DNS palvelin ei vastaa yhteysongelma

Mitä tehdä jos DNS-osoitetta ei löydy tai palvelin ei vastaa?

Mitään verkkosivua ei voi avata tekemättä ensin kutsua Domain Name Server (DNS) -palvelimelle, sillä sen avulla verkkoselain selvittää missä IP-osoitteessa verkkosivu sijaitsee.

Jos tässä hakuprosessissa ilmenee ongelma, saattaa verkkoselaimessa eteesi ilmestyä virheviesti ’DNS-osoitetta ei löydy’ tai ’DNS-palvelin ei vastaa’.

Tämä artikkeli selittää mistä kyseinen virheviesti oikeasti johtuu ja miksi DNS-osoitetta ei aina löydy ja monta erinäistä tapaa korjata ongelma millä tahansa laitteella.

Kannattaa myös lukaista artikkelimme internetistä, intranetistä ja extranetistä, jos haluat laajentaa tietämystäsi verkon toiminnasta.

Large Separator Cloud

Mitä ”DNS-palvelin ei vastaa” tarkoittaa?

DNS on internetin nimipalvelujärjestelmä, jonka ainoa tarkoitus on muuttaa verkkotunnukset (esim. www.bittitaivas.fi) sen IP-osoitteeksi, jotta selain osaa muodostaa yhteyden ja hakea sivuston tiedot oikealta palvelimelta.

Verkkotunnukset luotiin, jotta ne olisivat helpompi muistaa ja kirjoittaa, sillä IP-osoitteiden ollessa satunnaisten numeroiden sarjoja, ei niitä voisi kukaan muistaa ulkoa ja kirjoittaa selaimen osoitepalkkiin.

Ongelmaksi ilmeneekin jos palvelin joka muuntaa verkkotunnuksen IP-osoitteeksi lakkaa toimimasta tai tietokoneesi ei saa siihen yhteyttä, et voi selvittää sivuston IP-osoitetta jolloin DNS-osoitetta ei löydy eikä sivustoon saada yhteyttä.

Useimmiten tämä ongelma johtuu kuitenkin käyttäjän tietokoneesta, reitittimestä tai palveluntarjoajan ongelmista, sillä nimipalvelimet ovat toiminnassa 99.9% ajasta ja on hyvin harvinaista että ne kaatuisivat, erityisen tehokasta palvelunestohyökkäystä lukuun ottamatta. Esimerkki tällaisesta hyökkäyksestä on Mirai-botnet tapaus.

Large Separator Cloud

Tarkista oletko ainoa jolla sivusto ei toimi

Ennen kuin kannattaa alkaa korjaamaan mitään, kannattaa varmistaa että sivusto toimii muilla käyttäjillä normaalisti. Jos sivusto ei toimi muillakaan käyttäjillä, et voi tehdä muuta kuin odottaa että sivuston ylläpitäjä korjaa ongelmat palvelinpuolelta.

Helppo tapa tarkistaa toimiiko jokin verkkosivusto on kirjoittaa se alla olevan sivuston hakupalkkiin.

Tämän jälkeen sivusto yrittää vierailla antamassasi osoitteessa ja katsoo saadaanko vastausta kohdepalvelimelta.

Onko sivusto alhaalla

Jos saat sivustolta vastaukseksi yllä näkyvän vihreän viestin, tarkoittaa se sitä että sivusto toimii muilla normaalisti, jolloin ongelman korjaaminen vaatii omia toimenpiteitä.

Jos vastaukseksi tulee ruksi jossa mainitaan että sivusto ei toimi muillakaan, odota että palveluntarjoaja saa ongelmat korjattua.

Large Separator Cloud

Käynnistä tietokone ja reititin uudelleen

Tietokoneen uudelleenkäynnistys on luultavasti jo tullut kokeiltua, mutta siitä on hyvä aina muistuttaa, sillä se on silti ylivoimaisesti toimivin keino korjata suurin osa koneen väliaikaisista ongelmista.

