Korjaa tai päivitä ääniajurit Windowsilla (2024)

Windowsin ääniajurit eli ääniohjaimet ovat tunnettuja ongelmistaan ja niiden uudelleenasennus monesti korjaa erinäisiä ongelmia kuten surullisen kuuluisan Blue Screen of Deathin (BSOD) ja muut äänilaitteiden ongelmat.

Helpoin tapa korjata tai päivittää ääniohjaimet on hakea emolevyn valmistajan viralliset ajurit verkosta ja ladata sieltä tuore asennustiedosto joka osaa asentaa tarvittavat ajurit.

Tämä ei kuitenkaan ole ihan yksiselitteinen prosessi, sillä se saattaa vaihdella eri äänilaitteiden välillä, mutta kirjoitimme mahdollisimman monipuoliset ohjeet jotta saisit juuri sinua häiritsevän ongelman korjattua.

Jos et saa Windowsia käynnistettyä ajuriongelmien takia, tulee Windows käynnistää ensin vikasietotilassa.

Large Separator Cloud

Poista vanhat ääniajurit laitehallinnasta

Windows asentaa tietyt ääniajurit oletuksena Windows päivitysten mukana ja ne kannattaa ensin poistaa ja asentaa uudelleen ennen syvempää ongelmanratkaisuprosessia.

Näet kaikki nykyiset asennetut ajurit kirjoittamalla aloitusvalikon hakupalkkiin ’Laitehallinta’ ja avaamalla sen.

Windows 11 laitehallinta avaus

Skrollaa sitten listan pohjalle kunnes löydät Ääni-, video- ja peliohjaimet -valikon. Avaa se klikkaamalla sen vieressä olevaan nuolta jolloin eteesi avautuu lista kaikista asennetuista ääniajureista. Mikrofonien ajurit löytyvät erikseen alimmasta Äänitulot ja -lähdöt valikosta.

Jos et näe ajureita tai omistat erikoisemman äänilaitteen, saattavat ne löytyä myös ’Muut laitteet’ otsakkeen alta.

Poistaaksesi tietyn äänilaitteen ajurin, klikkaa sitä oikealla hiirenpainikkeella ja valitse ’Poista laitteen asennus’. Jos valitset ’Poista laite käytöstä’, ajurit eivät katoa, Windows vain lakkaa käyttämästä laitetta äänentoistoon.

Yleisin ongelmia aiheuttava ajuri on Realtek Audio, jonka Windows asentaa itsestään useimmille laitteille. Tämä kannattaa siis ainakin poistaa ja asentaa uudelleen jos kohtaat ongelmia äänentoiston kanssa.

Large Separator Cloud

Asenna uudet ääniajurit

Poistettuasi ääniajurisi tai jos et löytänyt niitä laisinkaan, täytyy löytää uudet ajurit tilalle.

Jos poistit Windowsin asentamat ajurit, esimerkiksi Realtek Audio -ajurit, asentuvat ne automaattisesti seuraavan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

Jos et löydä kyseisiä ajureita laitehallinnasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen, voit tarkistaa löytyykö ne Windowsin valinnaisista päivityksistä kirjoittamalla hakuun ’valinnaiset päivitykset’ ja avaamalla sen.

Jos latasit ajureita valinnaisista päivityksistä, käynnistä tietokoneesi taas uudelleen.

Yleisimmissä tapauksissa niin ääniajurit kuin muutkin ajurit kannattaa käydä lataamassa emolevysi tai äänikorttisi valmistajan kotisivuilta.

Voit käydä tarkistamassa emolevysi tiedot järjestelmäasetuksista. Emolevysi tarkempi nimi lukee baseboard valmistajan alla, nimellä pohjalevyn tuote. Esimerkkitapauksessamme kyseessä on PN50 mini-pc:n oma emolevy.

Emolevyn nimi ajureiden hakuun

Jos omistat erillisen äänikortin, löydät sen nimen myös järjestelmätiedoista avaamalla vasemman reunan valikosta Osat > Äänilaitteet -valikon.

Äänilaitteen tai äänikortin nimi

Ylimmän rivin tulisi näyttää tarvitsemasi tuotenimi.

Seuraavaksi kun tiedät tarvittavan laitemerkin tai nimen, kirjoita Google hakuun laitteesi nimi ja perään ’drivers’. Esimerkiksi meidän tapauksessamme täytyy hakea ’PN50 drivers’.

Hae ajurit verkosta

Yleensä emolevysi tai laitteesi valmistajan sivut ovat ensimmäisenä hakutuloksena, jonne tulee navigoida. Älä lataa ajureita epävirallisilta sivustoilta tai mainostetuilla ’ajuripäivitys työkaluilla’, sillä niiden toimivuudesta on vaikea varmistua.

Yleensä valmistajien ajurisivustoilla on paljon vaihtoehtoja ohjeiden ja ajurien välille, esimerkiksi Asuksen tapauksessa ajurit löytyvät Driver & Utility > Driver & Tools -valikon takaa ja kaikille laitteille on omat ajurinsa omien sivujensa takana. Tämän takia on tärkeää hakea ajurit juuri oikealla laitenimellä.

Lopuksi etsi sivustolta ’Audio’ kategoria tai jokin vastaava ja lataa sen alta sopivat ajurit ja asenna ne.

Oikeiden audio ajurien lataus verkosta

Sama prosessi pätee myös äänikorttien ja muiden laitteiden ajurien asentamiseen.

Vanhan ajurin poistaminen ei yleensä ole välttämätöntä jos verkosta löytyy nykyaikainen asennusohjelma kuten yllä nähtävä esimerkki, sillä tämä osaa päivittää vanhan ajurin automaattisesti.

Jos vika ei korjaannu yllä olevaa prosessia seuraamalla, ongelma tuskin johtuu äänilaitteen tai sen ajurien viasta. Muista varmistaa myös mikrofonin toiminta, sillä ajurien päivitys saattaa vaikuttaa myös siihen.

Large Separator Cloud

Päivitä nykyinen ääniohjain

Yllä näytetty tapa etsiä ja asentaa uudet viralliset ajurit verkosta on paras ja turvallisin tapa myös päivittää jo asennetut ääniohjaimet.

Voit kuitenkin kokeilla hieman suoraviivaisempaa vaihtoehtoa ensin käyttämällä Windowsin omaa ajuripäivitystoimintoa laitehallinnasta.

Tämä onnistuu menemällä samaan äänilaitelistaan kuin ensimmäisessä vaiheessa ja klikkaamalla laitetta oikealla hiirenpainikkeella ja valitsemalla ’Päivitä ohjaimet’.

Ajurin päivitys laitehallinnasta

Tämä avaa valintaikkunan josta voit joko etsiä ajuripäivityksiä verkosta automaattisesti tai asentaa ajuritiedoston tietokoneeltasi joka voi olla hyödyllistä et ole vielä asentanut Ethernet-ajureita uudelle tietokoneellesi.

Kun etsit päivityksiä verkosta, saat eteesi joko asennettavan päivityksen tai ilmoituksen että uusimmat päivitykset ovat jo asennettu.

Tämän jälkeen voit vielä tarkistaa löytyykö Windows Updatesta mahdollisia ajuripäivityksiä.

Scroll to Top