Näytönohjaimen GPU lämpötila

Näytönohjaimen lämpötilan tarkistus ja monitorointi (GPU)

Näytönohjain on tärkein ja yleensä myös kallein pelaamiseen liittyvä komponentti tietokoneessasi ja sen lämpötilojen pitäminen alhaisena on erityisen tärkeää niin suorituskyvyn kuin myös näytönohjaimen kunnossapidon kannalta.

Näytönohjaimen lämpötilan tarkistus onnistuu varsin samankaltaisesti kuin prosessorin lämpöjen tarkistus, mutta harmillisesti GPU:n lämpöjen laskemiseen ei ole kovin montaa keinoa, jos se ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi.

Tässä artikkelissa käymme läpi yksityiskohtaisesti miten voit tarkistaa näytönohjaimen lämpötilat niin peleissä kuin niiden ulkopuolellakin ja kaikki keinot joilla voit pitää lämmöt mahdollisimman alhaisena.

Large Separator Cloud

Helpoin tapa tarkistaa näytönohjaimen lämpötila

Toisin kuin prosessoreiden kohdalla, näytönohjaimen nykyinen lämpötila on huomattavasti helpompi tarkistaa, sillä Windows osaa lukea näytönohjainten lämpötilat ilman lisäohjelmistoja tai BIOS/UEFI:n käyttöä.

Voit tarkistaa lämmöt avaamalla ensin tehtävienhallinnan painamalla Ctrl + Shift + Esc -näppäinyhdistelmää tai kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Tehtävienhallinta’.

Valitse auenneen ikkunan yläreunasta ’Suorituskyky’ välilehti.

Näytönohjaimen lämpötila GPU Temp

Kyseisestä välilehdestä näet kaikkien tärkeiden komponenttien käyttöprosentit ja skrollaamalla listan pohjalle, näet myös näytönohjaimen käyttämät resurssit ja sen lämpötilan.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, näytönohjaimen lämpötila voi olla varsin korkea huoneenlämpöön verrattuna vaikka se ei olisi lainkaan käytössä. Avaammekin seuraavaksi näytönohjaimelle sopivat lämpötilat.

Large Separator Cloud

Mikä on näytönohjaimen optimi lämpötila?

Näytönohjaimilla on omat rajansa ja usein istuvat tyhjäkäynnillä eri lämpötiloissa riippuen ohjaimen omien tuulettimien määrästä ja tehosta.

Jos ohjaimesi käyttö on pohjalukemissa, ei sen lämpötilankaan pitäisi nousta yli 50°C, mutta jos lukemat alkavat olla paljonkin kyseisen luvun yli jo tyhjäkäynnillä, on kokoonpanossa selkeitä ilmanvaihto-ongelmia.

Pelatessa lämpötilat nousevat tavallisesti hyvin nopeasti jopa 80°C asteen paremmalle puolelle, jolloin ei vielä tarvitse olla erityisen huolissaan jos näytönohjaimesi on erityisen tehokas tai jos siinä on vain yksi sisäänrakennettu tuuletin.

Kuitenkin vaikka näytönohjaimet yleensä kestävät jopa yli 90°C toiminnan ongelmitta, tällaisessa tapauksessa täytyy asialle jo tehdä jotain, sillä näin kuuma operointi riskeeraa jo muut komponentit, sillä kotelon sisäilma nousee nopeasti liian kuumaksi muiden komponenttien optimille toiminnalle.

Large Separator Cloud

Näytönohjaimen lämpötilan seuraaminen pelatessa

Näytönohjaimen lämpötilan seuraamiseen on laaja kirjo hyödyllisiä ohjelmia joilla voit helposti seurata GPU:n keskilämpötilaa pelatessa.

Helpoin tapa on hyödyntää näytönohjaimen omaa ohjelmistoa, koska molemmat AMD ja Nvidia tarjoavat oman version pelin päällä näkyvästä tietonäkymästä jota voit kustomoida tarpeen mukaan.

Huom!

Jos et halua käyttää Nvidian tai AMD:n omia työkaluja, onnistuu näytönohjaimen lämpötilan näyttö pelatessa myös ilmaisella MSI Afterburner työkalulla. Kirjoitimme tarkat ohjeet CPU:n lämpötilan näytöstä, joten voit seurata samaa ohjetta, valitsemalla graafiseen näkymään ’CPU temperature’ sijasta ’GPU temperature’.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Lämpötilan seuraaminen NVIDIA-näytönohjaimella

Seurataksesi lämpötiloja NVIDIA:n näytönohjaimilla, täytyy ensin varmistaa että GeForce Experience on asennettuna.

Kyseinen ohjelmisto mahdollistaa näytönohjaimen ajurien helpon päivityksen ja tarjoaa paljon muita hyödyllisiä ominaisuuksia kuten seuraavaksi selitetty HUD-toiminto.

Asennuksen jälkeen overlay-toiminnon pitäisi olla päällä automaattisesti ja voit avata sen painamalla Alt + Z näppäimiä. Jos mitään ei avaudu, voit ottaa toiminnon käyttöön

Nvidia ohjauspaneeli overlay aktivointi

Avattuasi pelinsisäisen näkymän, täytyy pelinsisäinen näkymä konfiguroida, jotta siinä näkyy tarpeeksi tietoja. Tämä onnistuu ensin klikkaamalla hammasratasta avataksesi asetukset, jonka jälkeen täytyy avata ’HUD-asettelu’ -valinta.

