CPU Cooler Feature

Prosessorin lämpötilan tarkistus ja monitorointi (CPU)

Prosessori eli suoritin on useimmiten koko järjestelmän kalleimpia komponentteja, joten on tärkeää varmistaa että se toimii oikein ja pysyy kunnossa.

Prosessorin lämpötilat voi helpoiten pitää kurissa asentamalla kunnollinen jäähdytin koneeseen ja varmistaa että lämpötahna on kunnossa. Jos se ei ole mahdollista, joko suuren koon tai hinnan takia, prosessorin lämpötiloja voi tarkastella ohjelmistoilla tai jopa BIOS tiedoista.

Liian korkeita CPU lämpöjä ei voi kuitenkaan korjata ohjelmistoilla, ainoastaan komponenttien päivityksellä. Tarkista samalla myös näytönohjaimesi lämpötilat.

Large Separator Cloud

Nopein tapa tarkistaa prosessorin lämpötila (BIOS)

Windowsilla on muutama tapa tarkistaa CPU lämmöt ilman kotelon avaamista tai ohjelmien latailua. Ongelmana tässä tavassa on että kone täytyy käynnistää uudelleen jotta BIOSin voi avata.

BIOS tai sen uudempi nopeampi versio UEFI, löytyy jokaiselta emolevyltä ja näet emolevysi logon tietokoneen käynnistysprosessin alussa.

Emolevyltäsi voi avata vain jommankumman, BIOSin tai UEFIn, mutta toiminnallisuus niillä on sama. Käytämme tässä ohjeessa BIOS -termiä selkeyden vuoksi. Tarkista tämä artikkeli jos haluat tietää mikä emolevy kokoonpanostasi löytyy.

Useimmissa tapauksissa voit avata BIOSin painamalla joko F2 tai F12 näppäintä käynnistäessäsi tietokonetta. Näkymän avaavat näppäimet saattavat vaihdella emolevykohtaisesti, mutta näet ne aina tietokoneen aloitusruudulla (ennen Windowsin kirjautumisruutua).

Helpompi tapa avata BIOS ilman tarvetta näppäimien painelulle on seurata alla olevia ohjeita.


Avaa BIOS/UEFI Windows 10 lisäasetuksista

Avaa ensin aloitusvalikko ja kirjoita hakupalkkiin ’Palautusasetukset’ (eng. ’Recovery’) ja avaa se.

BIOS Avaaminen Palautusasetuksista

Seuraavaksi etsi Käynnistyksen lisäasetukset -otsikko ja sen alta nappi jossa lukee ’Käynnistä nyt uudelleen’. Paina nappia käynnistääksesi tietokoneen uudelleen.

Varoitus!

Yllä mainitun napin painaminen käynnistää järjestelmän heti uudelleen ja avaa lisäasetukset, joten muista sulkea kaikki käynnissä olevat ohjelmat ja tallentaa mahdolliset keskeneräiset työt. Suosittelemme myös lisäämään tämän sivun kirjanmerkkeihin painamalla Ctrl + D -näppäinyhdistelmää, jotta voit jatkaa lukemista alla olevien ohjeiden jälkeen.

Kun tietokone käynnistyy uudelleen, aukeaa sininen lisäasetusnäkymä.

Valitse näkymästä Vianmääritys > Lisäasetukset > UEFI-laiteohjelmiston asetukset > Käynnistä uudelleen.

UEFI CPU prosessorin lämpötilan tarkistus

Kun olet klikkaillut mainitut valinnat, tietokoneesi käynnistyy jälleen uudelleen ja avaa suoraan BIOS näkymän. Yllä olevasta kuvasta näet esimerkin prosessorin lämpötilan näytöstä 4. kohdassa.

Kyseinen kuva on otettu ASUS ROG MAXIMUS X HERO -emolevyn asetuksista, mutta kaikilla ASUS emolevyillä käyttöliittymä on samanlainen.

Muiden valmistajien emolevyillä saattaa joutua etsimään emolevyn lämpötilaa syvemmältä asetuksista.

Jos et löydä lämpötilaa tai se näyttää epäilyttävältä, jatka prosessorin lämpötilan tarkkailuun alla listattujen ohjelmien avulla.

Large Separator Cloud

CPU lämpöjen monitorointi pelatessa

Prosessorin lämpöjen monitorointi on huomattavasti helpompaa työpöydällä, sillä ikkunoita voi olla auki monia samaan aikaan samalla näytöllä.

