Chromebook ChromeOS Tietokone

Onko Chromebook järkevä ostos vuonna 2024? (plussat ja miinukset)

Chromebook on mielenkiintoinen laite, sillä se on ollut aktiivisessa kehityksessä jo vuosikymmenet, mutta sitä ei mainosteta aktiivisesti, eikä sen kohdeyleisö olekaan tavallinen Windowsin tehokäyttäjä.

Miksi sitten Chromebook on edes olemassa ja kuka sellaisen ostaisi, kun muitakin vaihtoehtoja on pilvin pimein?

Chromebook on täydellinen työkalu henkilölle joka haluaa helpon ja nopean käyttökokemuksen ilman turhia häiriötekijöitä. Se on luotu tehokkaaseen työskentelyyn erityisesti Googlen ekosysteemin parissa mutta kaikki muukin tärkeä onnistuu laitteella ongelmitta.

Käymme tässä artikkelissa läpi kaikki Chromebookien hyvät ja huonot puolet jotta tiedät varmasti onko tämä laite luotu juuri sinua varten, vai kannattaako pitäytyä tavallisessa läppärissä.

Large Separator Cloud

Chromebookin pääperiaatteet lyhyesti

Chromebook on uniikki läppäri joka käyttää Googlen kehittämää Chrome OS -käyttöliittymää.

Kyseinen käyttöliittymä eroaa huomattavasti Windowsin ja Macin kaltaisista käyttöliittymistä siinä, että se on suunniteltu erityisesti verkkokäyttöliittymää ja pilvipalveluita varten. Tämä mahdollistaa todella kevyen, nopean ja verkkoselainpohjaisen käyttökokemuksen.

Tämä on myös syy sille miksi Chromebookit ovat paljon halvempia kuin perinteiset Windows-läppärit, sillä ne eivät tarvitse läheskään yhtä paljon tehoja, komponentteja tai tallennustilaa toimiakseen.

Chromebook kosketusnäyttö

Samasta syystä Chromebookilla ei voi myöskään käyttää Windowsin tai Applen ohjelmistoja, vaan laite käyttää Googlen omistaman Androidin tavoin Google Play -sovelluskauppaa, josta voit ladata laitteellesi kaikki samat ohjelmat ja appit kuin puhelimellesikin.

Google on myös luonut massiivisen tietopankin Chromebookin käyttämistä varten, jonka löydät alla olevasta linkistä. Sieltä voit muun muassa tarkistaa mitä sovelluksia voit käyttää mihinkin tarkoitukseen, elokuvien katselusta videoiden editoimiseen.

Large Separator Cloud

Chromebookin ongelmat

Chromebookista on ehdottomasti helpompi keksiä enemmän hyviä kuin huonoja puolia, mutta juuri ne muutamat huonot puolet ovat ehdottomasti suurin painopiste ostopäätöksen kannalta. Jos niiden kanssa voi elää, on Chromebook erinomainen valinta.

Tuttujen ohjelmien puute

Isoin ongelma Chromebookeilla on Chrome OS:n rajallinen tuki muiden käyttöjärjestelmien kuten Windowsin ohjelmistoille. Jos tarvitset vaikkapa Photoshoppia tai Premier Pro:ta, ei niiden käyttö yksinkertaisesti ole mahdollista Chromebookilla.

Erinäisiä vaihtoehtoisia ohjelmia voi tietysti ladata kaikkiin tarkoituksiin PlayStoresta, mutta vastine ei tietenkään täysin korvaa tuttua ja turvallista ohjelmaa jota osaisi jo valmiiksi käyttää. Tarkista pitkä lista suositelluista vastineista edellisen kappaleen tietopankki-linkistä.

Chrome OS apps

Suositut ohjelmat kuten Microsoft Office tai Outlook onneksi omaavat verkkoselaimessa toimivat versiot, joten niitä voi käyttää Chromebookilla ilman tarvetta erinäisille työpöytäsovelluksille.

Myös muut suuret ohjelmistojätit ovat tehneet mobiiliversiot omista ohjelmistaan, sillä nykyään mobiilikäyttäjiä on moninkertaisesti enemmän verrattuna tavallisiin ”työpöytäkäyttäjiin”.

Ei voi päivittää komponentteja

Chromebookit ovat yleensä todella pieniä ja kevyitä. Tämä on saatu toteutettua hävittämällä modulaarisuus ja pakkaamalla laite tiivisti täyteen pieniä osia mobiililaitteiden tavoin.

