Parhaat verkkoselaimet

6 Parasta nettiselainta vuonna 2024 (plussat ja miinukset)

Yli 60% käyttäjistä selaa internettiä Google Chrome verkkoselaimella, mutta muut selaimet ovat nousseet nopeasti samalle tasolle niin ominaisuuksien kuin tehokkuutensa suhteen, joten nyt on täydellinen aika käydä läpi tämän hetken parhaat nettiselaimet.

Lisäsimme tähän listaan vain parhaat verkkoselaimet, jonka takia niistä ei löydy paljon negatiivisia puolia, mutta kaikilla selaimilla on omat myyntivalttinsa joten kannattaa kokeilla kaikkia löytääksesi oman suosikkisi. Listan selaimet eivät ole erityisessä paremmuusjärjestyksessä.

Kannattaa samalla lukaista ohjeemme välimuistin tyhjentämisestä selaimella, jotta surffailu pysyy kevyenä.

Large Separator Cloud

Pikanavigointi

Mozilla Firefox
Brave
Opera GX
Vivaldi
Google Chrome
Microsoft Edge
Large Separator Cloud

Mozilla Firefox Nettiselain Mozilla Firefox

Mozilla Firefox, tuttavallisemmin pelkkä Firefox on ilmainen avoimen lähdekoodin verkkoselain ja se on ollut aktiivisessa kehityksessä jo vuodesta 2002 lähtien.

Firefox on tunnettu erityisesti tehostetusta yksityisyydensuojastaan, joka on nykyään tärkeämpää kuin koskaan ennen. Tavallinen ’yksityinen selaus’ löytyy nykyään kaikista selaimista, mutta Firefox estää myös automaattisesti kolmannen osapuolen seurantaevästeet, haitalliset skriptit ja sosiaalisen median seurannan, toisin kuin vaikkapa Google Chrome.

Yksityisyyteen liittyen on myös hyvä muistaa että esimerkiksi Chromessa hakuhistoria, sijainti ja muut selaustiedot tallennetaan suoraan selaimen käyttäjähistoriaan ja ne täytyy manuaalisesti käydä poistamassa sähköpostikäyttäjän takaa, kun taas Firefox ei tallenna tällaisia yksityisiä tietoja.

Firefox verkkoselain käyttöliittymä

Firefox sisältää myös salasanojen tallennusominaisuuden ja voit jopa tallentaa useamman käyttäjän samalle sivustolle näin halutessasi. Tämän ominaisuuden voi tietysti poistaa kokonaan käytöstä yksityisyysasetuksista, eikä mitään salasanoja tietenkään tallenneta kysymättä ensin lupaa käyttäjältä.

Yksityisyyden lisäksi Firefoxin kehittäjät ovat parantaneet selaimen ulkoasua ja ennen kaikkea nopeutta huomattavasti viime vuosina, jonka ansiosta se on todella tyylikäs ja nopea nettiselain.

Se sisältää myös lukemattomia väriteemoja joita voi ladata tai jopa luoda itse. Oma suosikkimme on tyylikäs Firefox Alpenglow -teema.

Firefox nettiselaimen väriteemat

Firefox oli ennen toiminnoiltaan huomattavasti hitaampi kuin Chrome, mutta päivitysten ansiosta se on saatu kevyemmäksi ja nopeammaksi selaimeksi.

Harmillisesti Firefoxissa ei voi käyttää Chromen laajennuksia tai lisäosia, mutta sillä on oma laajennuskirjasto josta voi ladata vähintään yhtä monipuolisen kirjon hyödyllisiä laajennuksia mainostenestosta käänteiseen kuvahakuun ja keskittymis-avustajiin. Voit tutkia Firefoxin laajennuksia osoitteessa addons.mozilla.org jos haluat tarkistaa löytyykö tarvitsemasi ennen selaimen latausta.

Firefox on saatavilla täysin suomeksi ja voit kirjautua sisään sähköpostillasi jos haluat jakaa selainasetukset ja muut tiedot useamman laitteen välillä. Selain on saatavilla kaikille laitteille ja käyttöliittymille.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Tehokas yksityisyydensuoja
Monipuolinen ulkoasun muokkaus
Toimii kaikilla alustoilla ja jakaa asetukset
Ei ole Googlen tai Microsoftin kaltaisten monopolien omistama (liekö plussa vai miinus)

Miinukset

Ei tue Chromen laajennuksia
Large Separator Cloud

Brave Nettiselain Brave

Brave on Chromium-pohjainen avoimen lähdekoodin selain joka yhdistää Firefoxin yksityisyydensuojan ja Chromen tehokkuuden ja laajennukset.

