Kuvakaappaus Windows 10 Koneella

Helppo kuvakaappaus Windowsilla + Pikanäppäimet

Kuvakaappaus kulkee monella eri nimellä kuten kuvaruutukaappaus tai screenshot, mutta periaate on sama. Joskus halutaan vain jakaa työpöytä tai ikkuna muiden kanssa, toisinaan halutaan tallentaa kuitti tai muita muistiinpanoja myöhempää tarkastelua varten.

Mikä syy ikinä onkaan, kuvakaappauksen ottaminen on helppo toteuttaa, mutta lisätyökalut tekevät hommasta tehokkaampaa. Ne antavat mahdollisuuden kirjoittaa tai tehdä merkintöjä kuvaruutukaappauksiin tai vaikkapa ladata ne verkkoon jaettavaksi automaattisesti.

Kaikki tämän artikkelin kuvakaappaukset on otettu käyttäen Windows 10:nen omaa kuvakaappaustyökalua nimeltä ’Leikkaa ja luonnostele’ ja muokattu käyttäen yhtä näistä ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista.

Windows 11 on myös vihdoin täällä, mutta perustoiminnallisuudet eivät ole onneksi muuttuneet siinä huomattavasti ja kaikki tämän ohjeen vinkit ja ohjelmat toimivat siinä moitteetta. Lisäsimme pienen osuuden näyttäen Windows 11:n kuvakaappaustyökalun tuoreen ulkoasun.

Large Separator Cloud

Nopeat pikanäppäimet kuvakaappaukseen

PrntScrnKopioi ruutukaappauksen kaikista näytöistä leikepöydälle yhtenä kuvana
Win + PrntScrnTallentaa ruutukaappauksen kaikista näytöistäsi Tämä tietokone > Kuvat > Näyttökuvat kansioon
Alt + PrntScrnKopioi ruutukaappauksen aktiivisesta ikkunasta leikepöydälle
Win + Shift + SAvaa kuvakaappaustyökalun jolla voit ottaa näyttökuvan itse määritellystä alueesta leikepöydälle
Win + Alt + PrntScrnTallenna näyttökuva Windowsin GameBarilla. Lisätietoja artikkelin loppupuolella.

Voit liittää näyttökuvan leikepöydältä chatteihin tai piirtotyökaluun painamalla Ctrl + V näppäinyhdistelmää.

Large Separator Cloud

Kuvakaappaus Windowsin Näppäinyhdistelmillä

Windows 10 sisältää neljä erilaista pikanäppäintä joilla voi ottaa kuvakaappauksen joko koko työpöydästä, tietystä ikkunasta tai hiirellä valitusta alueesta. Kolme näistä tavoista tallentaa kuvan leikepöydälle josta se täytyy erikseen tallentaa myöhempää tarkastelua varten.


Kuvakaappaus automaattisella tallennuksella (Win + PrntScrn)

Helpoin tapa ottaa kuvakaappaus kaikkien näyttöjen sisällöstä yhdellä näppäimellä on käyttää PrtSc (Print Screen) näppäintä. Kyseinen näppäin löytyy yleensä näppäimistön oikeasta yläreunasta.

Huom!

Print Screen -näppäin kulkee monella lyhenteellä kuten PrtScr, PrntScrn, PrtSc yms. Se pitäisi kuitenkin aina löytyä samalta alueelta näppäimistöltä.

Print Screen näppäimen painaminen tallentaa kuvakaappauksen leikepöydälle, joka sitten pitää saada tallennettua johonkin kuvamuotoon jotta sitä voi tarkastella.

Painamalla Windows + PrntScr näppäimiä samaan aikaan, tallentuu lopullinen kuvakaappaus automaattisesti tietokoneellesi. Näyttökuva tallentuu korkealaatuisena PNG muotoisena kuvatiedostona.

Resurssienhallinta Kuvat Kansio

Tallennetut kuvat löydät avaamalla Resurssienhallinnan (File Explorer) ja etsimmällä sieltä Kuvat > Näyttökuvat (Pictures > Screenshots) kansion.

Jos et näe kyseistä ’Näyttökuvat’ -kansiota, täytyy se lisätä muokkaamalla Windowsin rekisteriä. Vaikka se ei periaatteessa ole hankala prosessi, vaatii se hieman enemmän selitystä.

Selitimme miten korjata puuttuva näyttökuva-kansio tämän artikkelin lopussa. Voit hypätä suoraan sinne klikkaamalla tästä.