Ongelmana tässä on kuitenkin se, ettei käyttäjä pysty itse esimerkiksi lisäämään RAM-muistia tai tallennustilaa, sillä koteloa ei ole luotu avattavaksi. Tämäkin on tosin suunniteltu ominaisuus, sillä käyttäjän oletetaan suosivan pilvitallennustilaa.

Huom!

On mahdollista että jokin Chromebook valmistajista sallii tiettyjen komponenttien vaihtamisen itse, mutta suurin osa ei tätä tue.

Verrattaen melkein kaikissa tavallisissa läppäreissä on mahdollista avata kotelo ja lisätä tallennustilaa, muistikampoja tai jopa vaihtaa akku tarpeen tullen.

Tällöin onkin siis ensisijaisen tärkeää katsoa valitsemasi Chromebookin komponentit kauppasivuilta, jotta olet varma niiden riittävän tarpeisiisi.

Jos esimerkiksi haluat muokata valokuvia, pelata tai editoida videoita, tarvitset huomattavasti tehokkaammat komponentit kuin pelkkään surffailuun tai tekstinkäsittelyyn.

Hyvin rajoitettu ilman nettiyhteyttä

Chromebookin käyttöjärjestelmä on hyvin riippuvainen nettiyhteydestä, sillä suurin osa tiedostoista tallennetaan pilveen ja moni ohjelma käynnistetään verkkoselaimen kautta, sillä tallennustilaa kovalevyllä on hyvin rajoitetusti.

Tärkeimpiä Googlen office työkaluja kuten Google Docsia voi käyttää myös ilman verkkoa ja pääset käsiksi viimeisimpiin dokumentteihisi ongelmitta, jos et väliaikaisesti pääse nettiin. Voit myös etukäteen ladata haluamiasi tiedostoja offline-käyttöön, jolloin ne ladataan pilvestä kovalevyllesi.

Suurin osa Chromebookeista tarjoaakin SIM-kortillisen version, joka kannattaakin ehdottomasti hankkia jotta pääset aina verkkoon puhelimen tavoin, ilman tarvetta lähellä olevalle reitittimelle. Tämä tosin vaatii tietysti muidenkin puhelinliittymien tavoin kuukausimaksun.

Chromebook SIM asema

Lisänä tähän myös pilvitallennustila vaatii omat kuukausimaksunsa, riippuen mitä palvelua päädyt käyttämään. Kaikki Chromebookit tarjoavat ilmaiseksi vähintään 100 gigatavua Google Drive pilvitallennustilaa, jonka jälkeen 100 gigaa lisätilaa maksaa 2€ kuussa.

Suurin osa uusista Chromebookeista tarjoaa myös vähintään 128 gigatavua fyysistä tallennustilaa, joten tila tuskin pääsee loppumaan nopeasti.

Vaatii Googlen ekosysteemissä pysymistä

Kun kyse on Googlen käyttöjärjestelmästä, täytyy tietysti olla valmis elämään Googlen dominoivassa ekosysteemissä, Gmailista Googlen verkkotyökaluihin.

Suurin osa internetin suurkuluttajista varmasti käyttävät Googlen tuotteita päivittäin, mutta on hyvä huomioida että niistä ei halutessaankaan pääse kokonaan eroon jos päätyy Chrome OS:än käyttäjäksi.

Onko tämä plussa vai miinus? Ainakin jatkuva tuki ja päivitykset on taattu hamaan tulevaisuuteen.

Large Separator Cloud

Chromebookin hyvät puolet

Jos huomasit että voit elää ilman Windowsin ohjelmistoja, olet jo hyvin pitkällä päätöksenteossasi. Alta näetkin kaikki ne syyt miksi Chromebook on mainio vastine tavalliselle läppärille ja miksi sen suosio vaan jatkaa kasvamistaan.

Jos se toimii nettiselaimessa, se toimii Chromebookissa

Tärkeimmät palvelut kuten tekstinkäsittely, sähköposti ja videot toimivat tehokkaasti suoraan nettiselaimesta ja tämä tarkoittaakin että ne toimivat myös Chromebookissa täydellisesti.

Jos vaativammat toimenpiteet tai ohjelmistot jotka vaativat enemmän tehoja eivätkä voi toimia verkkoselaimen kautta kuuluvat päivittäiseen arsenaaliisi, tuskin olisit edes miettimässä Chromebookin ostoa.

