaksesi kaikki ikkunat, mutta sen uudelleen painaminen ei palauta ikkunoita takaisin auki.

Kätevä vaihtoehto on myös Windows + Home, joka pienentää kaikki paitsi tällä hetkellä aktiivisena olevan ikkunan. Tämä ei kuitenkaan tunnu toimivan luotettavasti kaikilla koneilla, joten kannattaa pitää muutkin vaihtoehdot mielessä.

Voit aina palauttaa ikkunat takaisin paikoilleen painamalla tehtäväpalkista hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla ’Kumoa Pienennä kaikki ikkunat’.

Samoin painamalla tehtäväpalkista hiiren oikealla näppäimellä voit valita useiden ikkunahallinta-valintojen välillä. Vaihtoehtoina on limitä ikkunat, näytä ikkunat päällekkäin, näytä ikkunat vierekkäin ja näytä työpöytä.

Yllä mainittu vaihtoehto on helpoin, koska tällöin ei tarvitse muistaa yhtäkään pikanäppäintä. Toisaalta manuaalisesti klikkailu on aina hitaampaa ja haasteellista, jos työskentelee jollain ohjelmalla koko näytön tilassa.

Large Separator Cloud

Tehokkaampi Ikkunoiden hallinta DisplayFusionilla

Jos Windows 10:n omat pikanäppäimet ja ominaisuudet eivät tunnu riittävän omiin tarpeisiisi, täytyy siirtyä kolmannen osapuolen ohjelmistoihin.

Jos haluat vaikkapa valita omat pikanäppäimesi tai luoda kaksi työpöytää samalle näytölle, voit toteuttaa ne DisplayFusionilla.

Emme tee kaupallista yhteistyötä DisplayFusionin kanssa, se vain sattuu olemaan erinomainen ohjelma ja olemme käyttäneet sitä vuosia niin töissä kuin kotikoneellakin.


Mikä on DisplayFusion?

DisplayFusion on todella monipuolinen työpöydän hallintaohjelma, joka mahdollistaa omien pikanäppäinten luomisen ikkunoiden siirtelyä varten ja vaikkapa näytön jakamisen eri kokoisiin lohkoihin.

Ohjelma sisältää runsaasti muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten automaattisen taustakuvan vaihtelun, työkalupalkin muokkauksen ja lukuisia näytön muokkausasetuksia.

Mikä parasta, DisplayFusion on täysin ilmainen. Ohjelmasta voi ostaa Pro-lisenssin vajaalla 30 dollarilla, mikä mahdollistaa muun muassa näytön jakamisen lohkoihin. Pikanäppäimet ja ikkunahallinta ovat kuitenkin ilmaisia ominaisuuksia.

Voit tarkistaa mitä eroja ilmaisella ja maksullisella versiolla on täältä. Ilmainen versio sisältää automaattisesti 30 päivän ilmaisen Pro-kokeilun.


Omien pikanäppäinten luominen

Kun olet saanut DisplayFusionin asennettua, kannattaa hieman tutkia kaikkia sen asetuksia ja mahdollisuuksia. Katsotaan kuitenkin ensiksi, miten ikkunoita voi siirrellä pikanäppäimillä.

DisplayFusion Asetukset

Avaa ensin piilotetut kuvakkeet työkalupalkin oikeasta reunasta nähdäksesi piilotetut ohjelmat.

Klikkaa DisplayFusion ikonia oikealla hiiren näppäimellä ja valitse ’Asetukset’.

Valitse seuraavaksi ’Toiminnot’ vasemman reunan valikosta.

Toiminnoista näet pitkän listan kaikista mahdollisista toiminnoista, joille voit luoda oman pikanäppäimen.

Voit jopa koodata omat funktiot, mutta emme käsittele sitä tässä artikkelissa.

Kun olet löytänyt haluamasi toiminnallisuuden, voit luoda sille pikanäppäimen kaksoisklikkaamalla riviä.

Voit lisätä useita erikoisnäppäimiä, kuten Shift , Ctrl tai Alt klikkaamalla niiden kuvakkeita. Itse pikanäppäimen voit lisätä painamalla sitä näppäimistöstäsi.

DisplayFusion Toiminnot

Kun olet saanut näppäinyhdistelmäsi valittua, klikkaa OK molemmista ikkunoista tallentaaksesi muutokset ja pikanäppäin alkaa toimia heti.


Näytön jakaminen virtuaalisiksi työpöydiksi (Pro-ominaisuus)

Vaikka tämä onkin Pro-version ominaisuus, se on todella hyödyllinen varsinkin ultra-wide näytöillä.

Voit siis jakaa näyttösi erillisiin osiin, jolloin ikkunan laajentaminen sillä alueella ei ulotu koko näytölle. Voit myös halutessasi asettaa erillisen tehtäväpalkin omille näytön osille.

Jakaaksesi näytön osiin, klikkaa taas DisplayFusion ikonia tehtäväpalkissa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse ’Näyttöasetukset’.

DisplayFusion Nayton Jakaminen

Seuraavaksi valitse haluamasi näyttö ja klikkaa ’Jaot ja täyte’ nappia oikeassa reunassa. Tämä avaa ikkunan, josta näet kaikki mahdolliset jakoasetukset.

Helpoin tapa jakaa näyttö vaikkapa keskeltä kahteen yhtä suureen osaan on valita ’Valmiit jaot’ ja klikata listan toista valintaa.

Jos haluat valita oman jaottelun, voit klikata esikatselussa olevia neliöitä ja muokata kokoja manuaalisesti alla olevista laatikoista.

Monitorin jako pystysuunnassa
Näin jaat näytön kahteen osaan helposti.

Kun olet saanut haluamasi lopputuloksen, voit testata, miltä se näyttää klikkaamalla ’Näytä Esikatselu’ ja tallentaa muutoksesi painamalla OK.

Voit myös luoda omia profiileja eri näyttöasetuksille, joiden välillä voi helposti siirtyä tekemällä niille oman pikanäppäimen.

Jos olet miettimässä uuden näytön ostamista hyödyntääksesi näitä vinkkejä, lue tämä lista asioista jotka kannattaa huomioida ennen näytön ostopäätöstä.

Scroll to Top