Ilmaiset sähköpostitilit ovat tulleet pitkälle niin tallennustilan kuin roskapostifiltterienkin suhteen. Paras ilmainen sähköposti on silti ylivoimaisesti Gmail ja lähellä perässä tulee Outlook, sillä Google ja Microsoft omaavat isoimmat budjetit ja motivaatiot ylläpitää sähköpostitarjontaansa muun tuotteistuksen ohella.
Muitakin hyviä vaihtoehtoja onneksi löytyy, jos et ole vielä eksynyt teknologiajättien hellään huomaan.
Joskus saatat myös tarvita nopeita väliaikaisia sähköpostiosoitteita jos et halua turhaa roskapostia tai viestejä aikuisviihdesivustoilta viralliseen sähköpostiisi, joten lisäsimme parhaat väliaikaiset sähköpostit artikkelin loppupuolelle.
Jos tarvitset kätevää kalenteria uuden sähköpostisi kylkeen, tarkista tuore listamme parhaista ilmaisista kalenteriohjelmista.

Parhaat ilmaiset sähköpostit
Parhaat väliaikaiset ja nopeat sähköpostit

Gmail
Googlen omistama Gmail on suosionsa ansainnut, sillä sen ollessa täysin ilmainen sähköposti, se silti sisältää jopa 15GB tallennustilaa sähköposteillesi maksutta ja järjestelee kaiken samalla kauniisti. Jos satut syystä tai toisesta tarvitsemaan sitäkin enemmän tallennustilaa, sähköpostikansioon saa helposti vaikka teratavun lisätilaa Google Driven avulla.
Käyttöliittymä on Gmailissa myös hyvin selkeä ja sen voi vaihtaa tiivistetyn tai laajan näkymän välillä, riippuen kuinka paljon tietoja haluat nähdä kerralla. Myös taustakuvan voi vaihtaa monen erilaisen teeman välillä ja kielenkin voi tietysti vaihtaa suomeksi kuten muutkin Googlen tuotteet.
Roskapostin suodatus on myös Gmailissa ilmaisten sähköpostien eliittiä eikä siitä tarvitse itse huolehtia, mikä parantaa mielenrauhaa huomattavasti.

Yhdistämällä Gmailin muihin Googlen ekosysteemin tuotteisiin, kuten kalenteriin ja Driveen, saat palvelusta irti entistä enemmän, luomalla muistutuksia, jakamalla tiedostoja ja ajastamalla sähköposteja. Näin saat käyttöösi myös suorat pikaviestit muille käyttäjille ja jopa videokokoustoiminnot.
Gmail on tietysti myös saatavalla kaikilla mahdollisilla laitteilla verkkoselaimesta mobiililaitteisiin, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Sähköpostiosoitteen voi myös yhdistää melkeinpä mihin tahansa sähköpostienhallintaohjelmaan kuten Outlookiin tai Windowsin sähköpostiohjelmaan.

Ehkä isoin epämääräisyys on kansioiden ja merkintöjen hallitseminen, mikä voi olla vaivalloista, mutta niihinkin tottuu nopeasti kunhan saa ensin tärkeimmät kategoriat luotua.
Myös kohtalaisen pieni 25 megatavun raja liitetiedostoille voi olla ongelma jos haluaa lähettää esimerkiksi valokuvia. Nämä voi kuitenkin pakata ZIP-tiedostoon ja lähettää kyseisen tiedoston Google Driven kautta.
Suurin syy sille, miksi ihmiset eivät päädy valitsemaan Gmailia ensisijaiseksi sähköpostikseen on se, että heillä on jo kaikki tietonsa Microsoftin ja Outlookin ekosysteemissä tai jos he tarvitsevat enemmän turvaa sähköpostitoiminnalleen esimerkiksi ProtonMailin avulla.
Sähköpostiosoitteen pääte: @gmail.com
Plussat
Miinukset

ProtonMail
ProtonMail on vähemmän tunnettu sähköpostintarjoaja sillä se erikoistuu turvallisuuteen ja salaukseen. Lisäsimme sen listalle heti seuraavaksi koska kaikkien tulisi olla tietoisia sen olemassaolosta, vaikka sitä ei ehkä käyttäisi pääasiallisena sähköpostina sen rajallisen 500 megatavun ilmaisen tallennustilan vuoksi.
Voit kuitenkin saada 1 gigatavuun asti ilmaista tallennustilaa jos lisäät yhteystiedot toisesta sähköpostistasi, lähetät yhden viestin ja lataat puhelinsovelluksen.

ProtonMailin päätarkoitus on kuitenkin tarjota salattu ilmainen sähköpostiosoite, eikä sen rekisteröimiseen vaadita mitään henkilökohtaisia tietoja. Sähköpostipalvelimetkin sijaitsevat turvassa Sveitsissä josta niiden tietoja on valtiotahojen turha lähteä urkkimaan.
Kyseessä on avoimen lähdekoodin palvelu joka salaa kaikki lähetetyt sähköpostit ja voit jopa päättää ajankohdan jolloin lähettämäsi sähköposti tai sähköpostiosoite tuhotaan kokonaan, sillä niiden salauksen purkamiseksi täytyy yhdistää ProtonMailin palvelimeen (ei pakko, jos et halua niin tehokasta salausta).