Tietyn ikkunan kuvakaappaus (Alt + PrntScrn)

Toisin kuin pelkkä Print Screen -näppäin joka nappaa kuvan koko työpöydän sisällöstä, voit myös ottaa rajatun kuvaruutukaappauksen mistä tahansa ikkunasta.

Tämä onnistuu valitsemalla mikä tahansa ohjelma tai kansio ja painamalla Alt + PrntScr näppäimiä samaan aikaan.

Kuvakaappaus tallentuu suoraan leikepöydälle josta sen voi liittää suoraan vaikkapa joihinkin chattiohjelmiin kuten Microsoft Teamsiin tai Steam Chattiin painamalla Ctrl + V näppäinyhdistelmää.

Jos haluat tallentaa ottamasi ikkunan kuvakaappauksen erillisenä kuvatiedostona, lue eteenpäin tai siirry kuvakaappauksen tallennukseen tästä.


Kuvakaappaus itsemääritellystä alueesta (Win + Shift + S)

Useimmiten kun halutaan ottaa kuvia näytön sisällöstä, ei haluta näyttää koko ruudun sisältöä vaan ainoastaan pieni osa siitä. Onneksi Microsoft on tehnyt tällekin ominaisuudelle helpon ja nopean näppäinyhdistelmän.

Painamalla Windows + Shift + S näppäinyhdistelmällä saat avattua erityisen kuvakaappausmoodin. Shift -näppäin tunnetaan suomalaisittain myös Vaihto -näppäimenä.

Tämän jälkeen voit valita haluamasi työkalun ruudun yläreunasta. Näistä työkaluista löytyy:

  • Suorakulmion muotoinen leike – Oletusvalinta, eli neliön muotoinen kuvakaappaus.
  • Vapaamuotoinen leike – Vapaamuotoinen kuvakaappaus jolla voit muotoilla haluamasi muodon hiirtä vetämällä.
  • Ikkunaleike – Sama kuin aikaisemmin mainittu ikkunan kuvakaappaus. Voit valita kuvattavan ikkunan klikkaamalla sitä.
  • Koko näytön leike – Näyttökuva kaikista ruuduista yhdistettynä yhdeksi kuvaksi.

Jos yllä olevat kuvakaappaustoiminnot eivät toimi, varmista että Windows -näppäimesi toimii. Voit varmistaa tämän painamalla sitä ja jos käynnistysvalikko aukeaa, sen pitäisi toimia normaalisti. Muussa tapauksessa paina Fn + Windows näppäintä samaan aikaan. Tämä vaihtaa napin toiminnan päälle ja pois. Voit tarkistaa tarkemmat ohjeen Function-näppäimen toiminnasta täältä.

Large Separator Cloud

Kuvakaappauksen tallennus leikepöydältä kuvatiedostoksi

Kun otat kuvakaappauksen tietystä ikkunasta tai manuaalisesti vapaamuotoisesta alueesta, kuva jää talteen leikepöydälle.

Leikepöydältä kuvan voi liittää suoraan moneen eri ohjelmaan kuten tekstieditoreihin tai chattiohjelmiin, mutta jos haluat tallentaa kuvan erillisenä tiedostona, täytyy se ensin siirtää johonkin kuvankäsittelyohjelmaan.

Täydellinen ohjelma tähän tarkoitukseen on Windowsin oma ilmainen kuvankäsittelyohjelma Paint. Sen voi avata nopeasti kirjoittamalla ’Paint’ käynnistysvalikkoon ja avaamalla sovelluksen.

Kun sovellus on auennut ja edessäsi on tyhjä valkoinen laatikko, vedä oikeasta alareunasta valkoista aluetta pienemmäksi. Tämä on hyvä idea sen takia että kuvakaappauksesi on pienempi kuin valkoinen alue, jää kuvalle rumat valkoiset reunat.

Jos taas kuvasi on isompi kuin valkoinen tausta, laajenee se sopivan kokoiseksi automaattisesti, jolloin taustasta tulee sopivan kokoinen eikä turhia reunuksia synny.

Lopuksi, valitse Valintatyökalu klikkaamalla katkoviivaisesta suorakulmiosta yläpalkissa ja olet valmis liittämään kuvakaappauksesi.

Paint Kuvakaappauksen Tallennus

Kuvakaappauksen voit liittää Paint:iin nopeasti painamalla Ctrl + V näppäinyhdistelmää tai painamalla valkoiselta alueelta oikealla hiiren napilla ja valitsemalla ’Liitä’ vaihtoehdon.

