Windows 11 Taustakuvan Asetus ja Vaihto

Taustakuvan hallinta ja vaihtelu Windowsilla

Suurin osa tehokäyttäjistä omistavat useita näyttöjä ja ne ovat useimmiten tärkein osa huoneen sisustusta, jolloin on erityisen tärkeää että työpöydän taustakuvat sopivat mukaan.

Taustakuvia voi vaihtaa erikseen eri näytöille, laajentaa iso kuva jaettuna monen näytön läpi tai tyytyä samaan taustakuvaan kaikille näytöille.

Taustakuvia voi myös automaattisesti vaihdella tietyin aikavälein Windowsin omien työkalujen avulla ja vielä tehokkaammin DisplayFusion nimisellä ohjelmistolla.

Taustakuvat täytyy myös erikseen asettaa lukitusnäytölle, joiden muuttaminen on myös varsin helppoa.

Ohje on toteutettu Windows 11:lla, mutta kaikki ovat nimetty samalla tavalla myös Windows 10:ssä.

Voit tarkistaa tekemämme videon aiheesta Englanniksi (ei sisällä lukitusnäytön taustan vaihtoa):

Large Separator Cloud

Aseta taustakuva Windowsin asetuksista

Helpoin tapa hallita taustakuvia on Windowsin omista asetuksista, sillä sieltä löytyy käyttäjäystävällisin tapa muokata työpöytäasetuksia, kunhan tietää mitä etsii.

Avataksesi taustakuvien hallintatyökalun, kirjoita aloitusvalikon hakukenttään ’Taustakuvan asetukset’.

Windows 11 Taustakuvan Asetukset

Tämä avaa taustakuvan mukauttamisvalinnat jonka ylimmästä valinnasta voit valita taustaksi joko kuvan, tasaisen värin tai automaattisesti taustaa vaihtavan diaesityksen.

Valitaksesi haluamasi kuvan tietokoneeltasi, klikkaa ’Selaa kuvia’ -nappia jonka jälkeen valitsemasi kuva asettuu päänäyttösi taustakuvaksi ja tulee näkyville ’Viimeisimmät kuvat’ -osioon.

Jos haluat asettaa valitun kuvan taustaksi toiselle näytölle, klikkaa jotain viimeisimmistä kuvista oikealla hiirenpainikkeella ja valitse ’Määritä näyttöön 2’, tai muu haluamasi näyttö.

Valitse ja aseta taustakuva näyttöön

Jos siis haluat asettaa eri kuvat kaikkiin näyttöihisi, täytyy ne ne ensin hakea selailun kautta jotta ne näkyvät viimeisimmissä kuvissa, sitten asettaa ne eri näyttöihin yllä mainitulla tavalla.

Jos haluat automaattisesti vaihtuvat taustakuvat, valitse ’Kuva’ -asetuksen tilalle ’Diaesitys’ ja valitse kansio josta Windows vaihtelee kuvia. Jos haluat enemmän asetuksia kuvien vaihteluun, lue DisplayFusion ohje artikkelin lopusta.

Large Separator Cloud

Aseta taustakuvia Resurssienhallinnasta kätevästi

Jos haluat asettaa uuden kuvatiedoston taustakuvaksesi ilman taustakuva-asetusten etsimistä, tämä on onneksi myös mahdollista varsin helposti.

Helpoin tapa on etsiä kuvatiedosto resurssienhallinnasta tai työpöydältäsi, klikata sitä oikealla hiirenpainikkeella ja valita ’Aseta työpöydän taustakuvaksi’.

Aseta kuvatiedosto taustakuvaksi

Ongelmana tässä tietysti on se, että kyseinen kuva asettuu taustakuvaksi kaikille näytöillesi, joka ei välttämättä ole haluttu ominaisuus.

Jos haluat asettaa eri kuvat eri näytöille resurssienhallinnasta, tämäkin on mahdollista klikkaamalla useampaa kuvaa pitäen Ctrl näppäintä pohjassa, maalaten halutut kuvat.

Aseta kuvatiedostot usealle näytölle

Tämän jälkeen klikkaa yhtä valituista kuvista oikealla hiirenpainikkeella ha aseta se taustakuvaksi. Tällöin eri kuvat asettuvat eri näytöille taustakuviksi.

Ongelmana tässä tavassa on että se vaihtaa Windowsin taustakuva-asetuksen automaattisesti kuvasta diaesitykseksi, jolloin Windows alkaa käyttää niitä diaesitysasetuksia ja kuvan vaihtonopeuksia jotka olet asettanut.

Tälle ei ole korjaustapaa Windowsin sisällä, mutta jos haluat enemmän kontrollia taustakuviisi ja niiden vaihteluun, suosittelemme lataamaan ilmaisen työkalun nimeltä DisplayFusion.

Large Separator Cloud

Taustakuvien asetus ja vaihtelu DisplayFusionilla

Aiemmin mainitut tavat ovat huomattavasti helpompia ja nopeampia, mutta ne eivät tarjoa laisinkaan vaihtoehtoja toiminnallisuuden muokkaamiseen.

Tähän on onneksi kehitelty todella tehokas ilmainen työkalu nimeltä DisplayFusion, jota olen itse käyttänyt vuosia sen lukemattomien ominaisuuksien ansiosta. Se tarjoaa myös erinomaiset työkalut taustakuvien automaattiseen vaihteluun ja muokkaamiseen.

