Parhaat Ilmaiset Virustorjuntaohjelmat Feature

Parhaat ilmaiset virustorjuntaohjelmat Windowsille (2024)

Tehokkaan antivirusohjelman hankkiminen on ensimmäinen ohjelma joka tulisi asentaa uudelle tietokoneelle, sillä ilman sitä tietosi ja tiedostosi ovat auttamatta vaarassa.

On kuitenkin hyvä huomata että Microsoft on panostanut Windowsin sisäänrakennettuu virustentorjuntaan erityisen paljon ja se onkin nykyään riittävä suurimmalle osalle käyttäjistä. Se ei kuitenkaan suojaa kaikilta haittaohjelmilta ja viruksilta kuten malwarelta ja ransomware hyökkäyksiltä.

Listasimme alle parhaat ilmaiset virustorjunaohjelmat joista ei ole tarvetta maksaa turhia kuukausimaksuja, mutta kuitenkin tarjoavat tehostetun suojan hyökkäyksiä ja viruksia vastaan Windowsin oman suojauksen ohelle.

Kaikki listan ohjelmistot ovat hyviä ja kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Kannattaa siis kokeilla kaikkia löytääksesi parhaan omiin tarpeisiisi.

Huom!

Suosittelemme kokeilemaan kaikkia ja valitsemaan suosikkisi. Käytä aina vain yhtä virustentorjuntaohjelmaa (Windowsin suojausten ohella) samanaikaisesti yhteensopivuusongelmien välttämiseksi. Tämä siis tarkoittaa että testatessasi listan ohjelmistoja, poista aina aikaisempi ensin pois alta asentaessasi uuden.

Large Separator Cloud
Avast Free Antivirus Logo

Avast Free Antivirus

Avast on jo vuosia ollut yksi suosituimmista ilmaisista virustentorjuntaohjelmista ja hyvästä syystä. Modernin ja todella helppokäyttöisen käyttöliittymänsä ansiosta se on monelle ollut heidän suosikkisuojansa vuosikymmeniä.

Avast on myös yksi harvoista virustentorjuntaohjelmistoista joka tarjoaa täyden tuen suomen kielelle, joka on monelle ratkaiseva tekijä.

Kun ensin asennat Avastin, huomaat että ohjelma sisältää todella laajan kirjon eri ominaisuuksia, joista moni on piilotettu kuukausimaksun taakse ja Avast tykkää kyllä muistuttaa siitä, että voisit suojata itsesi paremmin maksamalla. Näiden ilmoitusten kanssa on kuitenkin elettävä, sillä kaikki muutkin ilmaiset ohjelmistot harrastavat tätä samaa toimintaa.

Avast Free Antivirus Käyttöliittymä

Avastin ilmaisversio sisältää kaikki tärkeimmät suojaukset, skannausmahdollisuudet ja automaattiset karanteenit epäilyttäville tiedostoille.

Avast tarjoaa myös tehokkaamman palomuurin ilmaiseksi, mutta tämä täytyy asentaa erikseen ohjelman sisältä, ’Suoja’ -välilehdeltä ja vaatii tietokoneen uudelleenkäynnistämisen. Suosittelemme kuitenkin sen asentamaan, sillä se tarjoaa tehokasta lisäsuojaa ilman lisävaivaa.

Menemällä Avastin asetuksiin oikean yläreunan valikosta, avautuu sinulle hyvin monipuolinen kirjo asetuksia, jotka kannattaa muutella mieleisekseen. Esimerkiksi ’Ilmoitukset’ -valikosta voi poistaa turhat ilmoitusäänet ja ilmoitukset pois päältä.

Kyseisestä valikosta voi myös aktivoida ’Hiljaisen tilan’, jolloin suojausilmoitukset eivät ponnahda esille. Tämän voi myös kytkeä nopeammin päälle ja pois klikkaamalla työkalupalkin Avast-ikonia oikealla hiirenpainikkeella ja valitsemalla valikosta ’Hiljainen tila’. Tämä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi videoita katsellessa tai pelatessa.

Isompia ongelmia Avastista ei löydy, paitsi tietysti todella monen ominaisuuden lukitseminen maksullisen version taakse, ja siitä muistutellen niistä jatkuvasti. Mainostuksen paljous on tietysti ärsyttävää, mutta ne löytyvät muistakin ilmaisista virustentorjuntaohjelmistoista. Esimerkiksi Panda Dome antiviruksessa on huomattavasti vähemmän mainoksia maksullisista ominaisuuksistaan.

