Windows automaattiset käynnistysohjelmat

Automaattisesti käynnistyvien ohjelmien poisto ja lisäys Windowsilla (2024)

Windows käynnistää paljon erilaisia ohjelmia käyttöjärjestelmän käynnistyksen yhteydessä ja jokainen niistä hidastaa hieman käynnistysaikaa. Jotkut niistä ovat tärkeitä toiminnan kannalta ja toiset täysin turhia tietokonevalmistajien lisäämiä mainosohjelmia.

Onneksi näitä automaattisesti käynnistyviä ohjelmia voi myös helposti poistaa tai lisätä tarpeen mukaan.

Selitämme ensin miten automaattisesti käynnistyviä ohjelmia voi karsia ja estää käynnistymästä, jonka jälkeen opit lisäämään minkä tahansa ohjelman käynnistyksen yhteyteen helposti.

Large Separator Cloud

Estä automaattinen käynnistys Windowsin asetuksista

Helpoin tapa estää suurin osa automaattisesti käynnistyvistä ohjelmista on suoraan Windowsin omista asetuksista. Nähdäksesi tämänhetkiset käynnistyksen yhteydessä avautuvat sovelluksesi, avaa aloitusvalikko ja kirjoita hakuun ’Käynnistyssovellukset’.

Avautuvasta listasta näet mitkä ohjelmista käynnistyvät automaattisesti ja voit helposti kytkeä niitä päälle tai pois oikean reunan napeista.

Estä Microsoft Teams käynnistyminen

Näet myös monen ohjelman kohdalla kuinka paljon ne hidastavat tietokoneen käynnistystä, mutta ei kuitenkaan kannata suoraan estää kaikkia ohjelmia käynnistymästä, sillä jotkut niistä saattavat liittyä näytönohjaimeesi tai äänentoistolaitteisiisi.

Microsoftin omat sovellukset kuten Cortana, To Do, Teams, Puhelinlinkki ja muut ohjelmat joita et käytä, kannattaa poistaa käynnistyssovelluksista.

Huom!

Ohjelman poistaminen käytöstä yllä olevasta ikkunasta ei poista sitä tietokoneeltasi, vaan estää ainoastaan sen automaattisen käynnistymisen.

Jos tiedät ettet käytä jotain sovellusta laisinkaan ja haluat poistaa sen kokonaan tietokoneeltasi, klikkaa tästä siirtyäksesi artikkelin loppuun, poisto-ohjeeseen.

Large Separator Cloud

Käynnistyssovellusten poisto tehtävienhallinnasta

Toinen sijainti josta näet kaikki automaattisesti käynnistyvät sovellukset on tehtävienhallinta.

Voit avata tehtävienhallinnan nopeasti painamalla Ctrl + Shift + Esc -näppäinyhdistelmällä tai klassisella Ctrl + Alt + Del kombinaatiolla, valiten listan lopusta ’Tehtävienhallinta’ vaihtoehdon.

Jos et näe avautuneessa tehtävienhallinnassa muuta kuin listan auki olevista sovelluksista, paina ikkunan vasemmasta alareunasta ’Lisätietoja’.

Valitse sitten yläreunassa olevista välilehdistä ’Käynnistys’, jonka takaa löytyy siisti lista käynnistyksen aikana aukeavista sovelluksista. Oikeassa yläreunassa näkyy jopa viimeisin käynnistyksen vienyt aika, joten voit vertailla onko sovellusten poistamisella vaikutusta aikaan.

Tehtävienhallinta käynnistysohjelmien hallinta

Voit poistaa tai ottaa sovelluksen automaattisen käynnistyksen käyttöön klikkaamalla sovellusta listasta ja klikkaamalla sitten oikean alakulman painiketta.

Monen sovelluksen kohdalla voit myös klikata nimeä oikealla hiirenpainikkeella ja klikata ’Ominaisuudet’ jotta saat tarkemmat tiedot mikä sovellus on kyseessä ja minne se on asennettu.

Large Separator Cloud

Uuden ohjelman lisäys automaattiseen käynnistykseen

Kuten saatoit jo huomata, läheskään kaikki asentamasi ohjelmat eivät näy automaattisten käynnistysohjelmien listassa, sillä listalle ilmestyvät ainoastaan ohjelmat joissa on tälle erikseen tuki.

Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä voit lisätä listaan minkä tahansa asennetun ohjelman manuaalisesti.

Helpoin tapa käynnistää mikä tahansa ohjelma automaattisesti Windowsin käynnistymisen yhteydessä on lisätä pikakuvake ohjelmalle Windowsin käynnistyskansioon. Microsoft suosittelee itsekin tätä tapaa!

Ensimmäisenä täytyy löytää tai luoda haluamasi sovelluksen pikakuvake. Käytetään esimerkkinä vaikkapa Firefox-verkkoselainta jonka haluaisimme käynnistää automaattisesti kun kirjaudumme sisään.