Pelatessa tämä on hankalampaa ellei omista useampaa näyttöä. Listasimme parhaat ohjelmistot suorittimen lämpötilan tarkkailuun, mutta ne näkyvät vain työpöydällä.

Onneksi MSI on ottanut pelaajat huomioon ja tarjoaa ilmaisen ohjelmiston nimeltään MSI Afterburner, joka on tarkoitettu ylikellotukseen, mutta meidän onneksemme siinä on muitakin hienoja ominaisuuksia.

Yksi hienoimmista ominaisuuksista on mahdollisuus näyttää komponenttien lämpötilat ja suorituskyky pelin sisällä (overlay), jolloin peliä ei tarvitse keskeyttää nähdäkseen lämmöt.

Ensimmäiseksi täytyy asentaa MIS Afterburner alla olevasta linkistä. Latausnappi löytyy napista avautuvan sivun lopusta.

Varmista että asentaessasi Afterburneria, valitset ’RivaTuner Statistics Serverin’ asennuspakettiin, sillä se sisältää pelien päälle lisättävän overlay mahdollisuuden.

MSI Afterburner Asennus

Afterburner näkymän konfigurointi

Kun olet asentanut Afterburnerin ja RivaTuner komponentin, täytyy vielä valita mitä tietoja haluaa näyttää pelinäkymässä.

Avaa MSI Afterburner ja mene asetuksiin painamalla hammaspyörä ikonia ohjelman keskellä.

Afterburner Asetukset

Kun olet saanut asetukset auki, avaa ensin ’Monitoring’ -välilehti ja etsi aktiivisten moduulien listasta ’CPU Temperature’.

CPU Lampotila On-Screen-Display

Lopuksi klikkaa ’Show in On-Screen Display’ -valinta aktiiviseksi. Nyt CPU lämpötilan pitäisi näkyä pelatessasi, näytön vasemmassa yläreunassa.

Voi myös muokata näytettävien tekstien värejä ja kokoja samalta välilehdeltä.

Alla oleva kuva on esimerkki miten siististi ja turhaa huomiota herättämättömästi prosessorin lämpötilan voi näyttää vasemmassa yläkulmassa MSI Afterburnerilla.

Large Separator Cloud

Ohjelmistoja suorittimen lämpötilan tarkistukseen

Suorittimen ja muidenkin komponenttien lämpötilan tarkistus onnistuu helposti ilmaisia ohjelmia hyödyntäen ja suosittelemme kokeilemaan jokaista jotta löydät toimivimman vaihtoehdon omalle kokoonpanollesi.

HWMonitor

HWMonitor on CPUID:n kehittämä ilmainen suorituskyvyn ja lämpötilan monitorointiohjelma, josta voi helposti ja nopeasti tutkia kaikkia koneen komponenttien lämpötiloja.

HWMonitor CPU lämpötila

HWMonitorissa parasta on sen yksinkertaisuus. Ohjelma tallentaa jokaisen komponentin pienimmän ja suurimman lämpötilan ja näyttää samalla nykyisen lämpötilan.

Tiedot voi myös tallentaa tekstitiedostoon jotta voit helposti vertailla tietoja tietyillä aikaväleillä.

Yläpalkista voi lisäksi tarkistaa helposti onko ajureihin tai BIOSiin päivityksiä ladattavana.


Core Temp

Toisin kuin HWMonitor, Core Temp on suunniteltu tarkempaan prosessorin lämpötilan tarkasteluun.

Core Tempistä saa irto huomattavasti tarkempia tietoja prosessorin eri ominaisuuksista ja lämpötiloista, mutta ohjelma ei sisällytä tietoja muista komponenteistä.

Tämä on siis paras vaihtoehto jos muiden komponenttien lämpötilat eivät kiinnosta.

Core Temp mahdollistaa myös samat tietojen tallennusominaisuudet, mutta lisänä on myös mahdollisuus käynnistää varoitin, joka ilmoittaa käyttäjälle jos lämpötilat nousevat yli tietyn rajan (overheat protection).

Core Tempissä on myös hieno ominaisuus, pluginit, joita voi ladata alcpu kotisivuilta.

Näistä hyödyllisimmät on Core Temp Gadget joka näyttää työpöydällä pienen yhteenvedon tämänhetkisestä lämpötilasta.

Toinen on Core Temp Grapher jolla voit tutkia lämpötiloja graafisessa muodossa, joka tekee lämpötiloista helpommin seurattavia vaikka pieneltäkin näytöltä.