Ilmaisversio vaatii myös uudelleenaktivointia sähköpostin avulla tietyin aikavälein, mikä ollessaan ilmainen ja helpohko prosessi, on kuitenkin turha ärsyke jolle ei ole mitään erityistä tarvetta.

Avast tarjoaa myös erillisen verkkoselaimen joka tarjoaa tehokkaamman suojauksen verkossa surffailulle ja sähköposteille, mutta sitä emme kokeilleet tarkemmin.

Kaiken kaikkiaan, Avastin ilmaisversio tarjoaa kaiken mitä ilmaiselta virustentorjunnalta voi vaatia, ja vielä suomeksi. Jos kestät laajaa mainosten kirjoa maksullisista ominaisuuksista, ei Avastista löydy sen enempää moitittavaa.

Large Separator Cloud
Kaspersky Security Cloud Logo

Kaspersky Security Cloud Antivirus

Kaspersky on yksi vanhimmista ja luotetuimmista antivirus ohjelmistojen tarjoajista ja uusi Kaspersky Security Cloud on tuore tulokas ilmaisvirustorjunnan markkinoille.

Security Cloud sisältää virusten skannauksen lisäksi paljon hyödyllisiä lisätoimintoja myös ilmaisessa lisenssissä, kuten tarpeettomien tiedostojen poistajan, selainten siistimisen ja heikkojen järjestelmäasetusten tunnistuksen.

Kasperskyn saa myös asennettua suomeksi, kun valitset lataussivustolta maaksi ’Finland’.

Kaspersky Suomenkielinen asennus

Ohjelmisto on myös hyvin kevyt eikä vaikuta huomattavasti suorituskykyyn joka on hyvä varsinkin kannettavilla tietokoneilla.

Security Cloud Antivirus sisältää myös erillisen ’Älä häiritse’ -tilan jolloin mahdolliset ilmoitukset näytetään myöhemmin ja myös erillisen pelitilan jolloin pelejä pelatessa skannauksia tai päivityksiä ei suoriteta laisinkaan jotta pelikokemus ei vahingossa pätkisi. Tätä ominaisuutta ei muista ilmaisista virustentorjuntaohjelmista löydy.

Kyseiset tilat ja paljon muita asetuksia pääsee säätelemään vasemman alareunan ratas-ikonia klikkaamalla.

Kaspersky Security Cloud ei sisällä palomuuria, toisin kuin Avast, mutta Windowsin oma palomuuri on yleisesti tarpeeksi tehokas. Myös mukaan pakattu VPN ja salasanan tallennus ominaisuus ovat täysin turhia kapistuksia, sillä niitä on rajoitettu liikaa ilmaisversiossa.

Myöskin kaikki verkkoselaimiin liittyvät ominaisuudet ovat maksullisen lisenssin takana, eikä kyseisen lisenssin mainoksilta voi tietenkään välttyä Kasperskyn kohdallakaan.

Kaiken kaikkiaan Kaspersky Security Cloud Antivirus on kuitenkin ilmaisten virustorjuntaohjelmistojen eliittiä ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Varsinkin jos pelaat paljon, tarjoaa tämä ohjelmisto parhaan toimintavarmuuden, kun taas Avast saattaa joskus pistää tärkeitä (mielestään epäilyttäviä) tiedostoja turhaan karanteeniin, kaataen koko pelin.

Large Separator Cloud
Panda Dome Antivirus Logo

Panda Dome

Panda Free Antivirus, toiselta nimeltään Panda Dome on mainio, joskin vähemmän tunnettu, ilmainen virustorjuntavaihtoehto. Se sisältää kaiken tarvittavan tietokoneesi suojaamiseen ja modernin helppokäyttöisen käyttöliittymän.

Vaikka ohjelmiston lataussivut ovat englanniksi, voi ohjelmiston kieleksi valita suomen kielen asennusprosessin kautta. Asennuksen aikana kannattaa myös klikata pois valinta Opera-selaimen asennuksesta, sillä asennus haluaa sitä tyrkyttää asennettavaksi, eikä se ole tarpeellinen.

Panda Antivirus Opera Selain

Ohjelmiston käynnistyttyä tarvitsee sinun luoda ilmainen käyttäjätunnus, mutta tämä tarvitsee tehdä vain kertaalleen, eikä Panda Dome vaadi ilmaisen lisenssin uusimista, toisin kuin Avast.

Seuraavaksi eteesi aukeaakin hyvin tyylikäs käyttöliittymä josta on helppo käynnistää skannaus klikkaamalla suurennuslasia. Panda Dome osaa myös kytkeä hiljaisen tilan päälle automaattisesti kun käynnistät sovelluksen koko-näytön tilassa.

