Dark Web eli pimeä verkko on pieni osa syväverkkoa (deep web) jota ei pääse näkemään tavallisella verkkoselaimella, sillä sen sisältö on salattu ja piilotettu tavallisilta hakukoneilta.
Toisin kuin monesti luullaan, pimeän verkon käyttäminen ei ole laitonta, mutta sieltä löytyy paljon sivustoja ja kauppapaikkoja jotka voivat tarjota laittomia palveluita tai tavaroita.
Pimeästä verkosta käytetään monesti termiä Tor-verkko, sillä Tor on suosituin ja helpoin tapa päästä selailemaan pimeää verkkoa, mutta muitakin keinoja löytyy kuten I2P, Freenet ja ZeroNet, joita käsitellään hieman myöhemmin.
Tässä artikkelissa avaamme miten pääset käsiksi pimeän verkon sivustoihin, miten löydät sieltä uusia sivustoja ja miten pidät itsesi näkymättömissä ja anonyyminä selaillessasi pimeää verkkoa, jos satut eksymään epäilyttäville sivustoille.
Pimeään verkkoon helposti Tor selaimella
Kaikki tarinat pimeästä verkosta joilla uutissivut pelottelevat kuuluvat luultavimmin Tor-verkkoon, johon pääset sisälle helposti lataamalla Tor-selaimen. Tor on lyhenne sanoista The Onion Network ja tämä pohjautuu sen ’monikerroksiseen’ suojauslogiikkaan, eli sipulireititykseen.
Yksinkertaisimmillaan Tor-selain salaa ja luo yhteyden usean (oletuksena kolmen) satunnaisesti valitun tietokoneen kautta jotka ovat myös yhdistyneenä Tor-verkkoon, piilottaen alkuperäsi ja salaten yhteyden uudelleen jokaisen koneen tai solmun kohdalla.
Tor-selaimen asentaminen
Päästäksesi pimeään verkkoon, lataa ensin selain The Tor Project:in virallisilta sivuilta alla olevasta linkistä.
Asennettuasi selaimen, aukeaa sivu josta täytyy klikata ’Connect’ -nappia, jotta selain voi aloittaa yhteyden alustuksen.
Kun yhteys on valmis, eteesi aukeaa DuckDuckGo selain, mutta se on tavallinen pintaverkon selain jota pääset käyttämään tavallisellakin selaimella ja sillä löytyy vain tavallisia pintaverkon sivustoja (Clearnet).
Tor-verkossa toimii ainoastaan .onion -loppuiset osoitteet, jotka ovat salattuja versioita sivustojen IP-osoitteista.
Ennen kuin lähdemme testailemaan mitä erinäisistä sipuliosoitteista löytyy, täytyy ensin asettaa sopivat suojausasetukset Tor-selaimeen alla olevilla ohjeilla.
Tor-selaimen turvallisuusasetukset
Pitääksesi tietokoneesi ja identiteettisi turvassa haitallisilta tiedostoilta, sivustoilta ja koodi-injektioilta, täytyy selaimen asetukset muuttaa mahdollisimman turvalliseksi. Tor-selaimessa on onneksi valmiiksi luotu asetus tätä varten ja se on todella helppo kytkeä päälle.
Avaa Tor-selaimen asetukset klikkaamalla valikkoa oikeassa yläkulmassa ja valitse sieltä Settings. Valitse sitten avautuneen sivun vasemmasta reunasta Privacy & Security.
Vaihtoehtoisesti pääset suoraan kyseiselle asetussivulle navigoimalla tähän osoitteeseen Tor-selaimessa: about:preferences#privacy
Skrollaa alaspäin kunnes löydät Security otsakkeen ja valitse sen alta Safest vaihtoehto. Tämä estää muun muassa JavaScript toiminnallisuuden kaikilta sivustoilta, jota voisi muuten hyväksikäyttää vierailijoiden tunnistamiseen ja muihin haitallisiin tarkoituksiin.
