Miten avata iso-tiedosto windowsilla

Miten avata ISO-tiedosto Windowsilla (2024)

ISO-tiedosto (.iso) on niin sanottu levykuva joka sisältää kaikki tiedostot ja formatoinnin jonka normaali CD- tai DVD-levy sisältää.

ISO-tiedostoa käytetään yleensä jos halutaan polttaa asennustiedosto levylle, mutta nykyään ne ovat käytössä myös normaaleina asennustiedostoina esimerkiksi Windows 10:n asennuksessa.

Avataksesi ISO-tiedoston Windowsilla, voi sen purkaa yleisillä tiedostonpurkuohjelmilla kuten WinZipillä tai 7-Zipillä. ISO-tiedoston voi myös avata tai suorittaa (eng. mount) luomalla virtuaalisen levyaseman, jolloin tiedosto toimii samalla tavalla kuin jos se olisi luettu normaalisti levyasemalta.

Large Separator Cloud

ISO-tiedoston avaaminen levyasemana (mounting)

Helpoin tapa asentaa ohjelma ISO-tiedostolta on luoda siitä virtuaalinen levyasema ja ajaa asennustiedosto suoraan sen sisältä.

Tällä tavalla tiedostoja ei tarvitse erikseen purkaa levyllä ja asennuksen voi siten suorittaa heti.

Jos et ole ladannut erillisiä tiedostonpurkuohjelmia kuten 7-zippiä, voit helposti luoda siitä levyaseman klikkaamalla ’.iso’ -tiedostoa oikealla hiirennäppäimellä ja valitsemalla ’Ota käyttöön’ -valinta.

Mount Iso Tiedosto Windows

Jos tiedosto aukeaa suoraan erillisessä ohjelmassa, voit ohittaa tämän valitsemalla yllä mainitusta valikosta ’Avaa sovelluksessa’ ja valitsemalla ’Resurssienhallinta’ -vaihtoehdon.

Avaa Iso Tiedosto Windows 10

Nyt Windows on luonut kyseisestä ISO-tiedostosta virtuaalisen DVD-aseman tietokoneellesi ja se näkyy muiden levyasemien listassa ’Tämä tietokone’ -valikossa resurssienhallinnassa.

Tupla-klikkaamalla kyseistä levyasemaa voit avata sen ja lopuksi täytyy vain etsiä avautuneesta arkistosta asennustiedosto ja ajaa se.

Asennustiedosto löytyy yleensä nimellä ’setup.exe’ tai ’installer.exe’ jota klikkaamalla asennusprosessi alkaa.

Kyseisen asennustiedoston voi löytää myös purkamalla arkiston erikseen, mutta kaikki tiedostot täytyy purkaa ensin jotta asennuksen voi käynnistää, tämän takia ISO-tiedoston avaaminen levyasemana on nopein ja kätevin vaihtoehto.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Virtuaalisen levyaseman poistaminen käytöstä

Jos seurasit yllä mainittua .iso tiedoston avaamista, saatat huomata että virtuaalinen levyasema jää näkyviin myös asennusprosessin jälkeen.

Pelkkä tietokoneen uudelleenkäynnistäminen ei poista kyseistä levyä vaan se täytyy poistaa (eng. eject) manuaalisesti.

Poistaaksesi virtuaalisen levyäaseman käytöstä, etsi se ensin ’Laitteet ja asemat’ -listasta, ’Tämä tietokone’ näkymän alta.

Poista virtuaalinen levyasema

Lopuksi klikkaa asemaa oikealla hiiren näppäimellä ja valitse ’Poista’.

Huom

Poistoprosessi ei poista alkuperäistä .iso -tiedostoa levyltä, ainoastaan kyseisen virtuaalisen levyaseman.

Large Separator Cloud

ISO-tiedoston purkaminen ja asentaminen

Toinen, yleisempi tapa miten avata ISO-tiedosto on purkaa sen sisältö ensin levylle jonka jälkeen asennustiedoston voi suorittaa.

Tämä on hitaampi menetelmä verrattuna virtuaaliseen levyyn, sillä tiedostojen purkaminen on usein hidasta ja tiedostot vaativat myös .iso-tiedoston koon verran tilaa levyltä, tuplaten tarvittavan levytilan.

Ehkä suosituin tiedostojen arkistointiohjelma on 7-zip, jolla voi avata mitä tahansa pakattuja tiedostoja ja kansioita kuten .zip ja .iso -tiedostoja.

Jos et pidä 7-zipin ulkonäöstä, voit myös koittaa uudistettua klassikkoa WinZippiä, joka on yksi vanhimmista tiedostojen purkuohjelmista ja sen toiminnallisuutta on hiljattain laajennettu huomattavasti. WinZip on myös saatavilla suomeksi.

Asennettuasi sopivan purkuohjelman, klikkaa ISO-tiedostoasi oikealla hiiren näppäimellä ja valitse ’Avaa sovelluksessa’ ja avautuvasta listasta asentamasi arkistointiohjelma.

Jos asensit 7-zipin, löytyy samasta valikosta samanniminen valinta, jonka avaamalla voi suoraan valita ’Extract files…’ joka avaa purkuikkunan.

Kyseisestä ikkunasta voit suoraan valita kansion minne tiedostot puretaan.

Purettuasi ISO:n sisällön, etsi kansiosta asennustiedosto samalla tavalla kuin virtuaaliselta levyasemalta.

Purettu kansio kannattaa poistaa asennuksen jälkeen jotta tiedostot eivät jää viemään turhaa tilaa levyltä.

Large Separator Cloud

ISO-levykuvan asentaminen USB-asemalta

ISO-levykuvat poltettiin alun perin aina fyysiselle DVD-levylle, mutta tämä voi nykyään olla ongelmallista, sillä DVD-asemat ovat hupeneva luonnonvara.

Flash-muisti ja muistitikut ovat nykyään todella halpoja, pieniä ja nopeita, joka tekee niistä mainion vaihtoehdon esimerkiksi käyttöjärjestelmien asennuksiin.

ISO-tiedoston ’polttaminen’ USB-asemalle ei kuitenkaan onnistu pelkästään raahaamalla tiedostoa tikulle, sillä tietokone ei ymmärrä miten kyseinen arkisto tulisi avata tietokoneen käynnistyksen yhteydessä.

Tähän on onneksi olemassa kätevä ja ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelmisto nimeltä Rufus.

Rufus mahdollistaa melkeinpä minkä tahansa käyttöjärjestelmän .iso -tiedoston formatoimisen USB-asemalle.

Tämä mahdollistaa muun muassa Linuxin, Raspbianin tai jopa Windows 10:n asentamisen muistitikulta, ilman tarvetta levyasemille tai tiedostojen purkamisille.

USB ISO Tiedoston Polttaminen

Asentavan boottaustyypin lisäksi voit myös luoda valmiin asennuksen USB-asemalle, jolloin voit ajaa käyttöjärjestelmän suoraan muistitikultasi.

Tämä on erityisen kätevää jos haluat pitää omia asetuksiasi mukana kaikkialla tai jos haluat vaikkapa käynnistää Raspberry Pi:n ilman erillistä muistikorttia.

Rufuksen kotisivujen alareunasta näet listan tunnetuista tuetuista ISO-levykuvista, mutta kannattaa silti kokeilla toimivuutta vaikka haluamaasi tiedostoa ei löytyisikään listasta.

Scroll to Top