Bravella on jopa oma kryptovaluutta nimeltä BAT (Basic Attention Token) jota voi ansaita katsomalla valinnaisia selaimen tarjoamia mainoksia. Kryptovaluuttoihin liittyvät ominaisuudet ja mainokset voi myös poistaa helposti käytöstä, jos ne eivät laisinkaan kiinnosta.

Brave selain käyttöliittymä

Brave estää automaattisesti häiritseviä mainoksia ja erinäisiä seurantaominaisuuksia suoraan oletusasetuksilla, laskien samalla kuinka paljon kaistaa ja aikaa tämä on sinulta säästänyt.

Voit jopa avata Tor-välilehden joka avaa yksityisen ikkunan ja ohjaa liikenteen Tor-verkon kautta anonymiteetin takaamiseksi.

Braven etusivulle voi lisätä kirjanmerkkien ja BAT-tienestien lisäksi myös kätevän uutislistan, josta pääsee käsiksi tuoreimpiin uutisiin skrollaamalla tyhjällä välilehdellä alaspäin. Voit valita haluamasi uutiskategoriat erikseen asetuksista, tosin listaan ei voi lisätä mitä tahansa sivustoja vaan ne täytyy valita valmiista vaihtoehdoista.

Brave nettiselaimen asetukset

Koska Brave on rakennettu Chromium-teknologian päälle, siihen voi suoraan asentaa minkä tahansa laajennuksen Google Chromen massiivisesta valikoimasta. Myös Chromesta tuttu lukulista-ominaisuus löytyy myös Bravesta.

Vaikka Brave onkin rakennettu Chromen päälle, sitä on optimoitu eikä se käytä läheskään yhtä paljon muistia kuin tavallinen Google Chrome selain.

Jos olet nykyinen Chromen käyttäjä, tuntuu Brave heti kotoisalta ja saat mukana kaikki sen tuomat parannukset kuten paremman yksityisyydensuojan, krypto-toiminnot ja tyylikkään käyttöliittymän.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Valmis seurannan- ja mainostenesto
Yhteensopiva Chromen laajennusten kanssa
Oma kryptovaluutta tukee kehitystä
Kätevä aloitusnäyttö ja uutislista
Todella monipuoliset ja vapaat asetukset

Miinukset

Kryptokeskeisyys voi ärsyttää jos se ei kiinnosta lainkaan
Large Separator Cloud

Opera GX Nettiselain Opera GX

Opera GX on erityisesti pelaajille ja tehokäyttäjille suunnattu nettiselain, joka mahdollistaa sen käyttämien resurssien ja tehojen rajoittamisen helposti suoraan selaimesta. Tämä selain sisältää myös paljon todella uniikkeja ominaisuuksia joka tekee siitä tämän listan todellisen yllättäjän.

Opera GX:n ehkä paras ominaisuus on sen sivupalkki, johon voi esimerkiksi lisätä haluamansa viestintäsovellukset kuten Whatsapin ja Discordin, mutta siitä pääsee käsiksi myös vaikkapa mediatoistokontrolleihin ja GX-ohjauspaneeliin josta voi hallita selaimen ja välilehtien viemiä resursseja tai kaistanleveyttä.

Opera GX käyttöliittymä

Käynnistäessäsi selaimen ensimmäistä kertaa voit valita kymmenistä erilaisista väriteemoista ja voit valita mitkä sosiaalisen median ikonit haluat nähdä sivupaneelissa. Nämä ikonit avaavat kätevän erillisen ikkunan sivupaneelista, joten ei tarvitse avata uutta välilehteä sekoittamaan selailua.

Sitten pääset valitsemaan jopa äänet, sillä Opera GX:ssä voi ottaa käyttöön taustamusiikin, jolloin selain soittaa rauhallista musiikkia kun selailet verkossa sivuilla jotka eivät muuten toista ääntä.