Käyttöliittymä on tyylikäs ja moderni, johon voi valita haluamansa teeman. Sähköpostia voi myös käyttää laitteella kuin laitteella, mutta harmillisesti ilmaisversiota ei voi yhdistää sähköpostiohjelmistoihin kuten Outlookiin.
Isoin ongelma ProtonMaililla on tietysti tallennustilan rajallisuus, mutta sitä ei olekaan tarkoitettu liitetiedostojen tai valokuvien tallenteluun, vaan oman tietoliikenteesi tehokkaaseen salaamiseen ja pitämiseen turvassa.
ProtonMailia ei myöskään ole vielä saatavilla suomeksi, mutta suuresta kielivalikoimasta voi päätellä sen olevan työn alla.
Suosittelemme vähintäänkin luomaan ilmaisen sähköpostiosoitteen ProtonMaililla, niin se on käytettävissä jos tarvitset varman suojan kommunikoinnillesi kätevällä käyttöliittymällä ja tehokkaalla salauksella.
Sähköpostiosoitteen pääte: @protonmail.com
Plussat
Miinukset

Outlook
Outlook on Microsoftin omistama ilmainen sähköpostipalvelu, mutta se on erityisen suosittu tehokkaan sähköpostiohjelmistonsa ansiosta, johon muiden tarjoajien ilmaisen sähköpostiosoitteet voi helposti kytkeä.
Vanha tuttu hotmail.com korvattiin Outlookilla, joka on iso syy monen siirtymiseen Outlookin käyttäjäksi, vaikka vanha sähköpostipääte toimiikin edelleen. On hyvä huomata että ilmainen Outlook sisältyy Microsoftin ilmaiseen Office 365 -palveluun, mutta Outlookin työpöytäsovellus sisältyy vain maksulliseen palveluun.

Verkossa ja mobiililaitteilla toimiva ilmaisversio on kuitenkin kevyempi, sillä siihen ei ole sisällytetty kalenteria tai muita toiminteita samaan käyttöliittymään, vaan eri osoitteiden taakse, toisin kuin työpöytäversioon.
Käyttöliittymä itsessään on myös hyvin selkeä ja helppokäyttöinen, ja kansioita voi luoda ja järjestellä tarpeen mukaan. Käyttöliittymän saa myös asetettua suomenkieliseksi muiden Office tuotteiden tavoin.
Gmailin tavoin, Outlook toimii tehokkaasti omassa ekosysteemissään tarjoten täydellisen tuen Microsoftin omille tuotteille kuten OneDrivelle, Kalenterille, To-Do -listalle ja Office-ohjelmistoille.
Paras ominaisuus Outlookin ilmaisessa sähköpostissa on että siihen voi kytkeä muitakin sähköpostiosoitteita, kuten Gmailin, jolloin kaikki mailisi ovat samassa paikassa ja voit kätevästi valita kummasta osoitteesta haluat lähettää sähköpostisi. Näet esimerkin oletusosoitteen valitsemisesta alla olevasta kuvasta.

Outlookissa on liitetiedostojen kannalta sama ongelma kuin Gmailissa, sillä niiden yhteiskoko on rajoitettu 20 megatavuun, joka on vielä pienempi kuin Gmailissa. Harmillisesti Outlook ei osaa automaattisesti ladata suurempia tiedostoja OneDriveen jotta linkin voisi jakaa helposti.
Normaalia tallennustilaa sähköposteille ja tiedostoille on onneksi ruhtinaalliset 15 gigatavua, samoin kuin Gmailissa.
Toinen ongelma Outlookin web-näkymässä on sen hidas toiminnallisuus verrattuna muihin ilmaisiin sähköpostintarjoajiin. Se ei yleensä häiritse, mutta varsinkin kannettavilla tietokoneilla käyttöliittymän hitauden huomaa selkeästi.
Myös profiilitietojen ja muiden asetusten muokkaus voi olla todella sekavaa sillä mukaan sekoittuu Microsoft -tilin käyttäjätietoja ja joskus Outlook ohjaa käyttäjän satunnaisille Microsoftin sivustoille muuttelemaan asetuksia.
Sähköpostiosoitteen pääte: @outlook.com tai @hotmail.com
Plussat
Miinukset

GMX Mail
GMX on Saksan suurin sähköpostipalvelu ja hyvästä syystä. GMX on täysin ilmainen sähköposti joka tarjoaa massiiviset 65 gigatavua ilmaista tallennustilaa joka on moninkertainen mihinkään muuhun ilmaiseen sähköpostiin verrattuna ja liitetiedostojenkin raja on 50 megatavua joka on tuplasti isompi Outlookiin ja Gmailiin verrattuna.
GMX tarjoaa myös 2 gigatavua pilvitallennustilaa kuville ja muille liitetiedostoille johon voi ladata tiedostoja myös puhelimella QR-koodin tai GMX:n oman puhelinsovelluksen kautta.
GMX:llä on myös oma kalenteri ja jopa oma versionsa Offie-työkaluista jotka kaikki löytyvät samasta käyttöliittymästä Outlookin tavoin, tehden tästä palvelusta täysin muista palveluista riippumattoman.

