Modeemi vs Reititin Erot

Modeemi ja Reititin — Mitä eroa niillä on? (2024)

Modeemi ja reititin työskentelevät yhdessä tarjotakseen sinulle internetin ihmeellisen maailman ja tämän verkkosivun.

Pelkistettynä modeemi on laite joka yhdistää sinut internettiin ja reititin on laite joka jakaa kyseisen internetin eteenpäin kaikille laitteillesi.

Aikoinaan pelkkä modeemi oli riittävä sillä nettiin kytkettiin vain yksi laite kerrallaan samoja kuparijohtoja pitkin jota lankapuhelimesikin käytti. Nykyään mobiililaitteissa on sisäänrakennettu modeemi, monesti useampikin, sillä 4G ja 5G vaativat erilliset modeeminsa puhelimessa. Tarkista myös eri signaalivahvuuksien erot jotta tiedät milloin kannattaa käyttää 2.4 Ghz ja 5 Ghz signaalia.

Saatat ehkä ihmetellä miksi nykyään usein puhutaan pelkästä reitittimestä, ja tämä johtuu joko siitä että sinulla on käytössäsi modeemi johon on sisäänrakennettu reititin, tai asut kerrostalossa jossa modeemi on piilotettu rakennuksen syövereihin ja näet itse vain reitittimen ulostulon seinässä, johon kytket jatkeeksi oman reitittimesi.

Large Separator Cloud

Mikä on Modeemi?

Modeemi (eng. modem) on lyhenne sanoista modulaattori-demodulaattori joka yksinkertaistettuna moduloi eli muokkaa palveluntarjoajaltasi saamansa analogisen signaalin digitaaliseksi jota tietokone tai reititin osaa tulkita.

Kuten mainittu alustuksessa, modeemit olivat ennen ainoa tarvittava laite internettiin yhdistämiseen, sillä verkkoon yhdistettiin puhelinlankoja pitkin vain yhteen laitteeseen kerrallaan ja jos halusit soittaa jollekin samaan aikaan, voit unohtaa netin käytön siksi aikaa.

Nykyään modeemit saadaan jo niin pieniksi, että ne voidaan sisällyttää muihin laitteisiin kuten matkapuhelimiin ja reitittimiin, jonka takia modeemi alkaa olla jo unohtunut termi, sillä sitä on alettu pitää itsestäänselvyytenä.

Varsinkin jos palveluntarjoajasi myy reitittimen liittymän mukana, on siinä aina modeemi sisäänrakennettuna, jotta heidän ei tarvitse myydä useita laitteita asiakkailleen.

Jos signaali tulee taloyhtiön modeemista sinun modeemi/reitittimeesi, tämä ei ole ongelma sillä modeemi ei ryhdy moduloimaan signaalia turhaan jos se on jo muutettu digitaaliseksi putken aikaisemmassa vaiheessa.

Eli yleisesti ei kannata hommata erillistä modeemia sillä se on yleensä joko sisäänrakennettu samaan laitteeseen reitittimen kanssa tai sitten löytyy jo talosi syövereistä.

Large Separator Cloud

Mikä on reititin ja tarvitseeko reititin modeemia?

Reititin on laite joka vastaanottaa digitaalisen signaalin modeemilta ja jakaa sen useammalle kytketylle laitteelle, kun taas modeemi voi yhdistää yhteen laitteeseen kerrallaan. Reititin ei pysty yhdistämään internettiin ilman modeemia.

Jos asut kerrostalossa tai jos näet seinässä Ethernet portin, yleensä tämä tarkoittaa sitä että taloudessasi on jo modeemi johon palveluntarjoajan kaapelit ovat kytkettynä, jolloin tarvitset pelkän reitittimen kytkeäksesi laitteesi internettiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei reititin vaadi modeemia tai internet-yhteyttä toimiakseen. Voit kytkeä useita tietokoneita tai laitteita reitittimeen, jolloin ne ovat yhteydessä soisiinsa paikallisverkossa (LAN eli Local Area Network).

Tämä siis tarkoittaa että voit vaikkapa pelata pelejä yhdessä kavereittesi kanssa ilma internet-yhteyttä, kunhan kaikki ovat kytkettynä samaan reitittimeen ja yhdistävät samaan paikallisverkkoon.

Reitittimen portit LAN WAN TEL DSL ports

Yllä oleva kuva on LTE-reitittimestä johon on sisäänrakennettu modeemi ja internet yhteys tulee siihen SIM-kortin kautta. Viimeiseen LAN-porttiin voi yhdistää myös erillisestä modeemista kaapelin jos ei halua käyttää SIM-korttia.