Rainmeter (+ Core Temp)

Rainmeter on yksi suosituimmista työpöydän kustomointiohjelmista. Sillä voi animoida taustakuvia ja näyttää monenlaisia tietoja ja teemoja suoraan työpöydällä.

Rainmeteriin voi joko luoda omia grafiikoita ja teemoja, tai sitten ladata valmiita pohjia netistä.

Tässä tapauksessa jotta saisimme CPU lämpötilan mahdollisimman helposti näkyviin suoraan työpöydälle, lataamme valmiin teeman.

Ensin täytyy ladata ja asentaa itse Rainmeter alla olevast napista. Sen jälkeen täytyy ladata sopiva teema, kuten tämä ympyröinä lukuja näyttävä teema.

Asentaaksesi teeman, tuplaklikkaa lataamaasi ’.rmskin’ tiedostoa ja seuraa asennusohjeita.

Asennuksen jälkeen, klikkaa oikealla hiiren näppäimellä Rainmeter ikonia tehtäväpalkissa ja klikkaa seuraavaa vaihtoehtoa aktivoidaksesi sen työpöydälle:

Skins > Simply-Circles > Processor > CoreTemp > CoreTemp.ini

Tämä lisää prosessorin lämpötilaikonin ruudun yläreunaan josta sen voi vetää hiirellä haluamaasi kohtaan työpöydälle.

Koska Rainmeter on pitkälti dataa visualisoiva ohjelmisto, täytyy myös ladata yllä esitelty Core Temp ohjelmisto, jotta Rainmeter voi lukea siitä prosessorin lämpötilat ja näyttää ne työpöydällä.

Jos et käynnistä Core Temp ohjelmaa taustalle, Rainmeter näyttää prosessorin lämpötilaksi nollaa.

Large Separator Cloud

Mitä tehdä jos prosessorin lämpötilat eivät näy?

Joissain tapauksissä yllämainitut ohjelmistot saattavat näyttää mahdottomia lukuja tai jopa tyhjää. Epäilys saattaa herätä vertailemalla arvoja muiden ohjelmistojen tuloksiin tai jos arvot ovat yleisesti epäilyttävän korkeat tai alhaiset.

Nämä ongelmat voivat aiheutua monista eri syistä, mutta alla on ehdotettu ratkaisut yleisimmille ongelmille suorittimen lämpötilojen tarkastelussa.

Varmista että tutkit oikean sensorin lukemia. Eri ohjelmat saattavat näyttää prosessorin lämpötilan eri nimityksillä, varsinkin AMD-prosessoreilla. Kaksi mahdollista arvoa ovat ’CPU Temperature’ ja ’Core Temperature’ riippuen ohjelmasta ja prosessorista.
Varmista että prosessorin ajurit ja lataamasi ohjelmistot ovat ajan tasalla, koska vanhat ohjelmistoversiot eivät välttämättä tunnista uudempia suorittimia.
Samoin, jos suorittimesi tai emolevysi ovat liian vanhoja, ohjelmistot eivät välttämättä tue niiden ominaisuuksia tai osaa lukea lämpötiloja oikein. Tällöin ainoa järkevä vaihtoehto on päivittää kokoonpanoa.

Lämpötilojen puute ei voi johtua väärin asennetusta prosessorista, koska suoritin on niin herkkä, että jos sen asentaa väärin, se ei toimi laisinkaan.

Large Separator Cloud

Yleisimmät syyt prosessorin ylikuumenemiselle

Prosessorin ylikuumenemiselle voi olla monia eri syitä, mutta harmillisesti suurin osa on korjattavissa heittämällä rahaa uusiin osiin ja komponentteihin.

