Virtuaalinäppäimistö näyttönäppäimistö kosketusnäppäimistö

Virtuaalinäppäimistön käyttäminen Windowsilla (Näyttönäppäimistö)

Jos näppäimistösi lakkaa toimimasta tai jos jokin tietty näppäin ei enää toimi näppäimistölläsi, voit hyödyntää Windowsin virtuaalinäppäimistöä eli näyttönäppäimistöä.

Kyseistä näppäimistöä vai käyttää pelkällä hiirellä ja sillä voi kirjoittaa kaikki mahdolliset kirjaimet ja erikoismerkit.

Näyttönäppäimistön voi myös avata jo lukitusnäytöllä, joten voit kirjoittaa sillä vaikkapa salasanan jos vaikka olet asentamassa uutta langatonta näppäimistöä.

Voit myös lukea artikkelimme näppäimistön kielen vaihtamisesta pikanäppäimillä, jotta voit helposti kirjoittaa erikoismerkkejä kirjoittaessasi eri kielillä.

Large Separator Cloud

Kosketusnäppäimistön avaaminen tehtäväpalkista

Jos näppäimistösi ei toimi tai jos haluat vain avata näppäimistön pelkkää hiirtä käyttämällä, siihen on helppo ja nopea keino Windows 11:lla.

Jos aiot käyttää virtuaalinäppäimistöä jatkuvasti, voit lisätä ikonin näppäimistön avaamista varten suoraan tehtäväpalkkiin. Tämä on myös ainoa tapa käyttää Windows 11 uutta kosketusnäppäimistöä.

Klikkaa ensin tehtäväpalkkia oikealla hiirenpainikkeella ja valitse ’Tehtäväpalkin asetukset’.

Avaa tehtäväpalkin asetukset

Tämä avaa yleiset tehtäväpalkin asetukset jotka voi avata myös menemällä tavalliseen Asetukset-valikkoon ja valitsemalla sivupalkista Mukauttaminen > Tehtäväpalkki.

Klikkaa sitten kyseisestä valikosta ’Tehtäväpalkin kulmakuvakkeet’ -otsakkeen alta Kosketusnäppäimistö -vaihtoehtoa kunnes se on ’Käytössä’.

Kosketusnäppäimistön avaus kuvake

Tämä lisää pienen näppäimistö-ikonin tehtäväpalkkisi oikeaan reunaan, jota klikkaamalla saat kosketusnäppäimistön auki.

Virtuaalinäppäimistö ikoni

Tämä ikoni pysyy kyseisessä sijainnissa tehtäväpalkissa kunnes menet uudelleen tehtäväpalkin asetuksiin ja otat sen pois käytöstä.

Windows kosketusnäppäimistö
Large Separator Cloud

Näyttönäppäimistön avaaminen lukitusnäytöltä

Jos haluat kirjautua koneellesi eikä siihen ole yhdistetty näppäimistöä, voit onneksi avata näyttönäppäimistön myös lukitusruudulta.

Tämä onnistuu klikkaamalla ensin ruutua jotta salasanan kirjoitusruutu tulee esiin. Tämän jälkeen voit klikata oikeasta alakulmasta pientä ihmis-ikonia avataksesi helppokäyttötoiminnot.

Lukitusnäytön virtuaalinäppäimistö

Klikkaa lopuksi avautuneesta ikkunasta ’Näyttönäppäimistö’ -tekstiä jonka seurauksena ruudullesi avautuu klikkailtava näppäimistö.

Voit avata samaisen näppäimistön myös lukitusruudun jälkeen työpöydällesi seuraamalla alla olevia ohjeita.

Large Separator Cloud

Virtuaalinäppäimistön avaaminen työpöydällä

Jos käytössäsi on jo fyysinen näppäimistö, voit avata virtuaalinäppäimistön suoraan aloitusvalikosta, mutta myös tavallisesta komentokehotteesta tai ’Suorita’ -toiminteesta. Tämä toimii myös vanhemmilla Windows käyttöjärjestelmillä.

Helpoiten virtuaalisen näppäimistön saa työpöydällä auki painamalla Ctrl + Windows + O näppäinyhdistelmää. Kirjoitimme myös erillisen ohjeen selventäen suomalaisen näppäimistön eri näppäimet.

Kyseinen näppäinyhdistelmä voi kuitenkin olla hankala muistaa, joten on hyvä tietää että saat näppäimistön auki myös kirjoittamalla aloitusvalikon hakuun ’Näyttönäppäimistö’ ja sen pitäisi ilmestyä hakutuloksiin.

Toinen vaihtoehto on painaa Windows + R näppäinyhdistelmää ja kirjoittaa avautuvaan laatikkoon osk ja painamalla OK.

Suorita virtuaalinäppäimistö

Kolmas vaihtoehto on kirjoittamaa aloitusvalikon hakuun ’Komentokehote’ tai klikkaamalla Windows-ikonia oikealla hiirenpainikkeella ja valitsemalla ’Windows-pääte’.

Kirjoita sitten komentokehotteeseen osk ja paina Enteriä.

Komentokehote virtuaalinäppäimistö

Nämä komennot avaavat klassisen näyttönäppäimistön ruudullesi ja toimivat kaikissa Windows versioissa. Kyseinen näppäimistö sisältää myös enemmän näppäimiä ja muita toimintoja suoraan näkyvillä, verrattuna Windows 11:n uuteen kosketusnäppäimistöön.

Windows näyttönäppäimistö
Scroll to Top