Suuri osa nykyaikaisista reitittimistä sisältää modeemin, joten tarvitset vain yhden laitteen yhdistääksesi verkkoon ja jakaaksesi sen useammalle laitteelle.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Mikä on reitittimen WAN-portti?

Kaikista reitittimistä löytyy WAN-portti (Wide Area Network) joka on niin kutsuttu ’internet portti’ jonka avulla reititin yhdistetään modeemiin eli internettiin.

Reitittimen WAN-portti on yleensä selkeästi erotettu ja merkitty laitteen muista LAN-porteista. Yllä nähdyssä kuvassa WAN portti on yhdistetty yhteen LAN-porteista, sillä kyseessä on SIM-kortilla toimiva reititin eikä siinä ole välttämätöntä käyttää WAN porttia yhdistääkseen internettiin.

Muissa tapauksissa (ei SIM-korttia) jos reitittimessäsi on WAN-portti, täytyy siihen yhdistää ethernet-kaapeli jostain päätteestä joka on yhdistettynä modeemiin, muuten LAN-portteihin kytkemäsi laitteet eivät voi yhdistää internettiin.

Jos reitittimessäsi ei ole lainkaan WAN-porttia, se voi olla joko valokuitu-laite johon kytkeytyy ohut valokuitukaapeli tai kytkin (switch), jolla on tarkoitus ainoastaan kytkeä laitteita samaan paikallisverkkoon.

Large Separator Cloud

Pitääkö minun ostaa reititin vai modeemi?

Jos luit koko artikkelin, luultavasti tiedätkin jo mikä laite sopii tarpeisiisi, sillä laitteiden ero on varsin selkeä.

Sinun tulee ostaa erillinen modeemi jos sellaista ei ole vielä taloosi asennettu (luultavasti on vaikket siitä tietäisi), mutta yleensä tällaisessa tapauksessa kyse on omakotitalosta ja pääset tällöin helpommalla ostamalla modeemin ja reitittimen yhdistelmän, sillä pelkällä modeemilla et voi yhdistää kuin yhden laitteen verkkoon.

Valokuitu modeemi ja reititin

Jos asuntoosi on jo asennettu modeemi, tarvitset enää reitittimen jakaaksesi verkon useammalle laitteelle. Reititin täytyy yhdistää modeemiin johtavaan kaapeliin WAN-portin avulla. Jos haluat liittää enemmän laitteita samaan reitittimeen kuin siinä on LAN-portteja, tarvitset väliin kytkimen.

Voit helposti testata löytyykö talostasi jo modeemi kytkemällä tietokoneen ethernet kaapelilla suoraan seinässä olevaan ethernet ulostuloon. Jos pääset verkkoon, tarvitset väliin vain reitittimen. Ei myöskään kannata yhdistää verkkoon pitemmäksi aikaa ilman reititintä, sillä se tarjoaa palomuurin ja muun suojan laitteillesi.

Large Separator Cloud

Onko kytkin sama asia kuin reititin?

Kytkin on reitittimen näköinen laite joka yhdistää useita laitteita samaan paikallisverkkoon, kun taas reititin voi yhdistää usean kytkimen verkot yhdeksi isoksi verkoksi.

Kytkimessä ei ole WAN-porttia, joten pelkästään kytkimen avulla ei voi yhdistää laitteita internettiin.

LAN Modeemi vs Reitin Kytkin Switch

Kytkimiä yleensä käytetäänkin erityisesti työpaikoilla ja organisaatioissa joissa kaikki laitteet kuten tietokoneet, tulostimet ja tallennusmediat halutaan kytkeä samaan paikallisverkkoon internet-yhteydestä riippumatonta helpompaa käyttöä ja jakamista varten.

Kotikäytössä kytkimiä harvoin tarvitsee, paitsi jos omistat niin paljon langallisen ethernet-yhteyden vaativia laitteita ettei reitittimen portit siihen riitä.

Large Separator Cloud

Mikä on modeemin WPS-painike?

WPS eli Wi-Fi Protected Setup -painike löytyy monesta modeemista ja reitittimestä ja se mahdollistaa turvallisen Wi-Fi yhteyden luomisen ilman salasanan syöttöä.

WPS-painikettä käytettäessä yhdistettävän laitteen tulee olla reitittimen lähellä jonka jälkeen voit painaa kyseistä nappia ja aloittaa laitteen hakemisen. Jos laite löytyy, yhdistyy se reitittimeesi heti ja WPS-skannaus loppuu.

Jos reititin ei löydä yhdistäviä laitteita muutaman minuutin kuluessa, lopettaa se skannauksen.

WPS-toiminne on siis luotu nopeuttamaan laitteiden kuten televisioiden yhdistämistä kotiverkkoosi, eikä sitä tule käyttää jatkuvasti verkkoyhteyden luomiseen.

Scroll to Top