HUD-asettelusta pääset valitsemaan pelinsisäisen näkymän valinnat ja näytön reunan jossa se tulee näkymään. Valitse ensin vasemmalta ’Suorituskyky’ ja klikkaa sitten ’Sijainti’ -kohdasta haluamaasi ruudun reunaa jossa tiedot tulevat näkymään.

Suorituskyvyn näyttäminen pelissä nvidia

Viimeisenä, valitse ’Edistynyt’ -valinta, sillä sen avulla tiedoissa tulee näkymään myös näytönohjaimen lämpötila.

Voit nyt näyttää ja piilottaa kyseisen näkymän painamalla Alt + R näppäinyhdistelmää milloin tahansa.

Alla näet vielä kuvaesimerkin missä grafiikkasuorittimen eli GPU:n lämpötila näkyy kun avaat suorituskykynäkymän pelissä. Klikkaa kuvaa avataksesi sen isommaksi.

RTX 3090 Näytönohjaimen Lämpötila God of War pelissä
Small Blue Double Sided Cloud Separator

Lämpöjen seuraus AMD-näytönohjaimella

AMD-näytönohjaimet ovat nousseet suosioon vasta hiljattain, jonka ansiosta AMD on myös seurannut Nvidian jalanjäljissä ja luonut GeForce Experiencen kaltaisen tukiohjelmiston nimeltään AMD Radeon Software.

Kyseisen ohjelmiston voit ladata alla olevasta painikkeesta ja sitten klikkaamalla isoa ’Download Now’ -nappia avautuneelta sivulta.

Asennettuasi ohjelmiston, avaa se ja klikkaa oikean yläreunan hammasratasta avataksesi asetusvalikon. Avaa sitten ensimmäisenä oikean reunan ’Asetukset’ välilehti.

AMD Radeon Software pelin peittokuva asetukset

Varmista että ylin valinta eli pelin peittokuva on käytössä, sillä se on yleensä oletuksena poissa käytöstä.

Siirry tämän jälkeen ’Suorituskyky’ välilehdelle ja kytke ’Näytä mitta-arvojen peittokuva’ käyttöön.

Navigoi lopuksi vielä ’Pikanäppäimet’ välilehdelle, sillä sinne on nyt aikaisemmat asetukset aktivoituasi ilmestynyt pikanäppäinvalinnat myös suorituskyvyn peittokuvalle. Voit muokata näkymän pikanäppäimiä klikkaamalla nykyisestä pikanäppäinyhdistelmästä.

Vaikka näkymä ei ole yhtä tyylikäs, on siihen tarvittavat tiedot pakattu hyvin tiiviiseen pakettiin ja näytönohjaimen lämpötilakin näkyy näin helposti alla olevan kuvan kohdassa.

Radeon Näytönohjaimen lämpötila näkymä
Large Separator Cloud

Näin viilennät näytönohjaimen lämpötilaa

Harmillisesti näytönohjaimen lämpötilalle ei voi ohjelmallisesti tehdä paljoakaan. Jos olet kuitenkin sattunut ylikellottamaan näytönohjaintasi esimerkiksi MSI Afterburnerilla, nostaa se varmasti lämpöjä huomattavasti ylöspäin.

Paras ja varmasti myös helpoin tapa laskea näytönohjaimen lämpötiloja on ostaa AIO eli All-in-One jäähdytin näytönohjaimelle, mikä ei vaadi nesteillä leikkimistä tai muita vaaratilanteita. Vanha näytönohjaimen tuuletin täytyy vain irrottaa ja asettuu uusi jäähdytin kiinni mukana tulevien asennusohjeiden mukaisesti.

Kannattaa myös varmistaa että kotelosi tuulettimet on asennettu oikein, sillä jos ne puhaltavat vääriin suuntiin, kotelosi ilmanvaihto kärsii eivätkä mitkään komponentit saa tarpeeksi viileää ilmaa.

Jos et ole varma miten tuulettimet ja ilmanvaihto toimii tietokoneessa, katso lyhyt yhteenveto alla olevasta videosta:

Large Separator Cloud

Mitä tehdä jos näytönohjaimen tuuletin ei pyöri?

Jos näytönohjaimesi tuuletin ei pyöri, ei se välttämättä tarkoita että laitteessa on ongelma. Suurin osa näytönohjaimista sisältää passiivisia jäähdytyselementtejä ja tuulettimet alkavat pyörimään vasta tarpeen vaatiessa.

Jos näytönohjaimesi siis näkyy ja toimii normaalisti, tarkista ovatko lämmöt normaalit pelatessa ja jos näin on, tuulettimet luultavasti toimivat oikein lämmön noustessa.

Näytönohjaimen tuuletin pyörii

Jos taas näytönohjain ei käynnisty laisinkaan, ongelma on mitä luultavimmin joko huonosti kiinnitetyissä virtakaapeleissa tai virtalähteessä.

Jos muut komponentit toimii virtalähteellä moitteetta ja siinä pitäisi olla tarpeeksi virtaa tukemaan näytönohjaintasi, voit korvata tuulettimen kokonaan joko uudella tai ostaa suoraan tehokkaamman AIO-jäähdyttimen.

Scroll to Top