Yövalo Night Light Feature

Näin käytät yövaloa (Night Light) Windowsilla (3 tapaa)

Yövalo eli ’Night Light’ on ominaisuus joka vähentää näytöstä tulevan sinisen valon määrää, jonka pitäisi parantaa unen laatua ja vähentää silmiin kohdistuvaa stressiä.

Yövalo ominaisuus on tunnetumpi puhelimissa, mutta nyt se on lisätty myös Windowsiin. Suurin osa käyttäjistä ei kuitenkaan tiedä tämän olemassaolosta koska se on uusi tuttavuus Microsoftin käyttöjärjestelmissä.

Helpoin tapa ottaa yövalo käyttöön Windowsilla on kirjoittaa ‘Yövalo‘ työkalupalkin hakulaatikkoon. Vaihtoehtoisesti voi myös etsiä aloitusvalikosta Asetukset ja sitten valita Järjestelmä > Näyttö nähdäksesi yövalo-painikkeen.

Windowsin omassa yövalo toiminnallisuudessa on kuitenkin omat ongelmansa eikä se välttämättä ole tarpeeksi monipuolinen kaikille, joten listasimme tässä artikkelissa ohjeiden lisäksi myös kaksi kolmannen osapuolen ohjelmaa jotka antavat käyttäjille enemmän valinnanvaraa. Voit myös lukea miten valitset sopivan näytön omaan käyttötarkoitukseesi.

Large Separator Cloud

Onko sininen valo oikeasti haitallista näölle?

Monet ovat sitä mieltä että sininen valo ja sen haittavaikutukset ovat pelkkiä myyttejä, eivätkä välitä siitä pätkääkään. Todellisuudessa liika sininen valo näytöistä on kuitenkin ongelmallista, koska ihmissilmä on todella huono torjumaan sitä.

Sininen valo itsessään ei ole vaarallista, mutta tietokoneen näytöt säteilevät sitä jatkuvalla syötöllä täydellä voimakkuudella, joka rasittaa silmiä varsinkin pimeässä ympäristössä. Tämä on myös iso syy miksi monet ohjelmat ja verkkosivustot tukevat nykyään tummia teemoja.

Yövalo tai englanniksi night light, muuttaa näytöstä lähtevien värien ulostuloa, vaihtaen kirkkaat sinertävät värit lämpimämmiksi, jotka eivät rasita silmää yhtä paljon.

Kun alat käyttää yövaloa, huomaat että unen laatu paranee ja nukahtaminen on helpompaa pitkän yöllisen surffailusession päätteeksi.

Voit lukea lisää sinisen valon vaikutuksistä Silmäaseman artikkelista.

Large Separator Cloud

Yövalon käyttöönotto Windowsilla

Nopein tapa päästä yövalo-asetuksiin Windows 10:llä ja Windows 11:lla on avata aloitusvalikko ja kirjoittaa ‘Yövalo‘. (Jos käyttöjärjestelmäsi on englanninkielinen, löydät samat asetukset hakusanalla: ’Night light’).

Yövalo asetuksien avaaminen

Jos haulla ei löydy tuloksia, kirjoita hakuun ‘Asetukset‘ ja klikkaa se auki. Sitten etsi painike jossa lukee ‘Järjestelmä‘, joka sisältää moninaisia eri asetuksia. Näytön asetusten pitäisi aueta suoraan näkyville.

Listalla ylimmäisenä pitäisi näkyä Väri-otsikko jonka alta voit kytkeä yövalon päälle.

Näytön asetukset ja yövalo

Kyseisen painikkeen alta löytyy ’Yövalon asetukset’-linkki jota klikkaamalla pääset muokkaamaan tarkempia asetuksia ja yövalon voimakkuutta.

Nyt näytöltä pitäisi löytyä painike jossa lukee ’Ota käyttöön heti’, jota painamalla saat kytkettyä yövalon päälle tai pois päältä. Sen alta löytyy liukusäädin voimakkuuden muokkaamista varten. Voit tarkastella reaaliajassa miltä voimakkuus näyttää liikuttelemalla liukusäädintä edestakaisin.

Yövalon voimakkuuden asettaminen ja ajastus

Jos valitset yövalon ajoittamisen, avautuu näytölle lisää vaihtoehtoja joista voit asettaa tarkan ajan jolloin yövalo kytkeytyy päälle ja pois automaattisesti.

Voit myös käyttää paikannuspalveluita automaattiseen tunnistamiseen, mutta alla esitellyt muut ohjelmat toteuttavat kyseisen toiminnallisuuden paljon paremmin.

Yövalon saa myös kätevästi päälle ja pois yhdellä klikkauksella avaamalla työkalupalkin oikeasta alareunasta valikon ja klikkaamalla siitä yövalo-painiketta.

Yövalo nopeasti päälle ja pois
Large Separator Cloud

Mitä tehdä jos yövalon käynnistys ei toimi?

Windowsilla on yleinen ongelma, jossa yövalo-valinta on harmaannutettu eikä sitä pysty käynnistämään. Ainoa järkevä syy tälle on Microsoftin omien sivujen mukaan vanhentuneet tai muuten vain sopimattomat ajurit.

Tämä siis tarkoittaa että jos yövaloa ei pysty käynnistämään, täytyy näyttösovittimet eli ajurit päivittää tai asentaa uudelleen.

Normaalisti Windows kyllä päivittää kaikki ajurit aina kun niihin ilmestyy tarpeellisia päivityksiä. Tarkistaaksesi oletko ladannut uusimmat Windows päivitykset, kirjoita hakukenttään ’Tarkista päivitysten saatavuus’. Tämä avaa ikkunan josta selviää onko päivityksia ladattavissa.