Jos tavallinen uudelleenkäynnistys ei toimi, kannattaa kokeilla myös vikasietotilassa käynnistystä, sillä tällöin turhat ohjelmat ja ajurit eivät käynnisty automaattisesti. Jos siis ongelmallinen sivusto toimii kun avaat Windowsin vikasietotilassa, tarkoittaa tämä sitä että jokin asennettu ohjelmisto aiheuttaa ongelman. Yleensä ensimmäisenä kannattaa tutkia virustentorjuntaohjelmistoa, sillä ne monesti sisältävät oman palomuurinsa joka voi estää yhteyden tiettyihin palvelimiin.

Reitittimen uudelleenkäynnistys

On myös hyvä idea käynnistää reititin tai modeemi uudelleen. Samoin kuin muutkin laitteet, reitittimellä on myös oma välimuistinsa joka tyhjenee kun käynnistät laitteen uudelleen.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen reititin joutuu myös etsimään signaalit uudelleen, jolloin laite etsii parhaan taajuuden ja saattaa samalla korjata ruuhkan aiheuttamia ongelmia.

Reitittimen uudelleenkäynnistys on täysin turvallista eikä riko mitään. Voit käynnistää laitteen joko virtanapista tai irrottamalla virtajohdon.

Kannattaa odottaa noin 15 sekuntia ennen laitteen kytkemistä takaisin käyntiin, jotta se varmasti kuluttanut kaiken virran ja sammunut kokonaan.

Large Separator Cloud

Tyhjennä DNS-välimuisti (Flush DNS Cache)

Kun helpommat vaihtoehdot on kokeiltu, kannattaa ensin tyhjentää DNS-välimuisti.

Tämä on osa muistista johon tallennetaan reitittimen löytämät verkko-osoitteet ja niiden IP-osoitteet, jotta niitä ei tarvitsisi aina hakea uudelleen erillisten DNS-palvelimien kautta.

Tämä nopeuttaa selailukokemusta ja nopeuttaa aikaisemmin virailluille sivustoille pääsyä.

Tämä voi kuitenkin tarjota vanhentuneita osoitteita, jos verkkosisvuston palvelimissa on tapahtunut muutoksia.

Tämän DNS välimuistin voi kuitenkin helposti tyhjentää Windowsilla käyttäen komentokehotetta.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

DNS-välimuistin tyhjentäminen Windowsilla

Avaa komentokehote kirjoittamalla ’cmd’ aloitusvalikon hakupalkkiin tai painamalla Win + R ja kirjoittamalla avautuneeseen kenttään ’cmd’ ja painamalla sitten Enteriä.

Kirjoita sitten komentokehotteeseen ipconfig /flushdns ja paina taas Enter ajaaksesi sen.

Flush DNS Cache

Tämän jälkeen voit selata sivustoja normaalisti, mutta ensimmäiset vierailut hakevat tuoreet tiedot DNS-palvelimelta, joten ne saattavat kestää hieman tavallista kauemmin.

Jos tämä ei auttanut, kannattaa myös tyhjentää selaimen tavallinen välimuisti ja selaimen oma DNS-välimuisti.

Small Blue Double Sided Cloud Separator

DNS-välimuistin tyhjennys selaimesta

Suurin osa verkkoselaimista, mukaan lukien Chrome, Firefox ja Safari säilyttävät oman DNS-välimuistinsa erillään käyttöjärjestelmän DNS-välimuistista, jonka takia tämäkin täytyy tyhjentää erikseen.

Jos käytät Chrome verkkoselainta, kirjoita hakupalkkiin chrome://net-internals/#dns ja klikkaa avautuvalta sivulta ’Clear host cache’ -painiketta.


Sama prosessi toimii myös Brave selaimella, paitsi vierailtava osoite on brave://net-internals/#dns josta täytyy painaa samaa nappia.


Firefox ei tallenna DNS-välimuistia erikseen levylle, joten selaimen uudelleenkäynnistys tyhjentää nämä tiedot automaattisesti.

Voit kuitenkin tyhjentää DNS-tiedot käynnistämättä selainta uudelleen vierailemalla about:networking#dns osoitteessa.


Jos käytät Mac-käyttöjärjestelmää ja Safari selainta, on DNS-välimuistin tyhjennys hieman monimutkaisempaa.

Ensin täytyy yläpalkista löytää ’Kehitys’ -valikko.

Jos valikkoa ei näy, täytyy se aktivoida menemällä Asetukset > Lisävalinnat > ’Näytä Kehitys-valikko valikkorivillä’ jonka jälkeen se ilmestyy näkyviin.

