Windows 11 Nopea Käynnistys

Windowsin käynnistyksen nopeuttaminen (2024)

Windows käynnistyy hitaammin mitä enemmän ohjelmia olet asentanut ja mitä enemmän tiedostoja kovalevyilläsi on, mutta onneksi on olemassa monta eri temppua joiden avulla saat Windowsin käynnistymään paljon nopeammin.

Listasimme alle parhaat tapaat nopeuttaa Windows käynnistystä niin ohjelmien avulla kuin ilmankin.

Large Separator Cloud

Käytä Windowsin omaa Fast Startup ominaisuutta

Jos Windows käynnistyy hitaasti, helpoin tapa nopeuttaa tätä prosessia vaivattomasti on aktivoida Windowsin oma ’nopea käynnistys’ -ominaisuus.

Tämä on yleensä oletuksena jo käytössä, ainakin Windows 11:ssa, mutta kannattaa kuitenkin käydä tarkistamassa että se on käytössä.

Avaa aluksi aloitusvalikko ja kirjoita hakuun ’Ohjauspaneeli’, jonka avulla pääset käsiksi suurempaan asetusten kirjoon kuin tavallisella asetusnäkymällä.

Avaa Ohjauspaneeli Windows 11

Ohjauspaneelista klikkaa ensimmäistä vihreää otsikkoa ’Järjestelmä ja suojaus’ josta pääset järjestelmään liittyviin asetuksiin.

Sieltä, klikkaa Virranhallinta-asetukset -otsikon alla olevaa ’Muuta virtapainikkeiden toimintaa’ -linkkiä.

Avautuneen ikkunan alareunassa pitäisi nyt näkyä sammutusasetukset ja niistä päällimmäinen valinta on nopea käynnistys. Jos ylin laatikko on ja valittuna, on sinulla jo nopea käynnistys päällä eikä toimenpiteitä vaadita.

Jos se ei ole valittuna, mutta valinta on harmaannutettu, klikkaa ikkunan yläreunassa olevaa ’Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen’ -linkkiä jonka jälkeen voit aktivoida kyseisen nopean käynnistyksen.

Voidaksesi aktivoida valinnat, tarvitset järjestelmänvalvojan oikeudet. Jos valinta ei ollut aiemmin päällä, tulee seuraava käynnistyksesi olemaan huomattavasti nopeampi.

Jatka kuitenkin eteenpäin muihin Windowsin käynnistyksen nopeuttaviin vinkkeihin.

Large Separator Cloud

Aktivoi Fast Boot BIOS/UEFI asetuksista

Windowsin käynnistykseen liittyviä asetuksia löytyy myös emolevyn syövereistä, menemällä BIOS/UEFI asetuksiin.

Fast Boot asetuksen sijainti vaihtelee eri emolevyjen välillä, mutta yleisesti asetus löytyy ’Boot’ valikon alta.

Alla näet kaksi esimerkkiä erilaisista emolevyistä joista nopea käynnistys löytyy. Ensimmäinen kuvan ASUS UEFI BIOS joka on yksi suosituimmista emolevyvalmistajista varsinkin tehokäyttäjien ja pelaajien keskuudessa.

Sieltä Fast Boot löytyy ’Boot’ -valikon alta ylimpänä vaihtoehtona, varmista että se on ’Enabled’ -tilassa.

Oikealla puolella oleva kuva on AMD merkkisen emolevyn UEFI BIOSista. Sieltä Fast Bootin voi aktivoida menemällä ’Boot’ -valikkoon, sitten avaamalla ’Boot Configuration’ -valikon ja lopuksi asettamalla Fast Bootin ’Enabled’ -tilaan valikon lopusta.

Mitä eroa on Windowsin Fast Startupilla ja BIOSin Fast Bootilla?

Windowsin oma Fast Startup toiminto asettaa tietokoneen ytimet lepotilaan sammutuksen yhteydessä ja tallentaa käynnissä ollutta dataa puoliksi kovalevylle ja välimuistiin, josta ne voidaan sitten lukea nopeammin seuraavan käynnistyksen yhteydessä.

Emolevyltä aktivoitava Fast Boot taas viivyttää kaikkien USB-laitteiden käynnistystä hiirtä ja näppäimistöä lukuun ottamatta, kunnes käyttöjärjestelmä on käynnistetty.

Molemmat ominaisuudet voi olla käynnissä samaan aikaan eivätkä ne liity toisiinsa.

Large Separator Cloud

Estä ohjelmia käynnistymästä automaattisesti

Yksi isoimmista käynnistystä hidastavista tekijöistä on tietokoneen käynnistyksen yhteydessä aukeavat ohjelmat, joista suurimmalle osalle ei edes ole tarvetta.

Onneksi Windows tarjoaa todella kätevän työkalun näiden ohjelmien poistamiseen käynnistyksen yhteydestä, nopeuttaen tietokoneen käytön aloittamista huomattavasti.

Nähdäksesi ja muokataksesi kaikkia käynnistyksen yhteydessä aloitettavia sovelluksia, kirjoita aloitusvalikon hakupalkkiin ’Käynnistyssovellukset’ ja avaa se.

Listasta näet arvioidun vaikutuksen käynnistyksen nopeuteen sovelluskohtaisesti, mutta suosittelemme poistamaan kaikki sellaisen ohjelmat aloituksesta joita et tarvitse, vaikka Windows väittäisi ettei sillä ole vaikutusta.

Käynnistyssovellusten poistaminen Windows 11

Jos vahingossa poistat vaikkapa hiiren tai näppäimistön toiminnallisuuteen vaikuttavan ohjelman, voit helposti käydä kytkemässä ne takaisin päälle samasta valikosta.

Ohjelmat kuitenkin pysyvät asennettuina tietokoneellasi, tämä valikko vain estää niiden käynnistymistä automaattisesti käyttöjärjestelmää käynnistäessä.

Ohjelmien poistamisen lisäksi myös tiedostojen ja verkkoselainten välimuistin tyhjentäminen vähentää vaadittua tiedostojen lukua käynnistyksen yhteydessä.

Large Separator Cloud

Asenna Windows NVME M.2 levylle

Nopeampi levy lukee käynnistykseen tarvittavat tiedostot myös nopeammin, johtaen pikaiseen käynnistymiseen. Tähän tietysti vaikuttavat myös muut sisäiset komponentit kuten välimuisti ja suoritin, mutta niitä ei kannata kalliin hinnan takia lähteä päivittämään pelkän käynnistysnopeuden takia.

Normaali SSD vs NVME M2 SSD

NVME M.2 on nopea pieni SSD levy joka kytketään kiinni suoraan emolevyyn. Riippuen hinnasta, se voi tarjota jopa tuplasti nopeampi kirjoitus- ja lukunopeuksia verrattuna tavallisiin SSD-levyihin ja moninkertaisia nopeuksia vanhoihin HDD-kovalevyihin verrattuna.

Jos Windowsisi on jo asennettuna tavalliselle SSD-levylle, ei käynnistysnopeuteen luultavasti ilmenisi huomattavaa eroa, mutta huomaat eron nopeudessa kaikissa muissa toimissa.

Tietysti myös tuoreen Windowsin asennus uudelle levylle lisää toimintanopeuksia huomattavasti, sillä kaikki turhat ja unohtuneet tiedostot katoavat, eikä Windowsin tarvitse lukea yhtä paljon turhaa dataa toimiakseen.

Scroll to Top