Käyttöliittymä on hyvin samankaltainen Outlookiin verrattuna, mutta ei yhtä moderni. Tämä kuitenkin sallii sen toimimisen huomattavasti sulavammin ja nopeammin ilman turhia grafiikoita ja mainoksia.
GMX mahdollistaa myös salattujen sähköpostien lähettämisen muihin GMX:n omiin sähköpostiosoitteisiin ja sisältää IMAP ja POP3 protokollat joilla sähköpostit ja näin myös aliakset voi yhdistää vaikkapa Outlookiin.
Yksi uniikki ominaisuus GMX:llä onkin mahdollisuus luoda 10 samanaikaista alias-osoitetta jotka kaikki johtavat samaan postilaatikkoon. Voit valita kymmenistä eri päätteistä ja alkuosan tekstinkin voit valita itse. Voit myös asettaa eri lähettäjän nimen jokaiselle aliakselle. Voit poistaa ja luoda uusia osoitteita niin paljon kuin haluat, mutta samanaikaiset osoitteet on rajoitettu kymmeneen.

Vaikka GMX on saatavilla kaikilla alustoilla, sitä ei ole saatavilla suomeksi, joka voi olla joillekin käyttäjille ongelma.
Suomessa harvoin tapaa GMX käyttäjiä, joten jos haluat erota massasta uniikilla sähköpostipäätteellä tai jos vain tarvitset paljon ilmaista tallennustilaa tai et halua paljastaa oikeaa osoitettasi aliasten avulla, on GMX paras valinta.
Sähköpostiosoitteen pääte: @gmx.com tai iso kirjo eri päätteitä aliaksina (esim. gmx.se, gmx.sg, gmx.us, jne.)
Plussat
Miinukset

Väliaikaiset ilmaiset sähköpostit
Vaikka palvelut kuten GMX tarjoavat mahdollisuuden luoda aliaksia jotka voi myös poistaa milloin haluaa, jolloin niihin lähetetyt uudet sähköpostit eivät myöskään saavu perille, joskus on vain helpompi käyttää väliaikaista temppisähköpostia josta ei tarvitse myöhemmin murehtia.

10 Minute Mail
10 Minute Mail on yksi vanhimmista ja luotettavimmista väliaikaissähköposteista, joka perustettiin jo vuonna 2007.
Heti kun avaat sivuston, sinulle luodaan uusi satunnainen sähköpostiosoite joka toimii kuin mikä tahansa normaali sähköpostiosoite seuraavan 10 minuutin ajan.
Jos tarvitset samaa osoitetta pidemmäksi aikaa, voit resetoida ajastimen takaisin kymmeneen minuuttiin niin usein kuin haluat, mutta osoitetta ei olekaan tarkoitus käyttää pidempää aikaa.
Tämä sähköpostipalvelu on täysin ilmainen ja uskomattoman helppokäyttöinen vahvistusviestien ja muiden koodien vastaanottamiseen, mutta ollessaan todella suosittu, monet palvelut ovat estäneet näiden sähköpostipäätteiden käytön rekisteröintiprosessissaan.

Guerrilla Mail
Guerrilla Mail on toinen ilmainen ja todella helppokäyttöinen väliaikaissähköposti joka tarjoaa vielä enemmän käteviä ominaisuuksia 10 Minute Mailiin verrattuna.
Avattuasi sivuston, sinulle luodaan satunnainen osoite, jonka voit myös korvata kirjoittamalla haluamasi osoitteen ja valita eri päätteistä. Voit myös salata osoitteen ’Scramble Address’ toiminnolla jolloin osoitteenasi toimii myös satunnaisten merkkien sarja, vaikka molempiin osoitteisiin lähetetyt sähköpostit saapuvat silti samaan postilaatikkoon.

Erikoisen Guerrilla Mailista tekee kuitenkin se, että kaikki sähköpostiosoitteet ovat periaatteessa pysyviä, mutta niihin saapuvat sähköpostit tallennetaan saapuneet-kansioon vain jos käyttäjä on kirjautunut sivustolle viimeisen tunnin aikana.
Osoitteissa ei kuitenkaan ole salasanoja, joten jos käytät jotain helppoa osoitetta kuten ’[email protected]’, kuka tahansa voi nähdä saman saapuneet-kansion jos kirjoittaa saman osoitteen käyttöön yläpalkista. Tämän ei tietenkään pitäisi olla ongelma sillä tätä sähköpostia ei missään nimessä tulisi käyttää tärkeiden sähköpostien vastaanottamiseen.
Tämä on täydellinen sivusto jos haluat osoitteen joka on helppo muistaa ja voit turvallisesti käyttää sitä kaikissa roskapostitarkoituksissa, luomatta aina uutta.