Voit ladata ja asentaa DisplayFusionin ilmaiseksi alla olevasta napista. Ohjelmasta on myös olemassa Pro versio jota itse käytän, mutta tärkeimmät taustakuvatoiminnot löytyvät myös ilmaisversiosta.

Avaa DisplayFusion taustakuva asetukset

Asennettuasi ohjelmiston, tulisi DisplayFusion ikoni ilmestyä tehtäväpalkin oikean alareunan valikkoon.

Klikkaa sitä oikealla hiirennapilla ja valitse valikon yläpäästä ’Desktop Wallpaper’ avataksesi taustakuva-asetukset.

Jos vasemman yläreunan ”Allow DisplayFusion to manage the Desktop Wallpaper” -laatikko ei ole valittuna, aktivoi se jotta DisplayFusion saa luvan muuttaa Windowsin taustakuvia.

Luo mainitun laatikon alta uusi profiili ja olet valmis muokkaamaan asetuksia.

On myös hyvä muistaa että kaikilla ’Wallpaper Preview’ alueella näkyvillä näytöillä on omat asetuksensa, joten klikkaa ensin haluamaasi näyttöä muokataksesi sen asetuksia.

Näet alla olevasta kuvasta tarkemmin mitä kukin asetus tekee.

DisplayFusion Taustakuvien Muokkaus

Yllä oleva kuva on Pro-versiosta, mutta muuten asetusten pitäisi olla suurimmilta osin samanlaiset.

Voit valita ’Background mode’ -osiosta haluatko venyttää taustan kaikkien näyttöjen läpi, valita eri kuvat jokaiselle näytölle tai sama kuva kaikille näytöille. Valitse keskimmäinen halutessasi vaihtuvat taustakuvat.

Seuraavaksi voit valita joko ’Add File’ tai ’Add Folder’ napeilla kuvia joiden välillä ohjelma voi vaihdella taustakuviasi. Pro versiossa voit myös valita netistä ladattavia satunnaisia kuvia.

Valittuasi haluamasi taustakuvat, voit painaa oikean alareunan Apply -nappia nähdäksesi muutoksesi lopputuloksen ja paina OK:ta tallentaaksesi muutokset.

Muista että samat asetukset täytyy asettaa erikseen kaikille näytöille.

Voit tutkia mitä muuta DisplayFusionilla voi tehdä lukemalla artikkelimme tehokkaasta ikkunanhallinnasta.

Large Separator Cloud

Lukitusnäytön taustakuvan muokkaus

Lukitusnäytölle tulee nykyään oletuksena vaihtelevia maisemakuvia jotka ladataan verkosta. Joskus olisi kuitenkin mukavaa tulla tervehdityksi konetta käynnistäessä omilla suosikkikuvilla.

Pääset vaihtamaan aloitusnäytön taustakuvan asetuksia kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Lukitusnäytön asetukset’.

Windows 11 Lukitusnäytön taustakuva

Seuraavaksi näet oletusvalintana Windowsin tapahtumanäytön, joka asettaa verkosta aloitusnäytölle Microsoftin kuratoimia kuvia. Voit vaihtaa sen joko staattiseksi kuvaksi tai diaesitykseksi johon voit valita omia kansioita joista kuvia napataan.

Voit myös valita haluatko näyttää kuvia OneDrivesta ja näytetäänkö Windowsin verkosta lataamia vinkkejä ja faktoja taustakuvien yhteydessä.

Large Separator Cloud

Mistä löytää hienoja taustakuvia?

Nykyään verkko on pullollaan mainoksia ja huonolaatuisia kuvia jotka eivät näytä hyvältä työpöydällä. Myös korkearesoluutioisia taustakuvia isoille tai useammille näytöille on hyvin hankala löytää.

Kirjoitimme erillisen ohjeen parhaista taustakuvasivustoista mutta listasimme kyseisen listan kaksi parasta vaihtoehtoa myös alle.

Voit myös etsiä korkealaatuisia valokuvia ilmaisista kuvapankeista, joka on hyvä vaihtoehto varsinkin jos etsit taustakuvia luonnosta tai ihmisistä.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Wallhaven

Ehdoton ykkönen on Wallhaven, joka tunnettiin vuosia sitten nimellä Wallbase, ja se sisältää tuhansia korkealaatuisia taustakuvia täysin ilmaiseksi ja kätevät rajaustyökalut jotta voit löytää juuri sopivan tyylisiä, värisiä ja laatuisia kuvia kaikenkokoisille näytöille.

Jos luot ilmaisen käyttäjätunnuksen, voit selata myös aikuisille kohdistettua taustakuvia (NSFW filtterillä).

Wallhaven Taustakuvien haku
Small Blue Double Sided Cloud Separator

WallpaperFusion

WallpaperFusion on DisplayFusionin ylläpitämä sivusto joka erikoistuu useamman näytön ylitse ulottuviin taustakuviin ja laajakuvanäytöille sopiviin kuviin.

Sivustolta löytyy myös yksittäisille näytöille sopivia todella korkearesoluutioisia kuvia ja kaikki kuvat ovat tarkasti kuratoituja ja laadukkaita, jonka takia sivustolla on miljoonia käyttäjiä.

Wallpaper fusion 4k taustakuvia
Scroll to Top