Windows 11 on vihdoin täällä ja sen monimutkaiset vaatimukset ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua ympäri maailman.
Nyt Windows 11 asennustiedoston voi kuitenkin ladata Suomessa ja se on täysin ilmainen jos omistat jo Windows 10:n.
Tässä ohjeessa käymme ensin läpi mitä tietokoneelta vaaditaan että uuteen Windowsiin voi päivittää, ja miten vaaditun TPM 2.0 (Trusted Platform Module) moduulin voi kytkeä päälle, vaikka Windows useimmiten väittää ettei sitä olisi olemassa.
Mitä vaatimuksia Windows 11:n asentamiselle on?
Windows 11 on tullut tunnetuksi enemmänkin rajoituksistaan kuin ominaisuuksistaan, mikä on omiaan kylvämään pelkoa sen asennuksen suhteen.
Jos menet tarkistamaan päivityksiä Windows 10:llä, olet luultavasti törmännyt kuumottavaan varoitukseen että tietokoneesi ei täytä vaatimuksia Windows 11 asennukseen.
Tämä varoitus suosittelee asentamaan Microsoftin virallisen kuntotarkistus sovelluksen josta näkee tarkemmin mitkä vaatimukset ovat ongelmana järjestelmässäsi.
Asennettuasi kyseisen ohjelman, tervehtii sinua samanlainen virheilmoitus, jos painat sinistä ’Tarkista nyt’ painiketta yläosassa.
Näet esiin ilmestyneestä ikkunasta mikä on ongelmana, ja suurimmalla osalla ongelmana onkin pelkästään TPM 2.0 -moduuli jonka korjauksesta löydät lisätietoja seuraavasta kappaleesta.
Kuten ylläolevasta kuvasta näkee, vaatimukset eivät ole kovinkaan kummoiset jos tietokoneesi on hankittu viimeisen viiden vuoden aikana, mutta TPM turvapiiri on useimmille uusi tuttavuus.
Muisti- ja tallennustilavaatimukset ovat itsestäänselvät ja ne voi helposti päivittää koneeseen kuin koneeseen, mutta suoritin kannattaa tarkistaa tuettujen suorittimien listasta, jos kuntotarkistus valittaa komponenteistasi.
Voit tarkistaa tämänhetkiset Windows 11:n tukemat suorittiment (CPU) Microsoftin sivuilta alla olevista linkeistä.
Lopuksi pääsemmekin isoimpaan ongelmaa, eli TPM 2.0 moduuliin. TPM -turvapiiri on osa emolevyä, ja se löytyy suurimmasta osasta emolevyjä jotka ovat julkaistu viimeisen viiden vuoden aikana.
Ongelma johtuukin siitä, että TPM-ominaisuus on suurimmassa osassa emolevyjä kytketty pois päältä, koska sille ei ole ennen ollut tarvetta tavallisten käyttäjien osalta.
Tämän takia myöskään Windows 10 ei tajua että kyseinen ominaisuus luultavasti emolevyltä löytyy, joten se täytyy kytkeä itse manuaalisesti päälle.
Tämä on onneksi yllättävän helppo toimenpide, johon löydät ohjeet alta.
Näin aktivoit TPM 2.0 Turvapiirin
Aivan ensimmäisenä kannattaa varmistaa että TPM ei ole jo aktivoituna eikä se ole liian vanha, sillä jos tietokoneessasi on TPM turvapiiri, mutta sen versio on alle 2.0, täytyy sinun hankkia uudempi emolevy asentaaksesi Windows 11:n.
Tarkistaaksesi onko TPM jo käytössä tai jos se on liian vanha, kirjoita aloitusvalikon hakuun ’Suorita’ tai paina Windows + R näppäinyhdistelmää.
Kirjoita tekstikenttään tpm.msc
ja klikkaa OK avataksesi TPM asetukset.
Jos avautuneessa turvapiirin hallintaikkunassa lukee että ’Yhteensopivaa TPM:ää ei löydy’, tarkoittaa tämä ettei sitä ei ole kytketty päälle (tai turvapiiriä ei ole laisinkaan).
Jos TPM löytyy ja on jo aktiivinen, voit tarkistaa sen version TPM-valmistajan tiedot laatikosta. Jos määritysversio 2.0 tai uudempi, on kaikki kunnossa.