Valitse sitten kyseisestä valikosta ’Tyhjennä välimuisti’ tai paina Option + Command + E näppäimiä.

Large Separator Cloud

Vaihda järjestelmäsi käyttämät nimipalvelimet

Tavallisesti Windows hakee automaattisesti oletusnimipalvelimet, mutta nämä eivät yleensä ole parhaat mahdolliset vaihtoehdot.

Suosituimmat ja nopeimmat nimipalvelimet tarjoaa Google ja Cloudflare, jotka ovat alansa huippuja ja tarjoavat luotettavimmat ja kattavimmat nimipalvelimet.

Jotta voit ottaa jommankumman näistä DNS palvelimista käyttöön, avaa ensin verkkoyhteyksien hallinta kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Näytä verkkoyhteydet’.

Jos haku ei tuota tulosta, paina Windows + I avataksesi Windowsin asetukset ja valitse vasemmasta reunasta ’Verkko ja Internet’ -välilehti. Skrollaa sitten ikkunan alareunaan ja valitse Verkon lisäasetukset ja taas listan lopusta ’Lisää verkkosovitinasetuksia’. Tämä avaa saman ikkunan kuin yllämainittu haku.

Verkon lisäasetukset

Huomaa että yllä olevasta valikosta näet myös käytössä olevan verkkosovittimesi nimen, jota tarvitset seuraavassa vaiheessa. Jos käytät langatonta verkkoa, näet nimen ’WLAN’ -otsakkeen alla, muuten ’Ethernet’:in alla.

Klikkaa sitten käytössä olevaa verkkosovitinta oikealla hiirenpainikkeella ja valitse Ominaisuudet.

Verkkosovittimen ominaisuudet

Etsi ja valitse sitten avautuneen ikkunan listasta ’Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)’ ja klikkaa valinnan jälkeen ’Ominaisuudet’ -painiketta.

Lopulta valitse DNS-palvelimen osoitteet kirjoittamalla ne alempiin kenttiin manuaalisesti, yllä olevan kuvan mukaisesti.

Voit käyttää kumpaa tahansa alla mainittua yhdistelmää ja paina lopuksi OK tallentaaksesi muutokset.

Cloudflaren DNS-osoitteet:

Ensisijainen DNS-palvelin: 1.1.1.1

Vaihtoehtoinen DNS-palvelin: 1.0.0.1


Googlen DNS-osoitteet:

Ensisijainen DNS-palvelin: 8.8.8.8

Vaihtoehtoinen DNS-palvelin: 8.8.4.4

Huom!

Kun olet vaihtanut DNS-palvelimesi jompaankumpaan yllä mainituista, käy uudestaan aikaisemmin mainittu ’Flush DNS’ vaihe läpi, jotta vanhat DNS-tiedot saadaan alta pois.

Large Separator Cloud

Kokeile sivustoa VPN:än avulla

VPN-ohjelmiston käyttäminen ratkaisee kaikki DNS ongelmat suurella todennäköisyydellä, mutta lisäsimme sen listan loppuun sillä suurin osa käyttäjistä ei halua maksaa VPN:stä, jos sille ei ole muuta käyttöä.

Käytämme itsekin NordVPN:ää, sillä se on halvin vaihtoehto ja omaa todella nopeat palvelimet niin suomessa kuin kymmenissä muissakin maissa.

Voit myös ladata kätevän Chrome laajennuksen jonka avulla voit käyttää haluamillasi sivustoilla VPN:ää, mutta muut tietokoneesi ohjelmat käyttävät tavallista verkkoasi.

Tämä on kätevää varsinkin jos vaikka haluaa katsella suomessa rajoitettuja Netflix sarjoja tai päästä käsiksi muuhun rajoitettuun materiaaliin.

NordVPN Chrome lisäosa

Löydät linkin Chrome-laajennukseen NordVPN ohjauspaneelin takaa, oikeasta reunasta tai hakemalla Googlesta ’NordVPN extension’.

Asennuksen jälkeen lisäosa löytyy selaimesi oikeasta yläkulmasta josta voit aktivoida sen haluamillasi sivustoilla ja mitä luultavimmin myös DNS-ongelmasi myös katoavat.

Scroll to Top