On vaikea päihittää fyysistä paperikalenteria, mutta ne eivät ole enää tarpeeksi käteviä eivätkä kulje mukana yhtä helposti kuin digitaalinen kalenteriohjelma joka löytyy tietokoneesta, puhelimesta ja verkosta missä ja milloin vain.
Harmillisesti hyviä ilmaisia vaihtoehtoja kalentereille on hyvin vähänlaisesti, sillä firmat ovat huomanneet että jokapäiväisestä riippuvuutta luovasta ohjelmasta, kuten kalenterista, on helppo laskuttaa kuukausimaksu. Tämän takia tosin kyseiset maksulliset kalenteriohjelmat voivat myös tarjota huomattavasti monipuolisempia ominaisuuksia ja toiminnallisuutta.
Listasimme tähän kuitenkin ylivoimaisesti parhaat ilmaiset kalenteriohjelmat joilla otat päivittäiset toimet ja tapahtumat haltuun helposti laitteella kuin laitteella.
Listamme koostuu kahdesta suosituimmasta kalenterista Google kalenterista ja Outlook kalenterista (jotka ovat myös huipulla ilmaisten sähköpostitarjoajien listallamme) ja lopuksi lisäsimme mukaan Windowsin oman kalenterin ja mainion lukijamme suositteleman Teamup kalenterin, jotka voi yhdistää muihin kalenteriohjelmiin. Harmillisesti kaikki muut varteenotettavat kalenterit ovat kuukausimaksullisia sovelluksia.
Google kalenteri on ehdottomasti monipuolisin ilmainen kalenteriohjelma jo siitä syystä että se toimii kaikilla alustoilla ja se on saatavilla suomeksi.
Moni kuvittelee että Google kalenteri vaatisi Gmail-sähköpostiosoitteen, mutta tämä ei ole vaatimus. Alusta vaatii Google-tilin, jonka voi luoda millä tahansa sähköpostiosoitteella klikkaamalla ’Käytä nykyistä sähköpostiosoitettani’ tilin luomisvaiheessa.
Itse kalenterinäkymää voi muokata päivien tai kuukausien mukaan, ja voit muokata kaikkien tapahtumien väritykset haluamaksesi.
Voit myös avata kätevän tehtävälistan tai puhelimesta tutut Keep-muistiinpanot oikean reunan valikosta tehostaaksesi päivän töitä. Windows kalenterista löytyy vielä tehokkaampi to-do -lista ja se toimii hyvin yhdessä Googlen tekstityökalujen kanssa.
Uusien tapahtumien lisääminen onnistuu myös todella helposti klikkaamalla mitä tahansa päivää, joka avaa kyseisen tapahtumaikkunan.
Voit luoda joko monimutkaisemman tapahtuman, simppelin tehtävän joka lisätään myös yllä mainittuun tehtävälistaan, tai muistutuksen jonka voi ajastaa (myös toistuvaksi haluamallasi aikavälillä).
Jos valitset ’Tallenna’ -napin vierestä lisäasetukset, saat vielä enemmän vaihtoehtoja osallistujista ja muista kokousasetuksista.
Jos klikkaat kalenterin oikean yläreunan asetus-ikonia, voit avata sieltä laajemmat asetukset kalenterin oletusasetuksista ja formaateista. Voit myös ladata saman ikonin takaa laajennuksia kalenteriisi jotka tehostavat käyttöä entisestään.
Sovelluksessa on myös kätevä hakutoiminto jonka avulla voit nopeasti ja helposti hakea tapahtumiasi.
Parasta sovelluksessa on että se on ladattavissa niin Android kuin Apple laitteille, ja se on todella hyvin optimoitu kaikille mobiililaitteille ja tableteille. Pääset siis varmasti käsiksi kalenteriisi millä tahansa alustalla helposti ja vaivattomasti.
Google kalenterin ulkoasu on hyvin minimaalinen josta kaikki eivät välttämättä pidä, mutta sen voi myös liittää muihin kalenteriohjelmiin kuten Windows kalenteriin, jossa käyttöliittymää on mukavampi selailla.
Google Kalenteri on ehdoton ykkönen Outlookin ohella, tarjoten vielä huomattavasti enemmän toimintoja ja ominaisuuksia ilmaiseksi, verrattuna Outlookiin. Loppujen lopulta valinta näiden kahden välillä riippuu enimmäkseen siitä, kummassa ekosysteemissä liikut enemmän, Office 365 vai Google Suite.
Plussat
Toimii kaikilla alustoilla ja kielillä
Selkeä ja helppokäyttöinen
Laaja kirjo käteviä lisäosia ja tehtävälista
Kaikki ominaisuudet saatavilla ilmaiseksi, ei maksullista versiota!