Panda Dome Käyttöliittymä

Heti aloitusvalikosta voikin huomata että Panda Dome ei sisällä läheskään yhtä monta erilaista työkalua ja ominaisuutta kuin monet muut virustentorjuntaohjelmistot, jonka voi tulkita hyväksi tai huonoksi puoleksi. Se selkeyttää käyttöä, mutta käyttäjä voi tietysti jäädä kaipaamaan monipuolisempia toiminnallisuuksia.

Voit avata laajemmat asetukset klikkaamalla vasemman yläkulman ikonia, ja valitsemalla ’Asetukset’. Sieltä kannattaakin heti aluksi skrollata ’Yleiset’ -valikon loppuun ja poistaa Panda uutiset käytöstä, sillä ne antavat ohjelmistolle luvan näyttää turhia uutisia ja tarjouksia ruudun alareunassa.

Panda Dome Poista Huomautukset

Näiden asetusten pois kytkeminen vähentääkin mainosten määrää huomattavasti, joka tekee Panda Domesta yhden minimalistisimmista ohjelmistoista, verrattuna muiden vaihtoehtojen mainosten paljouteen, joka on monelle ratkaiseva tekijä. Kyseisiä mainoksia ei esimerkiksi Avastissa voi kytkeä pois päältä ilmaisversiossa.

Tämän takia myös itse päädyin vaihtamaan Avastista Pandan käyttäjäksi vuosien jälkeen, sillä mainosten vähäisyys ja turhien ominaisuuksien loistaminen poissaolollaan oli tervetullut muutos.

Large Separator Cloud

Riittääkö Microsoft Defender Virustentorjuntaan?

Microsoft Defender Antivirus, aiemmin tunnettu nimellä Windows Defender, on ollut yli vuosikymmenen olennainen osa Windows käyttöjärjestelmien perusturvaa, mutta se ei ole ikinä ollut riittävän tehokas suojaamaan käyttäjiä uusimmilta uhkilta.

Viime vuosina Microsoft on kuitenkin panostanut tietoturvan ja Defenderin ominaisuuksien parantamiseen ja päivittämiseen, ja tämä on tuottanut huomattavaa tulosta.

Microsoft Defender sisältää reaaliaikaisen suojan viruksilta ja uhkilta, tehokkaan palomuurin ja muita hyödyllisiä suojausominaisuuksia kuten ytimen eristysmahdollisuuden.

Microsoft Defender Windows Antivirus

Windows 11 toi myös mukanaan TPM-turvapiirivaatimuksen joka antaa kaikille laitteille lisäsalauksen, eikä kyseistä käyttöjärjestelmää voi asentaa jos emolevysi on liian vanha. Lue täältä lisää Windows 11:n asennusvaatimuksista ja TPM:n aktivoimisesta.

Useimmille käyttäjille Microsoft Defender riittää täydellisesti kaikkien uhkien torjumiseen, mutta Windowsin päivitykset ovat hieman hitaampia verrattuna asialle omistautuneisiin ohjelmistoihin. Tämä tarkoittaa että Windows saattaa olla hieman myöhässä suojaamaan uusimpia uhkia vastaan.

Tämän takia kannattaa siis pitää Microsoft Defender aina käytössä, mutta ladata silti erillinen antivirus ohjelmisto tältä listalta, jotta ne voivat toimia yhdessä tarjotakseen täydellisen suojan.

Large Separator Cloud

Muita Ilmaisia Vaihtoehtoja

Ilmaisia virustentorjuntaohjelmia on lukemattomia, mutta kaikki eivät ansaitse paikkaa tällä listalla. Valitsimme kolme parasta listalle, sillä muidenkin ollessa suosittuja, ne eivät olleet yhtä käyttäjäystävällisiä tai niillä oli muuten huono maine käyttäjien keskuudessa.

Jos kuitenkin et tykkää mistään listaamistamme virusturvista, voit kokeilla josko jokin alla olevista toimisi tarpeisiisi paremmin. Suosittelemme kuitenkin etsimään lisätietoa ennen näiden ohjelmistojen käyttämistä.

Bitdefender oli yksi parhaista ilmaisista virustentorjuntaohjelmistoista, mutta sen ilmainen versio lakkautettiin 2022 alussa.

Maksulliset antivirukset ovat yleisesti vielä tehokkaampia suuremman kehitysbudjettinsa ansiosta, mutta jätimme kuitenkin kaikki täysin maksulliset ohjelmistot pois tältä listalta, sillä niitä on enemmän ja ne vaativat oman vertailunsa.

Scroll to Top