Jos TPM:ää ei löytynyt, voit kokeilla aktivoida sen UEFI BIOS asetuksista. Eri emolevyillä voi olla hyvinkin erinäköiset BIOS-ohjauspaneelit, mutta kun tiedät millä nimellä sitä kannattaa etsiä, pitäisi oikeiden asetusten löytyä helposti.
TPM asetuksen muuttaminen UEFI BIOS:ista
Avataksesi BIOS:in, käynnistä tietokoneesi uudelleen ja paina emolevyn valmistajan logon ilmestyessä mainittua näppäintä avataksesi valikon. Painettava näppäin on useimmilla emolevyillä F2 tai Delete.
Seuraavaksi täytyy löytää oikea asetus, joka on emolevystä riippuen piilotettu eri valikkojen alle ja siitä käytetään monia eri nimiä, joka voi hankaloittaa löytämista.
TPM asetus löytyy yleensä ’Advanced’ tai ’Security’ tai ’Trusted Computing’ valikkojen alta.
Itse TPM:ää kutsutaan myös kätevästi monilla eri termeillä, kuten Security Device, TPM State, AMD fTPM, AMD PSP fTPM, PTT ja muitankin samankaltaisia nimityksiä löytyy.
Jos löydät jonkun yllä olevista nimityksista ja se on ’Disable’ tilassa, aseta se ’Enable’ tilaan ja tallenna muutokset.
Alla on erinäisiä esimerkkejä AMD ja Intel emolevyistä ja paikoista joista TPM asetus voi löytyä.
Lisää esimerkkejä mahdollisista UEFI BIOS poluista:
Intel ROG Z590: Advanced > PCH-FW Configuration > PTT > Enable
AMD ROG X570: Advanced > AMD fTPM configuration > TPM Device Selection > Firmware TPM
Dell Alienware: Security > Firmware TPM > Enabled
Dell Inspiron: Security > Intel Platform Trust Technology > On
HP: Security > TPM device status > Available ja sen jälkeen TPM State > Enabled
Lenovo: Security > Security Chip > Security Chip Type > TPM ja sen jälkeen Security Chip > Enabled
Jos millään yllä olevilla poluilla ei tunnu löytyvän mitään, on mahdollista että emolevysi on liian vanha. Kannattaa kuitenkin Googlailla hieman jotta löytää varman tiedon ennen uuden emolevyn ostoa.
Jos taas löysit sopivan asetukset ja käynnistit tietokoneesi uudelleen, kuntotarkistustyökalun pitäisi nyt näyttää kaiken olevan kunnossa.
Windows Update -työkalu saattaa vielä näyttää ettei kaikki ole kunnossa, mutta tieto tuntuu päivittyvän sinnekin muutaman uudelleenkäynnistyksen jälkeen.
Jos kuntotarkistustyökalu ilmoittaa kaiken olevan kunnossa, voit huoletta siirtyä lataamaan ja päivittämään käyttöjärjestelmäsi seuraavaan osioon.
Windows 11 Asennustiedoston Lataus
Windows 11 on periaatteessa päivitys Windows 10:lle, eikä se eroa kovinkaan suuresti muuta kuin ulkonäöllisesti, jonka takia se tulee ajan kuluessa ladattavaksi normaalin Windows Update -toiminnon kautta.
Tällä hetkellä Windows 11 täytyy kuitenkin ladata erikseen Microsoftin sivuilta, mutta se ei enään vaadi Microsoft Insider jäsenyyttä, vaan sen voi vapaasti ladata.
Microsoft kuitenkin suosittelee että käyttäjät odottaisivat latauksen tulevan virallisesti normaalin päivitystoiminnon kautta jakeluun.
Löydät latauslinkit kaikkiin Windows 11 asennustiedostoihin alla olevasta painikkeesta.
Linkistä ensimmäinen vaihtoehto, eli ’Windows 11 asennusaputoiminto’ on sopiva vaihtoehto jos sinulla on tällä hetkellä käytössä Windows 10 ja haluat pitää kaikki asetukset ja tiedostot ennallaan.