Ylivoimaisesti yleisin syy suorittimen ylikuumenemiselle on viallinen asennus, erityisesti lämpötahnan (thermal paste) viallinen käyttö tai jopa vanhentunut tahna. Jos lämpötahnaa on liian vähän (tai paljon), heikentää se jäähdytystä. Myös vuosia vanha tahna voi kuivua ja näin estää lämmön johtamista prosessorilta jäähdyttimelle.
Prosessorin ylikellotus on myös hyvin yleistä ja nykyään monet komponentit kellotetaan suoraan tehtaalla paremman tehon tarjoamiseksi. Kun komponentteja kellottaa, luonnollisesti ne käyvät kovemmilla kierroksilla ja näin lämpötila väistämättä nousee. Jos siis CPU lämpötilasi on liian korkea, varmista ettei sitä ole ylikellotettu (overclocking).
Jos käytät prosessorin mukana tullutta tuuletinta jäähdytyksessä, se on useimmiten varsin tehoton. Useimpia uusia suorittimia ei edes enään myydä tuulettimien kanssa, koska tämä ei ole kustannustehokasta. Tarkista siis osio prosessorin lämpötilan laskemisesta saadaksesi vinkkejä tämän korjaamiseen.
Yllämainittuihin vinkkeihin vedoten, jos järjestelmän muut komponentit ovat tehottomia ja aiheuttavat prosessorille pullonkaulan, joutuu CPU usein suorittamaan maksimitehoilla korvatakseen muiden osien ongelmat. Tämä voi helposti aiheuttaa myös ongelmia lämpöjen kanssa. Jos epäilet tämän olevan ongelma, kannattaa seurata prosessorin lämpötiloja pelien ja muun suorituksen aikana.
Large Separator Cloud

Mikä on suorittimen optimi lämpötila?

Prosessorin lämpötila täytyy pitää ruodussa jotta tietokone voi jatkaa toimintaansa normaalisti. Prosessorin liian kuuma jatkuva operaatio voi vaurioittaa suoritinta pysyvästi ja jopa hajottaa sen kokonaan.

Tämä on iso ongelma varsinkin, koska suoritin on useimmiten kokoonpanon arvokkaimpia komponentteja.

Suorittimen optimi lämpötila pelatessa on alle 60°C, mutta noin kymmen asteen heittely ei ole vaarallista.

Normaali CPU lämpötila tyhjäkäynnillä on noin 30 – 40°C, mutta kyseisten lämpötilojen saavuttaminen vaatii asiallisen jäähdytysjärjestelmän.

Jos huomaat että prosessorin lämmöt huojuvat jatkuvasti 60°C ja 80°C asteen välillä, kannattaa asialle tehdä jotain. Lue tämä kappale prosessorin lämpötilan laskemisesta.

Varmista ettei suorittimesi lämpötilä koskaan ylitä 90°C astetta edes hetkellisesti. Tämä vaurioittaa järjestelmääsi ja riskeeraat tiedostojen menetystä ja vauriota emolevyllesi.

Jos CPU lämmöt ovat liian korkeat etkä saa niitä laskemaan, on mahdollista että suoritin on jo vaurioitunut, jolloin ei ole muuta vaihtoethoa kuin ostaa uusi. Tällöin kannattaa varmistaa ettei emolevy ole tämän seurauksena myös vaurioitunut, jotta uusi suoritin ei hajoa heti kättelyssä.

Large Separator Cloud

Miten laskea prosessorin lämpötilaa

Jos prosessorin lämpötila on liian korkea, sen laskeminen asiallisiin arvoihin on ykkös prioriteetti. Harmillisesti tämä yleensä vaatii joko tehokkaamman jäähdytyksen tai jopa kokonaan uuden prosessorin ostamista.

Jäähdyttävä tuuletin

Tuulettimen asennus prosessoriin on halvin vaihtoehto CPU piirin jäähdyttämiseen.

Ongelmana tuulettimissa on että suurin osa niistä pitää kovaa ääntä ja vaatii paljon tilaa keskeltä koteloa.

Jos kuitenkin investoi laadukkaampaan tuulettimeen, voi niitä saada jäähdytyslohkolla ja äänettömillä laakereilla varustettuna jotka lyövät vertoja jo tehokkaillekin vesijäähdytyksille.

Noctua Prosessorijäähdytin

Mainio vaihtoehto jäähdyttäväksi tuulettimeksi on esimerkiksi Noctua -sarjan tuuletin. Ne ovat tunnetusti todella tehokkaita, hiljaisia, ja hinta-laatusuhdekin on kohdillaan.

Hyvä esimerkki halvasta mutta tehokkaasta prosessorijäähdyttimestä on Noctuan NH-U14S.

Kyseisestä mallista löytyy useita vuosia omakohtaista kokemusta ennen siirtymistä vesijäähdytteiseen ratkaisuun.

Jäähdytyslohko vaatii todella paljon tilaa, joten kannattaa varmistaa että kyseinen komponentti varmasti mahtuu koteloon.

