Teksti Suuremmaksi Windowsilla

Tekstin muuttaminen suuremmaksi Windowsilla (ja suurennuslasi)

Windows sisältää monia valmiita työkaluja tekstin suurentamiseen ja näytön zoomaamiseen. Mitä suurempi näyttösi resoluutio on, sitä pienempänä kaikki ikonit ja tekstit siinä näkyy.

Windows sisältää oman valikkonsa helppokäyttötoiminnoille josta voi muokata esimerkiksi Windowsin käyttämien fonttien kokoa, värejä tai jopa suurennuslasin käyttöä. Käymme kuitenkin tässä artikkelissa vain tekstin suurennuksen ja suurennuslasin asetukset läpi.

Jos hiiresi osoitin on liian pieni, voit lukea täältä nopean ohjeen miten suurentaa hiiren osoitinta.

Large Separator Cloud

Kaiken tekstin fonttikoon suurentaminen

Jos haluat että kaikissa ohjelmissa näkyvät fontit ovat suurempia, onnistuu tämä Windowsin asetuksista.

Kirjoita ensin hakupalkkiin ’Suurenna tekstin kokoa’ ja valitse ensimmäinen löydetty vaihtoehto. Tämä avaa Windowsin helppokäyttötoiminnot ja sieltä tekstin koon asetukset.

Tekstin suurennus asetukset

Avautuneessa ikkunassa näet esimerkkitekstin ja liukusäätimen. Kun liukusäätimen valinta on täysin vasemmassa reunassa, on Windowsissa näytettyjen tekstien koko 100%. Vetämällä säädintä oikealle, näet esimerkkifontin kasvavan jopa 225%:iin asti.

Alla olevasta kuvasta näet vertailun minkälainen ero minimi- ja maksimikoolla on teksteissä.

Suurennettu teksti zoom Windows 11

Kyseinen fonttikoon kasvatus vaikuttaa tietysti vain näytettävään tekstiin, mutta se toimii varsin tehokkaasti melkein kaikissa sovelluksissa ja ohjelmissa jotka hyödyntävät käyttöjärjestelmän fontteja.

Muista painaa Käytä-nappia aktivoidaksesi tekstin suurennuksen kaikkialla.

Jos käyttämäsi ohjelmat näyttävät oudoilta tai niitä ei ole optimoitu käytettäväksi suurilla fonteilla, kannattaa kokeilla Windowsin suurennuslasityökalua.

Large Separator Cloud

Windowsin oman suurennuslasin käyttö

Windows sisältää todella kätevän suurennuslasin joka seuraa käyttäjän hiiren mukana, suurentaen pienen alueen näytöstä kerrallaan.

Kyseistä työkalua varten löytyy myös paljon erilaisia pikanäppäimiä joilla voi esimerkiksi muuttaa zoomin määrää ja kytkeä suurennuksen hetkessä päälle ja pois.

Voit aktivoida suurennuslasin painamalla Windows + + näppäinyhdistelmää ja poistaa suurennuslasin käytöstä painamalla Windows + Esc näppäimiä.

Kun suurennuslasi on aktivoitu, voit lisätä suurennusta asteittain painelemalla Windows + + näppäimiä haluamasi määrän jopa 16-kertaiseen suurennukseen asti. Voit vähentää suurennusta painamalla Windows + - näppäimiä.

Jos haluat vaihtaa zoomauksen lisäys tai vähennysmäärää askeleittain (oletus on ±100%), voit muokata sitä kirjoittamalla ’zoomaustaso’ aloitusvalikon hakuun ja avaamalla ensimmäisen tuloksen.

Suurennuslasin Windowsilla

Kyseisestä ikkunasta voit päättää kuinka paljon haluat zoomausaskeleen olevan. Voit myös valita haluatko käynnistää suurennuslasin automaattisesti sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Large Separator Cloud

Skaalauksen muuttaminen suuremmaksi

Näyttöjen tullessa tarkemmiksi ja isommiksi, myös näyttöjen resoluutiot nousevat ja tällöin ruudun sisältö näkyy myös tarkempana, mutta pienempänä.

Windows muuttaa tekstin ja sovellusten kokoa automaattisesti jos se tunnistaa näyttösi olevan pienempi kuin näytölläsi kannattaisi näyttää. Skaalauksen nostaminen yli oletuksen eli 100%:in voi aiheuttaa epätarkkoja fontteja ja outoja vaikutuksia joissain sovelluksissa, joten sitä ei kannata tarpeettomasti muutella.

Voit kuitenkin vaihtaa skaalauksen määrän manuaalisesti klikkaamalla oikealla hiirenpainikkeella työpöydältäsi ja valitsemalla ’Näytön asetukset’.

Näytön skaalaus ja suurennus windows 11

Skrollaa sitten alaspäin kunnes löydät ’Skaala ja asettelu’ osion, ja valitse sitten skaalauksen pudotusvalikosta haluamasi suurennus-aste.

Yleisesti kannattaa kuitenkin käyttää sitä skaalausta jonka vieressä on suositus merkintä sillä sen avulla kuva on selkein.

Scroll to Top