Asennustietoväline ja näköistiedoston lataus (ISO-tiedosto) ovat tarpeellisia vain jos haluat asentaa Windows 11 uudelle tietokoneelle jossa ei vielä ole käyttöjärjestelmää tai jos haluat muuten vain aloittaa puhtaalta pöydältä ilman vanhoja asetuksiasi.
Nämä vaihtoehdot käydään tarkemmin läpi seuraavissa osioissa.
Windows 10:stä päivitys Windows 11:een
Koska omistat jo lisenssin Windows 10:een, on päivitys Windows 11:een täysin ilmainen ja nopea prosessi.
Tarkista ensin löytyykö päivitys virallisesti Windows Updaten kautta kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Tarkista päivitysten saatavuus’ ja avaa se.
Jos sieltä ei löydy päivitystä Windows 11:een ja tarkistit jo yhteensopivuuden aikaisemmin esitellyllä kuntotarkistustyökalulla, lataa Windows 11 asennusaputoiminto.
Avatessasi juuri lataamasi Windows 11 asennusavustajan, pitäisi eteesi avautua ilmoitus että tietokoneesi täyttää vaatimukset ja asennuksen voi aloittaa.
Hyväksymisen jälkeen asennusavustaja alkaa automaattisesti lataamaan asennustiedostoja. Voit turvallisesti käyttää tietokonetta samaan aikaan.
Latauksen jälkeen asennus vaatii tietokoneen uudelleenkäynnistämisen, ja työkalu tekee sen automaattisesti viimeistään 30 minuutin päästä, joten älä aloita pitkää pelisessiota latauksen aikana.
Windows 11 asentuu uudelleenkäynnistyksen yhteydessä eikä vaadi lisää toimia sinulta. Muutaman minuutin kuluttua pääsetkin jo nauttimaan Windows 11 antimista.
Windows 11 asennus muistitikulta uuteen koneeseen
Windows 11 asennus USB-muistitikulta on myös todella helppo prosessi, jos olet juuri kasannut uuden koneen ja haluat aloittaa puhtaalta pöydältä tuoreen Windowsin parissa.
Teimme myös erillisen ohjeen Windows 11 asennusmedian luonnista Rufus nimisellä työkalulla.
Tarvitset ainoastaan muistitikun jossa on vähintään 8 gigatavua tilaa. Muistitikku täytyy formatoida eli tyhjentää, joten varmista ettei se sisällä tarpeellisia tiedostoja.
Formatointi tapahtuu vasta asennustyökalulla, joten siitä ei tarvitse huolehtia etukäteen, mutta varmista että muistitikku on NTFS muodossa, sillä toisin kuin ennen, asennustyökalu ei toimi jos muistitikku on asetettu FAT32 formaattiin.
Voit formatoida muistitikun NTFS-muotoon kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Luo ja alusta kiintolevyosioita’.
Etsi tämän jälkeen valikosta ’Alusta…’ ja hyväksy valinta. Sitten aseta mikä tahansa nimi asemalla ja valitse tiedostojärjestelmäksi NTFS. Jätä loput valinnat sikseen.
Lataa sitten ’Windows 11 asennustietovälineen luominen’ eli keskimmäinen vaihtoehto Windows 11 lataussivustolta.
Käynnistä sitten lataamasi työkalu, josta täytyy ensin valita ladattava asennustiedosto.
Useimmissa tapauksissa kannattaa säilyttää oletusasetukset, mutta jos haluat ladata esimerkiksi erikielisen käyttöjärjestelmän, poista valinta laatikosta jonka jälkeen voit valita eri kielen.
Seuraavalla sivulla valitse ’USB-muistitikku’ (paitsi jos käytät vielä DVD-asemaa 😉) ja seuraavalla sivulla valitse sopiva muistitikku.
Tämän jälkeen työkalu lataa Windows 11:n vaatimat asennustiedostot muistitikulle ja luo asennustyökalun.
Tämän jälkeen muuta ei tarvitsekaan tehdä kuin iskeä muistitikku kiinni uuteen koneeseesi ja käynnistyksen aikana avaa UEFI BIOS aloitusruudussä näkyvällä näppäimellä (voi olla esim F2, F10, F10, tai DEL näppäin) ja valitse käynnistysasemaksi USB-muistitikkusi.
Seuraa ruudulle ilmestyviä ohjeita ja nauti uudesta käyttöjärjestelmästäsi.