Wifi Hotspot verkon jakaminen puhelimesta

Puhelimen nettiyhteyden jakaminen (Android & iOS)

Suurin osa omistaa rajattoman verkkoliittymän puhelimelleen joka toimii missä tahansa, mutta tietokone tai läppäri ei pääse verkkoon ilman reititintä.

Onneksi verkon voi jakaa todella helposti ja nopeasti puhelimesta tietokoneeseen tai toiseen puhelimeen joko luomalla Wi-Fi Hotspotin tai yhdistämällä puhelimen USB-kaapelilla tietokoneeseesi.

Käymme tässä artikkelissa läpi miten tämä onnistuu helposti ja nopeasti niin iOS:llä kuin Androidillakin ja saat netin käyttöösi laitteella kuin laitteella.

Lue myös artikkelimme parhaista musiikintunnistussovelluksista mobiililaitteellesi.

Large Separator Cloud

Miten verkon jakaminen puhelimesta toimii?

Jotta voit jakaa internet-yhteyden puhelimestasi muille laitteille, täytyy puhelimesi olla yhdistettynä mobiiliverkkoon. Tämä siis tarkoittaa että jos voit selata nettiä puhelimellasi, voit myös jakaa samaisen yhteyden muille.

Kun jaat puhelimestasi verkon Hotspotin tai USB-kaapelin kautta, kaikki verkkodata kulkee lopulta sinun puhelimesi ja liittymäsi kautta, eli jos sinulla on datakatto liittymässäsi, kannattaa muistaa että kaikki jotka yhdistävät luomaasi Hotspottiin kuluttavat ainoastaan sinun dataasi. Muuten verkon jakaminen puhelimesta on täysin ilmainen prosessi.

Kun jaat yhteytesi Hotspotin avulla, muut laitteet näkevät puhelimesi langattomana verkkona (Wi-Fi:nä) omissa puhelimissaan ja voivat yhdistää siihen normaalisti. Jos yhdistät verkon puhelimesta tietokoneeseen USB:llä, eivät muut laitteet voi yhdistää kyseiseen verkkoon samaan aikaan, eikä se näy langattomana verkkona.

Muista Hotspottia käyttäessäsi aina asettaa verkollesi salasana, muuten kuka tahansa lähettyvillä oleva henkilö voi yhdistää verkkoosi ja verkkoliikenteesi voi olla vaarassa.

Large Separator Cloud

Wi-Fi Hotspotin luominen Android puhelimella

Yleisin tapa jakaa netti puhelimesta läppärille tai muille laitteille on Hotspotin välityksellä. Tämä toiminto jakaa puhelimesi aktiivisen internet-yhteyden kaikille lähistöllä oleville laitteille, salasanalla suojattuna tai ilman.

Huomaa että Android käyttöjärjestelmästä on lukemattomia eri versioita ja eri puhelinvalmistajilla voi olla hieman erinäköiset käyttöliittymät ja asetus-valikot, mutta nimitykset ja perustoiminnallisuus pitäisi olla kaikissa sama, joten ongelmia ei pitäisi ilmestyä.

Navigoi ensin puhelimesi Asetukset-valikkoon etsimällä hammasratas-ikonin puhelimestasi. Seuraavaksi täytyy siirtyä verkkoasetuksiin josta voi muokata muun muassa mobiiliverkon ja hotspotin asetuksia. Tämä on yleensä ylimmäinen asetus nimeltään ’Wi-Fi ja verkko’.

Seuraavassa valikossa pitäisi olla langattoman verkon asetusten lisäksi vaihtoehto myös verkon jakamiselle valitsemalla ’Hotspot ja yhteyden jako’ -vaihtoehto. Täältä näet kaikki Hotspottiin liittyvät asetukset ja mahdolliset jaettuun verkkoosi yhdistetyt laitteet.

Nyt muiden käyttäjien pitäisi nähdä Wi-Fi hotspottisi Wi-Fi yhteyksissään sillä nimellä jonka olet valinnut yllä olevasta valikosta. Muista asettaa hotspotille salasana tai kuka tahansa voi liittyä liittyä verkkoosi.