Huomaa, että mitään ei tapahdu jos valintatyökalua ei ole valittuna tai jos leikepöydälläsi ei ole kuvaa. Leikepöytä säilyttää vain viimeisimmän kopioidun asian, joten jos kopioit mitä tahansa muuta kuvakaappauksen jälkeen, vaikka tekstin pätkän, se ylikirjoittaa ottamasi kuvan.

Viimein täytyy vain tallentaa tuotos joka onnistuu joko painamalla Ctrl + S näppäimiä tai valitsemalla vasemmasta yläkulmasta Tiedosto > Tallenna nimellä.

Voit valita mihin kansioon haluat kuvasi tallennettavan ja missä kuvaformaatissa se tulisi tallentaa. Suosittelemme tallentamaan kuvan PNG muodossa, koska se on parhaiten yhteensopiva niin kuvankäsittelysovellusten kuin nettiselaintenkin kanssa.

Large Separator Cloud

Parhaat ilmaiset työkalut kuvakaappaukseen

Vaikka yllä mainitut tavat ottaa ja tallentaa kuvakaappaukset ovat nopeita ja käteviä, työkalut nopeuttavat ja tehostavat prosessia entisestään.

Erinäiset työkalut mahdollistavat monia käteviä toiminnallisuuksia kuten käteviä pikanäppäimiä ja jopa kuvan suoran lataamisen internettiin josta se on helpompi jakaa muille.

Leikkaa ja luonnostele (Windows 10 oma työkalu)

Leikkaa ja luonnostele (Snip & Sketch) -työkalun löydät Windows käyttöjärjestelmästä valmiiksi asennettuna. Se toimii hyvin samalla tavalla kuin yllä mainittu itsemääritellyn alueen kuvakaappaus, mutta siitä löytyy paljon hyödyllisiä lisäominaisuuksia.

Huom!

Kyseinen työkalu oli alun perin nimeltään ’Kuvakaappaustyökalu’ jonka Microsoft muutti Windows 10:ssä ’Leikkaa ja luonnostele’ -nimeen. Windows 11 on kuitenkin vaihtanut nimen takaisin ’Kuvakaappaustyökalu’:ksi, joten uudesta Windowsista se löytyy taas vanhalla tutulla nimellä, hieman modernimmalla ulkoasulla.

Leikkaa ja Luonnostele työkalu

Tämä työkalu on todella intuitiivinen ja helppo käyttää. Klikkaa vain ’Uusi’ nappulaa tai Ctrl + N ottaaksesi uuden kuvakaappauksen haluamastasi alueesta, jonka jälkeen näet heti lopputuloksen työkalun sisällä.

Kun olet ottanut kuvan, voit sitten valita ylärivistä piirrostyökaluja erinäisiä merkkauksia ja muita muokkauksia varten.

Itse kuvakaappaus asettuu heti leikepöydällesi ja se päivittyy jokaisen piirroksen myötä, joten muokatunkin kuvan voi heti liittää mihin tahansa painamalla Ctrl + V näppäimiä.

Oikeasta yläreunasta voit tallentaa kuvan tietokoneellesi tai jopa lähettää kuvakaappauksen suoraan sähköpostiin tai OneNoteen klikkaamalla ’Jaa ’ -nappia.

Ainoa ongelma tässä työkalussa on se että se täytyy käynnistää erikseen ennen kuin voi ottaa kuvakaappauksen.

Tämänkin prosessin voi nopeuttaa käynnistämällä ensin ’Leikkaa ja luonnostele’ -työkalun ja klikkaamalla sen ikonia oikealla hiiren näppäimellä tehtäväpalkissa ja valitsemalla ’Kiinnitä tehtäväpalkkiin’.

Näin voit helposti käynnistää ohjelman yhdellä klikkauksella milloin tahansa.


Kuvakaappaustyökalu (Windows 11 oma työkalu)

Windows 11 tuo mukanaan uuden ulkoasun, mutta samat vanhat työkalut. Yllä mainittu Leikkaa ja luonnostele -työkalu löytyy myös Windows 11:sta, mutta se löytyy taas vanhalla tutulla nimellä ’Kuvakaappaustyökalu’.

Windows 11 kuvakaappaustyökalu

Kaikki muut toiminnallisuudet ovat identtiset Windows 10:n työkalun kanssa, paitsi uutuutena voi työkalun asetuksista vaihtaa ulkoasun teeman tumman ja vaalean välillä.


