Emolevyn tiedot Feature

Tarkista emolevyn tiedot nopeasti (Windows 10 & 11)

Emolevyn tietoja voi tarvita monesta syystä, joista yleisimmät on uusien komponenttien yhteensopivuuden tarkistaminen ja ajuripäivitysten lataaminen.

Windows 11 on tehnyt emolevyn tietojen tarkistuksesta helppoa ja nopeaa. Voit selvittää erinäisiä tietoja kuten emolevyn nimen, valmistajan ja asennetun ajurin version. Kannattaa lukea lisää myös tietokoneen muistista jotta tiedät miten se tarkastetaan ja tyhjennetään.

Large Separator Cloud

Emolevyn tietojen selvitys järjestelmätiedoista

Nopein ja helpoin tapa selvittää tietokoneen komponentit ja niiden tiedot on tarkistaa ne järjestelmätiedoista.

Avataksesi kyseiset tiedot, avaa ensin aloitusvalikko tehtäväpalkista ja kirjoita ’Järjestelmätiedot’ (englanniksi ’System’).

Windows Järjestelmätiedot

Tämä avaa ikkunan josta voit tutkia kaikkia tietokoneesi komponentteja ja kytkettyjen laitteiden kuten näyttöjen tietoja.

Toinen tapa avata järjestelmätiedot

Jos yllä mainittu tapa ei jostain syystä toimi, on myös toinen nopea tapa avata kyseinen sovellus.

Voit painaa Windows + X avataksesi tehokäyttäjävalikon ja valitse sieltä ’Suorita’.

Voit myös kirjoittaa ’Suorita’ (eng. ’Run’) aloitusvalikkoon avataksesi kyseisen sovelluksen.

Kirjoita sitten tekstilaatikkoon ’msinfo32’ ja paina OK. Tämä avaa samat järjestelmätiedot.

Varmista että järjestelmäyhteenveto on valittuna vasemmalta ja rullaa hiirellä alaspäin kunnes löydät emolevyn tiedot. Suomenkielisessä käyttöjärjestelmässä kyseiset tiedot on kuitenkin nimetty hieman oudosti.

Tärkein tieto eli emolevyn nimi löytyy ’pohja levyn tuote’ riviltä.

Emolevyn valmistajan löydät listasta hakemalla ’Baseboard valmistaja’ -rivin.

Löydät myös ’Baseboard versio’ -rivin, mutta siitä ei tarvitse huolehtia. Sen sijaan jos haluat tietää onko käytössäsi uusimmat ajurit, kannattaa tarkistaa ’BIOS-versio’ -rivi ja tarkistaa Googlesta onko se tuorein mahdollinen versio emolevyllesi.

Emolevyn tiedot
Large Separator Cloud

Emolevyn tietojen tarkistus komentorivillä

Emolevyn tiedot voi myös kätevästi tarkistaa käyttäen komentoriviä (CMD) tai PowerShelliä.

Microsoft haluaa käyttäjien siirtyvän käyttämään PowerShelliä jonka takia komentokehotteen komennot usein valittavat niiden olevan vanhentuneita. Ne silti toimivat normaalisti.


Hae emolevyn tiedot komentokehotteella

Tarkistaaksesi emolevyn tiedot, täytyy ensin avata komentokehote järjestelmänvalvojana.

Voit tehdä tämän avaamalla aloitusvalikko ja kirjoittamalla ’cmd’ ja valitse sen jälkeen ’Suorita järjestelmänvalvojana’.

Komentokehotteen avaus

Kun olet saanut komentorivin näkyviin, kopioi ja liitä alla oleva rivi ikkunaan ja paina Enter.

wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber,name,partnumber,slotlayout

Emolevytiedot komentokehotteella

Emolevyn tietojen tarkistus PowerShellillä

On hyvä tietää miten tiedot löytyy PowerShellin avulla koska Microsoft yrittää siirtyä pois komentokehotteen käytöstä.

PowerShelliä voi hyödyntää vaikka omissa ohjelmissa tai koodissa, jolloin tiedoista voi olla enemmänkin hyötyä.

PowerShell täytyy myös käynnistää järjestelmänvalvojana joka onnistuu painamalla Windows + X ja valitsemalla ’Windows PowerShell (järjestelmänvalvoja)’ listasta.

Saman voi tehdä hakemalla PowerShell aloitusvalikon hakupalkista samalla tavalla kuin yllä näytetty komentokehote.

Kopioi alla oleva rivi, liitä se PowerShelliin ja aja se painamalla Enter. Voit lisätä rivin loppuun samoja ominaisuuksia kuin aikaisemmin kopioidussa rivissä.

gwmi win32_baseboard | FL Product,Manufacturer,SerialNumber,Version

Emolevyn tiedot PowerShell
Large Separator Cloud

Emolevyn yhteensopivuus komponenttien kanssa

Yleisin syy miksi emolevyn tietoja tarkastellaan on saada selville ovatko potentiaaliset uudet osat yhteensopivia sen kanssa.

Tähän ei riitä pelkkä malli tai nimi, joten täytyy etsiä lisätietoja. Tämä onnistuu helposti Googlen avulla.

Kaikki tarvittavat tiedot löytyvät aina valmistajan sivuilta, joten kirjoita Googleen emolevyn nimi ja joissain tapauksissa myös valmistajan nimi.

Tarvittavat emolevyn tiedot löytyvät usein myös verkkokauppojen tuotekuvauksista, jotka ovat yleensä varsin luotettavia.


Prosessorin yhteensopivuus (CPU)

Ensimmäisenä tulee tarkistaa että prosessori eli CPU on yhteensopiva. Tämän voi varmistaa katsomalla onko suoritinkanta eli CPU Socket saman mallinen molemmissa komponenteissa.

Kannattaa myös varmistaa että valitsemasi prosessori tukee valitsemaasi keskusmuistia, vaikkakaan tämä ei uudemmissa komponenteissa ole ongelma.

Emolevyn Prosessori

Jos et ole varma mikä tiedoista on suoritinkannan versio, löytyy se esimerkiksi Intelin prosessoreista ’LGA1151’ muodossa.

Voit nähdä kaikki mahdolliset suoritinkantojen nimet Wikipedian artikkelista.


Keskusmuistin versio (RAM)

Keskusmuistista eli RAM-muistista löytyy monia eri versioita, joista suosituin on DDR3 ja uusin tulokas on nopeampi DDR4 muisti.

Ongelmana näissä on että emolevy voi tukea vain yhtä keskusmuistityyppiä, koska esimerkiksi DDR3 ja DDR4 omaavat eri kohdissa olevat väliköt kiinnitystä varten.

DDR4 RAM on huomattavasti nopeampi, tehokkaampi ja se vie vähemmän virtaa, jonka takia suurin osa uusista emolevyistä tukee vain DDR4 muistia.

Keskusmuisti emolevyssä

Tämän takia on tärkeä varmistaa minkälaiset muistit ovat yhteensopivia oman emolevysi kanssa. Hakemalla emolevyn tiedot netistä, voit helposti varmistua yhteensopivuudesta.


Virtalähteen riittävyys (PSU)

Viimeinen tärkeä tarkistus on varmistaa että virtalähde tuottaa tarpeeksi virtaa emolevylle ja siihen yhdistetyille komponenteille.

Tähän löytyy erilaisia laskureita netistä, mutta turvallisinta on tarkistaa jokaisen komponentin virrankulutus erikseen ja jättää vielä hieman ekstravirtaa varalle, jotta turhaa riskiä ei pääse syntymään. Tämä voi helposti aiheuttaa tietojen menetystä ja laitteen sammumisia.

Scroll to Top