Älytelevisioiden ollessa jo jokaisessa taloudessa, on niiden tietoturvasta keskusteleminen aiheellista. Jos televisioon voi ladata ja asentaa appeja tietokoneiden tavoin, pitäisikö ne suojata samoin anti-virus ohjelmalla?
Yleisesti älytelevisioita ei tarvitse (tai edes ole mahdollista) suojata erikseen virustentorjuntaohjelmalla, sillä suurin osa televisioista toimivat suljetussa verkossa, jolloin niihin voi ladata ainoastaan sellaisia ohjelmia jotka ovat valmistajien tarkistamia ja hyväksymiä.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö niihin tunkeuduttaisi muilla keinoilla, jonka takia on tärkeää tietää kuinka suojata oma kotiverkko ja älytelevisio.
Osa televisioista sisältää myös oman virusskannerinsa jonka voi ajaa manuaalisesti asetusvalikosta, mutta 99 prosenttia käyttäjistä ei sitä ikinä päädy käyttämään tai edes tiedä sen olemassaolosta.
Miksi joku edes haluaisi ’hakkeroida’ televisiosi?
Jos olet elänyt aikaa jolloin televisioihin ei saanut suoratoistoa tai muitakaan erillisiä ohjelmia, voi television virustentorjunta kuulostaa naurettavalta konseptilta.
Internettiin voi kuitenkin nykyään yhdistää melkein minkä tahansa laitteen uuneista leivänpaahtimiin ja niiden tietoturva on varsin mitätön, sillä miksi kukaan haluaisi pääsyn paahtimeesi?
Ongelma ei kuitenkaan ole niinkään näiden laitteiden sisältämät tiedot, vaan niiden yhteys kotiverkkoosi. Jos tunkeutuja pääsee IoT-laitteeseesi käsiksi, on heillä helpompi pääsy myös muihin verkkosi laitteisiin ja tutkimaan verkkoliikennettäsi.
Tästä syystä onkin erityisen tärkeää että tietokoneesi tietoturva on aina ajan tasalla ja reitittimesi on suojattu tehokkaalla salasanalla ja palomuurilla, joka suojaa näin koko verkkoasi.
Moni televisio sisältää myös mikrofonin ja jopa kameran, joiden avulla televisio voi hyödyntää äänikomentoja tai käsien liikkeitä, joka antaa myös mahdollisuuden niiden kuunteluun jos ulkopuolinen taho pääse laitteeseen käsiksi.
Joissain uusissa televisioissa on myös mahdollisuus maksaa luottokortilla suoratoistopalveluissa tai videovuokraamoissa, joka lisää riskiä tietovuodoille.
Esimerkkejä televisioiden hakkerointitapauksista
Yksi yleisimpiä käyttötarkoituksia kaapatuille IoT-laitteille ovat palvelunestohyökkäykset joissa massiivinen verkosto kaapattuja laitteita lähettää kutsuja samaan palvelimeen, hidastaen tai jopa kaataen sen toiminnan.
Tästä hyvä esimerkki on vuonna 2016 tapahtunut Mirai botnetin avulla tehty palvelunestohyökkäys. Hyökkäyksen luojat halusivat piilottaa jälkensä vapauttamalla haittaohjelmansa koodin vapaaseen levitykseen jonka seurauksena monet eri tahot hyödynsivät tätä koodia kaapaten miljoonia verkkoon kytkettyjä laitteita ja hyökkäsivät Dyn -nimiseen palveluntarjoajaan, estäen pääsyn tuhansiin verkkopalveluihin kuten Spotifyhin ja Twitteriin.
Vuonna 2017 älytelevisioihin tunkeuduttiin muokkaamalla radio-signaaleita pitkin kulkevaa dataa, joiden kautta haitallinen koodi saatiin perille televisioihin, hyödyntäen televisioiden tunnettuja heikkouksia. Kun tämä signaali lähetettiin, pääsivät hakkerit käsiksi signaalialueella oleviin televisioihin ja niistä eteenpäin tuhansiin kotiverkkoihin.
Rikolliset eivät suinkaan ole ainoita jotka haluavat hyödyntää televisioiden tietoja tietämättäsi, josta hyvä esimerkki on Amerikkalainen televisiovalmistaja Vizio, joka vakoili ja myi käyttäjien katselutietoja mainostajille vuonna 2017. Rankaisuna tästä oli $2.2 miljoonan dollarin sakko, joka on varsin mitätön seuraus massiiviselle korporaatiolle.
Näin suojaat televisiosi ja verkkosi
Yllä olevat esimerkit eivät suinkaan ole ainoita tapauksia, mutta vain esimerkkejä siitä kuinka monipuolisesti älytelevisioita voi hyödyntää haitallisiin tarkoituksiin, eikä näistä tapauksista uutisoida kovinkaan julkisesti.
Helpoin tapa suojata itsesi ja älytelevisiosi viruksilta on tietysti irrottaa se kokonaan verkosta, mutta tämä ei ole järkevä vaihtoehto kun suoratoistopalvelut vaativat internet yhteyden.
Ensimmäinen ja tärkein suojaustapa on päivittää kaikki laitteesi ja ohjelmat heti kun saat niistä ilmoituksen, sillä kyseiset päivitykset korjaavat myös tietoturva-aukkoja.
Toinen tärkeä askel yleisen tietoturvan kannalta on vaihtaa aina oletussalasanat kaikkiin verkkoon kytkettyihin laitteisiin ja käyttäjätunnuksiin, sillä varsinkin bottiverkot hyödyntävät juuri näitä valmistajien asettamia tunnettuja salasanoja valjastaakseen laitteet omiin tarkoituksiinsa.
Kolmas hyödyllinen tapa suojata älytelevisio on hankkia erillinen mediatoistin, joka yhdistyy televisioosi pelkän HDMI-kaapelin avulla, lähettäen pelkkää videosignaalia televisioon. Nämä laitteet sisältävät yleensä huomattavasti tehokkaamman tietoturvan kuin pelkkä älytelevisio. Esimerkkejä tällaisista mediatoistolaitteista on esimerkiksi Apple TV -laatikko ja Google Chromecast. Jos englanninkielisyys ei ole ongelma, voit myös miettiä kannattaisiko hankkia Roku Streaming Stick tai Amazon Fire TV Stick.
Lopuksi kannattaa myös ottaa mikrofoni pois käytöstä television asetuksista jos et sitä käytä aktiivisesti, sillä taustalla tapahtuva kuuntelu on huomattavasti helpompaa niin television valmistajan kuin muidenkin tahojen toimesta jos mikrofonille on annettu jatkuva käyttölupa automaattisesti.
Lopputulemana älytelevisiosi ei tarvitse erillistä virustentorjuntaohjelmaa, sillä kaikki television ohjelmat ovat jo tarkistettu haittaohjelmien varalta valmistajan toimesta eikä televisiot tarjoa erillistä tietoturvaa käyttäjien ladattavaksi.
Tärkeämpää onkin siis suojata verkkosi jo ennen sen pääsyä televisioosi varmistamalla reitittimesi tietoturva tai hankkimalla erillinen mediantoistolaite.