Lightshot

Lightshot on kevyt ja nopea kuvakaappaustyökalu joka on ladattavissa ilmaiseksi Lightshotin virallisilta sivuilta.

Mainion Lightshotista tekee se että se pyörii taustalla ja ottaa kuvakaappauksen halutusta napista, korvaten oletuksena Print Screen -näppäimen toiminnallisuuden. Näppäimen voi kuitenkin vaihtaa mihin tahansa yhdistelmään.

LightShot Kuvakaappaus Työkalu

Kuvaa voi ottamisen jälkeen muokata monilla eri työkaluilla kuten tusseilla, nuolilla ja lisäämällä tekstiä kuvan päälle.

Tämän jälkeen kuvan voi joko tallentaa tietokoneelle, kopioida leikepöydälle, tulostaa, jakaa tai jopa ladata suoraan lightshotin omille palvelimille josta sen voi jakaa linkin kautta minne tahansa.

Nämä ominaisuudet tekevät Lightshotista todella monipuolisen ja kätevän työkalun jonka lisäksi et tule tarvitsemaan muita kuvakaappaustyökaluja.

Lightshotin saa myös asennettua suomen kielisenä eikä siitä ole maksullista versiota, joten se on ikuisesti ilmainen.


Gyazo

Gyazo on yksi suosituimmista kolmannen osapuolen kuvakaappaustyökaluista sen monipuolisuuden ansiosta. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi Gyazon virallisilta verkkosivuilta.

Kuvakaappaus on todella helppoa vapaa-valintaisilla pikanäppäimillä, mutta kuvia ei voi muokata ottamisen jälkeen, toisin kuin Windowsin omalla työkalulla tai Lightshotilla.

Joko paras tai huonoin ominaisuus Gyazossa on se että kaikki kuvakaappaukset ladataan automaattisesti verkkoon josta linkin voi helposti jakaa muille.

Isoin ongelma siinä onkin se että ohjelma ei tallenna mitään tietokoneelle. Eli jos haluat tallentaa kuvasi lokaalisti, joudut lataamaan ne verkosta omalle koneellesi.

Verkkojakelun lisäksi Gyazolla voi myös ottaa animoituja GIF kuvia tai videoita samalla tavalla kuin kuvakaappauksia, mikä ei ole mahdollista muilla kuvakaappaustyökaluilla.

GIF kuvien ottaminen on kuitenkin rajoitettu muutamaan sekuntiin ilmaisessa versiossa, mutta jos et niitä ottaisi muutenkaan, ilmainen versio sisältää kaiken tarpeellisen.

Kuvia ja videoita voi myös ottaa yhtä helposti pelien ja ohjelmien sisällä, mutta useimmiten pelialustat kuten Steam sisältää omat työkalunsa kuvien ottamiseen ja videoita varten kannattaa käyttää siihen tarkoitukseen kehitettyjä ohjelmia.

Gyazo on avoimen lähdekoodin kuvakaappausohjelma joka toimii Windowsin lisäksi myös MacOS ja Linux käyttöjärjestelmissä. Suomen kieltä ei ole tässä vaiheessa lisätty käyttöliittymää varten, mutta onneksi ohjelma on intuitiivinen ja helppokäyttöinen.


Kuvakaappaus Pelipalkilla (Xbox Game Bar)

Microsoftin oma pelipalkki on uusi lisäys Windowsin arsenaaliin joka on tarkoitettu pääpiirteittäin kuvakappauksien ja videoiden ottamiseen peleissä. Pelipalkkia voi kuitenkin käyttää myös normaaleissa sovelluksissa ja työpöydällä.

Pelipalkki on tulee valmiiksi asennettuna Windows 10 mukana, mutta se täytyy ensin asettaa päälle. Tämä onnistuu kirjoittamalla aloitusvalikon hakupalkkiin ’pelipalkin asetukset’ ja avaamalla ne.

Asetuksista voit pistää pelipalkin päälle ja jos se alkaa häiritä, voit myös asettaa sen pois päältä. Samasta ikkunasta voit myös muokata omia pikanäppäimiäsi kuvien ja videoiden ottamista varten.

Xbox Game Bar Pelipalkki Aktivointi

Käynnistääksesi pelipalkin, paina Windows + G näppäinyhdistelmää. Tämä avaa muokattavan näkymän josta voi ottaa kuvakaappauksia tai aloittaa nauhoituksen.

Näkymään voi myös valita näytettäväksi muita ominaisuuksia kuten Spotifyn tai vaikkapa tietokoneen suorituskyvyn tilan, jotta voit nähdä kuinka paljon tehoja tietty peli tai ohjelma käyttää.