Jos mitään päivitettävää ei näy, täytyy ajurit päivittää manuaalisesti. Tämä on täysin turvallinen prosessi eikä siitä pitäisi aiheutua ongelmia, vaikka se ei välttämättä ongelmaa korjaisikaan.

Ensin täytyy avata Laitehallinta joko kirjoittamalla se hakuun tai kirjoittamalla hakuun ‘Suorita‘ ja kirjoittamalla siihen devmgmt.msc ja sitten painaen enteriä.

Avautuneesta laitehallinta listasta, avaa ‘Näyttösovittimet‘ ja etsi sieltä näytönohjaimesi.

Klikkaa näytönohjainta oikealla hiirennäppäimellä ja valitse ensin ylin vaihtoehto ’Päivitä ohjain’ jotta voit nähdä löytyykö päivitettävää sittenkin.

Jos mitään ei löydy, valitse ‘Poista laitteen asennus‘-valinta ja seuraa ilmestyviä ohjeita.

Kun poisto on valmis, käynnistä tietokoneesi uudelleen jotta muutokset tulevat voimaan.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen, mene uudelleen Windows päivityksiin kuten aikaisemminkin, ja nyt listalta pitäisi löytyä ajuripäivityksiä. Windowsin pitäisi hakea puuttuvat ajurit automaattisesti.

Jos mitään ei vieläkään näy, mene takaisin laitehallintaan ja tarkista löytyykö sieltäkään päivitettävää. Lopuksi, jos ongelma ei vieläkään korjautunut, hae Googlesta uusimmat ajurit näytönohjaimeesi lisäämällä hakuun näytönohjaimesi nimi ja perään sana ’drivers’. Ensimmäisenä hakutuloksena pitäisi olla viralliset ajurit.

Jos tiedät näytönohjaimesi valmistajan, voit mennä suoraan ajurien sivuille klikkaamalla alla olevia painikkeita.

Jos ajurien päivitys ei auttanut, voit kokeille rekisterin muokkausta. Ohje tähän kikkaan löytyy englanniksi Tech Tip Vault sivustolta.

Large Separator Cloud

Parhaat ilmaiset yövalo ohjelmat

Jos Windowsin oma toiminnallisuus ei ole tarpeeksi monipuolinen tai et vain saanut sitä toimimaan, sille on onneksi kaksi mainiota vaihtoehtoista ohjelmaa.

Ensimmäinen, flux, tarjoaa parhaan värivalikoiman, mutta sillä ei voi asettaa tarkkaa kellonaikaa värien vaihtumiselle, koska ohjelmiston kehittäjät haluavat että käyttäjät käyttävät automaattista ajastinta sijainnin perusteella.

Toinen ohjelmisto, LightBulb, on kevyt avoimen lähdekoodin ohjelma jolla voi asettaa tarkat ajat ja värien asteet itse, mutta se ei ole yhtä ammattimainen eikä sen käyttöliittymä ole parhaasta päästä.

Suosittelemme kokeilemaan molempia jotta tiedät mikä on paras omiin tarkoituksiisi, varsinkin koska molemmat ovat ilmaisia ohjelmia.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

F.lux

F.lux on luultavasti suosituin vaihtoehto sinisen valon minimoimiseen tietokoneilla ja se tarjoaa paljon käyttäväystävällisemmän käyttöliittymän yövalon hallinnointiin Windowsin omiin asetuksiin verrattuna.

Asennuksen jälkeen ohjelma kysyy sijaintiasi maan, kaupungin tai jopa osoitteen perusteella, jotta se voi päätellä milloin aurinko laskee alueellasi.

Näin ohjelma osaa asettaa värit sulavasti auringon laskiessa, pikkuhiljaa. Värien voimakkuuden voi valita itse, mutta tarkempaa alku- ja loppuaikaa ei voi harmillisesti itse valita.

Keskellä olevasta graafista näkee värin muutoksen ajan myötä ja sitä klikkaamalla näkee nopean syklin jotta tiedät tismalleen miten paljon värit vaihtelevat nykyisillä asetuksilla.

Ohjelmasta löytyy myös paljon valmiita väriteemoja jotta värien kanssa ei tarvitse itse sotkea.

Ongelmallisinta automaattisessa ajastuksessa on Suomen kannalta se, että ajastukset menevät aika sekaisin talvella, koska aurinkoa ei montaa tuntia päivässä näy, vaikka töitä pitäisi vielä tehdä. Tämän takia alla esitelty LightBulb saattaa olla parempi ratkaisu, ainakin talvisin.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

LightBulb

LightBulb on yksittäisen henkilön kehittämä pieni ohjelma joka tarjoaa paljon valinnanvaraa yövalon hallintaan.

Simppeli käyttöliittymä mahdollistaa asetusten esikatselun, kun olet muokannut ajastimet ja värit halutuiksi. Tämänhetkiset asetukset näkyvät selkeästi heti avausruudussa.

Tässäkin ohjelmassa ajastimet voi automatisoida sijainnin mukaan, mutta ne eivät ole aivan yhtä tarkkoja kuin f.luxissa. LightBulbissa kannattaakin hyödyntää mahdollisuutta asettaa ajat manuaalisesti.

LightBulb mahdollistaa myös pikanäppäinten luomisen eri ominaisuuksien käynnistämiseen ja sammuttamiseen, kuin myös värien lämmön vaihteluun.

Tämä ohjelma on ehdottomasti paras vaihtoehto yövalolle jos et tykkää fluxin rajoitetuista ajastuksista.

Ladataksesi LightBulbin, mene ohjelman viralliselle GitHub sivulle alla olevasta painikkeesta ja lataa uusin LightBulb-Installer.exe tiedosto.

Scroll to Top