Paras ilmainen XML editori

4 Parasta ilmaista XML Editoria (2024)

XML editoreita löytyy monia, mutta suurin osa suosituimmista vaihtoehdoista kuten Oxygen XML Editor ja XMLSpy ovat maksullisia.

Ilmaisiakin vaihtoehtoja onneksi löytyy, riippuen käyttötarkoituksen monimutkaisuudesta ja projektin laajuudesta, mutta ne eivät ole aivan yhtä monipuolisia rajoitetun budjettinsa takia.

Oma suosikkimme oli VS Code ja sen XML laajennus, mutta tämä johtui enimmäkseen siitä että sitä tulee käytettyä samalla muuhunkin koodaamiseen.

Pelkkään XML:n editoimiseen XML Notepad vaikutti parhaalta ilmaiselta vaihtoehdolta eikä siinä ole mukana turhia työkaluja täyttämässä valikoita jotta voisi tukea muunlaista koodia tai tekstinkäsittelyä.

Kannattaa tarkistaa myös listamme yleiseen tekstinkäsittelyyn sopivista ilmaisista ohjelmista, jos satut löytämään sieltä uuden suosikin.

Large Separator Cloud

XML Notepad

XML Notepad on alun perin vuonna 1998 yhden Microsoftin työntekijän koodaama xml-editori joka myöhemmin poistettiin verkosta.

Se ehti kuitenkin saada niin suuren suosion että sen kehitystä jatkettiin usean eri henkilön toimesta ja nykyään se on yksi suosituimmista ilmaisista avoimen lähdekoodin xml-muokkausohjelmista johon edelleen tulee jatkuvia päivityksiä.

Lähdekoodia ylläpidetään Microsoftin virallisilla GitHub sivuilla joista näet listan tuoreimmistä päivityksistä ja muutoksista.

XML Notepad on hyvin yksinkertainen, mutta se sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet. Vasemmasta reunasta löytyy siisti puu-hierarkia josta voi tutkia dokumentin rakennetta ja muokata solmujen nimiä ja arvoja kätevästi.

XML Notedpad editori

Editori sisältää myös IntelliSensen joka tuo koodiin automaattiset suositukset ja syntaksivirheilmoitukset.

XML Notepad tukee myös .csv ja .htm tiedostojen avaamista suoraan XML-muotoon ja tuki löytyy myös XInclude:lle, jolla voi yhdistellä muiden XML-dokumenttien sisältöä.

Tämä XML editori sisältää myös validoinnin ja HTML näkymän jonka avulla voi helposti tutkia XML-tyylitiedostoja.

Tämä pieni ja kätevä editori sisältää uskomattoman paljon tehokkaita ominaisuuksia pienessä paketissa ja riittää suurimmalle osalle käyttäjistä, sillä enempää ominaisuuksia voi tuskin ilmaisohjelmalta vaatia.

Large Separator Cloud

XML Copy Editor

XML Copy Editor on XML Notepadin tavoin myös avoimen lähdekoodin XML-editori, joka muistuttaa enemmän tavallista tekstieditoria rakenteeltaan, mutta sisältää kätevät rivinumerot ja ikonit solmujen laajentamisen tai pienentämisen.

Ohjelma validoi tekstin kirjoituksen aikana, valitun XML skeeman mukaisesti ja tukee XSLT:tä, DTD:tä ja XPathia.

Sivupaneelista voi myös helposti lisätä elementtejä valitsemaasi kohtaan tai tutkia ja lisätä valittuja arvoja.

XML Copy Editor XML editori
Ohjelmisto sisältää myös kätevän vierekkäisen näkymän jolloin voit tutkia helposti muokata useita tiedostoja samaan aikaan. Hakutoiminto on myös kevyt ja nopea, tukien Regexiä.

Harmillisesti XML Copy Editor sai viimeisen päivityksensä vuonna 2020, tosin se toimii moitteetta eikä sisällä huomattavia bugeja jotka haittaisivat käyttöä, joten uusien päivitysten uupuminen ei käyttöä haittaa jonka takia tämä onkin monen käyttäjän suosikkieditori.

Large Separator Cloud

Visual Studio Code

Vaikka VS Code onkin täysiverinen koodieditori, löytyy siitä tuhansia yhteisön ja organisaatioiden ylläpitämiä laajennuksia joita on helppo ottaa käyttöön yhdellä klikkauksella.

Täydellinen esimerkki tästä on Red Hatin kehittämä XML-tuki joka sisältää todella monipuolisen tuen erinäisille XML ominaisuuksille.

Laajennus lisää koodieditoriin käytettävyyden kannalta tärkeät ominaisuudet kuten XML-syntaksin ja koodiehdotukset, kuin myös automaattisen formatoinnin.

XML laajennus sisältää myös muuttujien uudelleen nimeämisen kuin myös DTD ja XSD validoinnin.

Outline-otsikon alta editorin reunasta näkee myös puu-rakenteen XML-dokumentin sisällöstä, josta voi helposti navigoida dokumentin läpi tai laajentaa eri solmuja.

Tämä lisäosa on erityisen hyödyllinen varsinkin jos satut koodaamaan muita projektin osuuksia XML:n lisäksi, jolloin kyseinen editori on varmasti käynyt mielessäsi, mutta ehkä et tullut ajatelleeksi tämän laajennuksen olemassaoloa.

Voit ladata VS Coden alla olevan painikkeen takaa ja XML-laajennuksen voit ladata kirjoittamalla ”XML” laajennusten hakuun editorin sisällä.

Kannattaa myös tutkia muita hakutuloksia joista voi löytyä muita haluamiasi ominaisuuksia kuten koodi-snipettejä tai erilaisia koodin värjäyksiä.

Large Separator Cloud

Notepad++

Notepad++ on kevyt ja todella monipuolinen muistio-ohjelma joka on ollut jo vuosikaudet varsinkin koodareiden suosiossa sen monipuolisten asetusten, välilehtien ja formatointiominaisuuksien ansiosta.

Notepad++ sisältää kuitenkin tuen erinäisille lisäosille jotka täytyy manuaalisesti aktivoida. Yksi näistä on XML Tools joka lisää tehokkaamman tuen XML tiedostoille.

Voit asentaa kyseisen lisäosan navigoimalla yläpalkista Plugins > Plugins Admin… ja hakemalla sieltä ’XML Tools’ -vaihtoehdon. Klikkaa kyseistä valintaa ja klikkaa ’Install’.

Asennuksen jälkeen täytyy editori käynnistää uudelleen, jonka jälkeen löydät samaisesta Plugins -valikon alta nyt XML-tools valikon, josta löydät kaikki tarvittavat komennot ja pikanäppäimet.

Notepad++ XML Editor tools

XML Tools lisäosa mahdollistaa niin syntaksin tarkistuksen kuin XSD ja DTD validoinninkin. Mukana tulee myös XPath tuki ja automaattinen tagien sulkeminen.

Voit myös helposti laittaa useamman tiedoston vierekkäin helpompaa vertailua varten klikkaamalla tiedoston otsikkoa oikealla hiirenpainikkeella ja valitsemalla ’Move to Other View’ -vaihtoehdon.

Jos teksti näyttää editorissasi hieman oudosti formatoidulta tai epätarkalta, valitse yllämainitusta valikosta ’Pretty Print’ tai paina Ctrl + Alt + Shift + B näppäinyhdistelmää formatoidaksesi XML tiedostosi sopivampaan muotoon.

Scroll to Top