Kansion suojaaminen salasanalla

Kansion suojaaminen salasanalla Windowsilla (3 keinoa)

Suurin osa tietää miten kansio piilotetaan, mutta sen salaaminen salasanalla on huomattavasti hankalampaa. Windows sisältää keinon salata kansion sisältö, mutta kyseisen kansion voi silti avata samalla käyttäjällä ilman salasanaa.

Windows ei siis sisällä natiivia keinoa suojata kansiota salasanalla, joten tähän tarkoitukseen täytyy ladata erillinen työkalu.

Ilmaisia vaihtoehtoja on harmillisesti hyvin vähän, mutta listasimme tähän artikkeliin kaikki järkevät keinot salata tiedostosi, joista ei tarvitse maksaa penniäkään.

Aluksi selitämme Windowsin oman toiminnon, jonka jälkeen näytämme salasanan asettamisen 7-zipillä ja lopuksi salasanan taakse piilotetun salatun kansion luomisen VeraCryptin avulla.

Artikkelin lopussa näet myös miten kansion voi piilottaa ilman salasanaa.

Large Separator Cloud

Salaa kansio Windowsin omalla työkalulla

Windowsilla voi salata kansion helposti, mutta tämä toimii salaamalla sisällön ja luomalla varmennetiedoston joka täytyy asentaa erikseen kaikille käyttäjille jolla haluaa salatut tiedostot avata.

Tämä siis tarkoittaa että salausavain asennetaan tietokoneelle kerran, jonka jälkeen salasanaa ei tarvitse enää kirjoittaa avatakseen salatut tiedostot kyseisellä tietokoneella. Jos tämä ei kuulosta tarpeeksi turvalliselta omiin käyttötarkoituksiisi, siirry suoraan seuraavaan kappaleeseen.

Salataksesi kansion Windowsilla, täytyy ensin valita sopiva kansio jossa on tiedostoja. Huomioi että salattunakin kansion voi avata ilman salausavainta, mutta sen sisältämiä tiedostoja ei.

Salaamaton kansio ja tiedostot

Yllä oleva kansio on täysin salaamaton ja sen sisältämät tiedostot voi avata normaalisti millä tahansa laitteella.

Klikkaa salattavasta kansiosta oikealla hiirenpainikkeella ja valitse ’Ominaisuudet’ ja aukeavasta ikkunasta valitse ’Lisäasetukset…’.

Salaa kansio ja tiedostot Windows

Aktivoi lopuksi ’Suojaa tiedot salaamalla sisältö’ -valinta ja paina OK molemmista ikkunoista.

Saatat huomata että salatun kansion ja sen sisältämien tiedostojen päälle on ilmestynyt lukon kuva.

Seuraavaksi täytyy kuitenkin luoda salausavain.

Ensimmäisellä salauskerralla saat luultavasti ilmoituksen salausavaimen varmuuskopioinnista, josta klikkaamalla pääset luomaan avaimen. Jos et näe kyseistä ilmoitusta, voit avata salausavaimen luomisen kirjoittamalla työkalupalkin hakuun ’salaus’ ja valitsemalla ensimmäisen hakutuloksen.

Jos koneellasi on jo varmenne, voit käyttää sitä salataksesi kansion tai voit luoda uuden. Uutta varmennetta luodessa valitse ’Varmuuskopioi varmenne ja avain nyt’ ja kirjoita alle haluamasi salasana ja sijainti johon varmennetiedosto tallennetaan.

Uuden salausavaimen luominen kansiolle

Tämän jälkeen avain tallennetaan valitsemaasi sijaintiin josta voit sen sitten siirtää vaikka verkkolevylle tai muistitikulle talteen.

Saatat huomata että voit edelleen avata salaamasi kansion tiedostot nykyisellä laitteellasi, mutta tarvitset tätä salausavain-tiedostoa antaaksesi oikeuden avata salatut tiedostot muille laitteille.

Jos siirrät salatun kansion muistitikulle ja koitat avata sen sisältämiä tiedostoja toisella laitteella, saat varoituksen ettei tiedostoa voi avata.

Voit siis aktivoida luomasi varmenteen toisella laitteella siirtämällä sen kyseiselle laitteelle ja tuplaklikkaamalla sitä.

Kansion salauksen avaaminen

Lopuksi täytyy syöttää valitsemasi salasana jonka jälkeen varmenne lisätään uudelle laitteelle ja voit avata salaamasi tiedostot.