Kannattaa myös tarkistaa VPN ohjeet seuraavasta kappaleesta, sillä vaikka Tor-selaimen yhteys on turvallinen ja hyvin vaikea jäljittää, voit omilla toiminnoillasi tai selaimen lisäosilla vahingossa kertoa alkuperäisen IP-osoitteesi sivustolle. Kohtuullista maalaisjärkeä käyttämällä näin ei pääse käymään, mutta käyttämällä VPN:ää piilottaaksesi alkuperäisen IP-osoitteesi jo ennen Tor-yhteyden muodostamista, saat parhaan mahdollisen suojan.
Vieraile pimeässä verkossa
Jotta voit vierailla pimeässä verkossa, täytyy sinun saada käsiisi toimiva .onion -osoite. Ensimmäinen sivusto jolle suurin osa käyttäjistä ennen päätyi oli The Hidden Wiki, mutta kyseinen sivusto sisältää suurimmaksi osaksi huijauslinkkejä. Sen sijaan pimeään verkkoon on rantautunut uusi parempi vaihtoehto, Daniels Onion Link List, joka sisältää pitkän listan erinäisiä Tor-linkkejä ja ne on eroteltu huijauksiin ja toimiviin sivustoihin.
Älä ikinä yritä ostaa tai maksaa mitään pimeässä verkossa, sillä suurin osa kaikista uskomattomista tarjouksista on huijauksia. Jos välttämättä haluat lähettää kryptovaluuttojasi tuntemattomille, käytä maalaisjärkeä. Listasimme artikkelin loppuun muita mielenkiintoisia onion-osoitteita, mukaan lukien Tor-verkossa toimivan suomalaisen hakukoneen nimeltä Ahmia.
Tarvitseeko Tor ja pimeä verkko VPN:ää?
Tor-selain piilottaa identiteettisi monen kerroksen taakse, eikä VPN ole tämän takia pakollinen. VPN on kuitenkin hyvä olla olemassa, sillä se salaa verkkoliikenteesi ja vaihtaa IP-osoitteesi jo ennen kuin yhdistät tor-verkkoon, joka lisää usean suojakerroksen ’sipuliin’.
Alla näkyvästä kaaviosta näkee kuinka pelkän Tor-selaimen avulla liikenteesi salataan heti ohjelmiston toimesta, jonka jälkeen se lähtee palveluntarjoajan kautta sisääntulo- eli vartijasolmuun, joka on ainoa solmu joka voi tarkkailla pyynnön tekijää, eli sinua. Alkuperäinen IP-osoitteesi on kuitenkin tiedossa sisääntulosolmuun asti.
Tämän jälkeen tieto lähtee yhden tai useamman satunnaisen keskisolmun läpi, jotka eivät voi tarkastella sanoman sisältöä. Lopuksi sanoma päätyy ulostulosolmuun joka ei tiedä mitään lähettäjästä, mutta se on ainoa solmu joka voi tutkia salattua sanomaa ja tietää näin sille tarkoitetun päämäärän.
Ulkopuolisille tahoille vastaus näyttää ainoastaan ulostulosolmun IP-osoitteen, joten oma laitteesi IP-osoite ei ole tällöin enää kenenkään tiedossa.
Jos taas mukaan lisätään VPN yhteys, salataan liikenne niin Tor:in toimesta, kuin myös VPN ohjelmiston toimesta, jolloin sanoman tiedot ovat salattuja koko matkalta, sillä nyt oma IP-osoitteesi korvautuu VPN palvelimen osoitteella ennen kuin se päätyy sisääntulosolmulle.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että ilman VPN:ää sisääntulosolmun laitteen omistaja voi periaatteessa nähdä oma IP-osoitteesi, kun taas VPN:llä sitä ei voi saada selville.