Samoin voit myös ottaa käyttöön tyylikkäät ääniefektit joita selain soittaa esimerkiksi kirjoittaessa tai painikkeita painaessa. Nämä äänet ovat toteutettu yllättävät hienosti, eikä niitä tietenkään tarvitse ottaa käyttöön jos ei halua.

Opera GX selaimen teemat

Selaimesta löytyy myös virransäästöominaisuus jolla voi pidentää läppärin akunkestoa verkkoa selatessa, Opera Flow -toiminnallisuus jolla voi lähettää tiedostoja ja linkkejä Opera-selainta käyttävien laitteittesi välillä ja jopa uutislista aloitussivulla Brave-selaimen tavoin.

Opera GX -selaimessa on myös hauska pelikulma josta voi pelailla Operan kuratoimia pelejä ja jopa saada kokonaisia pelejä ilmaiseksi, joita voi pelata ikuisesti. Tästä näkymästä löytyy myös kätevä kalenteri josta näkyy lähitulevaisuuden pelijulkaisut ja tuoreita tarjouksia erinäisiltä peliavaimia myyviltä sivustoilta.

Kaikkien näiden ominaisuuksien lisäksi selaimeen on myös sisäänrakennettu seurannan- ja mainostenesto jotka voit kytkeä päälle asetuksista.

Ollessaan Chromium pohjainen, selaimeen voi Operan oman laajennuskirjaston lisäksi asentaa myös Chromen laajennuksia, joten vaihtoehdot ovat loputtomat.

Selain on myös saatavilla tietokoneen lisäksi mobiililaitteille, mutta suomenkieliset käännökset ovat vielä joissain osuuksissa hieman puutteelliset. Kaikki tärkeät asetukset ja muut valinnat ovat kuitenkin jo käännetty laadukkaasti.

Tämä selain on todellinen yllättäjä ja monen käyttäjän tapauksessa se on noussut uudeksi suosikiksi sen kätevien ja omalaatuisten ominaisuuksien ansiosta.

Huom!

Iso osa näistä samoista ominaisuuksista, kuten sivupalkki löytyy myös tavallisesta Opera-selaimesta, mutta siinä ei ole mainittua resurssien rajoittamistyökalua ja muutamia muita käteviä ominaisuuksia. Voit lukea lisää mitä ominaisuuksia löytyy tavallisesta Opera-selaimesta (jotka ovat mukana myös Opera GX:ssä).

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Tehokas resurssien rajoitus ja hallinta
Moderni ja tyylikäs ulkoasu
Viestintäsovellukset sivupalkissa
Musiikki ja ääniefektit (jos ne haluaa)
Tukee myös Chrome laajennuksia
Sisäänrakennettu mainostenesto

Miinukset

Selaimen tyyli ei sovi kaikille (kokeile tavallista Operaa)
Ominaisuuksien laaja kirjo voi häiritä joitain käyttäjiä
Large Separator Cloud

Vivaldi Nettiselain Vivaldi

Vivaldi on yksityisyys ja muokattavuus edellä rakennettu verkkoselain jossa voit muokata sen juuri näköiseksesi todella monipuolisten ominaisuuksien avulla.

Yksi Vivaldin suosituimmista ominaisuuksista on sen välilehtihallinta, sillä niitä voi esimerkiksi jakaa useammalle riville tai kasata saman sivuston avoimet osoitteet yhteen välilehteen. Välilehdet voi myös asettaa automaattisesti ’nukkumaan’ silloin kun ne eivät ole aktiivisena, ja välilehdille on oma hakutoiminnallisuus. Voit lukea lisää erinäisistä välilehtiominaisuuksista Vivaldin sivuilta.

Vivaldissa voit myös vaihtaa tai lisätä omia pikanäppäimiäsi erilaisille toiminnoille, kuten uuden välilehden luomiseen tai yksityisen ikkunan avaamiseen. Voit myös painaa Ctrl + E näppäinyhdistelmää avataksesi pikavalinnan eri toiminnoille.

Näet esimerkin asetusten pikavalinnasta ja välilehtien ryhmittelystä alla olevasta kuvasta.

Vivaldi nettiselain välilehdet ja asetukset

Vivaldi on tarkka yksityisyydensuojasta ja siihen onkin mainosesto ja muut suojaukset oletuksena toiminnassa. Selaimeen voi ottaa käyttöön myös Vivaldin oman yksityisen kalenterin ja sähköpostin, jotka on luotu juuri yksityisyyttä arvostavalle käyttäjälle joka ei halua antaa tietojaan Googlen kaltaiselle yritykselle.