Outlook kalenteri on yksi suosituimmista kalenteriohjelmista koska se sisältää myös tehokkaan sähköpostiohjelman joka on suunniteltu erityisesti yrityksiä varten. Tämä myös johtaa siihen että yksityiseen käyttöön Outlook ei ehkä ole paras vaihtoehto.
Outlook kalenteri tulee mukana ilmaisessa Microsoft 365 käyttäjässä muidenkin Office-paketin ilmaisversioiden myötä. Outlook toimii kaikilla alustoilla ja kaikilla kielillä.
Puhelin appien lisäksi Outlookista löytyy myös työpöytä versio toisin kuin Google kalenterista, mutta jos et halua tunkea sähköpostejasi samaan ohjelmaan, täytyy käyttää web-alustaa joka erottaa kalenterin omaksi kokonaisuudekseen.
Outlookissa on sähköpostien ja kalenterin lisäksi myös tehtävälista ja muistilapputoiminto jotka voi avata ruudun vasemmasta alareunasta, mutta ne eivät ole yhtä käteviä tai tyylikkäitä kuin Google kalenterin vastaavat ominaisuudet.
Uusien tapahtumien lisääminen onnistuu vaivatta, mutta ne ovat selvästi luotu enemmän yrityksiä ja kokouksia varten, kuin yksilökäyttäjiä varten. Tapahtumien värjäys ja merkintä onnistuu kalenteriin myös helposti oikean hiirenpainikkeen valikosta.
Outlook kalenterin tehokkaimmat ominaisuudet tulevat esiin juuri isojen kokousten järjestämisessä ja kalenteritapahtumien jakamisessa muiden kanssa, jota muut kalenteriohjelmistot eivät toteuta läheskään yhtä tehokkaasti.
Isoin ongelma Outlookissa on sen käyttöönotto, sillä kalenterien synkronointi muiden kuin Outlookin omien sähköpostiosoitteiden kanssa vaati aikamoista säätöä jotta kalenterit saa toimimaan työpöydän ja mobiililaitteiden kanssa tandemissa.
Kaiken kaikkiaan, jos haet kalenteriohjelmaa työn ohelle tai haluat saada kätevästi sähköpostit ja muiden kanssa jaettavat kokoukset saman katon alle, ei Outlook-ohjelmistoa parempaa vaihtoehtoa ole.
Jos kuitenkin olet etsimässä yleistä kalenteria omaan käyttöön ja haluat organisoida sillä normaalia arkea, ei Outlook tarjoa siihen tarpeeksi ominaisuuksia ollakseen paras vaihtoehto.
Plussat
Toimii kaikilla alustoilla ja kielillä
Tehokas jakaminen muiden kanssa
Selkeä kokonaisnäkymä ja toiminnot
Miinukset
Ei tue monipuolisia tapahtumia yksilöille
Vaikea kalentereiden synkronointi Outlookin ulkopuolisilla sähköposteilla
Mainoksia ilmaisversiossa
Windows Kalenteri
Windows kalenteri löytyy pelkästään Windows käyttöjärjestelmistä, mutta se toimii todella hyvin jos käytät Windowsia päivittäin. Se on todella kevyt ja vaikka se on hyvin samankaltainen Outlookin kalenterin kanssa, se tuntuu toimivan paremmin.
Windows kalenterin voi myös kiinnittää tehtäväpalkkiin ja avata nopeasti, ilman että sähköposteja tarvitsisi avata ensin, toisin kuin Outlookissa.
Ehkä paras ominaisuus Windows kalenterissa on että sen voi liittää Google kalenteriin todella helposti kirjautumalla Google kalenterisi sähköpostiosoitteeseen, jonka jälkeen kalenterisi synkronoivat kaikki menneet ja uudet tapahtumat keskenään automaattisesti.
Windows kalenteri tarjoaa myös kätevästi ilmoitukset työpöydällesi, jotka eivät Google kalenterista muuten ilmestyisi jos selaimesi ei ole auki.
Uusien tapahtumien luonti onnistuu myös kätevästi klikkaamalla haluttua päivää, mutta tapahtumien tiedot ovat huomattavasti rajallisemmat verrattuna muihin sähköpostiohjelmiin.
Vaikka tässä kalenteriohjelmassa ei ole sisäänrakennettua tehtävälistaa, vasemmasta alareunasta voi avata Windowsin oman To-Do-sovelluksen omaan ikkunaansa joka on todella helppokäyttöinen ja monipuolien verrattuna Google kalenterin tai Outlookin tehtävälistoihin.
Ongelmana Windows kalenterissa tietysti on se ettei sitä ole saatavilla muille laitteille, ellet synkronoi sitä muiden kalentereiden kanssa, joille tarjotaan mobiilisovelluksia.
