Varmuuskopiointi Backup Windows 11

Näin varmuuskopioit KAIKKI tiedostosi (6 keinoa)

Varmuuskopiointi eli backup on monen laiminlyömä kriittinen prosessi joka kaikilla tulisi olla hallussa ennen kuin on liian myöhästä. Jos tietokoneesi on ikinä simahtanut selittämättömästi, olet varmasti toivonut omistavasi varmuuskopiot tiedostoistasi, jos kovalevysi lakkasikin toimimasta.

Onneksi tiedostojen säännöllinen varmuuskopiointi ei enää ole iso homma ja sen voi jopa automatisoida varsin helposti niin Windowsilla kuin Macillakin.

Vaihtoehtoja on tietysti ilmaisia ja maksullisia, riippuen kuinka kätevästi ja usein haluat backupin luoda. Listasimme tässä artikkelissa monipuolisen kirjon tehokkaimpia tapoja pitää tiedostosi ja näin myös mielenrauhasi turvassa. Lue kaikki vaihtoehdot ensin läpi, sillä vaihtoehtoja on hyvin erilaisia.

Lue myös ohjeemme tiedostojen ja käyttöjärjestelmän salaamisesta jos haluat pitää arkaluontoisetkin tiedot varmasti suojassa.

Large Separator Cloud

Helpoin ja nopein — Ulkoinen kovalevy tai muistitikku

Tämä on ehkä itsestäänselvyys, joten mainitaan se lyhyesti heti alkuun. Ulkoiset kovalevyt ovat nykyään todella halpoja ja kestävät normikäytössä vuosikausia. Niihin voi myös varmuuskopioida tiedostoja kaikista helpoiten ilman erityisiä ohjelmia tai alustuksia, raahaamalla tiedostoja koneelta levylle.

Tämä on kuitenkin myös hyödyllinen olla olemassa muiden listan ideoiden ohella, sillä esimerkiksi varmuuskopion luonti Windows käyttöjärjestelmästä ja MacOS:n varmuuskopiointi Time Machinellä vaatii ulkoisen kovalevyn tai muun tallennusmedian johon lopullinen varmuuskopio siirretään.

Vanhankin kovalevyn voi formatoida helposti tallennustarkoitukseen, jos et halua investoida uuteen kovalevyyn.

Jos et kuitenkaan luo levykuvia, tiedostojen manuaalinen varmuuskopiointi muistitikulle tai kovalevylle on varsin hidasta eikä siinä ole minkäänlaista versiokontrollia muokattujen tiedostojen osalta, jolloin automatisoidut verkkopalvelut tai jopa oma verkkolevy toimivat paremmin.

Large Separator Cloud

Tiedostojen varmuuskopiointi pilvipalveluiden avulla

Erilaiset pilvipalvelut ovat USB-laitteiden jälkeen suosituin varmuuskopiointitapa, sillä yleensä ne tarjoavat mahdollisuuden tiedostojen automaattiseen verkkoon lataamiseen.

Suurin osa palveluntarjoajista sisältävät myös tietyn tallennustilan ilmaiseksi, mutta tämä on yleensä vain muutaman gigan ja riittää näin vain tiettyjen tiedostojen ja kansioiden säilyttämiseen.

Kuukausimaksuilla saa tietysti monta teratavua tallennustilaa ja riittää jo monen kokonaisen kiintolevyn varmuuskopiointiin.

Pilvitallennuksen hyvä puoli kätevyyden ohella on myös se että tietosi ovat tallessa talosi ulkopuolella jolloin sinulla on tietosi tallessa mahdollisen tapaturmankin jälkeen.

Jos siis haet joko ilmaista tai maksullista pilvipalvelua johon voit aloittaa varmuuskopioidesi lähetyksen, katso alla olevasta taulukosta mikä näistä luotettavista palveluista sopii sinun tarpeisiisi parhaiten.

Klikkaa nimeä mennäksesi palvelun kotisivuille!

NimiIlmainen
tallennustila
Kuukausimaksu » Tallennustila
Google Drive Logo Google Drive15 GB€1.99 / kuukausi » 100 GB
€9.99 / kuukausi » 2 TB
Mega.io Logo MEGA20 GB€4.99 / kuukausi » 400 GB
€29.99 / kuukausi » 16 TB
Icedrive Logo Icedrive10 GB€4.99 / kuukausi » 1 TB
€17.99 / kuukausi » 5 TB
OneDrive Logo OneDrive5 GB€2.00 / kuukausi » 100 GB
€7.00 / kuukausi » 1 TB
Sync.com Logo Sync5 GB$96 / vuosi » 2 TB
$24 / kuukausi » 6 TB

Jos haluat tallentaa pelkkiä valokuvia tai videoita, tarkista myös Google Driven ohessa toimiva Google Photos valokuvapankki.