Large Separator Cloud

Kansion salaaminen 7-Zipillä

Jos kansion haluaa suojata salasanalla, on se helpointa toteuttaa tiedostonpakkausohjelmalla kuten ilmaisella 7-Zipillä. Tällöin täytyy syöttää salasana avataksesi minkä tahansa kansion tai tiedoston.

Ongelmana pakkausohjelman käytössä on että tiedostot täytyy aina purkaa katsellaksesi niitä.

Tämä ei suurimmalle osalle koidu ongelmalliseksi, mutta jos haluat salata kuvakokoelman, täytyy ne katsellessa purkaa yksi kerrallaan jos et halua purkaa kopiota koko kansiosta, joten esimerkiksi nuolinäppäimillä gallerian selailu ei onnistu.

Moni luulee että tiedostojen avaamisessa kestäisi kauan jos ne ovat kompressoitu pakatussa kansiossa, mutta 7-zip sisältää nopean salausmahdollisuuden joka avaa salatut tiedostot todella nopeasti hyödyntäen tietokoneen prosessoria.

Lataa ensin 7-Zip ja asenna se, jonka jälkeen voit klikata haluamaasi kansiota oikealla hiiren painikkeella ja valitsemalla valikon lopusta ’Näytä enemmän vaihtoehtoja’. Voit myös avata saman valikon klikkaamalla haluamaasi kansiota ja painamalla Vaihto + F10 -näppäinyhdistelmää.

Luo salasana suojattu kansio 7-zip

Valitse valikosta 7-Zip > Add to archive… avataksesi salausasetukset.

Aukeavasta ikkunasta voit valita erinäisiä kompressioasetuksia ja salasanan kansiollesi.

Tutkimme asetuksia joilla saisi tiedostot mahdollisimman nopeasti auki salasanan takaa, ja löysimme UC Davis -yliopiston tekemän tutkimuksen jossa testattiin kaikki mahdolliset asetukset, verraten niiden pakkaus ja purkunopeuksia.

Nopeimman tiedoston purkamisen saat vaihtamalla ’Compression level’ asetuksen ’1 – Fastest’ asetukseen ja vaihtamalla ’Compression method’ asetuksen ’BZip2’ vaihtoehtoon.

Vaihtoehdoista löytyy myös ’0 – Store’ jolloin tiedostoja ei kompressoida laisinkaan, mutta se ei käytä kansion purkamisessa tietokoneen prosessoria hyödykseen, jonka takia se on hitaampi ja vie enemmän tilaa.

Tämän takia tulee siis valita Fastest, sillä se vie vähemmän tilaa ja purkaa tiedostot nopeammin.

Parhaat asetukset 7-zip kansion salasanasuojaukseen

Jos haluat ettei kansion sisällä olevia tiedostonimiä näe ennen salasanan syöttämistä, muista valita myös viimeinen valinta ’Encrypt file names’, jolloin mitään ei pureta ennen salasanan onnistunutta syöttöä.

Ilman kyseistä asetusta salatun kansion voi avata ja sen sisällön nähdä, mutta kun ensimmäistä tiedostoa yrittää avata, täytyy salasana syöttää onnistuneesti.

Jos salatun kansiosi ikoni näkyy valkoisena paperinpalana, voit kertoa Windowsille miten kansio tulisi avata tuplaklikkaamalla ikonia ja valitsemalla sovellukseksi 7-Zip File Managerin.

Avaa salattu kansio 7-Zipillä
Large Separator Cloud

Kansion salaaminen salasanalla VeraCryptillä

Kirjoitimme artikkelin miten voit salata koko tietokoneesi VeraCryptillä tai BitLockerilla, mutta voit myös luoda salasanasuojatun kansion, jonka voi avata vain tietokoneella jolla on VeraCrypt asennettuna ja tiedät oikean salasanan.

Tämä on kätevä tapa varsinkin jos haluat salata paljon tiedostoja etkä halua tuhlata aikaa jokaisen tiedoston purkamiseen erikseen.

Lataa ensin VeraCrypt tietokoneellesi alla olevasta napista ja asenna se. Helpoimmalla pääset lataamalla MSI-Installer tiedoston, jos käytät Windows 10 tai 11 käyttöjärjestelmää.

Käynnistä tietokoneesi uudestaan asennuksen jälkeen ja olet valmis aloittamaan.

Valitse ’Create Volume’ luodaksesi uuden salatun kansion.

Luo uusi salattu kansio VeraCryptillä

Valitse avautuneesta ikkunasta ylin vaihtoehto eli ’Create an encrypted file container’ joka luo salatun ’kansion’ johon voit säilöä mitä tahansa tiedostoja ja jota voi siirrellä esimerkiksi muistitikulle ja avata millä tahansa koneella jolla VeraCrypt on asennettuna.