VPN:ää käyttämällä myös palveluntarjoajasi näkee ainoastaan että lähtevä tai saapuva liikenne kulkee VPN-paleluntarjoajan IP-osoitteiden kautta, eikä voi näin todentaa missä verkkosivuilla vierailet.
VPN palveluntarjoajia on monia ja kaikki varteenotettavat ovat maksullisia, mutta oma suosikkimme on NordVPN sillä se on varsin halpa, laadukas ja kaikkein tärkeimpänä palvelu ei tallenna minkäänlaisia lokitietoja käyttäjistään tai käyttöhistoriasta.
Tavallisilla hakukoneilla kuten Googlella voi helposti löytää tuhansia Tor-verkko linkkejä, mutta ne vanhentuvat varsin nopeasti eikä sivustojen ylläpitäjät monesti jaksa päivittää linkkilistojaan.
Onneksi pimeästä verkostakin löytyy omia hakukoneitaan, vaikka ne eivät tietenkään ole yhtä kattavia kuin Googlen kaltaiset hakukonejätit, sillä ne voivat löytää vain sellaisia pimeän verkon sivustoja jotka haluavat tulla löydetyiksi.
Ahmia nimisen pimeän verkon hakukoneen on kehittänyt suomalainen turvallisuustutkija Juha Nurmi, ja kyseistä hakukonetta voi myös käyttää tavallisella verkkoselaimella, mutta siitä saadut .onion linkit voi avata vain Tor-selaimessa. Kyseinen hakukone poistaa sille ilmoitetut laittomat sivustot joka tekee siitä turvallisemman selailtavan.
Toinen suosittu pimeän verkon hakukone josta löytyy materiaalia laidasta laitaan, on Torch Search Engine, joka puolestaan toimii vain Tor-selaimen kautta. Torch sallii myös mitä tahansa mainoksia sivuillansa, jonka takia niistä melkeinpä kaikki ovat huijauksia. Älä siis klikkaile etusivun välkkyviä mainoksia muuta kuin hupimielessä.
Tähän listasimme mielenkiintoisia Tor-osoitteita ja onion linkkejä jotka kannattaa käydä tarkistamassa jos etsit mielenkiintoista tutkittavaa. Muista käyttää maalaisjärkeä äläkä usko kaikkea mitä sivustoilta saattaa löytyä!
Suomiskene – suomidrm4jxoggzwe4ibav6e74xlx2qoriq33vyqe2gk2gaibngw3uyd.onion Suomalainen laillinen keskustelupalsta tor-verkossa. Muita suomalaisia palveluita löytyy kyseisen sivuston ’linkit’ -osiosta.
Darknetlive – darkzzx4avcsuofgfez5zq75cqc4mprjvfqywo45dfcaxrwqg6qrlfid.onion Uutisia pimeän verkon tapahtumista ja laittomuuksiin liittyvistä pidätyksistä.
Dig Deeper – digdeep4orxw6psc33yxa2dgmuycj74zi6334xhxjlgppw6odvkzkiad.onion Mielenkiintoisia artikkeleita turvallisuudesta, yksityisyydestä ja yhteiskunnasta.
ProPublica – p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion Suosittu tutkivaa journalismia tukeva julkaisu joka pyrkii paljastamaan vallan väärinkäyttöä ja korruptiota.
Dread – dreadytofatroptsdj6io7l3xptbet6onoyno2yv7jicoxknyazubrad.onion Pimeän verkon keskustelupalsta joka keskittyy kaupankäyntiin liittyviin ongelmiin.
8Chan – 4usoivrpy52lmc4mgn2h34cmfiltslesthr56yttv2pxudd3dapqciyd.onion Ylilaudan tai 4chanin tyylinen kuvalauta pimeässä verkossa.
TorBox – torbox36ijlcevujx7mjb4oiusvwgvmue7jfn2cvutwa6kl6to3uyqad.onion Täysin Tor-verkossa toimiva sähköposti. Viestejä ei voi lukea Tor-verkon ulkopuolella.