On tärkeää huomioida että tuulettimet lisäävät ilmavirtoja kotelon sisällä, joten tulee varmistaa että kaikki tuulettimet pyörivät oikein työntäen kaiken kuuman ilman ulos kotelosta ja vetäen viielän ilman sisään.


Prosessorin nestejäähdytys

Nestejäähdytys usein kuulostaa todella monimutkaiselta ja kalliilta vaihtoehdolta, mutta onneksi nykyään nestejäähdytyksen asennus prosessoriin voi olla jopa helpompaa kuin tuulettimen kiinnitys.

Helpoin vaihtoehto on ostaa valmiiksi täytetty vesijäähdytysratkaisu jossa tuulettimilla varustettu ja nesteellä valmiiksi täytetty jäähdytyslohko täytyy vain kiinnittää koteloon ja tulletin osa suorittimeen.

Hyvä esimerkki valmiista vesijäähdytysjärjestelmästä on Corsairin Hydro sarjan jäähdytin.

CPU Vesijäähdytys

Hinta on yli tuplaten useimpiin tuulettimiin verrattuna, mutta vesjäähdytin on huomattavasti tehokkaampi ja hiljaisempi.

Jos siis budjetti riittää ja lämpötilojen kurissa pitäminen on prioriteettilistan ykkösenäm kannattaa investoida vesijäähdytsratkaisuun.


Lämpötahna ja kunnossapito

Lämpötahna on aine jota laitetaan prosessorin ja sen jäähdyttimen väliin, ja sen ainoa tehtävä on johtaa lämpöä mahdollisimman tehokkaasti pois prosessorilta.

Suurin osa prosessoreista ja jäähdyttimistä sisältää lämpötahnan (thermal paste) valmiiksi levitettynä, jolloin käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin asentaa se.

Muussa tapauksessa sinun täytyy itse laittaa noin herneen kokoinen tippa lämpötahnaa prosessorin keskelle ennen jäähdyttimen kiinnittämistä.

Jos prosessorin lämpötilat ovat alkaneet nousta huolestuttavalle tasolle, voi syypää olla kuivuneessa tai vanhassa lämpötahnassa.

CPU Lämpötahna

Yleensä lämpötahna kestää useammankin vuoden ilman vaihtamisen tarvetta, joten sitä ei kannata vaihtaa ilman oikeaa tarvetta.

Onneksi uuden tahnan asentaminen ei vaadi muuta kun jäähdyttimen irroittamisen, vanhan tahnan poistamisen pumpulilla ja uuden tahnan levittämisen.

Aiheesta löyty sadoittain videoita YouTubesta, joten se ei ole aloittelijallekaan ongelma.


Komponenttien puhdistus

Tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta pölyn kertyminen ja kotelon huono ilmanvaihto nostaa kaikkien komponenttien keskilämpötilaa huomattavasti.

Helpoin tapa puhdistaa kaikki komponentit pölystä on avata molemmat reunat kotelosta ja puhaltaa paineilmaa koteloon kaikista kulmista.

Jos pöly ei tunnu lentävän ulos, imuri on myös vaihtoehto, mutta silloin täytyy olla varovainen ettei vahingossa kolhi komponentteja.

Pölyjä ei kannata missään tapauksessa pyyhkiä nesteillä tai papereilla, koska kontakti voi vääntää herkkiä emolevyn nastoja ja rikkoa komponentteja.


Puhdista virukset ja malware

Viimeinen vaihtoehto on poistaa mahdolliset virukset ja malware käyttöjärjestelmästä.

Nämä tuskin ovat ainoat syyt jotka nostavat prosessorin lämpötilaa, mutta niiden skannaaminen ja poistaminen on yleisestikin todella hyvä idea.

Suurin osa ilmaisita virustentorjuntaohjelmista poistavat kaikki yleisimmät virukset tehokkaasti. Suosittelemme esimerkiksi Panda Dome anti-virusohjelmistoa joka on kehittynyt todella paljon viime vuosien aikana.

Uudemmat haittaohjelmat kuten kryptovaluuttalouhijat ja lunnasohjelmat (ransomware) vaativat anti-malware ohjelmiston suojaamaan järjestelmääsi.

Paras anti-malware ohjelmisto on ylivoimaisesti Malwarebytes, joka on suosituin ja tehokkain ilmainen malware skanneri.

Jos näiden ohjelmien käyttö ei poista turhia ohjelmia ja viruksia alentaen prosessorin lämpötilaa, kannattaa koittaa muita vaihtoehtoja.

Scroll to Top