AHCI vs IDE vs SATA teknologiat

Mitä IDE ja AHCI tarkoittaa? (ja kumpi on parempi)

AHCI eli Advanced Host Controller Interface on Intelin kehittämä teknologia, jonka tarkoituksena oli standardisoida SATA-teknologia, joka oli huomattavasti tehokkaampi verrattuna vanhaan IDE-teknologiaan, joka puolestaan oli vuodesta 1980 lähtien käytetty teknologia joka luotiin yhdistämään tiettyjä kovalevyjä ja CD/DVD asemia.

Nämä termit löytyvät myös useimmista UEFI BIOS valikoista, joista voi päättää kumpaa haluaa käyttää laitteiston levyjen lukemiseen.

Jotta voit paremmin ymmärtää näiden eri standardien yhteyden, täytyy myös ymmärtää miten SATA ja NCQ liittyvät tietokoneen tiedonsiirtoon.

IDESATAAHCI
NimiIntegrated Drive ElectronicsSerial Advanced Technology AttachmentAdvanced Host Controller Interface
TarkoitusKiintolevyjen ja optisten asemien liitäntäväyläTehokkaampi liitäntäväylä sisäisen tai ulkoisen massamuistin kytkemiseenAuttaa levyjen kytkemisessä SATA liitännällä
Julkaisuvuosi198620002004
KehittäjätWestern Digital, CompaqSerial ATA International Organization (SATA-IO)Intel, AMD, Dell, Marvell, Maxtor, Microsoft, Red Hat, Seagate, StorageGear
VaikutusSATAAHCINVMe, PCIe
Large Separator Cloud

Mikä on IDE ja miksi se on vielä olemassa?

IDE eli Integrated Drive Electronics tunnetaan myös lyhenteellä ATA (Advanced Technology Attachment) tai PATA (Parallel ATA) ja se oli oletustapa yhdistää kovalevyt IBM:n tietokoneisiin 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

IDE kehitettiin Western Digitalin ja Compaqin toimesta ja se nousi maailmanlaajuiseen levitykseen IBM:n toimesta, joka oli tuolloin maailman suurin tietokonevalmistaja. Tästä teknologiasta tuli oletusarvoinen tiedonsiirtotapa aina SATA-teknologian kehitykseen asti.

Uudempi AHCI teknologia on kuitenkin huomattavasti nopeampi ja kätevämpi, joten miksi kukaan enää haluaisi käyttää IDE-moodia tietokoneessansa?

Suurimman osan käyttäjistä ei sitä missään nimessä kannatakaan käyttää, mutta vanhemmat järjestelmät kuten Windows XP ja joissain tapauksissa muistitikut tai -kortit joilta ajetaan suoraan ohjelmistoja, eivät välttämättä tue tätä uudempaa AHCI teknologiaa.

On myös hyvä huomata että jos käyttöjärjestelmäsi on asennettu vanhalle IDE:tä käyttävälle kovalevylle, suora vaihtaminen AHCI:ksi BIOSista saattaa estää käyttöjärjestelmän käynnistymisen.

Tämän voi onneksi korjata käynnistämällä kone asetuksen vaihtamisen jälkeen vikasietotilassa, jolloin järjestelmä asentaa vaadittavat AHCI-ajurit automaattisesti.

Large Separator Cloud

SATA teknologian nousu

SATA eli Serial ATA on sarjamuotoinen liitäntä jota käytetään massamuistin liittämisessä tietokoneeseen.

Se luotiin korvaamaan yllä mainittu IDE eli PATA tarjoamalla tehokkaamman siirtonopeuden, pienemmän kaapelin ja tehokkaan I/O jonotuksen.

Toisin kuin PATA, SATA tukee myös laitteiden kytkemistä käynnissä oleviin laitteisiin (hot plugging), jolloin kytketty laite käynnistyy ja toimii normaalisti. SATA laitteiden ei tarvitse olla toimettomana tai sammuksissa uutta laitetta kytkiessä tai irrotettaessa.

SATA laitteet toivat mukanaan myös NCQ eli Native Command Queuing jonotuslogiikan, joka tehostaa kiintolevyn sisäistä optimointia luku- ja kirjoituskomentojen käsittelyjärjestyksen suhteen.

Tavallisissa kovalevyissä tämä jonotus vähentää neulan turhia liikkeitä ja vähentää näin myös levyn kulumista.

Uudemmissa SSD-levyissä NCQ tekniikka varmistaa että levy suorittaa tehtäviä vaikka järjestelmä olisi varattu muille tehtäville.

AHCI standardi luotiin tehostamaan ja standardisoimaan SATA-teknologiaa jotta siitä saataisiin uusi normaali.

Large Separator Cloud

Mikä on AHCI ja miksi se on parempi kuin IDE?

AHCI teknologia on periaatteessa pelkkä kehitysstandardi ja väylä SATA-kaapeleille jonka perusteella kaapelit ja laitteet voidaan kehittää yhteensopiviksi ja tiedonsiirto onnistuu järjestelmän ja siihen liitettyjen massamuistien välillä.

Windows tukee AHCI toimintaa kaikilla Windows Vistaa uudemmilla käyttöjärjestelmillä ja MacOS lisäsi tuen 2.1-version jälkeen.

AHCI standardia käytetään nykyään oletuksena melkeinpä kaikissa SATA-laitteissa, sillä se on kaikin puolin nopeampi ja tehokkaampi edeltäjiinsä verrattuna.

Suurimmalla osalla emolevyistä voit aktivoida AHCI-tilan kiintolevyillesi BIOSin kautta, RAID-asetusten takaa.

Aktivoi AHCI asetus

Ainoa ongelma AHCI:ssa on että vanhat laitteet eivät välttämättä tue sitä jolloin täytyy tyytyä käyttämään IDE moodia.

Jos omistat Samsungin SSD-levyn ja haluat varmistaa onko se AHCI-tilassa vai ei, voit ladata ilmaisen Samsung Magician -työkalun, joka kertoo tietoja kiintolevyistäsi, mukaan lukien sen SATA-tilan.

Large Separator Cloud

AHCI ja uusi NVMe-teknologia

NVMe eli Non-Volatile Memory Express on AHCI:n tavoin myös tiedonsiirtoprotokolla, mutta se on suunniteltu juuri SSD-asemia mielessä pitäen.

Tämä onkin AHCI:n heikkous, sillä se suunniteltiin vanhempia kiintolevyjä varten, jonka takia se ei suoriudu yhtä tehokkaasti SSD-asemissa.

NVMe vaatii omanlaisensa, sitä varten suunnitellun SSD-levyn, mutta niiden luku- ja kirjoitusnopeudet ovatkin sen ansiosta moninkertaisia tavalliseen AHCI-tekniikkaa käyttävään SSD-levyyn verrattuna.

NVMe SSD voi saavuttaa helposti jopa 3500 MB/s nopeuden kun laadukas tavallinen SSD nousee yleensä 550 MB/s paikkeille.

Tämä teknologia mahdollistaa myös matalamman latenssin, kevyemmän kulutuksen ja tehokkaamman I/O-nopeuden, jonka takia esimerkiksi kaikki uuden sukupolven konsolit käyttävät NVMe levyjä.

Scroll to Top