Voit myös tarkistaa listamme parhaista ilmaisista sähköposteista, jos olet etsimässä uutta sähköpostipalvelua.

Kuten muutkin Chromium pohjaiset selaimet, Vivaldiinkin saa kaikki Chromen laajennukset mukaan ja selain on ladattavissa myös Android-käyttöjärjestelmille. Tukea iOS:lle ei vielä tämän artikkelin kirjoitushetkellä löydy.

Vivaldi verkkoselaimen muokkaus

Selainta voi muutella hyvin vapaasti ja esimerkiksi navigointipalkkia ja selaimen alaosassa näkyvää työkaluriviä voi muokata ja niihin voi lisätä käteviä ominaisuuksia kalenterista tekstin zoomaamiseen ja kuvien piilottamiseen.

Voit jopa asetella useamman sivun vierekkäin samaan selaimeen, samankaltaisella toimintalogiikalla kuin Windowsin ikkunanhallinta, mutta tällöin et tarvitse useampia erillisiä selaimia.

Valintoja ja muokkausmahdollisuuksia on lukemattomia, joten kannattaa tutkia kaikkia mahdollisuuksia ajan kanssa, jotta löydät juuri itsellesi sopivat työkalut tehokkaampaa surffailua varten.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Lukemattomia hyödyllisiä työkaluja ja työkalurivi
Välilehtitoiminnot tehokäyttäjille
Keskittyy yksityisyyteen ja estää seurannan
Voi lisätä omia pikanäppäimiä

Miinukset

Toimintojen paljous on alussa sekavaa ja vaatii opettelua
Toimintojen ja työkalujen ohjeet saatavilla useimmiten vain englanniksi
Large Separator Cloud

Google Chrome Nettiselain Google Chrome

Google Chrome on ylivoimaisesti maailman käytetyin verkkoselain jonka takia myös lisäsimme listan loppupäähän, sillä luultavasti olet sitä jo kokeillut ja tiedät haluatko käyttää sitä vai et.

Chrome on tunnettu muistisyöppö, sillä se käyttää muita selaimia enemmän muistia operaatioihinsa, mutta tämä on yleensä ongelma vain jos esimerkiksi pelaa ja selaa nettiä samaan aikaan, jolloin kannattaa käyttää esimerkiksi Opera GX selainta.

Google Chrome kerää myös muita selaimia enemmän tietoja käyttäjästä, hakuhistoriasta sijaintitietoihin ja mainostietoihin. Suurin osa käyttäjistä kuitenkin tiedostaa ja hyväksyy tämän, mutta moni on tämän ongelman takia siirtynyt yksityisempään Firefoxiin.

Google on myös uhkaillut estää mainostenesto-lisäosien käytön Chromessa kokonaan, mutta tämä on vielä suunnitteluvaiheessa ja toivottavasti pysyy siellä. Vaikka kyseistä toiminnallisuutta ei ikinä julkaistaisikaan, on se hyvä varoitus asioista joita Googlen kaltainen monopoli vai halutessaan tehdä eikä käyttäjät voi tehdä asialle mitään (paitsi vaihtaa nettiselainta).

Kaikkien näiden valitusten ohella Chrome on silti todella mainio ja monipuolinen selain ja sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet. Moni aloitti Chromen käytön sen takia että se oli ensimmäisiä verkkoselaimia jotka lisäsivät tuen sisäänkirjautumiselle mahdollistaen näin asetusten ja selaushistorian jakamisen kaikkien omien laitteiden välillä.

Toinen iso syy miksi Chrome on niin suosittu on sen massiivinen laajennusekosysteemi, sillä Chrome Web Storesta voi ladata miljoonia erilaisia laajennuksia ja teemoja, joista monia ei löydy muilta selaimilta. Moni laajennus on tosin joutunut kohun keskelle kun on käynyt ilmi että niillä vakoillaan käyttäjiä tai aiheutetaan muuta haittaa, eli kannattaa aina tarkistaa arvostelut ennen asentamista.

Tarkista myös artikkelimme basson lisäämisestä Windowsilla, sillä se sisältää kätevän Chrome laajennuksen basson säätämiseen.