Jos kuitenkin käytät Windowsia jokapäiväiseen työskentelyyn, kannattaa tämä kalenterisovellus ottaa käyttöön.
Plussat
Nopea ja kevyt, valmiiksi asennettuna
Tyylikäs ja helppokäyttöinen
Helppo synkronointi muiden kalenterien kanssa
Helppo pääsy tehtävälistaan ja sähköposteihin, mutta niitä ei käynnistetä turhaan kalenterin mukana
Miinukset
Saatavilla vain Windowsille
Ei käytettävissä verkossa ellei sitä yhdistä muuhun web-pohjaiseen kalenteriin
Teamup on todella kätevä ilmainen kalenteri joka tuli tietoomme lukijamme suosituksena. Teamup on todella kätevä ja helppokäyttöinen kalenteriohjelma joka sallii 8 ali-kalenteria ja vuoden historiatiedot ilmaiseksi.
Parasta teamupissa on usean erillisen kalenterin erottelu, jotta voit helposti erotella vaikkapa oman ja työkalenterisi eri väreillä ja näyttää ne samassa kalenterissa erikseen tai päällekkäin.
Kalenteri sisältää myös kätevät suodatusasetukset ja näkymät saa esimerkiksi perinteiseen taulukkonäkymään jonka voi kätevästi tulostaa tai tallentaa PDF-muotoon.
Kalenteri on myös saatavilla suomeksi ja sen saa ladattua helposti mobiililaitteillekin. Erillistä työpöytäsovellusta teamupilla ei ole, mutta se tarjoaa kätevät RSS-osoitteet ja Slack-integraation jotta voit yhdistää teamup-kalenterisi mihin tahansa tämän listan muista kalenteriohjelmista.
Uusi tapahtumia lisätessä löytyy mahdollisia asetuksia hieman rajatusti, mutta tärkeimmät tiedot löytyvät helposti aikarajauksesta sijaintiin ja ilmoittautumisiin.
Asetuksia löytyy todella monipuolisesti, mutta väriteemaa tai muuta designia ei voi vaihtaa, joten jos et erityisemmin pidä tämän kalenterin pelkistetystä ulkonäöstä, kannattaa se siirtää erilliseen kalenteriohjelmaan.
Teamup mainostaa ilmaista versiota ’kokeilujaksona’, mutta se jatkuu tarvittaessa loputtomiin eikä palvelusta tarvitse ikinä maksaa ellei tarvitse lisäominaisuuksia. Teamup on todella mainio vaihtoehto ilmaisten kalenterijättien joukossa ja antaa paljon vapauksia joita ei muista kalentereista löydy.
Plussat
Selkeä käyttöliittymä ja paljon suodatusvaihtoehtoja
Kätevä päällekkäisten kalentereiden lisäys
Helppo liitäntä muihin kalenteriohjelmiin
Saatavilla niin verkossa kuin kaikilla mobiililaitteillakin, suomeksi.
Miinukset
Käyttöliittymä ehkä liiankin pelkistetty, ei väriasetuksia tai teemoja
Vaatii yhteiskäytön muiden kalenteriohjelmien kanssa jotta saa tarpeeksi monipuoliset hälytykset ja toiminnallisuudet päivittäiseen käyttöön
Muita kalenterivaihtoehtoja (iCloud kalenteri & Any.do)
Yllä mainitut kalenteriohjelmat ovat ainoat järkevät ilmaiset vaihtoehdot, sillä kaikki muut rajoittavat ominaisuuksiaan maksujen taakse.
Jos käytät MacOS -käyttöjärjestelmää tai muita Applen laitteita, iCloud kalenteri on hyvin suosittu vastine Windows kalenterille, mutta siihen ei pääse käsiksi Apple laitteiden ulkopuolelta, jonka takia emme pystyneet sitä tähän listaan arvioimaan.
Kyseinen kalenteri on hyvin samankaltainen Google kalenteriin verrattuna ulkoasultaan ja toiminnallisuuksiltaan, mutta se varmasti toimii hyvin tehokkaasti Applen omassa ekosysteemissä, koska se on luotu täysin sitä varten.
Toinen todella suosittu kalenterisovellus on Any.do niminen ohjelma. Se on luotu mobiililaitteita varten, mutta on saatavilla myös verkossa.
Sovelluksen ilmaisversio on kuitenkin hyvin rajoitettu ja saadaksesi kaiken tarpeellisen irti sovelluksesta, täytyy siitä maksaa pientä kuukausimaksua.
Any.do ei ole myöskään vielä saatavilla suomeksi, mutta sen kaikki muut ominaisuudet Google kalenterin synkronoinnin, tehtävälistojen, jaettavan kauppalistan ja monen muun ominaisuuden ohella ovat syy sille miksi Any.do on yksi ladatuimmista mobiilikalentereista.