USB Formatointi ja Tyhjennys

Näin tyhjennät ja formatoit USB-muistitikun helposti

Muistitikkuja, muistikortteja ja kovalevyjä käytetään moniin eri tarkoituksiin käyttöjärjestelmän asennuksesta tiedostojen säilömiseen. Eri tarkoitukset vaativat muistitikun formatoinnin eri tiedostomuotoon. Jos haluat vain poistaa kaikki tiedostot, pelkkä deleten hakkaus ei ole järkevin vaihtoehto, vaan kannattaa laite formatioda.

Suosituimmat formatointimuodot ovat FAT32 ja uudempi NTFS formaatti, mutta Windows mahdollistaa myös exFAT muotoon formatoinnin. Näiden eri formaattien erot selitetään myös alla.

Formatointi on myös välttämätöntä Windows asennusmedian luontiin ja Windows 11 tai Linux asennuksen laittaminen muistitikulle onnistuu todella helposti Rufus nimisen työkalun avulla, joka on selitetty artikkelin lopussa.

Large Separator Cloud

Mikä tiedostojärjestelmä on paras? (FAT32 vs exFAT vs NTFS)

Tiedostojärjestelmistä FAT32 (File Allocation Table) on vanhin ja suosituin, mutta se tukee maksimissaan 4 gigatavun kokoisia tiedostoja, mikä alkaa nykyään olla ongelma. Suurin osa nykyisistä käyttöjärjestelmistä tukee NTFS ja exFAT muotoja, jonka takia ne ovat kaikin puolin järkevämpiä.

Ainoa tapaus jossa muistitikun tai muistikortin haluaisi vielä formatoida FAT32 muotoon on jos sitä tarvitsee käyttää jonkin vanhemman laitteen tai puhelimen kanssa, sillä kaikki vanhemmat Android puhelimet ja vanhemmat televisiot tukevat vain FAT32 tiedostojärjestelmää.

Uusimpien puhelimien pitäisi tukea exFAT muotoa ongelmitta.

Muistikortti formatointi

Uusin tulokas, eli exFAT on parannettu versio FAT32:sta, eikä siinä ole samaa ongelmallista 4 gigatavun kokorajoitusta. ExFAT on luotu flash-muistia varten, suorittaen vähemmän turhan pieniä kirjoitusoperaatioita ja on näin paras formatointi vaihtoehto usb-muistitikuille ja muistikorteille.

Sillä ei ole aivan yhtä monipuolista tukea vanhojen laitteiden kanssa kuin FAT32:lla, mutta kaikki modernit laitteet tukevat sitä.

Lopuksi, ehkä suosituin formaatti on NTFS (New Technology File System), joka on paras vaihtoehto sisäisille kovalevyille ja isoille ulkoisille kovalevyille. NTFS formaatilla ei ole rajoituksia tiedosto- tai levykokojen kannalta.

Tämän takia NTFS on myös oikea valinta jos aiot asentaa uuden Windowsin muistitikulta, koska asennustiedosto on yli 4 gigatavun kokoinen. NTFS sisältää myös ”muutoslista” ominaisuuden joka auttoo mahdollisten tiedostojen palauttamisessa sähkökatkon tai muun viallisen toiminnan jälkeen.

Ainoa ongelma NTFS tiedostojärjestelmässä on, että MacOS ja jotkut vanhemmat laitteet eivät tue sitä, joka voi olla ongelma ulkoisille kovalevyille joita käytetään useiden eri käyttöjärjestelmien välillä.

USB Ulkoinen Kovalevy Formatointi
FAT32exFATNTFS
Optimi käyttötapausPienet muistitikut vanhoille laitteilleModernit ja isommat muistitikutSisäiset kovalevyt ja isot ulkoiset kovalevyt
Maksimi tiedostokoko4 GBEi rajoituksiaEi rajoituksia
YhteensopivuusParas yhteensopivuus kaikkien laitteiden kanssaEi toimi vanhempien laitteiden kanssaEi toimi Mac OS:n tai vanhojen laitteiden kanssa ilman ekstraohjelmistoa
Miksi käyttää tätäJos käytössä on pieni muistitikku ja alle neljän gigan tiedostoja, takaa parhaan yhteensopivuudenJos käytössä on modernimpi muistitikku jossa on paljon muistia, on tämä järkevämpi vaihtoehto ilman tiedostorajoituksiaKaikkiin tietokoneen sisäisiin kovalevyihin ja muihin tallennuslevyihin. Vaaditaan Windows asennusmedioihin.
Large Separator Cloud

Muistitikun tyhjennys ja formatointi

Kun tiedä mihin formaattiin haluat muistitikkusi tai muun laitteesi formatoida, täytyy laite tyhjentää tiedostoista, joten muista kopioida tarpeelliset tiedot talteen ensin.

Seuraavaksi kirjoita aloitusvalikon hakuun ”Luo ja alusta kiintolevyosioita” avataksesi Windowsin levynhallintatyökalun.

Luo ja alusta kiintolevyosioita

Levynhallinnasta näet kätevän listan kaikista tietokoneesi levyasemista ja kiinni kytketyistä muistitikuista. Tiedostojärjestelmäkolumnista näet myös missä formaatissa mikäkin levy on tällä hetkellä.