Chrome selain mediatoisto ja lukulista

Yläkulmasta löytyy muun muassa mediatoistopainike josta voi kontrolloida kaikkia ääntä-toistavia välilehtiä ja jopa Spotify näkyy listassa vaikka sitä ei juuri tällä selaimella olisi kuuntelemassa. Tämän vieressä on kätevä lukulista painike johon voi lisätä sivuja yhdellä klikkauksella ja voi sitten tulla ne lukemaan myöhemmin tai merkata luetuiksi.

Kaiken kaikkiaan Chrome on suosionsa ansainnut muustakin syystä kuin kehittäjänsä nimestä ja se on ollut pioneeri monessa ominaisuudessa, mutta muut selaimet ovat hiljalleen nousseet samalle tasolle joten kannattaa antaa kaikille mahdollisuus.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Ylivoimaisesti käytetyin selain (yli 60% kaikista käyttäjistä selaa verkkoa Chromella)
Paras valikoima laajennuksia
Toimii kaikilla laitteilla ja voi jakaa asetukset
Paljon käteviä toimintoja, kuten mediakontrollit

Miinukset

Käyttää enemmän muistia kuin muut selaimet
Huono yksityisyydensuoja, rakastaa tallentaa tietojasi
Vaatii erillisen mainostenestolaajennuksen
Jäät Googlen armoille
Large Separator Cloud

Microsoft Edge Nettiselain Microsoft Edge

Microsoft Edge on Windowsin mukana tuleva verkkoselain joka korvasi legendaarisen mutta myös huonomaineisen Internet Explorerin.

Tämän huonon maineen takia suurin osa Windowsin käyttäjistä haluaa ladata ensitöikseen toisen selaimen, jonka takia Microsoft yrittääkin parhaansa mukaan pakottaa käyttäjiä ottamaan oma Edge selain käyttöön, joka taas vähentää kiinnostusta entisestään.

Windows 11 jopa ohjaa aloitusvalikon hausta ”chrome” hakusanan Microsoftin omaan Bing-hakukoneeseen ja näyttää ison ilmoituksen ettei käyttäjän ”kannattaisi vaihtaa pois Edgestä”.

Monen yllätykseksi Edge on kuitenkin kulissien takana pakattu täpötäyteen ominaisuuksia jotka vetävät vertansa mille tahansa muulle listan selaimelle. Jos Microsoft käyttäisi rehellisempiä mainostuskeinoja selaimen käyttämiseen, ehkä se ei olisi niin vihattu tuote.

Microsoft Edge selain aloitussivu

Edge sisältää esimerkiksi Vivaldin kaltaisen välilehtien ryhmittelyn ja välilehtien lepotilan joka vähentää resurssienkäyttöä. Selaimesta löytyy myös automaattinen pelitila joka vähentää selaimen tehokkuutta jos käynnistät pelin, tosin se ei ole yhtä monipuolinen kuin Opera GX:n resurssienhallinta.

Edgeen on lisätty myös Opera-tyylinen sivupalkki johon voi lisätä haluamiansa pikakuvakkeita erinäisille verkkosivustoille tai vaikkapa Whatsappiin ja Spotifyhin.

Microsoft Edge nettiselain asetukset

Microsoft Edge sisältää myös perheturvan jossa voit lisätä sisältösuodattimia ja nähdä käyttöraportteja vierailluista sivuista, joka on mainio vaihtoehto jos haluat päästää perheen pienimmät selailemaan verkkoa.

Koska selain on Microsoftin omistama, on se saatavilla täysin suomeksi ja niin käännökset kuin muutkin ohjeet ovat todella laadukkaita.

Muiden verkkoselainten tavoin Edge sallii Chromen laajennuskaupan käytön, tehden Firefoxista listan ainoan selaimen jossa ei Chromen laajennuksia voi käyttää.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Plussat

Kätevä sivupalkki
Välilehtien hallinta
Pelitila ja pienet tehovaatimukset
Laadukkaat käännökset ja ohjeet
Perhetila ja suodattimet

Miinukset

Windows pakottaa käyttäjiä valitsemaan Edgen tunkeilevinkin keinoin
Paljon mainoksia
Vaatii erillisen mainostenestolaajennuksen
Scroll to Top