Kirjoita haluamasi ohjelman nimi aloitusvalikon hakupalkkiin, klikkaa ohjelman ikonista oikealla hiirenpainikkeella ja valitse ’Avaa tiedostosijainti’. Jos Windowsin haku ei anna tiedostosijaintia valinnaksi, kirjoita haun loppuun .exe jotta saat vaihtoehdoksi oikean ikonin.

Etsi automaattisesti käynnistettävä ohjelma

Jos haluamallasi ohjelmalla on jo pikakuvake työpöydälläsi, sekin toimii ihan yhtä hyvin tarkoitukseemme.

Paina seuraavaksi Win + R tai kirjoita hakuun ’Suorita’.

Kirjoita avautuneeseen laatikkoon shell:startup ja paina OK.

Tämä avaa Windowsin käynnistyskansion, johon nyt täytyy vetää haluamasi ohjelman pikakuvake. Esimerkkitapauksessamme raahasimme ’Firefox.exe’ -tiedoston sen asennuskansiosta tähän avautuneeseen käynnistyskansioon.

Luo automaattisesti käynnistyvä pikakuvake

Tämä ei poista alkuperäistä .exe -tiedostoa, vaan luo pikakuvakkeen aloitusohjelmiin. Samoin jos raahaat kansioon pikakuvakkeen työpöydältäsi, osaa Windows yhdistää ohjelman alkuperäiseen asennussijaiintiin, joten voit turvallisesti poistaa pikakuvakkeita työpöydältäsi ja aloitusohjelmat toimivat edelleen.

Nyt jos käynnistät tietokoneesi uudelleen, Firefox avautuu muiden automaattisesti käynnistyvien ohjelmien mukana.

Voit lisätä minkä tahansa sovelluksen tai vaikka tekstitiedoston samaan kansioon.

Huom!

Kaikki käynnistyskansioon lisäämäsi sovellukset näkyvät heti myös Windowsin käynnistyssovelluslistassa ja tehtävienhallinnassa, joten voit kätevästi kytkeä lisäämiäsi sovelluksia päälle tai pois menemättä erikseen takaisin käynnistyskansioon.

Kannatta myös lisätä tämä artikkeli kirjanmerkkeihisi jos unohdat komennon käynnistysvalikon avaamiseen.

Large Separator Cloud

Hallinnoi käynnistyssovelluksia Autoruns-ohjelmalla

Microsoft tukee monia epävirallisia ohjelmia ja työkaluja, jakaen niitä omilla virallisilla sivuillaan. Autoruns for Windows on yksi niistä.

Autoruns on uskomattoman monipuolinen työkalu tehokäyttäjille, josta saa irti kaikki mahdolliset ohjelmat, palvelut ja tiedot jotka liittyvät Windowsin käynnistykseen.

Ohjelma tarjoaa rekisteriarvojen muokkaamisen, virusten skannauksen ja paljon muuta, mutta käyttöliittymä ei ole kovin käyttäjäystävällinen jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Tästä syystä emme suosittele käyttämään tätä ohjelmistoa jos et tiedä mitä olet tekemässä, sillä ohjelmalla on helppoa poistaa myös tarpeellisia palveluita käynnistyksen yhteydestä.

Autoruns käynnistysohjelmien hallintatyökalu

Voit klikata ylläolevan kuvan suuremmaksi, jos haluat nähdä paremmin minkälaisia valintoja ohjelma sisältää.

Ohjelman yläreunasta voit myös esimerkiksi avata ’Scheduled Tasks’ välilehden josta näet (ja voit poistaa) kaikki automaattisesti tietyin väliajoin ajettavat tehtävät, kuten ohjelmien automaattiset päivitystarkistukset.

Large Separator Cloud

Näin poistat ohjelman Windowsista kokonaan

Jos tiedät ettet käytä jotain sovellusta laisinkaan ja haluat poistaa sen koneeltasi kokonaan, onnistuu sekin helposti.

Kirjoita aloitusvalikon hakukenttään ’Lisää tai poista sovellus’ ja avaa valinta.

Seuraavaksi kirjoita poistettavan sovelluksen nimi sovellusluettelo-otsikon alla olevaan hakukenttään, tai skrollaa vaan listaa alaspäin kunnes löydät haluamasi sovelluksen.

Poista Microsoft Teams Asennus

Kun listaan ilmestyy haluamasi sovellus, klikkaa oikeassa reunassa näkyviä kolmea pistettä ja valitse avautuneesta valikosta ’Poista asennus’.

Yllä olevassa kuvassa poistetaan oletuksena Windows 11:sta asentama Microsoft Teams, jolle ei kotikoneella ole käyttöä.

Voit aina asentaa poistamasi Microsoftin omat sovellukset helposti uudestaan Microsoft Storen kautta, joten isompia ongelmia ei poistamisesta aiheudu.

Scroll to Top