Mitä eroa on 2.4 GHz ja 5 GHz WiFi:llä? (Selitetty)

Kun olet valitsemassa langatonta verkkoa tai muuttamassa puhelimen hotspotin asetuksia, saata huomata kaksi eri taajuusvaihtoehtoa.

Selkeimmin näiden kahden taajuuden 2.4 GHz ja 5 GHz eron voi verrata siten että 2.4 GHz taajuus ylettää kauemmas ja pääsee seinien ja lattioiden läpi helpommin, mutta sen nopeus on hitaampi, kun taas 5 GHz on tehokkaampi mutta sen kantama on huomattavasti rajoitetumpi.

Jos haluat avartaa tietämystäsi, kirjoitimme selkeän tietopläjäyksen modeemin ja reitittimen eroista jossa sivuttiin myös eri WiFi taajuuksien eroja.

Large Separator Cloud

Mitä 2.4 GHz tarkoittaa ja miksi sitä käytetään?

Yleisesti 2.4 GHz on oletustaajuutena suurimmalla osalla eri laitteiden langattomista verkoista, sillä sen kantama on huomattavasti laajempi kuin korkeampien taajuuksien.

Se myös läpäisee kiinteät rakenteet kuten seinät paljon helpommin kuin korkeat taajuudet, jonka takia se on tärkeä erilaisille IoT-laitteille jotka eivät tarvitse paljoa dataa, mutta pitkän kantaman.

Kompromissina juuri yllä mainitusta syystä, tällä taajuudella on todella paljon enemmän ruuhkaa suuren laitemäärän takia joka luonnollisesti aiheuttaa tungosta kun oma liikenteesi kulkee aalloilla.

Tämän lisäksi matala taajuus tarjoaa huomattavasti pienemmän datansiirtonopeuden verrattuna muihin taajuuksiin, joka ei yleensä riitä esimerkiksi videoiden katseluun tai streamaukseen.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Käytä 2.4 GHz jos:

Tarvitset paremman signaalin
Reititin on usean seinän takana
Et tarvitse suuria siirtonopeuksia

Älä käytä 2.4 GHz jos:

Jos olet ruuhkaisalla alueella
Haluat katsella videoita tai streameja
Käyttäjät ovat kaukana reitittimestä
Large Separator Cloud

Mitä 5 GHz tarkoittaa ja onko se parempi kuin 2.4 GHz?

On hyvä muistaa että 5 GHz eli 5 gigahertsiä ei ole sama asia kuin 5G eli eli viidennen sukupolven mobiiliverkko (5th Generation), vaan se on korkeampi lähetystaajuus joka mahdollistaa korkeammat datanlähetysnopeudet, mutta pienemmän kattavuusalueen.

Korkeampien signaalien isoin ongelma on kiinteiden asioiden kuten seinien läpäiseminen, joten haluat olla mahdollisimman lähellä tällaista laitetta

Yleisenä sääntönä 5 GHz on huomattavasti nopeampi vaihtoehto kaikenlaiseen surffailuun, joten kannattaa aina kokeilla ensin saatko luotettavan signaalin 5 GHz taajuudella, sillä se mahdollistaa huomattavasti tehokkaamman toiminnallisuuden ja huomattavasti pienempi määrä muita laitteita käyttää tätä taajuutta vähentäen ruuhkaa.

Varsinkin jos asut kerrostalossa jossa on paljon muitakin reitittimiä samassa läheisyydessä, huomaat eron surffailun sujuvuudessa heti, jos vaihdat korkeammalle taajuudelle.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

Käytä 5 GHz jos:

Yleisesti aina ykkösvalinta!
Tarvitset tehokkaimman tiedonsiirron
Verkko on ruuhkaisa ja hidas
Laitteet ovat lähellä reititintä

Älä käytä 5 GHz jos:

Signaali on liian heikko
Tarvitset varmemman yhteyden
Large Separator Cloud

Miten parannan 5 GHz kantamaa?

Itsestään selvä tapa parantaa signaalin voimakkuutta langattomassa verkossa on tietysti siirtyä lähemmäs reititintä, mutta mitä jos tämä ei ole mahdollista?

Tätä varten onkin luotu niin kutsuttuja WiFi-Mesh laitteita, jotka ovat tarkoitettu laajentamaan WiFin kantamaa asettamalla vastaanottimia ympäri taloa.

Wifi-Mesh laitteissa on tehokkaat sisäänrakennetut antennit joiden avulla ne voivat kommunikoida toistensa kanssa tehokkaasti, laajentaen verkon kantamaa ilman sen suurempaa viivettä. Kyseiset laitteet käyttävät yleensä omaa taajuuttaan jakaessaan verkkoa toisilleen ruuhkan välttämiseksi.

Harmillisesti Mesh tukiasemat ovat yleensä varsin kalliita, varsinkin jos niitä tarvitsee useamman, mutta yleensä yksikin laite riittää luomaan suuren parannuksen varsinkin pienemmissä asunnoissa.

Large Separator Cloud

Uusi 6 GHz taajuus ja WiFi 6E Standardi

Uusi edeltäjiänsä tehokkaampi 6 GHz taajuus toimii vain uutta Wi-Fi 6E standardia tukevissa laitteissa, jotka eivät vielä ole laajassa tuotannossa.

Wi-Fi 6 teknologia on jo olemassa, mutta se ei tue 6 GHz taajuutta, sillä tämä kehitettiin vasta 6E standardiin. Uusi taajuus tukee tietysti edeltäjiään enemmän kanavia ja tehokkaampaa toimintaa sillä uudet taajuudet eivät mene ristiin vanhojen taajuuksien ja laitteiden kanssa.

Wifi 2.4Ghz 5Ghz Torni

Tähän tulee tietysti muutos kaukana tulevaisuudessa kun kaikki ottavat sen käyttöön, mutta siitä ei tarvitse huolehtia ainakaan vuosikymmeneen, sillä harva hiemankaan vanhempi laite edes tukee 5 GHz taajuutta tällä hetkellä.

Kyseinen uusi standardi sisältää myös tehokkaamman WPA3 suojauksen ja varmennuksen jonka ansiosta 6 GHz taajuudella toimivat uudet langattomat verkot ovat myös huomattavasti muita turvallisempi.

Scroll to Top