Koko Google Play katalogi käytössäsi

Chromebookin kaikki käytettävät sovellukset täytyy ladata Googlen Play -kaupasta, niitä ei voi ladata satunnaisilta verkkosivustoilta samoin kuin Windowsilla.

Jos käytät Android puhelinta, tiedät jo kuinka massiivinen Google Play Store on ja kuinka monipuolisesti sieltä löytyy ohjelmia ja viihdettä. Jos taas olet iOS käyttäjä, voit vilkaista mitä kaikkea Chromebookille voi ladata kurkkaamalla Google Playn tarjonta.

Chromebook Touchscreen Stylus

Suurin osa Chromebookeista omaa kosketusnäytön joten sovellusten käyttö onnistuu hiiren lisäksi myös stylus-kynällä, joka on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi artisteille, graafikoille ja opiskelijoille muistiinpanojen ottamiseen.

Sovelluksien kanssa ei tarvitse miettiä yhteensopivuusongelmia tai ajurien päivittämistä, kaikki vaan toimii.

Kevyt, ohut ja halpa, koska ei vaadi paljon tehoja

Chromebook on todella kevyt ja ohut verrattuna muihin läppäreihin sillä se ei tarvitse läheskään yhtä paljon tehoja, akkua tai jäähdytystä verrattuna tavallisiin kannettaviin. Samasta syystä myös hintalappu on yleensä huomattavasti armollisempi.

Chromebook käynnistyy hetkessä eikä vaadi jatkuvaa päivittelyä, sillä kaikki hoituu taustalla automaattisesti ja laite on aina valmis käyttöön hetken varoitusajalla.

Tämä on mahdollista juuri sen takia että Chrome OS on tehokas ja nopea käyttöjärjestelmä, sillä sen ei tarvitse tukea perinteisiä työpöytäsovelluksia eikä turhia taustapalveluita tai virustentorjuntaa Windowsin tavoin.

Selkeä käyttöliittymä on helppo oppia

Chromebookissa on Androidin tapainen käyttöliittymä joka on siis mahdollisimman selkeä ja helppo oppia. Tämä tekee Chromebookista erinomaisen niin nuorille kuin vanhuksillekin, sillä valikot ovat selkeitä ja ikonit suuria.

Chrome OS käyttöliittymä

Myös Windows 11 on siirtynyt samankaltaiseen suuntaan valikkoineen, mutta Chromebook eroaa (hyvässä ja huonossa) siinä, ettei käyttöjärjestelmän asetuksia voi muokata yhtä vapaasti Windowsin tavoin miten lystää.

Myös kaikki asentamasi ohjelmat löytyvät helposti samasta listasta ja ulkoasua voi muokata selkeistä asetuksista.

Erinomainen akkukesto

Koska laite ei vaadi paljoa tehoja, ei myöskään akkua kulu läheskään yhtä paljon, tosin ohueen koteloon ei myöskään mahdu kovin massiivista akkua.

Monen Chromebookin akku kestää jopa 12 tuntia jatkuvassa käytössä, joka on moninkertainen puolet kalliimpiin läppäreihin verrattuna.

Kannattaa tietysti lukea tuotekuvaukset tarkasti jotta tiedät minkä sortin akkukesto katselemassasi laitteessa on.

Yhteensopivuus Android puhelimen kanssa

Chrome OS käyttää samaa sovelluskauppaa kuin Android puhelimetkin, jonka ansiosta tiedostojen synkronoiminen laitteiden välillä on erityisen helppoa.

Chrome OS sisältää tätä varten myös oman kätevän Phone Hubin, josta voit esimerkiksi tarkistaa puhelimesi viestit tai vaikkapa verkkoselaimen välilehdet.

Chrome OS puhelimen yhdistäminen

Voit jopa suoratoistaa puhelimesi sovelluksia suoraan Chromebookisi näytölle.

Töitten tallennus pilveen onnistuu myös hetkessä, jolloin kuvasi ja muut tiedostosi ovat heti saatavilla niin puhelimeltasi kuin Chromebookiltasikin.

Ei huolta viruksista

Olet ehkä huomannut ettei puhelimeen ladata virustentorjuntaohjelmia, sillä kaikki sovelluskauppojen sovellukset ovat tarkasti Googlen läpikäymiä. Samasta syystä myöskään Chromebookeihin ei sellaista tarvitse.