Comic Book Library – nv3x2jozywh63fkohn5mwp2d73vasusjixn3im3ueof52fmbjsigw6ad.onion Tuhansia vanhoja englanninkielisiä klassikkosarjakuvia ladattavana.
Sipulisivustot ovat suosituimpia ja huomattavasti enemmän yleisöä saavuttaneita sivustoja pimeässä verkossa Tor-selaimen helppouden ja tehokkuuden ansiosta. Pimeästä verkosta löytyy silti paljon muutakin kuin pelkkiä onion sivustoja, mutta niiden selailua varten vaaditaan eri ohjelmistoja ja erilaisia osoitteita. Listasimme alle muutaman suosituimman vaihtoehdon.
Freenet
Freenet on ilmainen ohjelmisto jonka avulla voit selailla ja julkaista html-pohjaisia ’freesite’ -nimisiä verkkosivuja, joita voi selata ainoastaan Freenet-ohjelmistolla. Freenet salaa kaiken liikenteen ja käyttää Tor-verkon tapaan solmuja joiden läpi liikenne kulkee. Selataksesi sivustoja, joudut myös jakamaan pienen osan omasta kaistastasi muille käyttäjille selailun ajaksi.
Freenettiä voi käyttää joko tavallisessa ’opennet’ -tilassa jossa voi selata kaikkia tavallisiakin verkkosivuja, tai ’darknet’ -tilassa jonka avulla voi selata pelkkiä Freenet-sivustoja.
Freenetin asennus on yhtä helppoa kuin Tor-selaimenkin. Lataa asennustiedosto alla olevan napin takaa ja olet valmis selailemaan Freenettiä.
Voit avata Freenetin selaimeesi klikkaamalla sen ikonia työkalupalkistasi ja valitsemalla ’Open Freenet’.
Alla olevan linkin takaa löydät Enzo’s Index nimisen linkkilistan joka sisältää tuhansia kuratoituja Freenet-sivustoja eri kielillä ja eri aihepiireistä.
I2P on täysin salattu yksityinen vertaisverkko joka piilottaa sijaintisi ja toimintasi salaamalla ja lähettämällä verkkoliikenteen muiden käyttäjien kautta päämääräänsä. I2P verkossa toimivat osoitteet loppuvat .i2p -päätteeseen.
Ohjelmiston asennuksen jälkeen i2p-osoitteissa voi vierailla tavallisella Firefox-selaimella tai Firefoxiin pohjautuvalla Tor-selaimella, joskin selaimeen täytyy ensin aktivoida sopivat asetukset jotta se ei yritä hakea sivustoja Googlesta niihin yhdistämisen sijasta.
I2P verkossa toimivat myös omat hakukoneensa, joista yksi toimii myös tavallisessa verkossa, jos haluta tutkia minkälaisia verkkosivustoja I2P verkosta löytyy (et voi kuitenkaan avata löytyneitä linkkejä asentamatta I2P-pakettia).
ZeroNet käyttää Bitcoinin lohkoketjuun pohjautuvaa kryptografiaa ja siellä toimii ainoastaan .bit -loppuiset osoitteet, joita voi hankkia vain Namecoin-nimisellä kryptovaluutalla.
Harmillisesti ZeroNetin luoja katosi julkisuudesta vuonna 2021 eikä virallisia päivityksiä järjestelmään ole sen koommin nähty. Moni on ottanut ZeroNetin avoimen koodipohjan työn alle, luoden siitä erilaisia muunnelmia, mutta näiden päivitysten kanssa kannattaa olla varovainen, sillä mahdollisten haavoittuvuuksien paikkaaminen jää tuolloin satunnaisten kehittäjien varaan.
ZeroNetin Reddit-yhteisöstä löytyvät uusimmat versiot epävirallisista, toimivista haaroista.