Xbox Game Bar Pelipakin Ominaisuudet

Jos kuitenkaan ei halua avata kyseistä näkymää kesken kaiken, voi käyttää pikanäppäimiä videon aloitukseen ja lopetukseen tai kuvakaappauksen tallennukseen.

Ottamasi kuvat ja videot löytyvät klikkaamalla ’Lähetä ja sieppaa’ ikkunan alaosassa olevaa ’Näytä kaikki sieppaukset’ -tekstiä, joka näkyy myös yllä olevassa kuvassa. Oletuspolku on C:\Käyttäjät\<käyttäjä>\Videot\Näyttökuvat.

Tässä on vielä listattuna oletus pikanäppäimet kuvakaappauksien ja videoiden ottamiseen Xbox Game Bar:illa:

NäppäinyhdistelmäToiminto
Windows + GAvaa pelipalkki
Windows + Alt + PrtScrnOta näyttökuva / kuvakaappaus
Windows + Alt + GTallenna viimeiset 30 sekuntia
Windows + Alt + RAloita tai lopeta tallennus
Windows + Alt + MMikrofonin aktivointi / sammutus
Windows + Alt + BAloita tai lopeta lähetys (Streamaus)
Windows + Alt + WNäytä kamera lähetyksessä (Streamaus)

Jos pelaat pelejä Steamin kautta, niistä voi myös ottaa nopean kuvakaappauksen painamalla F12 näppäintä, jonka jälkeen kuva tallentuu Steam kansioon ja sen voi myös ladata verkkoon pelin päätyttyä.

Kaikilla edellä mainituilla kuvakaappaustekniikoilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Monet toimivat paremmin kuin toiset tietyissä tilanteissa jonka takia on hyvä olla tietoinen kaikista näistä tavoista.

Large Separator Cloud

Kuinka korjata puuttuva ’Näyttökuvat (Screenshots)’ -kansio

Jos Windows + PrntScrn näppäinyhdistelmällä ottamasi näyttökuvat eivät tallennu oikein kuvakansioon, täytyy tämä ongelma korjata manuaalisesti Windowsin rekisteristä.

Tämä voi kuulostaa hankalalta, mutta onneksi se on varsin simppeli korjata pienellä muutoksella.

Ensin täytyy avata rekisterin muokkaustyökalu kirjoittamalla ’rekisterieditori’ (eng. ’regedit’) aloitusvalikon hakupalkkiin ja avaamalla se.

Seuraavaksi täytyy löytää oikea kansio. Tämä löytyy navigoimalla alla olevaan kansioon:

Tietokone\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders

Kun olet löytänyt kyseisen kansion ikkunan vasemmalla olevasta hierarkiasta, klikkaa tyhjää aluetta oikealla ja valitse Uusi > Merkkijonoarvo alasvetovalikosta.

Rekisterieditori Luo Uusi Merkkijonoarvo

Aseta lisäämällesi rekisteritiedolle nimeksi {B7BEDE81-DF94-4682-A7D8-57A52620B86F}

Tästä nimestä Windows tietää mihin kuvakaappaukset tulee tallentaa. Nimen voi muuttaa painamalla F2 näppäintä rivin ollessa valittuna.

Rekisterieditori Muokkaa Arvoa

Kun olet asettanut oikean nimen riville, klikkaa sitä oikealla hiiren napilla ja valitse ’Muokkaa…’ lisätäksesi arvon rekisteritiedolle. Nyt täytyy vain asettaa oikea kansio arvon tietoihin.

Rekisterieditori Muokattu Kuvakaappauskansio Arvo

Aseta ’Arvon tiedot’ -kenttään teksti: %USERPROFILE%\Pictures\Screenshots

Ei haittaa vaikka teksti on englanniksi, koska Windows tulkitsee muille kielille käännetyt kansioiden nimet suoraan alkuperäisestä englannin-kielisestä nimestä. Tämä tarkoittaa sitä että yllä oleva arvo toimii vaikka käyttöjärjestelmäsi olisi millä tahansa kielellä.

Tallenna muutokset painamalla OK, jonka jälkeen tietokone täytyy käynnistää uudelleen. Kun olet käynnistänyt koneesi uudelleen, kokeile ottaa kuvakaappaus painamalla Windows + PrntScrn ja ottamasi kuva pitäisi nyt löytyä Kuvat > Näyttökuvat kansiosta.

Scroll to Top