Large Separator Cloud

Kovalevyn kloonaus

Kovalevyn kloonaaminen on kätevin tapa saada kaikki mahdolliset tiedostot talteen uudelle kovalevylle. Tämä mahdollistaa myös käyttöjärjestelmälevyn kloonaamisen, jolloin voit helposti saada tismalleen saman kopion käyttöjärjestelmästäsi useammalle koneelle.

Helpoin tapa luoda kopio kovalevystäsi Windowsilla on käyttää ilmaista ohjelmaa nimeltä Macrium Reflect. Voit ladata kyseisen ohjelman ilmaiseksi alla olevasta napista, ja skrollaa avautuneella sivulla alas kunnes näet ’Backup at Home’ -osion ja lataa ilmaisversio ohjelmasta.

On hyvä muistaa että kloonattavan levyn täytyy ja kohdelevyn täytyy olla kytkettynä koneeseesi samaan aikaan ja kohdelevyllä täytyy olla vähintään yhtä paljon tilaa kuin kloonattavalla levyllä. Muista myös että kohdelevyltä poistuu kaikki muut mahdolliset tiedostot kloonauksen yhteydessä.

Aloittaaksesi kloonausprosessin, valitse kopioitava levy ja klikkaa ’Clone this disk…’ -linkkiä.

Macrium Reflect Kloonattavan levyn valitseminen

Aukeavasta ikkunasta valitse alempaan puoliskoon ensin levy jolle haluat valitsemasi aseman kloonata jonka jälkeen voit valitse ylemmästä osioista kaikki osiot tai partitiot jotka haluat uudelle levylle kloonata.

Jos haluat luoda täydellisen kopion, täytyy kaikki osiot tietysti valita. Klikkaa tämän jälkeen ’Copy Partitions’ -linkkiä, jonka jälkeen näet alemmalla puoliskolla esikatselun lopputuloksesta.

Macrium Reflect Kopioi levyn osiot

Voit klikata osioita kohdelevyltä oikealla hiirenpainikkeella muokataksesi niiden järjestystä ja kokoa, jos vaikka olet kopioimassa isommalta levyltä pienemmälle, voit pienentää tiettyjä osioita joilla on turhaa tyhjää tilaa.

Muuta varmuuskopioitavan osion kokoa ja asetuksia

Kun levyn osiot näyttävät sopivilta, voit painaa Next ja mennä mahdollisen ajastuksen kautta loppuun jolloin kloonaus alkaa.

Jos kloonasit käyttöjärjestelmälevyn sisäiselle kiintolevylle, Windowsin pitäisi osata käynnistää käyttöjärjestelmä siltä automaattisesti, kunhan se on ainoa levy jolle on asennettu käyttöjärjestelmä.

Jos asensit käyttöjärjestelmän ulkoiselle kovalevylle, täytyy käynnistyksen yhteydessä avata ensin BIOS/UEFI painamalla näytöllä näkyviä näppäimiä (Yleensä F2 , F10 tai Del).

Navigoi tämän jälkeen ’Boot’ -valikkoon ja valitse sieltä ’Boot from external USB drive’.

Voit myös valita samasta paikasta sisäisen kiintolevyn boottaavaksi levyksi jos tietokoneesi ei sitä tunnistanut automaattisesti.

Large Separator Cloud

Luo varmuuskopio koko Windows käyttöjärjestelmästä

Voit käyttää yllä mainittua Macrium Reflect -työkalua varmuuskopion luomiseen Windows käyttöjärjestelmästä, sillä Windowsin omat työkalu ei ole läheskään yhtä monipuolinen eikä mahdollista samanlaista levyn kloonausta.

Harmillisesti Windows 11 on jostain syystä poistanut varmuuskopiointiasetukset näkyviltä, mutta ne löytyvät helposti klassisesta ohjauspaneelista.

Kirjoita ensin aloitusvalikon hakuun ’Ohjauspaneeli’ ja avattuasi sen valitse ’Varmuuskopiointi ja palautus (Windows 7)’ -linkki ’Järjestelmä ja suojaus’ -otsikon alta. Työkalun nimeen on lisätty Windows 7 sillä Microsoft haluaa kaikkien ostavan OneDrive tallennustilaa ilmaisten tallennusten sijasta.

