Musiikintunnistussovellukset ovat yleistyneet räjähdysmäisesti viime vuosien aikana, sillä pilvipalveluiden kehittyessä nämä ohjelmat voivat hyödyntää yhtä nopeampia algoritmeja suurista tietokannoista.
Shazam on näistä sovelluksista ylivoimaisesti suosituin koska se oli myös ensimmäinen hyvin toimiva vaihtoehto, mutta uusia varteenotettavia kilpailijoita on ilmestynyt sovelluskauppoihin pilvin pimein.
Kaikki musiikinhakusovellukset eivät ole yhtä tehokkaita tai monipuolisia, joten päätimme listata parhaat vaihtoehdot yhteen kätevään listaan josta voit valita oman suosikkisi.
Shazam
Shazam on ylivoimaisesti suosituin musiikintunnistusohjelma hyvästä syystä. Se saapui mobiilisovellusten maailmaan vuonna 2008 ja olikin yksi ensimmäisistä tulokkaista musiikkihaun maailmaan, toimien jo ennen appien ilmestymistä puhelinsoittojen avulla. Ajan kuluessa Shazamista tuli niin suosittu että Apple osti sen vuonna 2018.
Ohjelma toimii kaikilla mahdollisilla mobiililaitteilla ja sisältää tyylikkään, helppokäyttöisen käyttöliittymän josta voi yhdellä nopealla näpäytyksellä aloittaa musiikintunnistamisen.
Shazam on yksi nopeimmista vaihtoehdoista tunnistamaan melkeinpä minkä tahansa kappaleen ja hakee useimmille tuloksille mukaan myös videon YouTubesta ja mahdollisia lyriikoita.
Shazamin avulla on jopa mahdollista etsiä kappaleita vaikka ei olisi yhdistettynä verkkoon, jolloin sovellus yrittää tunnistaa etsityt kappaleet heti kun puhelin pääsee takaisin verkkoon.
Tällä musiikintunnistajalla voi jopa tunnistaa puhelimen muissa sovelluksissa soivaa musiikkia, ei pelkästään mikrofonin kautta kuuluvia kappaleita.
Toisin kuin vaikkapa SoundHound, Shazam ei tue hyräilyä tai omaa laulamista, joka voi olla ongelma osalle käyttäjistä jos jokin kappale sattuu olemaan jumissa päässä eikä sen lyriikoita muista. Jos taas tiedät vaan lyriikat mutta et osaa laulaa kappaletta, ei niidenkään perusteella voi Shazamista etsiä vaan kannattaa tukeutua esimerkiksi Google Assistantin puoleen.
Shazam on siis ehdoton ykkösvalinta, mutta suosittelemme lataamaan myös vähintään yhden muunkin sovelluksen varalle, jos Shazam ei satu kappalettasi tunnistamaan.
Musixmatch
Musixmatch on uusin tulokas musiikin tunnistamisen maailmaan, mutta on saanut kumppanikseen Spotifyn auttamaan lyriikoiden tarjoamisessa, joka onkin sovelluksen valttikortti.
Ohjelmaan voi liittää Spotify- ja Apple Music-tilin jolloin voit kuunnella haluamaasi musiikkia suoraan Musixmatchista, saaden kappaleiden sanoitukset automaattisesti eteesi. Musixmatch mahdollistaa myös yhteisön lisäämät lyriikat kappaleisiin joissa niitä ei vielä ole, joten monesti hieman tuntemattomammillekin kappaleille löytyy sanoitukset.
Vaikka ohjelma keskittyy erityisesti lyriikoiden tarjoamiseen, sen musiikintunnistus on omaa luokkaansa ja toimii yhtä hyvin, jos ei paremminkin kuin Shazam.
Vaikka Musixmatch on ilmainen, se sisältää myös kuukausimaksullisen version jolloin voi tallentaa lyriikoita offline-käyttöä varten, kääntää sanoituksia muille kielille ja jopa laulaa karaoke-tyylisessä party-moodissa. Nämä voivat olla rahan arvoisia jos käytä sovellusta pääasiallisena musiikkisoittimenasi.
Jos et tykkää Shazamista tai nautit lyriikoiden lukemisesta suosikkikappaleidesi mukana, on Musixmatch ehdottomasti paras valinta musiikintunnistukseen.
Google Assistant / Siri / Alexa
Virtuaaliset assistentit ovat erinomaisia valmiiksi asennettuja vaihtoehtoja musiikintunnistukseen ja lyriikoiden etsimiseen, mutta harmillisesti ainoastaan Applen Siri toimii suomeksi, muita täytyy puhutella englanniksi (suomi lisätään varmasti muihinkin ennemmin tai myöhemmin).
Voit helposti etsiä kappaletta sanomalla assistentille vaikkapa ”Search for a song” (suom. ”Mikä kappale soi”) jolloin laite alkaa kuuntelemaan mikrofonin kautta mikä kappale tällä hetkellä soi.
Tietysti tämän jälkeen voit myös kysyä lisää tietoja artistista ja vaikkapa lyyrikoista, jotka löytyvät kätevästi Googlen hakukoneen kautta automaattisesti. Lyriikat löytyvät kyllä suurimmasta osasta kappaleita mullakin listan ohjelmilla.
Applen tuotteet hyödyntävät luonnollisesti Shazamia koska se on Applen omistama, mutta se pitää ensin aktivoida menemällä valikkoon Asetukset > Ohjauskeskus ja painamalla vihreää plussaa ’Musiikin tunnistus’-valinnassa.
Näiden assistenttien käyttö musiikintunnistukseen on ehdottomasti helpoin tapa, sillä joku niistä on mitä luultavimmin jo asennettuna laitteessasi.
Ne eivät kuitenkaan ole aivan yhtä tarkkoja vähänkään tuntemattomampien kappaleiden kanssa, sillä niitä ei ole luotu erityisesti tunnistamaan kappaleita.
Assistentti vaatii tietysti myös puhumista aktivoituakseen, joka voi olla kätevää esimerkiksi autossa, mutta hyvin äänekkäässä ympäristössä nopea painettava nappula on huomattavasti järkevämpi vaihtoehto.
SoundHound
SoundHound on myös yksi vanhimmista ja suosituimmista musiikintunnistusohjelmista, mutta se on jäänyt kehityksessä jälkeen Shazamista ja Musixmatchista, eikä sillä löydä haluamaansa kappaletta läheskään yhtä usein.
Toimintalogiikka ohjelmassa on täysin sama kuin muissakin, mutta SoundHound tarjoaa kuitenkin useita uniikkeja ominaisuuksia. Sillä pystyy esimerkiksi kirjoittamaan osan lyriikoista hakuun, jolloin ohjelma etsii niiden avulla haluamasi kappaleen.
SoundHound sisältää myös ominaisuuden jonka avulla voit tunnistaa kappaleen pelkästään hyräilemällä sitä mikrofoniin. Tämä ei ole mahdollista muilla ohjelmilla ja on todella kätevää silloin kun kappale on jumissa päässäsi mutta et muista sitä tarkasti.
Ohjelma sisältää myös discovery-osion josta voi löytää uusia kappaleita ja artisteja.
Sovelluksessa on mainoksia jotka mahdollistavat ilmaisen toiminnan, mutta ne voi halutessaan poistaa kertamaksusta.
SoundHound ei ole kuitenkaan ole yhtä tehokas löytämään kappaleita kuin Shazam ja Musixmatch, jonka takia sitä on vaikea suositella niiden ylitse, ellet tykkää sen muista ominaisuuksista erityisen paljon.