Et voi ladata satunnaisia turvattomia sovelluksia sovelluskaupan ulkopuolelta, joten riski haittaohjelmien asentamiseen on mitätön, jonka ansiosta erillistä virustentorjuntaa ei tarvita tuhlaamaan koneen resursseja.

Mahdollisuus ajaa Linuxia ohjelmistokehitykseen

Chrome OS sallii Linux ohjelmien ajamisen Crostini -nimisellä toiminteella, joka mahdollistaa esimerkiksi Visual Studio Coden käyttämisen ja tietoturvallisen kehitysympäristön luomisen.

Tämä on mainio vaihtoehto jos haluat kehittää mobiilisovelluksia vaikkapa Flutterilla ja testata sovelluksiasi Chromebookin kosketusnäytöllä, simuloiden mobiililaitteiden käyttökokemusta tehokkaammin.

Voit lukea lisää aiheesta Chrome OS:n virallisesta Linux ohjeesta.

Large Separator Cloud

Osta Chromebook jos…

Ostopäätöstä tehdessä kannattaa miettiä omat käyttötarpeet tarkasti. Jos pärjäät ilman kovemman luokan työpöytäsovelluksia kuten Photoshoppia etkä suunnitellut ostavasi pelikonetta, on Chromebook jo silloin pätevä vaihtoehto.

Se on kevyt, pieni ja suurimmassa osassa Chromebookeista on kosketusnäyttö, joten laitteen kuskaaminen mihin tahansa on helppoa eikä välttämättä vaadi edes hiirtä.

Kannettava Chromebook

Kaikesta tästä huolimatta laitteet ovat halvempia kuin tavanomaiset läppärit sillä ne eivät vaadi yhtä tehokkaita komponentteja toimiakseen vauhdikkaasti. Tämä tekee Chromebookista kustannusystävällisen valinnan niin töihin, opiskelijalle tai lapsille.

Chrome OS on myös todella helppo oppia sillä sen käyttöliittymä on selkeä ja mukailee älypuhelinten tyylejä, joka tekee laitteesta erinomaisen niin nuorille kuin senioreillekin.

Koulutyöt ja kirjoittaminen onnistuvat tehokkaasti ilman liikoja häiriötekijöitä ja hommia voi jatkaa suoraan puhelimella Phone Hubia hyödyntäen.

Isoin rajoittava tekijä on verkkoyhteyden tarve, mutta nykyään melkein mistä tahansa löytyy langaton verkkoyhteys ja paljon matkustavan kannattaa ehdottomasti ostaa koneeseensa SIM-kortti rajattomalla netillä.

Moni on myös huomauttanut että tulostaminen ja printtereiden yhdistäminen voi olla joissain tapauksissa hankalaa, sillä Windowsin tavoin laitteeseen ei voi asentaa erillisiä ajureita. Jos olet joskus koittanut yhdistää langatonta printteriä mobiililaitteeseen, tiedät mitä odottaa siltä saralta.

Large Separator Cloud

Tulevaisuus ja muut vaihtoehdot

Chromebookit ovat olleet markkinoilla jo vuosikymmenen eivätkä ne ole saaneet yhtä paljon tuulta purjeensa alle kuin moni olisi odottanut. Tämä johtuu suureksi osaksi siitä että moni ei halua tutustua uuteen käyttöjärjestelmään eikä kyseisiä laitteita mainosteta miltei laisinkaan.

Google ei ole myöskään tehnyt Pixelbookin lisäksi muita virallisia Chromebookeja, joten moni odottaa uutta Pixelbookia ennen ostopäätöstä.

Google on ilmoittanut kehittävänsä uusia Chromebook laitteita lähivuosina ja Chrome OS ekosysteemi kehittyy jatkuvasti. Kätevä Phone Hub ja tavalliselle tietokoneelle ladattava Chrome OS Flex käyttöliittymäkin julkaistiin vasta hiljattain.

Jopa maailman suurin digitaalinen pelikauppa Steam on ilmoittanut kehittävänsä alustaansa Chrome OS:lle lähivuosien aikana, joka on varmasti suuri harppaus Chrome OS:n suosiolle.

Chromebookeille ei ole paljoakaan samankaltaisia vaihtoehtoja, sillä Windowsin tai Macin lisäksi vaikkapa kevyempiä Linuxia varten optimoituja koneita on Chromebookejakin rajoitetummin saatavilla ja tästä seuraava askel meneekin jo suoraan tablettien ihmeelliseen maailmaan.

Scroll to Top