Paras tapa puhdistaa näyttö

Oikea tapa puhdistaa näyttö (PC, TV, Puhelin)

Näytön puhdistaminen on todella helppo unohtaa koska tarvittavia välineitä ei ikinä satu olemaan käden ulottuvilla. Näytön puhdistaminen kuitenkin parantaa käyttökokemusta huomattavasti ja pidentää laitteen elinikää.

Näytöt ovat kehittyneet todella paljon viime vuosien aikana jonka seurauksena ne ovat myös entistä herkempiä vaurioille ja naarmuille, jonka takia niiden puhtaana pitäminen on tärkeämpää kuin ennen.

Helpoin tapa puhdistaa tietokoneen ja television näyttö on käyttää mikrokuituliinaa ja kaataa näytön puhdistamiseen tarkoitettua nestettä liinaan, ja pyyhkiä näyttö edestakaisilla liikkeillä.

On myös monia asioita joita ei missään nimessä tulisi tehdä tai käyttää näyttöä puhdistaessa.

Large Separator Cloud

Paras liina näytön puhdistamiseen

Tärkein tarvike jonka tarvitset näytön tehokkaaseen puhdistukseen on sopiva liina. Mikä tahansa rätti ei ole suotava työkalu ja jos valitset vääränlaisen materiaalin, voit helposti vaurioittaa näyttöäsi.

Helpoin ja tehokkain vaihtoehto näytön puhdistamiseen on mikrokuituliina. Se on pehmeää materiaalia ja se on luotu keräämään likaa ja sormista irronneita rasvakälkiä.

Jos jostain syystä et omista mikrokuituliinaa, joku perheenjäsenesi luultavasti omistaa ainakin yhden jota voit käyttää. Muussa tapauksessa voit vaikka tilata netistä liinoja muutamalla eurolla. Tässä hyvä esimerkki Tokmannin verkkokaupasta.

Näytön puhdistusliina

Muunlaisia kankaita voi jossain tapauksissa käyttää, mutta se ei ole suositeltavaa koska niitä ei ole tarkoitettu herkille pinnoille. Näin riski naarmuttaa herkkä ruutu on huomattavasti suurempi. Jopa talouspaperi on paljon karheampaa kuin uskoisi, jonka takia sitä ei kannata käyttää puhdistustarkoituksiin.

Pelkkä puhdistusliina useimmiten riittää näytön puhdistamiseen sormenjäljistä ja pölystä. Muista myös varmistaa että liina on täysin puhdas ennen pyyhkimistä, koska pienetkin roskat voivat naarmuttaa herkkää näyttöä.

Kannattaa myös pyyhkiä tietokoneen näyttö vaakatasossa eikä esimerkiksi hinkkaamalla edestakaisin, jotta mahdollinen lika ei päädy naarmuttamaan näyttöä.

Liinan lisäksi voit myös käyttää paineilmaa pölyn tehokkaaseen poistamiseen, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen sillä jos suutinta pitää liian lähellä näyttöä, ilma voi muuttua jäätäväksi nopeasti.

Suurin osa kovista tai isommista lioista ei ole moksiskaan ilman puhdistusnestettä, mutta nesteen valitsemisessa tulee olle tarkkana ettei vaurioita monitoria.

Large Separator Cloud

Mitä aineita voi käyttää näytön puhdistuksessa?

Ensimmäinen idea joka monella tulee mieleen on käyttää pelkkää hanavettä näytön puhdistamiseen, mutta se on helpoin tapa vaurioittaa LCD ja OLED näyttöjä.

Hanavettä voi käyttää ainoastaan vedenpitävissä laitteissa kuten joissain puhelimissa joissa on suojakerros.

Jotta neste sopii näytön puhdistukseen, tulee sen olla alkoholitonta eikä se saa sisältää ammoniakkia mitä löytyy monista puhdistusaineista ja saippuoista.

Vääränlainen neste voi heikentää tai jopa poistaa heijastamattoman pinnan näytöstä kokonaan, joka heikentää kuvanlaatua ja lisää eri valonlähteistä aiheutuvaa heijastusta.

Hyvä esimerkki sopivasta puhdistusnesteestä on AM ruudunpesugeeli jota löytyy vaikkapa Powerin verkkokaupasta. Mukana tulee myös iso mikrokuituliina jolla puhdistus onnistuu tehokkaasti.

Näytönpuhdistusaine Mirkokuituliina

Ennen puhdistusprosessin aloittamista, varsinkin nesteen avulla, muista aina sammuttaa näyttö kokonaan ja odota että näyttö on täysin sammunut.

On myös tärkeää muistaa ettei puhdistusnestettä tai geeliä tule suihkuttaa suoraan näytölle, vaan liinaan jolla puhdistus sen jälkeen tehdään. Tämä takaa ettei näyttöön jää kosteita alueita ja kaikki puhdistuu tasaisesti.

Kannattaa pistää ainetta ainoastaa liinan toiselle puolelle, jotta toinen puoli pysyy kuivana. Tällöin voit varmistaa että näyttö on täysin kuiva ennen uudelleenkäynnistämistä.

Large Separator Cloud

Television ruudun puhdistaminen

Moni käyttää televisiota pelaamiseen ja leffojen katseluun, joka on usein sijoitettu keskeiselle paikalle talossa jolloin se myös kerää huomattavasti enemmän pölyä, likaa ja tahroja.

Televisiot ovat tätä nykyä yleensä moninkertaisen kokoisia tietokoneen näyttöihin verrattuna, jolloin puhdistus pienellä mikrokuituliinallakin hankaloituu.

Ennen television näytön puhdistamista, täytyy televisio sammuttaa muutamaksi minuutiksi jotta se jäähtyy ja näyttö tulee pitää sammuksissa puhdistusprosessin ajan.

Aikaisemmin mainittu puhdistusaine ja liina sopivat myös televisioruudun puhdistukseen. Kannattaa kuitenkin ensin koittaa ilman aineita, jos lopputulos on riittävän siisti.

Jos kuitenkin päädyt käyttämään puhdistusaineita, muista varmistaa että ruutu on täysin kuiva ennen virran kytkemistä takaisin päälle.

Large Separator Cloud

Puhelimen ruudun puhdistus

Puhelimen näyttöjen puhdistus on useimmiten huomattavasti helpompaa, koska kosketusnäytöt ovat luotu kestämään kovakouraisempaakin käsittelyä.

Suurin osa uudemmista puhelimista ovat roiskeen ja jopa vedenkestäviä, jolloin puhdistusnesteellä ei ole niin paljoa merkitystä, kunhan sitä ei käytä liikaa. Pelkkä hanavedellä kostutettu liinakin siis riittää useimmille kosketusnäytöille.

Puhelimen näytön puhdistaminen

Suosittelemme yllä mainittuja ruudinpuhdistusnesteitä myös puhelinten näytöille. Vääränlaisen saippuan käyttäminen voi vaurioittaa suojapeitettä tai heijastuksen-esto materiaalia.

Käytettävä liina ei tarvitse kosketusnäytöillä olla mikrokuituliina, mutta kannattaa silti varmistaa ettei kankaaseen ole jäänyt roskia tai likaa jotka voisivat naarmuttaa puhelimen näyttöä.

Älypuhelimissa on myös se hyvä puoli että niihin saa todella halvalla ohuen näytön suojan, jota voi huoletta puhdistaa millä tahansa pesunesteillä ja ne voi helposti vaihtaa jos niihin ilmestyy naarmuja.

Large Separator Cloud
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on email
Vieritä ylös