Hotspot Wi-Fi langattomana verkkona tietokoneella

Yllä oleva kuva on esimerkki miten hotspot näkyy Windows 11:n langattomien verkkojen joukossa. Se ei siis erotu mitenkään normaalista Wi-Fi verkosta.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Mikä on AP-taajuus ja kumpi kannattaa valita? (2.4 GHz vs 5.0 GHz)

Kun olet aktivoinut hotspottisi, saatoit huomata AP-taajuuden valikon lopussa. Tämä tarkoittaa langattoman yhteyden taajuutta ja voit valita 2.4 GHz tai 5.0 GHz (lähitulevaisuudessa myös Wi-Fi 6 standardin tarjoama 6 GHz).

Valinta riippuu siitä mitä haluat hotspotillasi tehdä. Pääpiirteittäin 2.4 GHz taajuus ylettää laajimmalle alueelle, mutta lähettää dataa hitaasti. Tämä heikoin taajuus läpäisee myös mahdolliset seinät ja muut esteet huomattavasti tehokkaammin. Tämä on siis hyvä valinta jos haluat jakaa yhteyttä hyvin laajalle alueelle tai toiseen huoneeseen, eikä käyttäjät halua tehdä intensiivisiä tehtäviä kuten katsella videoita tai ladata isoja tiedostoja.

Verkon voimakkuus ja nopeus

Yleensä oletuksena valittu 5.0 GHz on paras valinta jos puhelimesi on aina lähellä kaikki hotspottiasi käyttäviä laitteita, sillä lähietäisyydellä signaali on voimakkaampi, luotettavampi ja huomattavasti nopeampi. Yleensä tämä on paras vaihtoehto, varsinkin jos jaat nettiä samassa huoneessa olevien laitteiden kanssa. Korkeilla taajuuksilla seinät heikentävät signaalia todella voimakkaasti, joten laajalla alueella tämä vaihtoehto voi olla ongelmallinen.

Large Separator Cloud

Verkon jakaminen USB-yhteyden avulla Androidilla

Toimintalogiikka netin jakamisessa USB:n välityksellä on sama kuin hotspotilla, mutta tässä tapauksessa yhteyttä ei näy muille kuin johdon päässä olevalla tietokoneelle.

Tämän pitäisi olla myös huomattavasti nopeampi alustaa kuin hotspot. Yhdistä ensin puhelimesi tietokoneeseen sopivalla USB-kaapelilla ja odota että puhelimesi yläreunaan tulee ilmoitus että laitetta ladataan USB-yhteyden kautta.

Vedä kyseinen ilmoitus näkyville ja napsauta sitä avataksesi enemmän vaihtoehtoja. Valitse avautuneesta valikosta ’Internetin jakaminen USB:n kautta’.

Tämän jälkeen tietokoneesi pitäisi automaattisesti yhdistää puhelimesi verkkoon ja sanoa että tietokone on yhdistetty langalliseen verkkoon (LAN).

Jos et näe yllä olevaa ilmoitusta, voit mennä samoihin USB-asetuksiin ensimmäisessä osiossa näytetyn ’Hotspot ja yhteyden jako’ -valikon kautta.

Large Separator Cloud

Verkon jakaminen iPhonella tai iPadilla

Applen mobiililaitteilla oikeiden asetusten löytäminen on huomattavasti helpompaa sillä kaikki laitteet käyttävät samaa käyttöliittymää, ja kaikki internetin jakamiseen liittyvät asetukset löytyvät saman valikon alta.

Aktivoidaksesi hotspotin tai muokataksesi sen salasanaa ja asetuksia, navigoi seuraaviin asetuksiin:

Asetukset ⮞ Mobiiliverkko ⮞ Oma hotspot tai Asetukset ⮞ Oma hotspot

Aktivoi sitten ylin valinta ’Salli muiden liittyä’, jotta muut laitteet näkevät jaetun verkkosi ja voivat siihen liittyä. Älä sulje puhelimesi hotspot-valikkoa ennen kuin olet onnistuneesti yhdistänyt laitteesi.

Jakaaksesi verkon USB-yhteyden kautta iOS laitteelta, tietokoneellasi tulee olla iTunes asennettuna, tämän jälkeen verkkoyhteyden pitäisi olla valittavissa asetusten verkkopalveluluettelossa.

Jos kohtaat ongelmia verkon jakamisessa iPhonella tai iPadilla, voit lukea vinkkejä vianmääritykseen Applen virallisilta sivuilta.

Scroll to Top