Muistin nykyinen formaatti

Seuraavaksi klikkaa haluamasi aseman nimeä oikealla hiirennäppäimellä ja valitse avautuvasta valikosta ’Alusta…’ avataksesi formatointi valinnat.

Alustusikkunan avauduttua, kirjoita haluamasi nimi asemalle ja valitse tiedostojärjestelmäksi haluamasi formaatti. Suurimmassa osassa tapauksista, kuten Windows asennusmediaa luodessa tulee valita NTFS ja jättää muut asetukset sikseen.

Kun painat OK, saat varoitukset että kaikki tiedostosi tyhjennetään asemaltasi, joten nyt on viimeinen mahdollisuutesi käydä tallentamassa tiedostoja.

Lopuksi sinun pitäisi nähdä valitsemasi aseman nimi ja tiedostojärjestelmän tyyppi levynhallintalistassa.

Large Separator Cloud

Monipuolisempi asennusmedian luonti Rufuksella

Isoin syy miksi usb-muistitikkuja formatoidaan on Linux tai Windows asennusmedian luonti. Se on varsin hidas prosessi ja vaatii omat työkalunsa, mutta Rufus on pienikokoinen ja nopea ilmainen työkalu joka tekee kaiken tämän automaattisesti.

Alla oleva painike vie Rufuksen suomenkielisille sivuille, josta voit ladata uusimman version ohjelmasta. Lataa Portable-versio niin voit käyttää ohjelmaa pelkän .exe tiedoston voimin.

Kun käynnistät ohjelman ensimmäistä kertaa, ponnahtaa eteen kysely verkkoon pääsystä päivitysten hakemiseksi. Salli tämä pyyntö, sillä verkkoon pääsy vaaditaan jos haluat käyttää automaattista Windows asennustiedoston latausominaisuutta.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Windows 11 asennuksen luominen Rufuksella

Jos sallit verkkoyhteyden, voit painaa pientä nuolta ’VALITSE’ painikkeen oikeassa reunassa ja vaihda se ’LATAA’ valinnaksi.

Klikkaa sen jälkeen samaa painiketta avataksesi latausvalinnat. Voit valita haluamasin version Windows 7:stä uusimpaan Windows 11 versioon.

Jos haluat luoda Windows 11 asennustyökalun, valitse listasta Windows 11 ja paina ’Jatka’ nappia. Sen jälkee valitse esiin ilmestyvistä alasvetovalikoista haluamasi versiot ja paina ’Jatka’, kunnes esiin ilmestyy ’Lataa’ nappula. Sitä panamalla aloittaa Rufus lataamaan Windows ISO-tiedostoa Microsoftin sivuilta.

Latauksen valmistuttua ohjelma valitsee tarvittavat asetukset puolestasi. Voit myös valita levykuvien alta version joka ohittaa TPM ja Secure Boot vaatimukset, jos tietokoneesi ei sisällä niitä.

Windows 11 Ohita TPM ja Secure Boot

Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole suositeltavaa tulevien ohjelmistopäivitysten kannalta, mutta jos haluat vain kokeilla miltä Windows 11 tuntuu käytössä, voit näin testata sitä millä tahansa koneella. Normaalisti kannattaa valita ylin valinta eli virallinen versio.

Klikkaa lopulta ’ALOITA’ nappia jonka jälkeen Rufus varoittaa että muistitikkusi tyhjennetään ja formatoidaan. Tämän jälkeen prosessi on valmis ja olet valmist asentamaan Windowsin muistitikultasi.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Ubuntu Linuxin asennuksen luominen Rufuksella

Voit luoda minkä tahansa Linux-version asennusmedia USB-muistitikullesi Rufuksella, mutta harmillisesti Rufus ei tue Linuxin automaattista latausta, toisin kuin Windowsin. Tämä siis tarkoittaa että sinun täytyy ladata haluamasi ISO-tiedosto ensin ja valita sopivat asetukset Rufuksesta.

Valitse boottaustyypiksi ’Levy tai ISO-levykuva’ ja klikkaa ’VALITSE’ nappia hakeaksesi lataamasi ISO-tiedoston.

Jätä ’Osion tyyppi’ (MBR) ja ’Kohdejärjestelmä’ (BIOS) asetukset sikseen, ne sopivat Linuxin asennukseen.

Varmista myös että tiedostojärjestelmäksi on valittu FAT32 ja tilanvarausyksiköksi oletusarvo.

Lopuksi paina ’ALOITA’ nappia alhaalta aloittaaksesi formatoinnin ja asennustiedostojen siirron.

Jos Rufus varoittaa että sen täytyy ladata muutamia lisätiedostoja verkosta jotta asennus toimii oikein, hyväksy valinta.

Saatat myös saada varoituksen ISOHybrid-levykuvasta, jolloin valinnoista tulee valita ’Kirjoita ISO-kuvana’. Viimeisenä saat vielä varoituksen että kaikki olemassaolevat tiedot tyhjennetään muistitikultasi, joten varmista vielä ettei siellä ole tarpeellisia tiedostoja.

Nyt olet valmis asentamaan Linuxin haluamallesi laitteelle.

Scroll to Top