Verkko on ilmaisia kuvapankkeja pullollaan, mutta jotkut ovat selvästi parempi kuin toiset riippuen käyttötarkoituksesta. Ilmaisia sivuja voi olla vaikea löytää sillä maksulliset kuvalähteet käyttävät huomattavasti enemmän rahaa markkinointiin ja mainoksiin.
Ilmaiset kuvapankit ovat täydellisiä sisällön lähteitä niin blogeihin, videoihin kuin muihinkin projekteihin. Tarkista myös parhaat kuvanjakopalvelut jos haluat säilyttää löytämiäsi kuvia verkossa helposti saatavilla.
Melkein kaikki bittitaivaassa näkemäsi kuvat ovat myös otettu joltain alla mainituista sivuista, eikä niitä varmasti luulisi täysin ilmaisiksi ellei kyseisiä sivustoja ole aikaisemmin selaillut.
Pikanavigointi
Unsplash
Pixabay
PNGtree
Pexels
StockSnap
Burst
Unsplash
Unsplash on mielestämme listan paras ilmainen kuvapankki sillä se sisältää suurimman ja monipuolisimman valikoiman ilmaisia kuvia uskomattoman monesta kategoriasta. Käytämme sivustoa melkein joka artikkelissamme, sillä se sisältää huomattavasti enemmän myös tietotekniikkaan liittyviä kuvia muihin verrattuna.
Unsplashin lisenssi sallii kaikkien kuviensa latauksen ja käytön ilmaiseksi niin tavalliseen kuin kaupalliseenkin käyttöön ilman tarvetta erityisille maininnoille tai krediiteille. Palvelun ainoa kielto estää kuvien myymisen tai käytön kilpailevassa kuvapankissa.
Ainoa negatiivinen puoli on että hakujen ensimmäiset kaksi riviä on maksullisia kuvia iStock sivustolta, mutta ne on selkeästi merkitty eivätkä häiritse selailua, joten se on pieni hinta maksaa täysin ilmaisista kuvista.
Pixabay on toinen hyvin samankaltainen sivusto joka tarjoaa massiivisen kirjon täysin vapaasti käytettäviä kuvia. Pixabay kuitenkin tuntuu tarjoavan hieman vähäisemmän kirjon tavallisia kuvia, mutta erona Unsplashiin palvelu tarjoaa myös Clipart -kuvia ja muita digitaalisesti piirrettyjä kuvia.
Nämä eivät ehkä sovi kaikille, mutta eivät ne erityisemmin selailua häiritse ja voivat olla mainio lisä esimerkiksi graafiseen suunnitteluun. Jos kuitenkin cliparttia tai vektorigrafiikoita tarvitsee, kannattaa tarkistaa Pngtree alta.
Pixabayn käyttölisenssi on sama kuin Unsplashissa, eli voit vapaasti käyttää kaikkia kuvia omiin tai kaupallisiin projekteihisi ilman vaadittua attribuutiota tai muuta linkkiä. Et saa kuitenkaan myydä kuvia itsessään tai käyttää niitä kilpailevilla alustoilla.
Palvelu sisältää myös ensimmäisen ja muutaman viimeisen hakutulosrivin maksullisia kuvia iStock -palvelun kautta, mutta ne ovat selkeästi sijoitettu ilmaisten kuvien ulkopuolelle.
Pngtree tarjoaa eksklusiivisesti clipart kuvia ja muuta vektorigrafiikkaa ja on erikoistunut juuri PNG muotoisiin kuviin joissa on läpinäkyvä tausta. Tämä tekee kuvista täydellisiä lisäyksiä graafiseen suunnitteluun. Kuvien käyttö esimerkiksi Photoshopin kanssa mahdollistaa todella moniulotteisten kuvien luomisen helposti.
Sivusto kuitenkin rajoittaa ilmaiset lataukset kahteen kuvaan päivässä, vaikka sitä ei kovin tarkasti tunnuta tehostavan. Ostimme itse elinikäisen Premium-jäsenyyden sivustolle sillä huomasimme käyttävämme sitä jatkuvasti.
Ehkä ongelmallisinta tällä sivustolla on sen lisenssin epäselvyys, sillä on hieman hankalaa saada selville mitä kuvia saa käyttää ilman attribuutiota ilmaiseksi, joten suosittelemme selvittämään kyseisen seikan ensin, ellet osta Premium jäsenyyttä joka sallii loputtomat lataukset ja kaikkien kuvien käytön ilman linkkejä.
Pexels on yksi parhaista kuvapankeista niin massiivisen valokuvapankkinsa ansiosta, mutta se tarjoaa myös laajan kirjon ilmaisia videoita. Muut palvelut eivät tarjoa videoita joka tekee Pexelsistä uniikin resurssin myös videoeditoreille.
Itse kuvat sisältävät huomattavasti enemmän ihmisiä kuvissa kuin muuta kuvapankit, joka voi jakaa mielipiteitä riippuen käyttötarkoituksesta.
Pexels on myös yksi harvoista kuva- ja videopankeista jotka tarjoavat palvelunsa myös suomeksi.
Lisenssi kaikille kuville ja videoille on sama ja mahdollistaa resurssien käytön täysin ilmaiseksi ilman tarvetta viittauksille. Ainoana rajoituksena on samat kuin muissakin, eli niitä ei saa myydä tai tarjota kilpailevassa palvelussa. Kuvissa olevia ihmisiä ei saa myöskään esittää huonossa valossa.
StockSnap on uusi tulokas kuvapankkien markkinoille, mutta tarjoaa silti uskomattoman kirjon ilmaisia valokuvia. Sivusto tarjoaa myös taustakuvia tavallisten kuvien lisäksi, jotka voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi työpöytää nauhoittaessa videoita varten.
StockSnap esittelee myös kaikkien resurssiensa omaavaa CC0-lisenssiä, joka on vielä vapaampi kuin muut listalla esitellyt sivustot. Voit lukea lisää CC0-lisenssistä Creative Commonsin virallisilta sivuilta.
Kuten muutkin sivustot, StockSnap sisällyttää sponsoroituja kuvia hakutulosten ensimmäisillä riveillä, jotka harmillisesti tässä palvelussa on merkitty pienellä tähdellä vasemmassa yläreunassa, joka ei ole ehkä ihan yhtä helposti nähtävissä kuin muissa palveluissa. Tästä tuskin kuitenkaan koituu ongelmia kenellekään.
Burst on kuuluisan Shopify-verkkokauppa-alustan omistama ilmainen kuvapankki joka tarjoaa todella laajan valikoiman kuvia varsinkin erilaisista tuotteista joita voit käyttää omassa verkkokaupassasi kätevästi myynnin tehostamiseen. Et kuitenkaan tarvitse Shopify-kauppaa tämän kuvapankin käyttämiseen.
Tämän ansiosta sivustolta on todella helppo jaotella kuvia tietyistä tuotekategorioista ja voit myös löytää ideoita tuotteista jota voisit myydä. Sivusto sisältää myös huomattavasti enemmän erilaisia kuvia muihin ilmaisiin kuvapankkeihin verrattuna.
Harmillisesti erinäisten tuotteiden ja myynti-ideoiden lisäksi Burstista ei löydy yhtä monipuolisista aiheista kuvia verrattuna listan moneen muuhun sivustoon.
Burstin lisenssi on myös CC0, eli kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä eikä viittauksia alkuperäisiin tekijöihin vaadita. Suosittelemme ainakin käväisemään sivustolla nähdäksesi miten kuvat ovat kategorisoitu.