RAM-muisti eli Random Access Memory on yksinkertaisimmillaan muisti johon käyttöjärjestelmä kirjoittaa ja lukee käynnissä oleviin sovelluksiin liittyvää dataa.
Tietokone käyttää sitä kaikkien ohjelmien suorittamiseen, joten se täyttyy myös todella helposti ja jos se pääsee täyttymään, hidastuu tietokoneen toiminta sillä se ei pysty suorittamaan kaikkea haluamaansa ennen muistin vapautumista.
Tietokoneen RAM-muistin tyhjentäminen on yleensä yllättävän helppoa, sillä yleisin muistin tyyppi tietokoneissa on dynaaminen RAM-muisti eli DRAM-muisti, jotka tyhjenee automaattisesti tietokoneen sammutuksen yhteydessä.
Voit tarkistaa järjestelmän käytössä olevan fyysisen ja näennäisen muistin Windowsin järjestelmätiedoista helposti.
Näin tarkistat RAM-muistin määrän
Helpoin tapa nähdä heti kuinka paljon fyysistä muistia tietokoneeseesi on asennettu on kirjoittamalla aloitusvalikon hakukenttään ’Järjestelmätiedot’ ja avaamalle alla olevan näkymän.
Skrollaa ikkunan loppupuolelle ja näet listalla asennetun fyysisen muistin määrän ja kuinka paljon siitä on tällä hetkellä vapaana.
Listalla voi näkyä myös näennäismuisti joka on periaatteessa levytilaa jota Windows käyttää fyysisen muistin ohella, RAM-muistin säästämiseksi. Selitimme lisää sen toiminnasta myöhemmin artikkelissa.
Toinen todella kätevä tapa tarkistaa tietokoneen muistin määrä on Tehtävienhallinnasta.
Voit avata tehtävienhallinnan helposti painamalla Ctrl + Shift + Esc -näppäimiä tai painamalla Ctrl + Alt + Del -näppäimiä ja valitsemalla Tehtävienhallinnan. Jos et satu muistamaan kyseisiä näppäinyhdistelmiä tulevaisuudessa, löytyy sovellus myös normaalisti aloitusvalikon hausta.
Avattuasi tehtävienhallinnan, valitse ’Suorituskyky’ -välilehti ylhäältä ja näet muistisi käytön muiden komponenttien ohella.
Tämän jälkeen voit klikata ’Muisti’ -osiota sivupaneelissa nähdäksesi tarkemmat tiedot tämänhetkisestä käytöstä ja jäljellä olevasta muistista.
Näytämme myöhemmin miten voit myös kätevästi tyhjentää RAM-muistiasi tehtävienhallinnan avulla.
RAM-muistin nopeuden ja tyypin tarkistus
Teimme monipuolisemman ohjeen tietokoneen muistin tehokkuuden laskennasta ja muista valintakriteereistä jotka tulee ottaa huomioon muistia valittaessa, mutta jos haluat vain tarkistaa nykyisen tietokoneesi muistin nopeuden, onnistuu se myös aikaisemmin mainitusta ikkunasta.
Voit tarkistaa koneeseesi asennetun RAM muistin nopeuden helposti yllä mainitusta tehtävienhallinnan suorituskyky-välilehdestä.
Jos et näe mitään arvoja oikeassa reunassa, venytä ikkunaa hiirellä isommaksi. Asennetun kokonaismuistimäärän näet kätevästi oikeasta yläreunasta ja muistin nopeuden näet oikeasta alareunasta.
Nopeuden alta näet myös kuinka monta muistikampaa tietokoneeseesi on asennettu (näin näet myös tunnistaako Windows kaikki asentamasi kammat).
Jos haluat nähdä minkä tyyppinen muistikampasi on (DDR3, DDR4 yms.) joudut lataamaan erillisen ilmaisen työkalun tätä varten.
CPU-Z on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista komponenttien monitorointiohjelmista josta näet todella laajan kirjon tietoja kaikista komponenteistasi.
Asennettuasi ohjelman, navigoi ’Memory’ välilehdelle ja sieltä näetkin heti ylimpänä muistisi tyypin.
Voit tarkistaa ’SPD’ välilehdeltä vielä tarkemmat tiedot jokaisesta muistipaikasta erikseen, jos olet asentanut useampia eri merkkisiä muisteja koneeseesi ja haluaisit tarkistaa niiden omat tiedot.
Näin tyhjennät tietokoneen RAM-muistin
Tietokoneen RAM-muisti tyhjenee automaattisesti uudelleenkäynnistyksen yhteydessä (paitsi jos sinulla on Windowsin oma Fast Boot -toiminnallisuus käytössä).
Jos kuitenkin haluat vapauttaa lisää muistia tietokoneen ollessa käytössä, on tälle on muutama kätevä tapa.
Tarkista ja lopeta ohjelmien muistinkulutus
Nopein ja helpoin tapa tyhjentää tietokoneen muistia laitteen ollessa käynnissä on tehtävienhallinnan kautta.
Avaa tehtävienhallinta kuten aikaisemminkin painamalla Ctrl + Shift + Esc näppäinyhdistelmää jolloin eteesi aukeaa ’Prosessit’ näkymä.
Klikkaa sitten ’Muisti’ -kolumnin otsikosta jotta voit kätevästi järjestää muistia vievät ohjelmat suuruusjärjestykseen. Näin näet heti mitkä ohjelmat kuluttavat eniten muistiasi tällä hetkellä.