Windows 11 Varmuuskopiointi ja palautus

Kyseinen työkalu on kuitenkin ainoa tapa luoda levykuva ja täydellinen varmuuskopio Windowsista lataamatta ulkopuolisia työkaluja ja se toimii täydellisesti niin Windows 10:llä kuin Windows 11:llakin.

Klikkaa seuraavaksi ’Määritä varmuuskopiointi’ -linkkiä jonka jälkeen täytyy valita levy jolle haluat varmuuskopion tallentaa.

Seuraavaksi voit valita haluatko antaa Windowsin valita tallennettavat kohteet vai haluatko valita itse. Kannattaa tietysti valita kohteet itse jotta tiedät mitä kaikkea varmuuskopio tulee sisältämään, varsinkin jos haluat kopioida useampia levyasemia samaan backuppiin.

Voit siis valita myös hiljattain luotujen tiedostojen lisäksi myös kokonaisia levyasemia mukaan näköistiedostoon. Lopuksi näet vielä yhteenvedon tallennettavista tiedostoista ja mahdollisuuden ajastaa kyseinen varmuuskopiointi, jotta sinun ei tarvitse itse muistaa tehdä koko prosessia uudestaan.

Large Separator Cloud

Luo verkkotallennusjärjestelmä (NAS)

NAS eli Network Attached Storage on verkkotallennusjärjestelmä tai kokoelma kovalevyjä jotka ovat yhteydessä kotiverkkoosi. Voit käyttää niitä normaaleina verkkolevyinä ja täydellisenä sijaintina varmuuskopioillesi.

Helpoimmillaan kyseisen laitteen voi luoda käyttäen vaikkapa Raspberry Pi -mikroprosessoria ja kytkemällä siihen USB/SATA kaapelilla kiintolevyn ja asentamalla esimerkiksi ilmaisen OwnCloud ohjelmiston. Jos haluaisit tarkemmat ohjeet kyseisenlaisen järjestelmän rakentamiseen, lähetä meille sähköpostia ja saatamme luoda ohjeen tätä varten.

Terra Pi Q Raspberry Pi Kotelo

Jos et kuitenkaan jaksa ruveta omaa laitetta kasaamaan, voit ostaa valmiiksi kasatun ratkaisun melkeinpä mistä tahansa verkkokaupasta ’verkkolevypalvelin’ hakusanalla.

Tällaisista vaihtoehdoista halvimpia ja helppokäyttöisimpiä ovat muun muassa WD:n My Cloud -merkkiset verkkolevypalvelimet, sillä ne eivät vaadi erityistä asetusten kanssa sekoilua tai levyjen asennuksia ja ovat heti valmiina käyttöön.

Haittapuolena valmiissa laitteistossa ja kiinteässä levyssä tietysti on se, ettei niiden laajennus tai muu muokkaus yleensä onnistu, mutta tämä tuskin on ongelma suurimmalle osalle käyttäjistä joita ei kiinnosta monimutkaisempi tehokäyttö.

Large Separator Cloud

Macin varmuuskopiointi Time Machinella

MacOS on siinä mielessä varsin kätevä käyttöjärjestelmä että se ei muutu kovin usein ja se sisältää paljon käteviä valmiita työkaluja joita ei tarvitse ladata erikseen. Tästä täydellinen esimerkki on sisäänrakennettu Time Machine -varmuuskopiointiohjelma.

Sen avulla voit varmuuskopioida kaikki haluamasi tiedostot automaattisesti tuntien, päivien tai jopa viikkojen välein useiden kuukausien ajalta, riippuen tallennuslevysi tilasta. Time Machinen käyttö edellyttää erillisen levyn tai NAS-palvelimen yhdistämistä koneeseen jotta varmuuskopiot voidaan tallentaa.

Voit avata Time Machinen asetuksista järjestelmäasetusten takaa. Avautuneesta ikkunasta voit valita varmuuskopiolevyn jonne tiedostosi tallennetaan.

Voit salata varmuuskopiot salasanan avulla vasemman alareunan valinta-laatikosta levyn valinnan yhteydessä. Time Machine aloittaa automaattiset varmuuskopiot tietyin aikavälein, mutta voit myös luoda kopion haluamanasi ajankohtana tai jopa kytkeä automaattiset varmuuskopiot pois päältä ohjelman valikosta.

Voit lukea lisää Time Machinen käytöstä Applen virallisilta tukisivuilta.

Scroll to Top