Valitse tämän jälkeen tyypiksi ’Standard VeraCrypt Volume’.

Seuraavaksi voit valita millä nimellä ja mihin kansioon haluat tämä salatun kansion tallentaa. Alla olevassa kuvassa loimme uuden salatun kansion muistitikulle joka löytyy D-levyltä.

Salasanalla suojatun kansion sijainti

Sitten täytyy valita salaus-algoritmi, mutta sen voi jättää oletusarvoihinsa (AES ja SHA-512).

Seuraavassa vaiheessa pääset valitsemaan haluamasi kansion koon. Tätä ei voi vaihtaa myöhemmin ja salattu kansio vie aina valitsemasi määrän tilaa, oli siellä tiedostoja tai ei, joten älä luo liian suurta kansiota.

Valitsimme oman kansiomme kooksi 1 gigatavun, joka mahtui hyvin muistitikullemme jossa oli 14 gigaa vapaata tilaa.

Salatun kansion kokorajoitus

Tämän jälkeen pääset valitsemaan haluamasi salasanan. Voit valita minkä tahansa salasanan, mutta alle 20 merkkisistä salasanoista tulee varoitus sen heikkoudesta. Tämä ei kuitenkaan haittaa ja voit jatkaa heikommallakin salasanalla.

Salasanan valitsemisen jälkeen päästään viimeiseen vaiheeseen, eli salauksen luomiseen.

Valitse ’Filesystem’ vaihtoehdoksi NTFS, sillä se sallii isompien tiedostojen käytön kuin FAT32. Liikuttele sitten hiirtäsi hetken aikaa jotta saat tarpeeksi satunnaista dataa tehokkaan salauksen luomiseksi (vihreän palkin ei tarvitse mennä loppuun asti jatkaaksesi).

Lopulta paina ’Format’ -painiketta aloittaaksesi kansion luomisen.

Kansion formatointi ja salaus VeraCryptillä

Kun uusi salattu kansiosi on valmis, voit tuplaklikata sitä tallentamassasi sijainnissa. Jos Windows ei osaa avata tiedostoa suoraan VeraCryptillä, valitse avautuvasta valikosta VeraCrypt.exe (oletuksena C:/ProgramFiles/VeraCrypt/VeraCrypt.exe)

Tämä avaa VeraCryptin, jonka jälkeen täytyy ensin valita haluamasi levykirjain (Drive) listasta, itse valitsimme B: Bittitaivaan kunniaksi (valitse jokin kirjain jota koneellasi ei vielä ole käytössä).

Klikkaa sitten ’Mount’ -painiketta, jonka jälkeen täytyy syöttää kansion salasana. Lopuksi VeraCrypt purkaa kansion salauksen.

Nyt löydä salatun kansiosi tavallisena levyasemana muiden levyjen joukosta ’Tämä tietokone’ alta, ja voit käyttää sitä normaalisti.

Purettu kansio levylistassa

Salattu kansiosi katoaa levylistasta automaattisesti uloskirjautumisen yhteydessä tai sammuttaessasi tietokoneen, mutta voit myös painaa VeraCryptistä ’Dismount’ -painiketta piilottaaksesi kansion levyjen joukosta heti.

Large Separator Cloud

Kansion tai tiedoston piilottaminen ilman salasanaa

Windowsilla voi piilottaa minkä tahansa tiedoston tai kansion todella helposti, mutta nämä samaiset kansiot saa myös helposti näkyviin jos tietää mitä tekee, joten tämä ei ole luotettava tapa piilottaa tärkeitä tiedostoja.

Piilottaaksesi minkä tahansa kansion tai tiedoston, klikkaa sitä oikealla hiiren painikkeella ja klikkaa valikon pohjalta ’Ominaisuudet’.

Valitse ominaisuuksien pohjalta ’Piilotettu’ ja hyväksy valinta painamalla OK.

Luo piilotettu kansio ilman salasanaa

Lopuksi jotta voit nähdä kansion, mene sen sijaintiin resurssienhallinnassa ja klikkaa ikkunan yläreunasta ’Näytä’ -valikko ja sen pohjalta uudestaan ’Näytä’.

Valitse tai poista valinta ’Piilotetut kohteet’ vaihtoehdosta näyttääksesi tai piilottaaksesi piilotetut kansiot.

Jos tiedät piilotetun kansion nimen, voit silti avata sen riippumatta näkyvyysasetuksista kirjoittamalla sen sijainnin resurssienhallinnan osoitepalkkiin ja painamalla Enter -näppäintä.

Scroll to Top