Voit sitten kätevästi sulkea haluamasi prosessit klikkaamalla niitä oikealla hiirenpainikkeella ja valitsemalla ’Lopeta tehtävä’ avautuneesta valikosta.
Muista kuitenkin tallentaa mahdolliset muutoksesi kyseisessä ohjelmassa ensin, sillä kun ohjelman sulkee tällä tavalla, ohitetaan normaalit kyseisen ohjelman sulkemisprosessit.
Suosittelemme myös tarkistamaan Windowsin käynnistyksen yhteydessä aukeavat ohjelmat ja siistiä pois kaikki joita et käytä jatkuvasti.
Tyhjennä virtuaalinen RAM-näennäismuisti
Windows käyttää oletuksena tietyn määrän näennäismuistia jota ei tyhjennetä tietokoneen sammutuksen yhteydessä. Tämä voi olla ongelma varsinkin jos käytössä on palvelintietokone tai jos joku toinen osapuoli pääse käsiksi näennäismuistin käyttämään sivutustiedostoon, sillä se saattaa sisältää sensitiivistä dataa.
Normaalikäyttäjien kannalta virtuaalisen RAM-muistin tyhjennys ei ole tarpeellista ja se hidastaa tietokoneen sammutusprosessia hieman. Muuta haittaa näennäismuistin tyhjennyksestä ei ole.
Huom!
Näennäismuistin automaattisen tyhjennyksen aktivointi vaatii Windowsin rekisterin muokkausta, joten jos et ole varma mitä olet tekemässä, suosittelemme jättämään tämän osion tekemättä. Tämä ei ole tarpeellinen prosessi yksityiskoneiden käyttäjille.
Tyhjentääksesi tietokoneen virtuaalisen muistin sammutuksen yhteydessä, avaa rekisterieditori kirjoittamalla ’Rekisterieditori’.
Navigoi sitten seuraavaan polkuun vasemman reunan kansiohierarkiasta:
Tietokone > HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM> CurrentControlSet > Control > Session Manager > Memory Management
Klikkaa ’Memory Management’ -kansiota ja näet sen sisältämät asetukset ikkunan oikealla puolella.
Tuplaklikkaa ’ClearPageFileAtShutdown’ -riviä ja vaihda arvoksi nollan sijasta ykkönen.
Tämän jälkeen voit painaa OK ja olet valmis. Sivutustiedosto tyhjentyy nyt automaattisesti jokaisella tietokoneen sammutuskerralla.
Näin saat lisää RAM-muistia virtuaalisesti
Windows luo automaattisesti tietyn määrän näennäismuistia, joka on yksinkertaisimmillaan väliaikaistiedosto kovalevylläsi johon käyttöjärjestelmä siirtää muistissa olevia osioita joita ei ole hetkeen luettu.
Nämä valmiit osiot voidaan sitten helposti siirtää takaisin RAM-muistiin kun niitä kutsutaan uudelleen. Tämä ei kuitenkaan ole korvike fyysiselle muistille, sillä kovalevysi lukunopeus on niin paljon hitaampi ettei se riitä kaiken välimuistin säilömiseen.
Huom!
Yleensä näennäismuistin hallinta kannattaa jättää Windowsin tehtäväksi, sillä näennäismuistin lisääminen ei paranna tietokoneen suorituskykyä. Näennäismuistia kannattaa lisätä jos huomaat että sinulta loppuu fyysinen muisti jatkuvasti kesken, aiheuttaen ohjelmien suoritusongelmia.
Kannattaa myös muistaa että mitä nopeampi levyn kirjoitus ja lukunopeus on, sitä parempi se on näennäismuistin kannalta. Tämän takia uudet huippunopeat M.2 -SSD levyt ovat parhaita mahdollisia tallennusmedioita tähän tarkoitukseen.
Muokataksesi näennäismuistin määrää Windowsilla, kirjoita aloitusvalikon hakuun ’lisäasetukset’ ja avaa järjestelmän lisäasetukset.
Seuraavaksi valitse ylhäältä ’Lisäasetukset’ -välilehti ja klikkaa suorituskyky-laatikon sisältä ’Asetukset’ -nappia.
Sieltä löydät uuden ’Lisäasetukset’ -välilehden joka sisältää näennäismuistin asetukset. Klikkaa ’Muuta…’ nappia muokataksesi muistin kokoa.
Avautuneesta ikkunasta näet tämänhetkisen näennäismuistin määrän ikkunan alareunassa. Voit muokata muistin aloitus- ja enimmäiskokoa poistamalla valinnan ylimmästä valinta-laatikosta ja valitsemalla ’Mukautettu koko’ -valinnan.
Jos annat järjestelmän määrittää koon, Windows muuttaa sivutustiedoston kokoa automaattisesti suuremmaksi jos näennäismuisti täyttyy yli 90% sen koosta.
Käyttöjärjestelmä laskee laskee maksimi koot molemmille arvoille seuraavilla kaavoilla:
Eli vaikka minimikoko olisi kaavalla laskettuna 4 GB, ei se Windowsin hallitsemana alkaisi siitä vaan muuttuisi tarpeen mukaan suuremmaksi.
Kyseiset kaavat on lainattu Microsoftin virallisilta sivuilta ja voit lukea niistä lisää englanniksi alla olevasta painikkeesta jos jotain jäi epäselväksi.